Την Παρασκευή η πρώτη προβολή
Θα ακολουθήσουν προβολές στην Αττική, όλες με ελεύθερη είσοδο, με το παρακάτω πρόγραμμα (έως τώρα): Σάββατο 12/4, 19.00, Πετρούπολη στο Πνευματικό Κέντρο (Αθ. Διάκου & Μπουμπουλίνας 59). Κυριακή 13/4, 19.00, Ελευσίνα στο «Σινέ Ελευσίς» (Ελ. Βενιζέλου 45). Δευτέρα 14/4, 19.30, Ζωγράφου στο Θέατρο «Στοά» (Μπισκίνη 55). Τρίτη 15/4, 20.00, Νέα Ιωνία στον κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4). Παρασκευή 25/4, 19.30, Καλλιθέα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123). Σάββατο 26/4, 19.00, Πειραιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμανουήλ Μπενάκη 70 Κερατσίνι).
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από τις ΚΟ Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ
Οι ΚΟ Νέας Ιωνίας αναφέρουν πως «Φέτος στις 9 Μάη 2025 συμπληρώνονται 80 χρόνια απ' όταν η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, η σημαία του πρώτου κράτους των εργατών στον κόσμο (της Σοβιετικής Ενωσης) υψώθηκε στο Βερολίνο, στην πρωτεύουσα της τότε ναζιστικής Γερμανίας. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα στους καπιταλιστές μιας σειράς κρατών για το ποιος θα αρπάξει τι από τα πλούτη της Γης αλλά κι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος απέναντι στη σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση προχωρούσε προς το τέλος του. Κατά τη διάρκειά του νέα σύνορα χαράχτηκαν, εκατομμύρια στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους νέοι εργάτες και αγρότες, έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηροι. Εκατομμύρια άμαχοι υπέφεραν από την πείνα και τις αρρώστιες, είδαν τις πόλεις και τα χωριά τους να καταστρέφονται, ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους, έγιναν πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου και της αντίστασης υπήρξαν ένα πραγματικό σχολείο για τους λαούς του κόσμου. Εμαθαν να αγωνίζονται για τη λευτεριά τους, για το δίκιο τους, για μια καλύτερη ζωή με κάθε τρόπο και μέσο: Με απεργίες, με διαδηλώσεις, με την πένα για τις προκηρύξεις, το χωνί για συνθήματα ή ακόμα και με το όπλο στο χέρι.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά κι ενώ τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα, η ιστορία της "Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών" παραμένει πολύ σημαντική: Γιατί μέσα στις μεγάλες αλλαγές που έφερε ο ιμπεριαλιστικός Β' Παγκόσμιος Πόλεμος... οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι βιοπαλαιστές της πόλης, οι μαθητές και φοιτητές, οι νέοι και οι γυναίκες έγιναν πρωταγωνιστές της Ιστορίας. Και μέσα από την πάλη τους για τη λευτεριά και το δίκιο, συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλη είναι η δύναμή τους. Γιατί τα σημάδια αυτής της εποχής είναι παντού γύρω μας και στην ηρωική γειτονιά μας. Γιατί η ανάταση και οι αδυναμίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος εκείνη την εποχή καθόρισαν πολλά απ' όσα ακολούθησαν. Γιατί τα θετικά και τα αρνητικά διδάγματα από τότε έχουν ακόμα να μας μάθουν πολλά.
Αυτό το γνωρίζουν καλά και οι αστοί. Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση καθιέρωσε την 9η Μάη ως "μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Με κάθε τρόπο και ειδικά μέσα στα σχολεία (σχολικά βιβλία, εκδηλώσεις, καθηγητές κ.ά.) προσπαθούν να σβήσουν τη μνήμη, να αλλάξουν την Ιστορία και το τι πραγματικά συνέβη. Κάτω από τη "θεωρία των δύο άκρων" επιχειρούν να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό, τον θύτη με το θύμα. Προσπαθούν να αποκρύψουν ότι ο φασισμός είναι δημιούργημα του καπιταλισμού». Και τονίζουν πως με την πρωτοβουλία αυτή «στηρίζουμε τους μικρότερους συντρόφους μας στον πολύ δύσκολο αγώνα των ιδεών που δίνουν κάθε μέρα».
