Κυριακή 24 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανάχωμα στις «μεταρρυθμίσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο ως απειλή πρέπει να εκληφθεί η προαναγγελία εκ μέρους του πρωθυπουργού για «νέο κύμα μεταρρυθμίσεων με καταλύτη την κρίση» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Απειλή που πρέπει να εξουδετερωθεί από τον εργαζόμενο λαό τόσο με την ταξική συσπείρωση και αντεπίθεση, αλλά και με την ψήφο στις ευρωεκλογές. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ασφαλώς και θυμούνται, ακριβώς γιατί έχουν πληρώσει πανάκριβα, τις επιπτώσεις από «το πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων» που υλοποιήθηκε από τη γαλάζια διακυβέρνηση με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η «μεταρρύθμιση», για παράδειγμα, για το ασφαλιστικό, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσε τις συντάξεις, διάλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και την περιουσία τους, απάλλαξε το κεφάλαιο από εισφορές, κ.ο.κ. Η εργασιακή «μεταρρύθμιση» οδήγησε σε γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής απασχόληση, 65ωρο - 70ωρο, κ.ο.κ. Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία επιτάχυνε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, όπως και στην Υγεία... Η φορολογική «μεταρρύθμιση» απάλλαξε τις μεγάλες επιχειρήσεις από φόρους πολλών δισ. ευρώ, ενώ φόρτωσε ακόμα μεγαλύτερα βάρη, κυρίως μέσω της σημαντικής αύξησης των έμμεσων φόρων, στους μισθωτούς και συνταξιούχους...Με λίγα λόγια, αν ο λαός στις ευρωκάλπες δεν κόψει το βήχα στους γαλαζοπράσινους διαχειριστές της κρίσης το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα...

Κριτήριο η ίδια η ζωή

Τριάντα χρόνια από την προσχώρηση (όπως την λένε οι αστοί) της Ελλάδας στην ΕΟΚ συμπληρώθηκαν προχθές και πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη φιέστα στο Ζάππειο Μέγαρο, γεγονός που αξιοποίησε η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι δήθεν δικαιώθηκε η πολιτική του «εθνάρχη» Κ. Καραμανλή και της ΝΔ. Και βέβαια οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα μας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν κάθε λόγο να το πανηγυρίζουν. Αυτοί πράγματι ωφελήθηκαν και αρκετές φορές χειραγώγησαν τα λαϊκά στρώματα, δημιούργησαν την εργατική αριστοκρατία και καταφέρνουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

Μόνο που πλέον, στα τριάντα χρόνια, οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες έζησαν στο πετσί τους την «ευημερία» και τα «χρυσά κουτάλια» της ΕΟΚ, της ΕΕ μετά, της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης και πλέον μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Φυσικά το εκμεταλλευτικό σύστημα, το κεφάλαιο και στη χώρα μας έχει όλα τα μέσα για να συνεχίσει να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το μπαράζ που γίνεται από την υποτίθεται δημόσια τηλεόραση, με εκπομπές όπως η «Μεγάλη Αλλαγή» ή η άκρως προπαγανδιστική εκπομπή «Η ΝΕΤ στην Ευρώπη», που χωρίς αντίλογο κάνουν πλύση εγκεφάλου για το δήθεν μονόδρομο της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τα αυτιά τους στις ...Σειρήνες και τους «παπαγάλους» της υποταγής, πρέπει να κοιτάξουν τη ζωή τους από την ταξική τους θέση, και να μαυρίσουν και στην κάλπη των ευρωεκλογών τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που ευθύνονται για τη σημερινή βαρβαρότητα στους τόπους δουλειάς, στα μεροκάματα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στο Περιβάλλον, στον Πολιτισμό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη απάντηση για να μπορέσει το λαϊκό κίνημα να βγει στην αντεπίθεση και να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ολα στο σφυρί!

Ενα νέο όργιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση, μέσω της περιβόητης και από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου «Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου» (ΚΕΔ), βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα «πακέτο» 30 ακινήτων, που πρόκειται να παραχωρηθούν για «αξιοποίηση» σε ιδιωτικές εταιρείες, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,8 εκατ. ευρώ θα τα πληρώσει ως αμοιβή στον ιδιώτη που θα παίξει το ρόλο του συμβούλου της στο μεγάλο αυτό «φαγοπότι».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων και βουνοπλαγιές, σε όλη την Ελλάδα, που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και θα μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ. Μεταξύ των προτεινόμενων ακινήτων περιλαμβάνεται η γνωστή και από τις πυρκαγιές παραλία της Ζαχάρως, η έκταση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών Ηρακλείου, παραλιακές εκτάσεις στη Γλυφάδα, τη Λαυρεωτική, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κύμη, στην Καβάλα, στη Χαλκιδική κ.α.

