Στα σκαριά σχέδιο για μαζικές εντολές ώστε να κόβεται το ρεύμα σε σπίτια και μαγαζιά που έχουν φεσωθεί μέχρι τον λαιμό, με 3 δισ. χρέη
Eurokinissi |
Ετσι, υπάρχει έτοιμο σχέδιο που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τους ομίλους της Ενέργειας και σύμφωνα με το οποίο αφενός θα κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ρεύματος, αφετέρου θα μπαίνουν σημαντικοί περιορισμοί στην αλλαγή παρόχου. Πρόκειται για ρυθμίσεις και επικαιροποιήσεις που υλοποιούνται στη βάση των νέων δεδομένων στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας. Ο πολυδιαφημισμένος «ενεργειακός Τουρισμός», λοιπόν, που απαντούσε στις ανάγκες της αγοράς πριν έναν χρόνο, γιατί έτσι εξυπηρετούνταν οι ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων, με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς θεωρείται επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί, με δραστικές αλλαγές και προσαρμογές...
Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εισηγηθεί την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας, που αφορά την αλλαγή παρόχου από τους καταναλωτές. Τα χρέη από ανεξόφλητους λογαριασμούς αγγίζουν πλέον τα 3 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού αφορά λαϊκά νοικοκυριά. Με βάση την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, η αλλαγή προμηθευτή δεν θα επιτρέπεται:
-- Οταν υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο προμηθευτής θα οφείλει να παρέχει τη δυνατότητα δόσεων στους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών. Η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις 20 μέρες (και σε περίπτωση έγχαρτου λογαριασμού, 25 μέρες). Εφόσον παρέλθει το ανωτέρω διάστημα, ο προμηθευτής αναγράφει σε διακριτό σημείο στον επόμενο λογαριασμό το ποσό της ληξιπρόθεσμης αμοιβής, μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Αν ο πελάτης δεν φανεί συνεπής ούτε στη δεύτερη προθεσμία, η εταιρεία επικοινωνεί μαζί του εντός προθεσμίας 5 ημερών για υπενθύμιση της οφειλής, προσφέροντας πρόταση διακανονισμού της οφειλής σε δόσεις, για την οποία ο πελάτης έχει περιθώριο απάντησης επίσης 5 ημερών.
Εάν ο πελάτης έχει πληρώσει τον ληξιπρόθεσμο λογαριασμό, ο προμηθευτής κάνει άρση της εντολής σήμανσης ως υπερήμερου. Στην περίπτωση που έχει γίνει αλλαγή προμηθευτή και έχει περάσει η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού, ο προμηθευτής επικοινωνεί με τον πελάτη εντός προθεσμίας 5 ημερών υπενθυμίζοντας την οφειλή και προσφέροντας τον διακανονισμό. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν δεχτεί αυτόν τον διακανονισμό, δίνεται αυτομάτως εντολή επισήμανσης. Και, βέβαια, προχωρά και η διαδικασία εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υφιστάμενων και των παλαιών πελατών σε όλες τις κατηγορίες (υψηλή, μέση, χαμηλή) προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 2,418 δισ. ευρώ.
Από αυτό το ποσό, τα 1,443 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιών πελατών και τα 974,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές υφιστάμενων πελατών. Πιο συγκεκριμένα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των παλαιών πελατών, στους πελάτες χαμηλής τάσης αναλογεί το 90% του χρέους (όπου το 53% είναι οικιακοί πελάτες και το 47% μη οικιακοί πελάτες), ενώ στους πελάτες υψηλής τάσης και μέσης τάσης αντιστοιχεί το υπόλοιπο 10% των οφειλών.
Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υφιστάμενων πελατών (974.909.527), στους πελάτες χαμηλής τάσης αναλογεί το 41% αυτού του χρέους (όπου το 39% αφορά οικιακούς πελάτες και το 59% μη οικιακούς πελάτες), ενώ στους πελάτες μέσης και υψηλής τάσης αντιστοιχεί το 59% των οφειλών.
Από τη συγκεκριμένη επαίσχυντη μεθόδευση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας. Ετσι, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τον ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει την «άμεση ανάγκη επίλυσης του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών».
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προσεγγίζουν σήμερα το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στον κλάδο της προμήθειας, αύξηση των τιμολογίων και δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο των καταναλωτών». Και ζητά άμεση λύση «αφενός μέσω της άμεσης τροποποίησης των Κωδίκων Προμήθειας, αφετέρου μέσω του ελέγχου για την προσήκουσα υλοποίηση, από τον Διαχειριστή, των αιτημάτων απενεργοποίησης και παύσης εκπροσώπησης μετρητών φορτίου». Δηλαδή το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για διακοπές ηλεκτροδότησης και εκβιασμούς για ξεζούμισμα των νοικοκυριών...