-- Εκδήλωση με θέμα «Ο μύθος του κράτους δικαίου. Το παράδειγμα του εγκλήματος των Τεμπών» οργανώνει η ΚΟΒ Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στον πολυχώρο «Ενεκεν» (Προξένου Κορομηλά 37). Θα μιλήσουν ο Βασίλης Τομπουλίδης, δικηγόρος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, και ο Δημήτρης Νταφόπουλος, δικηγόρος, συνήγορος οικογένειας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών.
-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αθηνούλα, πού πάνε τον πατέρα σου οι χωροφύλακες;», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», πραγματοποιεί η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας την Παρασκευή 11 Απρίλη στη Σπάρτη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Αγίου Νίκωνος 124). Θα μιλήσει ο Τριαντάφυλλος Ζάβαλης, μέλος της ΤΕ Λακωνίας. Θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τα γεγονότα της εποχής στη Λακωνία.
-- Εκδήλωση - συζήτηση για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, με θέμα το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, πραγματοποιεί η ΤΕ Ζακύνθου την Παρασκευή 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.
-- Εκδήλωση με θέμα «Ο "Ριζοσπάστης" καθημερινός καθοδηγητής - οργανωτής των εργατικών - λαϊκών αγώνων» πραγματοποιούν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ και της ΤΟ Εργαζομένων της ΚΝΕ την Κυριακή 13 Απρίλη, στις 12 μ. στο Πολύκεντρο Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου, με ομιλητή τον Περικλή Κουρμούλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη». Θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ στον χώρο θα υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα στην ιστορική διαδρομή του «Ριζοσπάστη».
-- Εκδήλωση «για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης» πραγματοποιείται την Κυριακή 13 Απρίλη στη Νάουσα, στις 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο «Βέτλανς». Θα μιλήσουν ο Σάκης Τσίτσης, μέλος της ΤΕ Ημαθίας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Νάουσας, και ο Γιάννης Τσαναξίδης, μέλος του ΤΓ Ημαθίας και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
RIZOSPASTIS |
Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και πολλοί ακόμα έδωσαν το «παρών» παρακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση.
Το άνοιγμα έκανε η Χαρά Μαρούλη, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Δικαιοσύνης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η ιστορική απεργία στις 28 του Φλεβάρη, δύο χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα σε βάρος των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη, προσέδωσε σ' αυτήν τη μαύρη επέτειο χαρακτηριστικά διεκδίκησης, σύγκρουσης με τους πραγματικούς ενόχους, με την πολιτική του κέρδους, που γεμίζει τη ζωή του λαού μας με "κοιλάδες των Τεμπών".
Η ιστορική απεργία στις 28/2 μας κάνει όλους ένα μπόι ψηλότερους και ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για την οργάνωση της πάλης μας την επόμενη μέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, και η Τομεακή Οργάνωση της Δικαιοσύνης της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση και σας καλωσορίζει με χαρά.
Από το έγκλημα στα Τέμπη κι έπειτα, το λεγόμενο "κράτος δικαίου", η Δικαιοσύνη, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η συγκάλυψη, το νόμιμο και το παράνομο, βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων.
RIZOSPASTIS |
Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Γκιόκα, ενώ στο παρόν φύλλο συνεχίζει το ρεπορτάζ από την εκδήλωση με τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν.
Αυτές έγιναν από τους Αγγελο Βρεττό, δικηγόρο, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Στρατευμένους, Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, δικηγόρο, συνήγορο της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, και Δαμιανό Μπαλασούλη, δικηγόρο, συνήγορο οικογένειας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών.
