Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Νεκρές ψυχές» στα ρώσικα σχολεία

Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ και οι σύγχρονοι Ρώσοι θα θυμήθηκαν σίγουρα το έργο του «Οι νεκρές ψυχές», όταν θα διάβασαν την είδηση που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ «Νοβίι Ρεγκιόν». Σύμφωνα με την είδηση, σ' ένα από τα σχολεία της πόλης Τσελιάμπινσκ, μετά από έρευνα της επιτροπής ελέγχου της δημοτικής διοίκησης εκπαίδευσης, βρέθηκαν ανύπαρκτοι μαθητές, που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά του σχολείου. Οι ελεγκτές συνολικά βρήκαν 30 τέτοιες «νεκρές ψυχές», δηλαδή 1-2 ανύπαρκτους μαθητές σε κάθε τάξη. Σύμφωνα με το διευθυντή της δημοτικής διοίκησης εκπαίδευσης, Αλεξάντρ Κουζνετσόφ, με αυτό τον τρόπο η διεύθυνση του σχολείου αύξανε τον αριθμό των παιδιών, για να επωφεληθεί από το καθεστώς της δημόσιας ανά άτομο χρηματοδότησης του ιδρύματος. Μέσω της εγγραφής ενός αυξημένου (ανύπαρκτου) αριθμού μαθητών η διεύθυνση του σχολείου λάμβανε ένα χρηματικό ποσό από τον προϋπολογισμό, παραπάνω από αυτό που της αντιστοιχούσε. Συγχρόνως, ορισμένοι δάσκαλοι του σχολείου πληρώνονταν από το αποθεματικό του σχολείου, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το μισθό τους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και όσα δεν έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών, κλείνουν.

Η είδηση δείχνει για άλλη μια φορά την κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία και τους ανορθόδοξους τρόπους με τους οποίους ορισμένοι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις στη χαμηλή κρατική επιχορήγηση και στους εξίσου πενιχρούς μισθούς των εκπαιδευτικών.

Να βγάλουν συμπεράσματα οι κτηνοτρόφοι

Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την χώρα καθώς βρίσκονται λίγο πριν την οριστική χρεοκοπία εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής - συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία χρόνια διαπίστωσαν στο ίδιο τους το «πετσί» τι συνιστούν γι' αυτούς οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, αφού απ' τη μία, είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα και, απ' την άλλη, τους εμπορομεσάζοντες να θυσαυρίζουν και τα καρτέλ να τους απομυζούν κυριολεκτικά. Το ΚΚΕ και με αφορμή τις εξελισσόμενες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων τονίζει ότι η χώρα μας διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών διατροφικών αναγκών. Μόνο που αυτό προϋποθέτει την εξαγωγή συμπερασμάτων από τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για την ακολουθούμενη πολιτική - που οδήγησε στον ευτελισμό και εν τέλει στο ξεπούλημα των συνεταιρισμών, στην ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ κ.ά. - ακολουθώντας στο τέλος «ρότα» ρήξης και ανατροπής με την πολιτική των μονοπωλίων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αλλά και τους αγροτοσυνδικαλιστές του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης, σε μια πλατιά συμμαχία με τους εργαζόμενους της πόλης και τους αυτοαπασχολούμενους.

Υποκρισία από ΠΑΣΟΚ

Αν δεν έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν στο ΠΑΣΟΚ, σίγουρα επιχειρούν - υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας - να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να μας πείσουν ότι έχουν πάρει «διαζύγιο» από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν επί χρόνια όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Και να σου τώρα οι απανωτές ...επιθέσεις στην κυβέρνηση που «πολλαπλασίασε» τα ελλείμματα και το χρέος του ΟΣΕ, «προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για να χαριστούν κερδοφόρα τμήματα σε "υποχρεώσεις" της, όπως ακριβώς συνέβη και με τον ΟΤΕ και την "Ολυμπιακή"». Ολα αυτά τα ισχυρίζονται και τα υπογράφουν 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή «για τη συρρίκνωση, την απαξίωση και την εγκατάλειψη του Ελληνικού Σιδηροδρόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Μα καλά, δεν απέμεινε ίχνος τσίπας; Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν ξεπουλήθηκε ο ΟΤΕ; Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες ιδιωτικοποίησης του ομίλου της «Ολυμπιακής»; Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίστηκε ο ΟΣΕ σε θυγατρικές (προπομπός ιδιωτικοποίησης);

Αντί στο ΠΑΣΟΚ να καλούν την «αποχωρούσα κυβέρνηση» να αντιληφθεί ότι «διαχειρίζεται προσωρινά τη δημόσια περιουσία», μήπως θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσουν με ειλικρίνεια τον ελληνικό λαό, για τη διαφορετικότητα της πολιτικής τους όσον αφορά στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς στρατηγικής σημασίας; Με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουμε πως στο ΠΑΣΟΚ είδαν με «καλό μάτι» την παράδοση της «Ολυμπιακής» στη MIG, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συναντήσει τον νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας Α. Βγενόπουλο.