Οι πάροχοι ρεύματος, λοιπόν, ζητούν την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, γιατί όπως εξηγούν ευνοείται ο «ενεργειακός Τουρισμός»: «Επί του παρόντος, καθότι - μετά την Απόφαση του ΣτΕ - εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΠΗΕ (ΦΕΚ Β' 832/09.04.2013) αναφορικά με την αλλαγή προμηθευτή, οι οποίες θεσπίστηκαν προ 10 και πλέον ετών, βάσει ενός τελείως διαφορετικού περιβάλλοντος στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ευνοούνται οι κακοπληρωτές, ενισχύεται ο ενεργειακός Τουρισμός και οι προμηθευτές Ενέργειας μένουν εκτεθειμένοι (;;;) στις ανακύπτουσες επισφάλειες».
Επικαλούμενοι τα παραπάνω, οι πάροχοι ρεύματος μέσω του ΕΣΠΕΝ εκβιάζουν με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. «Το γεγονός αυτό» - λένε - «έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το σύνολο των καταναλωτών, δεδομένων των αυξητικών πιέσεων που προκαλεί στη διαμόρφωση των τιμολογίων, όσο και σημαντικό χρηματοοικονομικό αντίκτυπο ως προς τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα του κλάδου της προμήθειας Ενέργειας».
Επιπλέον, ο ΕΣΠΕΝ υποδεικνύει ότι η τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας πρέπει να γίνει «κατά τρόπο που θα αποτρέπει αποτελεσματικά τη συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών, επιτρέποντας την άσκηση του δικαιώματος του παλαιού προμηθευτή να διεκδικήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές από πρώην πελάτες του οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις». Δηλαδή το κυνηγητό δεν θα έχει τέλος.
Τα «κοράκια» της Ενέργειας βάζουν και θέμα διακοπών ηλεκτροδότησης. Λένε οι πάροχοι ρεύματος, απευθυνόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ:
«Η ατελής υλοποίηση, εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, σημαντικού αριθμού εντολών απενεργοποίησης καθώς και δηλώσεων παύσης εκπροσώπησης μετρητών φορτίου, αποτελεί το έτερο χρόνιο ζήτημα το οποίο δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον κλάδο της προμήθειας, τόσο για τις ανταγωνιστικές όσο και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, επιτείνοντας τις αυξητικές πιέσεις ως προς τη διαμόρφωση των τιμολογίων, οι οποίες επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών».
Μάλιστα ο ΕΣΠΕΝ παραθέτει περιπτώσεις εταιρειών - μελών του Συνδέσμου όπου «μεγάλο μέρος των εντολών απενεργοποίησης μετρητή φορτίου, οι οποίες υποβάλλονται από τον προμηθευτή για λόγους παραβίασης - από τον καταναλωτή - των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, υλοποιείται με σημαντική καθυστέρηση έναντι της χρονικής προθεσμίας των 10 εργάσιμων ημερών η οποία προβλέπεται στο Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης».
Πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη με φόντο τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, τις απειλές για δασμούς και την ακριβή Ενέργεια
Σε Γαλλία και Γερμανία, τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ, οι τριγμοί στην οικονομία καθρεφτίζονται και στις πολιτικές εξελίξεις, στην πολιτική αστάθεια, στην ενίσχυση θέσεων υπέρ μέτρων «προστατευτισμού».
Οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρωζώνη ανέφεραν μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους τον Νοέμβρη, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία να έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Global Purchasing Manager's Index (PMI). Ο PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 45,2 τον περασμένο μήνα, από 46 τον Οκτώβρη, ενώ στη Γαλλία ο PMI υποχώρησε στο 43,1, από 44,5 τον Οκτώβρη. Κάτω από το 50 ο δείκτης σηματοδοτεί περίοδο συστολής.
Στην Ευρωζώνη, η Γερμανία κατέγραψε την ταχύτερη πτώση της παραγωγής, ο κλάδος των εργοστασίων της Ιταλίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε έναν χρόνο, ενώ η Γαλλία κατέγραψε την πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων 10 μηνών.
Αλλά και στη Βρετανία οι βιομηχανίες περιόρισαν θέσεις εργασίας και επενδύσεις τον Νοέμβρη, καθώς η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες. Ο δείκτης PMI υποχώρησε σε 48, από 49,9 τον Οκτώβρη.
«Αυτοί οι αριθμοί φαίνονται τρομακτικοί. Είναι σαν να μην τελειώνει ποτέ η ύφεση στη μεταποίηση της Ευρωζώνης. Οι νέες παραγγελίες έπεσαν γρήγορα και με επιταχυνόμενο ρυθμό, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης σύντομα», δήλωσε στον «Guardian» ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
Η Ευρώπη πρέπει να δράσει «επιθετικά» για να προωθήσει τα στρατηγικά επιχειρηματικά της συμφέροντα και να αποφύγει να κατακλυστεί από βαριά επιδοτούμενες εισαγωγές από την Κίνα, τόνισε στους «Financial Times» ο νέος επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Στεφάν Σεζουρνέ.