Ο Αγγελος Βρεττός ξεκίνησε λέγοντας πως παιδί του λεγόμενου «κράτους δικαίου» είναι η καταστολή, η οποία και κλιμακώνεται, καθώς «στόχος είναι όπου δεν "πιάνει" ο μύθος του "κοινού εθνικού συμφέροντος" των εκμεταλλευτών με τα θύματα της εκμετάλλευσης, να πέφτει το μαστίγιο της καταστολής των περιορισμών στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση, προκειμένου ο λαός να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες». Και αυτό ιδιαίτερα, όπως τόνισε, στο έδαφος της εντεινόμενης επίθεσης στο εισόδημα, στις ανάγκες και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, από την αντιλαϊκή πολιτική του κράτους και των κυβερνήσεων, για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να τροφοδοτούνται οι πολεμικές δαπάνες, να στηριχθεί η πολεμική οικονομία και προετοιμασία.
Επισήμανε, επίσης, τη χρησιμότητα της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Οδηγός. Μάθε - πάλεψε για τα δικαιώματά σου» που επιμελήθηκε το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και η οποία είχε την τιμητική της και στο βιβλιοπωλείο της εκδήλωσης.
Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος περιέγραψε, την ενδεικτική για το θέμα της εκδήλωσης, αντιμετώπιση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από το κράτος, τη Δικαιοσύνη, την αστυνομία, τα ΜΜΕ και ευρύτερα τους «θεσμούς». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός πως παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε αγωνιστές και μετανάστες λόγω του εγκληματικού ναζιστικού χαρακτήρα της οργάνωσης, αυτές αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα περιστατικά. Μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα ενοποιήθηκαν 32 δικογραφίες κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος και την προσπάθεια των δικηγόρων, αναγκαία για να αναδειχθεί ο παραπάνω χαρακτήρας της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά επανάπαυση και ενώ δικάζεται η υπόθεση στον β' βαθμό.
Ο Δαμιανός Μπαλασούλης τόνισε μεταξύ άλλων πως η Δικαιοσύνη αποτελεί το «μακρύ χέρι» του αστικού κράτους, που «από άλλο δρόμο συμβάλλει στη χειραγώγηση, στην υποταγή του λαού στους εκμεταλλευτές του».
Υπογράμμισε πως «αυτό βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο στο πετσί τους αυτά τα δύο χρόνια οι οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν όλη την αλήθεια, πέρα από την αβάσταχτη θλίψη τους, βρίσκουν απέναντί τους την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του κράτους και το ασφυκτικό υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Καλούμαστε ουσιαστικά οι συνήγοροι και οι οικογένειες να παίξουμε τον ρόλο του ντετέκτιβ, προκειμένου να καλύψουμε τα τεράστια κενά, ελλείψεις και καθυστερήσεις της ανακριτικής διαδικασίας και να εισφέρουμε με την έρευνά μας κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία στη σχηματιζόμενη δικογραφία.
Εχουν μάλιστα το θράσος διάφοροι καλοθελητές να κατηγορούν τις οικογένειες ότι καθυστερούν με τις ενέργειές τους την έναρξη της δίκης, ενώ στην πραγματικότητα οι ενέργειες αυτές κατευθύνονται στη συγκέντρωση όλων των αποδεικτικών στοιχείων, ώστε να φτάσουμε στην ακροαματική διαδικασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο, παρά το προστατευτικό πλαίσιο που επιφυλάσσει για αυτούς ο νόμος».
«Μέρος αυτής της προσπάθειάς μας», συμπλήρωσε, «αποτελεί και η μήνυση που καταθέσαμε εναντίον Σπίρτζη και Καραμανλή, επιδιώκοντας να αποκαλύψουμε τις ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο ως αποτέλεσμα των πολιτικών τους και που αιτιακά οδήγησε στο κύριο έγκλημα, στη μετωπική σύγκρουση».
Παρευρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Ελισαίος Βαγενάς, ο Γιάννης Τσιούτρας και ο Γιώργος Χαρίτος, μέλη της ΚΕ, και οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς.