Αλλοι γλεντούν και άλλοι πληρώνουν

Κέρδη εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε και το 2008 η ΕΥΔΑΠ, για όγδοο συνεχή χρόνο. Πρόκειται για κέρδη, τα οποία πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν ή με το ελάχιστο κόστος, όπως το νερό και η αποχέτευση. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ έφτασαν στα 49,2 εκατ. ευρώ, έναντι 58,48 εκατ. το 2007.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση των κερδών της σε σχέση με το 2007 οφείλεται: Στο υψηλό κόστος των δαπανών για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας, στη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την άντληση νερού από τη λίμνη Υλίκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και στο ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης εφαρμόστηκαν στο τέλος της χρονιάς και ουσιαστικά άρχισαν να «τρέχουν» από το 2009.

Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δεδομένα, η κερδοφορία της επιχείρησης θα ήταν ακόμη πιο αυξημένη και από το 2007, αφού ο κύκλος εργασιών της το 2008 διαμορφώθηκε στα 403,16 εκατ. ευρώ, έναντι 388,42 εκατ. ευρώ το 2007 (αύξηση κατά 3,80%).

Και βέβαια το ΔΣ της εταιρείας προτίθεται να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τη διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή, από 0,14 ευρώ το 2007.

Ετσι κατάντησε την ΕΥΔΑΠ η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Κάποιοι μέτοχοι να μοιράζονται εκατομμύρια και ο λαός να πληρώνει το νερό για χρυσάφι...

Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ

Το κείμενο με τίτλο «Για τη Δεξιά Παρέκκλιση στο ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ» αποτελεί ομιλία του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν, που εκφωνήθηκε στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ στις 22 Απρίλη 1929. Η ομιλία αυτή έγινε σε μια περίοδο που το ΚΚ(Μπ.) προσανατολίζεται στο ξεπέρασμα της ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) και στην ανάπτυξη του κινήματος της κολεκτιβοποίησης στη γη, της εκβιομηχάνισής της και της εξάλειψης των κουλάκων (καπιταλιστών γης) ως τάξης, την άνοδο της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης της χώρας μέσα στο σχεδιασμό του Πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου, πολιτική που χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού στον καπιταλισμό». Σχετική απόφαση είχε παρθεί από το 15ο Συνέδριο του ΚΚ (Μπ.), το 1927, που εξάγγειλε την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Η «πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού» συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των καπιταλιστών που ωφελήθηκαν από τη ΝΕΠ, κυρίως των κουλάκων και την αντίδραση μεσαίων και καθυστερημένων φτωχών αγροτών που επηρεάζονταν από αυτούς. Αυτή η κοινωνική αντίδραση εκφράστηκε και μέσα στις γραμμές του ΚΚ(Μπ.) στην Κεντρική Επιτροπή του και στο Πολιτικό του Γραφείο, μέλη του οποίου ήταν οι Μπουχάριν, Τόμσκι και Ρίκοφ, οο οποίοι συγκρότησαν οπορτουνιστική φράξια που υποστήριζε τη συνέχιση της πολιτικής της ΝΕΠ επ' αόριστον. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Χαμίντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με την ένταση να κλιμακώνεται και την κατοχή να εξελίσσεται σε έναν αέναο πόλεμο του τρόμου εναντίον του αφγανικού λαού. Με τα θύματα των αμάχων αντί να μειώνονται να αυξάνονται, την κατοχή να ενισχύεται και νέους μνηστήρες να ποντάρουν στην κατοχή, ο εγκάθετος Πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, δίνει και στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «γην και ύδωρ», δεδομένων και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις 20 Αυγούστου, οπότε και ελπίζει στη στήριξη της Ουάσιγκτον για να επανεκλεγεί.

Τόσο στη Σύνοδο της Χάγης, για το Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για την «ανανεωμένη πολιτική» της κατοχής, ο Χ. Καρζάι, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το σχεδιασμό των ΗΠΑ, με στόχο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας «θετική» την ενίσχυση της κατοχής, με «στρατιώτες - εκπαιδευτές για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», αλλά και το πολιτικό προσωπικό που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση του κράτους, προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα ιδανικό προτεκτοράτο σε μια κρίσιμη περιοχή για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δε, ο Μπ. Ομπάμα κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει ενεργότερη δράση στην κατοχή και να μην περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα σηκώσουν αποκλειστικά το βάρος του πολέμου, που χαρακτήρισε «υπόθεση όλων»...


Α.Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