Πρόταξε μια στρατηγική «Πρώτα η Ευρώπη» σε βασικούς επιχειρηματικούς τομείς, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετατροπή της ΕΕ σε «παράπλευρη απώλεια» σε έναν παγκόσμιο «εμπορικό πόλεμο», τον οποίο αναμένεται να ενισχύσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ.
«Πιστεύω θεμελιωδώς ότι η Ευρώπη έχει να κερδίσει τα πάντα από το να είναι ανοιχτή στον κόσμο», αλλά «όταν η Κίνα λέει "Made in China" ή οι ΗΠΑ λένε "Πρώτα η Αμερική", εμείς πρέπει να πούμε: "Πρώτα η Ευρώπη"», ανέφερε ο Σεζουρνέ.
Ο Τραμπ διακηρύσσει ότι θα επιβάλει σαρωτικούς δασμούς σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ (από «συμμάχους» και αντιπάλους), θα διαλύσει τις εμπορικές συμφωνίες και θα μειώσει τους κανονισμούς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Ξεχάστε τους δασμούς του Τραμπ κατά της ΕΕ. Αυτό που κυρίως τρομάζει τις Βρυξέλλες είναι οι δασμοί που απειλεί να επιβάλει κατά της Κίνας», επισημαίνει το «Politico».
Ο Τραμπ έχει προαναγγείλει δασμούς 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές, ενώ σε αυτές από την Κίνα δασμούς 60%. Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, απείλησε με δασμούς 100% εναντίον της Κίνας και των «συμμάχων» της στους BRICS αν εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ στις μεταξύ τους συναλλαγές. Απείλησε επίσης με δασμούς το Μεξικό και τον Καναδά.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη χτυπήσει τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) με δασμούς 100%, στρέφοντάς τα προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Ο φόβος της ΕΕ είναι ότι μια «πλημμύρα» κινεζικών εξαγωγών θα εξωθηθεί προς την Ευρώπη, λόγω του ανυπέρβλητου «δασμολογικού τείχους» των ΗΠΑ.
«Αν κλείσουν όλες οι παγκόσμιες αγορές, η μόνη ανοιχτή αγορά που απομένει δεν μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή αγορά», είπε στους FT ο Σεζουρνέ. «Αν οι ΗΠΑ κλείσουν τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, την Κίνα, η ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορεί να είναι ο προορισμός για όλες τις πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες στον κόσμο, γιατί τότε θα βρεθούμε σε κατάσταση βραχυπρόθεσμης οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικεντρωθεί σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο χάλυβας, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροδιαστημική, καθώς και οι «καθαρές» τεχνολογίες.
«Το νούμερο ένα ζήτημα από την εκλογή Τραμπ δεν είναι το ΝΑΤΟ, ούτε καν η Ουκρανία, όσο σοβαρό κι αν είναι. Είναι η μετατόπιση των κινεζικών εξαγωγών που πηγαίνουν στις ΗΠΑ και τώρα θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε στο «Politico» ο Αντ. Γκάρντνερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕE.
Η Κίνα εντείνει την κρατική υποστήριξη σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους, διοχετεύοντας τεράστιες δημόσιες δαπάνες με τη μορφή φτηνών τραπεζικών δανείων, φορολογικών ελαφρύνσεων, άμεσων επιδοτήσεων. Αυξάνει την παραγωγή σε κλάδους όπως οχήματα, μπαταρίες, ηλεκτρονικά, χημικά, πλοία, αεροσκάφη και drones, δημιουργώντας μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που διαχέεται στις παγκόσμιες αγορές, «αποβιομηχανοποιεί» γεωπολιτικούς αντιπάλους και σπρώχνει αμερικανικές, ευρωπαϊκές, ιαπωνικές, κορεατικές και ταϊβανέζικες εταιρείες εκτός αγοράς.
Το 2030, προβλέπει η United Nations Industrial Development Organization (UNIDO), η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 45% του συνόλου της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Τις δεκαετίες του 2000 και του 2010 οι εξαγωγές της Γερμανίας «άνθισαν» πουλώντας στην Κίνα μηχανήματα και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. Η Κίνα έχει αντιγράψει ή επανεφεύρει μεγάλο μέρος της γερμανικής τεχνολογίας και τώρα αποσπά εξαγωγικές αγορές.
Παρά τις εκκλήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, την ΕΕ, ακόμα και την Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, οι γερμανικές εταιρείες σημειώνουν ρεκόρ επενδύσεων κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χημικών, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος και τις πιο συμφέρουσες αγορές.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Κίνα άγγιξαν τα 7,3 δισ. ευρώ, από 6,5 δισ. ολόκληρο το 2023.
Οι γερμανικές ΑΞΕ αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών επενδύσεων της ΕΕ στην Κίνα το 2024 (62% το 2023 και 71% το 2022). Οι «πράσινες» επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα έφτασαν το ρεκόρ των 3,6 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Η BDI σημειώνει ότι οι εταιρείες «αναδιοργανώνουν όλο και περισσότερο τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε περιφερειακή βάση» στην Κίνα.