Η ημερίδα της ΕΠ Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε 19 μήνες μετά τις πλημμύρες του «Daniel», οι οποίες έπληξαν τη Θεσσαλία και άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς, ανυπολόγιστες καταστροφές στο βιος του λαού, τεράστιες ζημιές στις υποδομές και σοβαρές, μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του λαού.
Αποτελεί συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού της Θεσσαλίας, που με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα έδωσε και δίνει αγώνα για να σταθεί στα πόδια του, αγώνα για τη ζωή του με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής, και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Αναδείχθηκε η πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ για να οργανωθεί η συλλογική πάλη του λαού, μέσα από τους μαζικούς φορείς του, καθώς και ότι το ανατρεπτικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ τεκμηριώνει την ολοκληρωμένη λύση για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.
Στον χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για επεξεργασίες του Κόμματος για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, των υποδομών, της διαχείρισης του νερού κ.ά.
Το άνοιγμα της ημερίδας έγινε από τον Νίκο Τέγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και στη συνέχεια η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Στην ομιλία του ο Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εχουμε πλέον συνηθίσει, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, οι κυβερνήσεις που ευθύνονται γι' αυτή να μας διαβεβαιώνουν ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Εχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τους ενόχους να παριστάνουν στη συνέχεια τους σωτήρες. Γνωρίζουμε πόσο υποκριτικές και κάλπικες ήταν οι διαβεβαιώσεις για αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, την πλημμύρα στη Μάνδρα. Γνωρίζουμε τις τεράστιες απώλειες από πλημμύρες και πυρκαγιές τα χρόνια μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα.
Ομως στην περίπτωση της Θεσσαλίας δεν συμβαίνει μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αξιοποιούν την καταστροφή που προκάλεσε η πολιτική τους για να διαπράξουν νέα, μεγαλύτερα εγκλήματα.
Επιχειρούν πάνω στον βούρκο, στα συντρίμμια, στην πλημμυρισμένη και προσωρινά απαξιωμένη γη να δημιουργήσουν ένα νέο "Ελντοράντο" κερδοφορίας για μεγάλους ομίλους, σε βάρος χιλιάδων οικογενειών, που ζούσαν από τη δουλειά τους και προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος.
Πίσω από τις νέες κυβερνητικές διακηρύξεις για καινοτόμες λύσεις αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της περιοχής, κρύβονται τα αντιδραστικά σχέδια για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο, για ξεκλήρισμα των αγροτών και κατάργηση αναγκαίων καλλιεργειών, για μετατροπή της Θεσσαλίας σε διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων.
Πίσω από τις διακηρύξεις για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, κρύβονται τα σχέδια μετατροπής του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα. Πίσω από τη διαμάχη των κομμάτων του συστήματος σχετικά με το πόσο ευθύνεται το καθένα για τις τεράστιες ελλείψεις κρατικών υποδομών, κρύβεται η συμφωνία τους στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου (...)
Ανοίγουμε τον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής, δίνοντας καθημερινά τη μάχη μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος:
Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί πανελλαδικά η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στον πραγματικό μας αντίπαλο, το σύστημα που εκμεταλλεύεται τη δουλειά μας και εμπορεύεται τη ζωή μας.
Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, που εδώ στη Θεσσαλία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνίζεται, να προχωρά, να μην το βάζει κάτω. Μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, και θα τα καταφέρουμε».
Ακολούθησαν μια σειρά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές παρεμβάσεις.
Το θέμα «Αντιπλημμυρική προστασία: Μύθοι και Αλήθειες» αναλύθηκε από τον Βασίλη Μπέλλο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ.
Για τις «άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του λαού μετά τον κυκλώνα» μίλησε ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
Η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας, στάθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι από τον Σεπτέμβρη του 2023 το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν μπροστά στη μάχη, στον αντίποδα του αστικού κράτους στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι «Υποδομές για τους αστικούς και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, απέναντι στις λαϊκές ανάγκες» ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε από τον Αλέξη Ζορμπά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.