Η «Volkswagen», που ετοιμάζεται να κλείσει τρία εργοστάσια στη Γερμανία, να απολύσει 30.000 εργαζόμενους και να περικόψει μισθούς και δικαιώματα, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Κίνα, όπως 2,5 δισ. ευρώ για επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στη Χεφέι και 700 εκατ. ευρώ για συνεργασία με την «Xpeng» σε τεχνολογία EV, αύξησε δε το μερίδιό της στην κοινοπραξία «JAC Motor» από 50% σε 75%.
Ο χημικός κολοσσός BASF περικόπτει 2.600 θέσεις εργασίας, κυρίως στη Γερμανία, ενώ επενδύει 10 δισ. ευρώ σε ένα νέο χημικό συγκρότημα στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
Η «Bosch» ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, καθώς αυξάνει τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στην αυτοματοποιημένη οδήγηση στην Κίνα.
Η BMW, που έχει προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Γερμανία, διευρύνει την παραγωγή στη Σενγιάνγκ της Κίνας αλλά και τις δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης, με επένδυση 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει στην εταιρεία να μετακινήσει την παραγωγή πιο κοντά στις αγορές - στόχους της.
Η SAP σχεδιάζει να περικόψει 9.000 - 10.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, ενώ ανακατανέμει πόρους σε αγορές υψηλής ανάπτυξης στο εξωτερικό.
Θύματα του ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι οι Γερμανοί εργαζόμενοι, με τη Βιομηχανική Ενωση Βαυαρίας (VBW) να εκτιμά ότι μόνο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βαυαρία θα χαθούν 106.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2040, ενώ η Γερμανική Ενωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) αναφέρει ότι μέχρι το 2035 θα «κινδυνεύσουν» έως και 190.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο.
Η στροφή προς την κινεζική παραγωγή αποτυπώνεται και στο διμερές εμπόριο, καθώς γερμανικά εμπορεύματα κατασκευάζονται και διοχετεύονται απευθείας στην Κίνα, αντί να εξάγονται. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,7% τους πρώτους επτά μήνες του 2024.
Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, που οδήγησαν σχεδόν σε παύση εισαγωγών του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου στο οποίο είχαν στηριχτεί οι γερμανικοί όμιλοι, συνέβαλε στην τάση «αποβιομηχάνισης».
Οι τιμές βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε επίπεδα από τα υψηλότερα στον κόσμο, στη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία.
Οι ακριβότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ και η εξάρτηση της Γερμανίας από ΑΠΕ, όπως αιολική και ηλιακή, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής, αύξησαν το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία. Για να θεωρείται «βιώσιμο» το ενεργειακό κόστος για τους ομίλους, οι κρατικές επιδοτήσεις έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Μόνο το 2024 η Γερμανία κατέβαλε 20 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις στους παραγωγούς ΑΠΕ, σε βάρος άλλων «κρίσιμων επενδύσεων».
Από το 2022 το επίπεδο παραγωγής της Γερμανίας έχει μειωθεί στις ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά 18%, η δε βιομηχανική χρήση Ενέργειας στη χώρα έχει μειωθεί κατά περίπου 16,3%.
Σε ένα τέτοιο φόντο, η πρόεδρος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλις Βάιντελ αναφωνεί ότι «δεν με ενδιαφέρει από πού θα προέρχεται η φτηνή Ενέργεια!», εκφράζοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου, που στρέφεται σε θέσεις για επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας αλλά και των ροών ρωσικού αερίου.
Και σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ο τελευταίος φέρεται να επεσήμανε ότι η επανεκκίνηση των ροών μέσω του αγωγού «Nord Stream 2» - που έχει υποστεί μερική ζημιά - θα ήταν «θέμα πατήματος ενός κουμπιού». Και κατάλληλων ανταλλαγμάτων σε σχέση με την Ουκρανία...
...και εκφράζει δυσαρέσκεια για τις «παράνομες και μαξιμαλιστικές» θέσεις Ελλάδας και Κύπρου
Το τουρκικό υπουργείο χαιρετίζει, δε, με έμφαση «τηνεπανέναρξη των συναντήσεωντου Οικονομικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου και την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία», την «πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στις μακροοικονομικές πολιτικές και στα θετικά βήματα που έχουμε κάνει για την επίλυση των εμπορικών προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης», όπως και την «ειλικρινή προσέγγιση να αναγνωρίσουμε τη σημασία των προσπαθειών μας για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες μας στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας».
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ κατηγορεί τις Βρυξέλλες για «μονόπλευρη οπτική που απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα», σχολιάζοντας αναφορές του στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά - για τα οποία το Συμβούλιο επισημαίνει «τη βελτίωση αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας και προσδοκά να διατηρηθούν» αλλά και τονίζει «την πλήρη δέσμευση της ΕΕ σε μια περιεκτική διευθέτηση του Κυπριακού».
Από τη μεριά της, η Αγκυρα εκφράζει δυσαρέσκεια για τις «παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα» αλλά και για το ότι «η ΕΕ, ενεργώντας ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς και αγνοώντας τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη λύσης στο νησί».
Πάντως, καταλήγοντας, δεν παραλείπει να τονίσει ξανά ότι «η ένταξη στην ΕΕ είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Σε απάντηση, η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο όραμα που θα ενισχύσει την προοπτική ένταξης της χώρας μας». Γι' αυτό και υπογραμμίζει ότι «η διεξαγωγή των συναντήσεων του διαλόγου υψηλού επιπέδου στους τομείς της πολιτικής, της Ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και του Συμβουλίου Σύνδεσης το 2025, θα ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της εξωτερικής πολιτικής και των περιφερειακών θεμάτων, τα οποία τονίζονται επίσης στα αποτελέσματα του Συμβουλίου».
Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε, με 85 ψήφους υπέρ και 14 κατά, την τροπολογία που εντάσσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία στη λίστα των χωρών οι οποίες μπορούν να επιλέγονται για να συμμετέχουν σε πολυμερή προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.
Το γεγονός γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διευκρινίζοντας ότι η τροπολογία «θα σταλεί άμεσα για υπογραφή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ» και μιλώντας για «ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα (...) στην ενίσχυση και εμβάθυνση σχέσεων».
Στην ανάρτησή του ανέφερε ακόμα: «Η χθεσινή τροπολογία 1233 στον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) αποτελεί ορόσημο στρατηγικής σημασίας και ένα αποφασιστικό βήμα, αναδεικνύοντας την αυξημένη γεωπολιτική και στρατιωτική βαρύτητα που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με την ένταξη της χώρας μας στη λίστα κρατών που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής σε πολυμερή προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, μαζί με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Κύπρος γίνεται το μοναδικό κράτος εκτός ΝΑΤΟ και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΣγΕ) που συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα χωρών. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου - ΗΠΑ, η οποία πλέον ενισχύεται και σε νομοθετικό επίπεδο (...) Η συγκεκριμένη απόφαση υπογραμμίζει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του κρίσιμου στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σταδιακή ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο και απτές πρωτοβουλίες όπως αυτή, αναδεικνύει τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».
Το αραβικό τμήμα του BBC, μετά από ενδελεχή έρευνα των δεδομένων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Facebook έχει περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα των παλαιστινιακών ειδησεογραφικών πρακτορείων να προσεγγίσουν το κοινό από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Το «BBC News Arabic» συγκέντρωσε δεδομένα στις σελίδες Facebook 20 μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών με έδρα την Παλαιστίνη, το έτος που προηγήθηκε των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη και το έτος μετά.
Οπως διαπιστώθηκε, ενώ το αναμενόμενο ήταν να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα των λογαριασμών αυτών, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν πτώση 77% μετά τις 7 Οκτώβρη 2023. Για παράδειγμα, το «Palestine TV», με 5,8 εκατομμύρια ακόλουθους στο Facebook, είδε μείωση 60% στον αριθμό των ατόμων που βλέπουν τις αναρτήσεις του.
Για να ελέγξουν αυτόν τον ισχυρισμό, οι δημοσιογράφοι του BBC πραγματοποίησαν την ίδια ανάλυση δεδομένων στις σελίδες Facebook 20 ισραηλινών ειδησεογραφικών οργανισμών όπως οι «Yediot Ahronot», «Israel Hayom» και «Channel 13». Αυτές οι σελίδες δημοσίευσαν επίσης μεγάλο όγκο περιεχομένου που σχετίζεται με τον πόλεμο, αλλά - σε αντίθεση με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ - η αναγνωσιμότητά τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 37%.
Η «Meta» έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι λογοκρίνει τον παλαιστινιακό αγώνα. Το 2021, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν σκόπιμο, αλλά λόγω «έλλειψης αραβόφωνης τεχνογνωσίας» μεταξύ των συντονιστών. Λέξεις και φράσεις ερμηνεύονταν ως προσβλητικές ή βίαιες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αβλαβείς, υποστήριξε τότε η «Meta».
Για να διαπιστώσει εάν αυτό εξηγεί την πτώση της αναγνωσιμότητας των παλαιστινιακών ΜΜΕ, το BBC πραγματοποίησε την ίδια ανάλυση σε σελίδες Facebook για 30 μεγάλες αραβόφωνες πηγές ειδήσεων με έδρα αλλού, όπως το «Sky News Arabia» και το «Al Jazeera». Οπως διαπίστωσε, αυτές οι σελίδες σημείωσαν μέση αύξηση της αναγνωσιμότητάς τους σχεδόν 100%.
Αφού «πιάστηκε στα πράσα», η «Meta» - απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων του BBC - αναγκάστηκε να ομολογήσει, λέγοντας ότι δεν είχε κρύψει τα «προσωρινά μέτρα» που ελήφθησαν τον Οκτώβρη του 2023. Κατά τα άλλα, είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε λάθη, αλλά κάθε υπονοούμενο ότι καταστέλλουμε εσκεμμένα μια συγκεκριμένη φωνή είναι αναμφισβήτητα ψευδές».