Την πείρα που επιβεβαιώνει ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής», με τα ταξικά σωματεία βασικό πυλώνα της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης και του αγώνα, ανέδειξε ο Γιάννης Σκόκας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Στη «συμβολή των Αγροτικών Συλλόγων στην πάλη ενάντια στην καταστροφή και για να παραμείνουμε στον τόπο μας» στάθηκε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Τη δράση των Επιτροπών Πληγέντων, μέσα από τις οποίες κερδήθηκε ό,τι κερδήθηκε, ανέδειξε η Βαγγελιώ Στεργίου, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας και της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.
Την ανάγκη οργάνωσης της πάλης των αγροτών απέναντι στο αστικό σχέδιο ανασυγκρότησης τόνισε στην παρέμβασή του ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Η οργάνωση της πάλης για την προστασία της υγείας του λαού και η πείρα του Ιατρείου Αλληλεγγύης αναδείχθηκαν από τον Εκτορα Γάζο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας.
Τον αγώνα των εργαζόμενων της ΔΕΥΑ «για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» ανέλυσε ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.
Την κατάσταση στη Μαγνησία 19 μήνες μετά τον «Daniel» περιέγραψε αναλυτικά ο Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ζαγοράς - Μουρεσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στον αγώνα των Συλλόγων Γονέων για να προστατευτούν τα παιδιά από τις ακατάλληλες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές στάθηκε ο Γιάννης Παναγιώτου, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Λάρισας.
Για τις καταστροφικές επιπτώσεις του «Daniel» στο ΚΕΘΕΑ - «Εξοδος» και για την οργάνωση της αλληλεγγύης μίλησε η Μαρίτα Κάτσικα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ - «Εξοδος» Λάρισας.
Σωτήρης Παρίσης: «Η ταξική πάλη για την ανατροπή, για τον σοσιαλισμό, θα αναδείξει νέα πρότυπα συλλογικού και ατομικού ηρωισμού»
Στον χώρο βρέθηκαν εργαζόμενοι και λαϊκός κόσμος κάθε ηλικίας, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Νίκος Κουφαλάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Μαθητικού Τομέα Πάτρας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αναδειχθούν πρώτες στην άμιλλα που κήρυξε το ΚΣ για τα περισσότερα βιογραφικά, προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη στα 73 χρόνια από τη δολοφονία του.
Την κεντρική ομιλία ακολούθησαν μουσικό αφιέρωμα από συγκρότημα μελών των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που συγκίνησε, και κατάθεση κόκκινων γαρύφαλλων στο μνημείο εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, των Οργανώσεων Αχαΐας του Κόμματος και της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Στάθηκε στη ζωή του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η δύναμη, η ορμή αυτών των ηρώων, όπως και του Νίκου Μπελογιάννη, πήγαζε από την αφοσίωσή τους στο δίκιο του λαού και στο Κόμμα, από τη συνείδηση και τη βαθιά πίστη στον σκοπό της πάλης τους, στο ιδανικό για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Ετσι κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα "μέτρα", να σταθούν με ένα χαμόγελο ακόμα και μπροστά στον ίδιο τον θάνατο.
Το κόκκινο γαρύφαλλο που έπεσε απ' τα χέρια τους παραμένει κόκκινο, κατακόκκινο στον νου και στην καρδιά μας... Για να μας θυμίζει την υπέρτατη θυσία τους στον αγώνα για να κερδίσει το δίκιο του λαού».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην παρουσία του Ν. Μπελογιάννη στην Πάτρα, στις χρεώσεις που ανέλαβε αλλά και στα σπίτια που τον φιλοξένησαν, στη δράση του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επίσης στη σύνδεσή του με τον λαό, και επεσήμανε:
«Απ' αυτόν εδώ τον τόπο, από τούτη τη γειτονιά, ορκιζόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την ίδια πίστη στον επαναστατικό μας σκοπό, με την ίδια αφοσίωση και αγάπη στον λαό, με την απαίτηση από τον εαυτό μας να γίνουμε πιο ικανοί αγωνιστές, με τη σιγουριά ότι συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα. Και θα φτάσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος, μέχρι να οικοδομήσουμε τον κόσμο που ονειρεύτηκαν και πάλεψαν και εκείνοι».
Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, από τους ανταγωνισμούς για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, την πολεμική προετοιμασία και τα δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι τα καθημερινά δεινά των εργαζομένων και του λαού και στη χώρα μας, υπογράμμισε:
«Από κάθε εξέλιξη φωτίζεται ακόμα πιο καθαρά το δίλημμα: Τα καπιταλιστικά κέρδη ή οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες; Γίνεται φανερό ότι δεν μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρξουν, ότι η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού είναι ένα διαρκές σπιράλ υποβάθμισης της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε σχέση με τις δυνατότητες που προκύπτουν από την παραγωγικότητα της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι καλούνται να φτιάξουν τα μέσα για τη μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, στο πλαίσιο ενός πιο γενικευμένου πολέμου. Θα κληθούν να δώσουν το αίμα τους για να περιφρουρήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων της χώρας τους. Θα κληθούν να κόψουν δαπάνες αναγκαίες για τη ζωή τους, στο πλαίσιο των πολεμικών προϋπολογισμών. Θα κληθούν να πληρώσουν τους "εμπορικούς πολέμους" μεταξύ των μονοπωλίων, τη νέα κρίση που βρίσκεται μπροστά μας.
Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ολόγυμνος μπροστά μας, χωρίς κανένα μασκάρεμα. Αυτή είναι η ουσία της περιόδου που διανύουμε. Κι ας πετούν ορισμένα ψίχουλα στους εργαζόμενους και στον λαό μας, όπως η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού, για να κατευνάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια».
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, ο Σ. Παρίσης τόνισε τη σημασία που έχει το να συνεχίσει ο λαός να αγωνίζεται, με μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία, πιάνοντας το «νήμα» από τις 28 Φλεβάρη και την πάλη του σε διάφορους χώρους όλο το προηγούμενο διάστημα συνολικότερα. Και πρόσθεσε:
«Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει ισχυρό και μαζικό ΚΚΕ, με πολλές και ισχυρές Οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, καταρχάς στις βιομηχανίες και στα εργοστάσια, μέσα στις πόλεις όπου ζει και δουλεύει η εργατική τάξη. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει ισχυρή και μαζική ΚΝΕ μέσα σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο, στους χώρους κατάρτισης. Η δουλειά των κομμουνιστών σήμερα πρέπει να απευθύνεται σε όποιον αντικειμενικά έχει κοινό συμφέρον από την πάλη που διεξάγουμε, ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα επιλογές του καθενός και της καθεμιάς.
Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, δεν θα χαρίσουμε κανέναν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από τους σημερινούς "φοβισμένους" αύριο θα προκύψουν πρωτοπόροι, άφοβοι αγωνιστές, που θα δίνουν τη μάχη στο πλευρό μας.
Παράλληλα, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι τα βήματα που προσδοκάμε δεν θα γίνονται πάντα όταν εμείς θέλουμε. Γνωρίζουμε ότι ο συσχετισμός είναι αρνητικός, το πώς επιδρά στις συνειδήσεις η ανατροπή του σοσιαλισμού, ξέρουμε τι σημαίνει το να απευθυνόμαστε σήμερα σε εργαζόμενους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν την περίοδο της αντεπανάστασης. Αυτό όμως δεν μας δημιουργεί απογοήτευση. Σε εμάς, τους κομμουνιστές, μας δημιουργεί πρόσθετα, πολύ απαιτητικά καθήκοντα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
Ταυτόχρονα δηλαδή με την οργάνωση της πάλης, πρέπει να έχουμε σε πρώτο πλάνο το ανέβασμα της ιδεολογικής στάθμης του Κόμματος και της ΚΝΕ, του καθενός και της καθεμιάς από εμάς χωριστά. Το διάβασμα, η μελέτη γίνεται μέσα στη μάχη, γιατί αφορά την ίδια τη μάχη. Η αυταπάρνηση και η συνεχής αδιάκοπη δράση είναι απαραίτητες, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, αν δεν πατάνε πάνω στη γνώση της κοσμοθεωρίας μας, της Ιστορίας μας, αν η διαπάλη που διεξάγουμε σήμερα δεν είναι εύστοχη.