Bέβαια, κατά... «σύμπτωση», το ίδιο λάθος σε βάρος των Παλαιστινίων γίνεται και στο Instagram, επίσης της εταιρείας «Meta».
Το BBC μίλησε με πέντε πρώην και νυν υπαλλήλους της «Meta» για τον αντίκτυπο που λένε ότι είχαν οι πολιτικές της εταιρείας τους σε μεμονωμένους Παλαιστίνιους χρήστες.
Ενα άτομο, που μίλησε ανώνυμα, μοιράστηκε εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά με μια αλλαγή που έγινε στον αλγόριθμο του Instagram, η οποία ενίσχυσε τη λογοκρισία των Παλαιστινίων που σχολίαζαν τις αναρτήσεις στο Instagram.
«Μέσα σε μια εβδομάδα από την επίθεση της Χαμάς, ο κώδικας άλλαξε, ουσιαστικά καθιστώντας τον πιο επιθετικό προς τον παλαιστινιακό λαό», είπε.
Η «Meta» επιβεβαίωσε ότι έλαβε το μέτρο, αλλά είπε ότι ήταν απαραίτητο να ανταποκριθεί σε αυτό που αποκάλεσε «αύξηση περιεχομένου μίσους» από τους Παλαιστίνιους, που υφίστανται μια τεράστιων διαστάσεων σφαγή από τον Ισραηλινό κατακτητή.
Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Adam Johnson και Othman Ali, του αμερικανικού περιοδικού «Nation», σύμφωνα με τους οποίους τρία μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ δεν είχαν ούτε έναν Παλαιστίνιο καλεσμένο να εμφανίζεται στις πρωινές ειδησεογραφικές τους εκπομπές από τον Οκτώβρη του 2023.
Οι δημοσιογράφοι κρατούσαν αρχείο με τους καλεσμένους σε τέσσερις διαφορετικές πρωινές εκπομπές και διαπίστωσαν ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν εμφανίστηκε στις εκπομπές «Meet the Press» του NBC, «This Week» του ABC και «State of the Union» του CNN.
Η μοναδική εξαίρεση ήταν το «Face the Nation», στο δίκτυο CBS, το οποίο μετέδωσε μια επτάλεπτη συνέντευξη με τον Husam Zomlot, τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 5 Νοέμβρη 2023.
Σε 208 επεισόδια των τεσσάρων εκπομπών, η Γάζα αναφέρθηκε 2.557 φορές και οι Ισραηλινοί καλεσμένοι εμφανίστηκαν 20 φορές, είπαν οι δημοσιογράφοι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε ως καλεσμένος και στις τέσσερις εκπομπές και μάλιστα εμφανίστηκε δύο φορές στο «State of the Union» του CNN.
Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την «προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας στην ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Παίρνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ανέφερε τα εξής:
«Σε 21 από τα 27 κράτη - μέλη δεν ισχύουν Συλλογικές Συμβάσεις. Κυβερνήσεις αρνούνται να επικυρώσουν Συλλογικές Συμβάσεις, όπως στην Ελλάδα, που μόνο 9 από τις 43 έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές. Υπάρχουν χώρες όπου απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, στην Ελλάδα κι αλλού οι διώξεις συνδικαλιστών και η κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές γίνεται κατά συρροή.
Η πρόσφατη Οδηγία για τον "κατώτατο μισθό" λειτουργεί ως "κόφτης" του μισθού, τον συνδέει με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καταργεί τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η προσπάθεια λοιπόν της ΕΕ να παρουσιαστεί ως "συνήγορος των εργαζομένων" αποτελεί πρόκληση.
Η στροφή της ΕΕ στην "πολεμική οικονομία", για την αξιοποίηση συσσωρευμένων κεφαλαίων και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο σημαίνει κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε βάρος των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, δυναμώνει την καταστολή.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, κοινωνικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Παλεύοντας ενάντια στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις της, το σύστημα της εκμετάλλευσης, της ανέχειας, του πολέμου, της κερδοφορίας των μεγάλων συμφερόντων».
Στις 11/12/24 η ρωσική Βουλή (Κρατική Δούμα) ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα (με 1 ψήφο κατά) νόμο που απαγορεύει την εγγραφή στα ρωσικά σχολεία των παιδιών μεταναστών που δεν μιλούν καλά τα Ρωσικά.
Σύμφωνα με τον νόμο, στο εξής τα παιδιά των μεταναστών υποχρεώνονται να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στη ρωσική γλώσσα, τις οποίες εφόσον περάσουν θα μπορούν να εγγραφούν στα ρωσικά σχολεία. Στον νόμο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πώς το ρωσικό κράτος θα διασφαλίσει την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας για τα παιδιά των μεταναστών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι μετανάστες, που βρίσκονται για λόγους εργασίας στη Ρωσία, θα πρέπει μόνοι τους να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να μάθουν τη ρωσική γλώσσα, εάν θέλουν να τα εγγράψουν στη συνέχεια στα ρωσικά σχολεία για να μορφωθούν.
Ο νόμος αυτός έρχεται ως συνέχεια άλλων 14 ομοσπονδιακών νόμων, που ενέκρινε αυτήν την περίοδο η ρωσική Βουλή, στην κατεύθυνση αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα.
Ανάμεσα στα 18 εκατομμύρια παιδιά, που το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος φοιτούσαν στα ρωσικά σχολεία, βρίσκονταν και 200.000 παιδιά μεταναστών. Σύμφωνα με το αφήγημα του κεντροδεξιού κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», που το αποδέχτηκαν και οι βουλευτές του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και του σοσιαλδημοκρατικού «Δίκαιη Ρωσία», αυτά τα παιδιά έχουν συχνά «μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολίες στην επικοινωνία με συνομηλίκους και δασκάλους».
Από την προσοχή των Ρώσων βουλευτών όλων των κομμάτων διέφυγε το δικαίωμα στη μόρφωση, που έχουν κι αυτά τα παιδιά, που οι γονείς τους, κυρίως από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, για βιοποριστικούς λόγους έχουν αναζητήσει εργασία στη Ρωσία. Το αντιδραστικό και ρατσιστικό αυτό νομοσχέδιο, το οποίο σίγουρα τροφοδοτεί και ανάλογες ακροδεξιές και εθνικιστικές τάσεις και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, πετά αυτομάτως εκτός ρωσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων 200.000 παιδάκια, που τα υποχρεώνει να περάσουν από μια διαδικασία «φιλτραρίσματος». Ταυτόχρονα, το ρωσικό κράτος αρνείται να αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες, τουλάχιστον προς το παρόν, για να μάθουν τη ρωσική γλώσσα αυτά τα παιδιά και να μπορέσουν να σπουδάσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Ολα παραπέμπονται στην «ατομική ευθύνη» του γονιού.
Κι αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα, όπου πριν από μερικές δεκαετίες, σε συνθήκες σοσιαλισμού, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από πλήθος χωρών όλου του κόσμου μάθαιναν τη ρωσική γλώσσα δωρεάν σε κρατικά ιδρύματα και σπούδαζαν στα σοβιετικά ΑΕΙ. Βεβαίως στις συνθήκες του σοσιαλισμού δεν υπήρχαν μετανάστες, μιας και η οικονομία δούλευε πάνω σε άλλες «ράγες», παρά τις όποιες αδυναμίες και «λοξοδρομήσεις» της. Δεν υπήρχε, λοιπόν, το μεταναστευτικό «ρεύμα», που υπήρχε και παλαιότερα στις καπιταλιστικές οικονομίες, δηλαδή της κίνησης εργατικού δυναμικού και κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ωστόσο, η ΕΣΣΔ δεχόταν πρόσφυγες, για πολιτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Μάλιστα, το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα αγκάλιασε τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες, διαμορφώνοντας όλους τους αναγκαίους παιδαγωγικούς όρους και προϋποθέσεις για την ουσιαστική ένταξη των παιδιών τους.
Καπιταλισμός - σοσιαλισμός! Νύχτα και μέρα και στα ζητήματα της Εκπαίδευσης!
PA |
Φέτος το ΗΒ γιορτάζει το «αργυρό ιωβηλαίο» της καθιέρωσης του εθνικού κατώτατου μισθού. Μόλις το 1999 η τότε κυβέρνηση των Εργατικών εισήγαγε τον θεσμό αυτό. Προφανώς, η διαπάλη για τον καθορισμό κατώτατων αμοιβών ήταν πολύ παλιότερη. Από τη δεκαετία του 1890 καθιερώθηκαν Επιτροπές οι οποίες καθόριζαν κατώτατους μισθούς σε κλαδικό κυρίως επίπεδο (τη δεκαετία του '50 ήταν πάνω από 60). Ωσπου η Θάτσερ κυριολεκτικά «ξήλωσε» αυτές τις Επιτροπές.
Οι Νέοι Εργατικοί, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία το 1997 προσπαθώντας να τιθασεύσουν μια ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας, την ίδια ώρα που ετοιμάζονταν να προωθήσουν νέες ελαστικές μορφές εργασίας, χρειάζονταν ένα δίχτυ προστασίας απαραίτητο για την ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης και τη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων. Παράλληλα αποσκοπούσαν σε μια αποκατάσταση των σχέσεων εργαζομένων - εργοδοτών σε αντίθεση με την προηγούμενη συγκρουσιακή περίοδο. Απόρροια των παραπάνω ήταν η δημιουργία ενός νέου τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού, ποιοτικά διαφορετικού σε σχέση με το παρελθόν. Ας μην ξεχνούμε πως αντίπαλο δέος δεν υπήρχε πια και οι σοσιαλδημοκράτες είχαν απεκδυθεί του φιλεργατικού τους προσωπείου. Ο τρίτος δρόμος δεν άφηνε επ' ουδενί περιθώριο για παρεκκλίσεις από τη συμφωνία της Ουάσιγκτον.