Ο τρόπος που ο Μπελογιάννης και χιλιάδες άλλοι σύντροφοι - αγωνιστές συνδύασαν όλα τα παραπάνω μάς διδάσκει πλούσια πείρα. Πώς δηλαδή ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκληρές συνθήκες, στη φυλακή, στην εξορία, στην παρανομία, εξασφάλιζαν όχι μόνο το διάβασμα και τη μελέτη αλλά και το γράψιμο βιβλίων, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την καλλιτεχνική δημιουργία κ.ά.».
Κάλεσε σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ για να αναδειχθεί η πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους, τον λαό συνολικότερα, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, απέναντι και στον αρνητικό συσχετισμό, εξηγώντας:
«Σήμερα τον δρόμο της κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα που παρεμβαίνει δυναμικά, που διαμορφώνει εξελίξεις, που πιέζει και στριμώχνει την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, μπορούν να ακολουθήσουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, μπορούν να συναντηθούν με το ΚΚΕ, κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Να συναντηθούν με τις ανατρεπτικές, επαναστατικές του ιδέες, με το Πρόγραμμά του.
Γιατί σήμερα είναι και σύγχρονο και ρεαλιστικό να οργανωθούν η οικονομία και η κοινωνία στη βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, τον σοσιαλισμό.
Τον σοσιαλισμό ως την πρώτη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, όπου ισχύει ο βασικός νόμος του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής, δηλαδή σχεδιασμένη παραγωγή για τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών του λαού.
Σ' αυτό το σύστημα, μέσω του κεντρικού σχεδιασμού της εργατικής εξουσίας τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, δηλαδή ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα σε Επιστήμη, Τεχνολογία, Πολιτισμό, που διασφαλίζουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, πνευματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας. Εξαλείφονται η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος, ώστε εκτός των άλλων ο εργαζόμενος λαός να έχει τη δυνατότητα να μετέχει ενεργά και να ασκεί τον εργατικό έλεγχο, να διασφαλίζεται ο χαρακτήρας της εργατικής εξουσίας».
Και, συνδέοντας το τότε με το σήμερα, κατέληξε: «Ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του στάθηκαν όρθιοι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, περήφανοι, γιατί είχαν κάνει το χρέος τους απέναντι στην εργατική τάξη, στον λαό. Ησυχοι, γιατί ήξεραν ότι το κόκκινο γαρύφαλλο της θυσίας τους θα συνεχίσει να ανθίζει μέσα στους μεγάλους αγώνες του μέλλοντος, με το ΚΚΕ μπροστά.
Και αν στις ηρωικές σελίδες της Ιστορίας αυτού του λαού, αυτού του τόπου, υπάρχει γραμμένο με μεγάλα γράμματα το όνομά τους, όπως και το όνομα χιλιάδων άλλων αγωνιστών, είναι γιατί όλοι τους στις κρίσιμες στιγμές πήραν τη θέση τους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και έμειναν εκεί, στο πλάι της εργατικής τάξης, του λαού, σταθερά απέναντι στο κεφάλαιο, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και στις κυβερνήσεις του.
Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οπως είπε και ο ίδιος στο στρατοδικείο: "Για τον σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας".
Είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια η ταξική πάλη, η πάλη για την ανατροπή, για τον σοσιαλισμό, θα αναδείξει νέα πρότυπα συλλογικού και ατομικού ηρωισμού, νέους αγωνιστές, νέους λαϊκούς ηγέτες, νέους "Μπελογιάννηδες"».