Ετσι, ιδρύεται μια τριμερής «ανεξάρτητη» επιτροπή (Low Pay Commission), η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση το ύψος του κατώτατου μισθού. Ποιοι απαρτίζουν αυτήν την επιτροπή; Θεωρητικά, εργοδότες, φορείς των εργαζομένων και ανεξάρτητοι. Αλλά, ας δούμε την τωρινή σύνθεση του οργάνου. Η πρόεδρος είναι μια συντηρητική βαρόνη, ιδρύτρια think tank, «η αισχρότερη δεξιά που έχετε ακούσει ποτέ» σύμφωνα με την εκδότρια των «Sunday Times», δύο καθηγητές πανεπιστημίου, δύο στελέχη επιχειρήσεων, ένας εκπρόσωπος των μικρομεσαίων και δύο γραφειοκράτες συνδικαλιστές (ο ένας συνταξιούχος) από τον ίδιο κιόλας χώρο (τηλεπικοινωνίες). Γιατί επελέγη αυτό το μοντέλο; Να τι αναφέρει ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης κάνοντας μια αναδρομή: «Το τριμερές μοντέλο (...) εκτόνωσε πιθανές αντιπαραθέσεις, βοήθησε στην επίλυση των διαφορών εσωτερικά ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή του δικαιώματος της τελικής απόφασης στην κυβέρνηση και διευκόλυνε την εφαρμογή των προτάσεων που έγιναν».
Για να απαντήσουμε, ας δούμε ποια ήταν τα αιτήματα της κυβέρνησης, όπως συνοψίζονται στην έκθεση της επιτροπής για το 2025 (με κυβέρνηση πια Εργατικών): α) το ποσοστό του κατώτατου μισθού να μην είναι λιγότερο από τα δύο τρίτα των διάμεσων εισοδημάτων, β) ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα, την αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία, και γ) το κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου πληθωρισμού έως τον Μάρτιο του 2026.
Καθόλου τυχαία, οι παραπάνω δείκτες χρησιμοποιούνται και στη δική μας περίπτωση. Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο στοιχείο (δείκτης Kaitz στα οικονομικά). Εξαιρώντας μεθοδολογικά ζητήματα, ο δείκτης αυτός στην περίπτωση της Αγγλίας (όπως και σε αυτή της Ελλάδας) δεν καλύπτει τον αρχικό στόχο (δες ΙΝΕ ΓΣΕΕ και OECD 2024). Επίσης, οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τα τελευταία χρόνια (σωρευτικά πάνω από 56% από το 2018- στην Ελλάδα 40%, αντίστοιχα) δεν ανταποκρίνονται στις αυξήσεις του κόστους ζωής (RPI πάνω από 40%, πληθωρισμός τροφίμων πάνω από 25%). Το 2025 το κατώτατο ωρομίσθιο θα κυμανθεί στις 12,21 λίρες, πολύ κάτω από την απαίτηση των συνδικάτων για 15 λίρες (RMT, GMB2023). Την ίδια στιγμή, όμως, οι μέσες αμοιβές αυξήθηκαν λιγότερο από το μισό (και στις δύο χώρες), δείχνοντας τον πραγματικό στόχο αυτών των πολιτικών. Και βέβαια παραμένουν ζητήματα όπως η άνιση αμοιβή μεταξύ των δύο φύλων, μειονοτήτων κ.ά. Στη δε Αγγλία, επίσημα διατηρείται η διαφορετική αμοιβή ανάλογα με την ηλικία (21 έτη - ο γνωστός υποκατώτατος). Οσον αφορά την παραγωγικότητα, παρά τα προβλήματα αυτών των οικονομιών, μόνο τα εταιρικά κέρδη δεν αφήνουν κανένα σημείο παρερμηνείας.
Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται κατανοητό πως όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αφαιρέσουν από τα συνδικάτα τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται. Είτε χρησιμοποιώντας «ανεξάρτητες» επιτροπές είτε «αντικειμενικούς» αλγόριθμους, ο στόχος είναι ένας, η συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης και τελικά η αύξηση της κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τους κάθε λογής Εργατικούς, αναζητώντας την ενσωμάτωση μιας δήθεν προοδευτικής ευρωπαϊκής Οδηγίας η οποία δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, ή να προσθέσουν και άλλους δείκτες για τον όποιο αλγόριθμο. Η ιστορία μάς έχει δείξει πως μόνο ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων σε κάθε χώρα θα αναγκάσει τους εργοδότες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέλος, η πάλη των τάξεων μας έχει μάθει πως αμοιβαία επωφελείς συνθήκες δεν υπάρχουν. Για να κερδίσει η μια πλευρά, πρέπει να χάσει η άλλη.