Ετσι, όπως το πάει η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, δε θα μείνει δημόσιος ελεύθερος χώρος μέσα στις πόλεις χωρίς να τσιμεντοποιηθεί, ούτε δημόσια παραλία για να κάνει ένα μπάνιο ο λαός χωρίς να πληρώνει. Ολα μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Ολα βγαίνουν στο σφυρί, προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Η προστασία της Υγείας απαιτεί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα

Μαζί με το σημερινό «Ριζοσπάστη» κυκλοφορεί σαν ένθετο έντυπο του υπουργείου Υγείας με οδηγίες για την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης. Ο «Ριζοσπάστης» διανέμει αυτό το έντυπο δωρεάν καθώς είναι χρήσιμη κάθε πληροφορία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε κάτι ακόμα: Το υπουργείο Υγείας εντάσσει την κυκλοφορία αυτού του εντύπου στα πλαίσια προώθησης της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Διαφωνούμε κάθετα με αυτή την ταχτική και δε συμμετέχουμε σε καμιά τέτοια πρακτική που υπονομεύει την ανάγκη της αποκλειστικά δημόσιας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Τα ζητήματα υγείας είναι, πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη, σε όλα τα επίπεδα, (στη πρόληψη, στην πρωτοβάθμια Υγεία, στην περίθαλψη, στην Πρόνοια, παντού). Οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να προσφέρονται δωρεάν, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο, όπως και στον τομέα του φαρμάκου. Οι όποιες ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα για κάλυψη όλων των αναγκών (τέτοιες υπάρχουν και στην περίπτωση της γρίπης Α) δεν μπορούν να ανατίθενται ούτε σε ιδιώτες ούτε σε εταιρικές ευθύνες.

Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ

Το κείμενο με τίτλο «Για τη Δεξιά Παρέκκλιση στο ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ» αποτελεί ομιλία του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν που εκφωνήθηκε στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ στις 22 Απρίλη 1929. Η ομιλία αυτή έγινε σε μια περίοδο που το ΚΚ(Μπ.) προσανατολίζεται στο ξεπέρασμα της ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) και στην ανάπτυξη του κινήματος της κολεκτιβοποίησης στη γη, της εκβιομηχάνισής της και της εξάλειψης των κουλάκων (καπιταλιστών γης) ως τάξης, στην άνοδο της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης της χώρας μέσα στο σχεδιασμό του Πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου, πολιτική που χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού στον καπιταλισμό». Σχετική απόφαση είχε παρθεί από το 15ο Συνέδριο του ΚΚ (Μπ.) το 1927 που εξάγγειλε την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Η «πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού» συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των καπιταλιστών που ωφελήθηκαν από τη ΝΕΠ, κυρίως των κουλάκων και την αντίδραση μεσαίων και καθυστερημένων φτωχών αγροτών που επηρεάζονταν από αυτούς. Αυτή η κοινωνική αντίδραση εκφράστηκε και μέσα στις γραμμές του ΚΚ(Μπ.) στην Κεντρική Επιτροπή του και στο Πολιτικό του Γραφείο, μέλη του οποίου ήταν οι Μπουχάριν, Τόμσκι και Ρίκοφ, που συγκρότησαν οπορτουνιστική φράξια που υποστήριζε τη συνέχιση της πολιτικής της ΝΕΠ επ' αόριστον. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών και διακηρύττει ότι η Ιερουσαλήμ θα μείνει η ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ επιμένει στις στρατιωτικές απειλές κατά του Ιράν. Ο αμερικανοθρεμμένος Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, όλα όσα θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τον ακροδεξιό του κυβερνητικό συνασπισμό. Εχει, όμως, προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου και της παλαιστινιακής πλευράς, τη δυσαρέσκεια του Παρισιού και άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ και τη δυσφορία του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν χαρακτηρίστηκε από το, γνωστό, εξαιρετικά καλό κλίμα μεταξύ των δύο συμμάχων. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι σαφές ότι υιοθετώντας την τακτική του διαλόγου και της προσέγγισης, τόσο απέναντι στο Παλαιστινιακό όσο και απέναντι στην ευρύτερη περιοχή και στο θέμα - «αγκάθι» του Ιράν, επιδιώκει να βελτιώσει την αμερικανική εικόνα στον αραβικό - μουσουλμανικό κόσμο προκειμένου ν' αναστήσει τη διπλωματική κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, για να προωθήσει υπό ευνοϊκότερους όρους και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Ο Νετανιάχου, σε μια πρώτη φάση τουλάχιστον, δείχνει απρόθυμος να παίξει το ρόλο που του προορίζει ο Ομπάμα. Το κατά πόσο η «διάσταση» τακτικής θα γεφυρωθεί, μένει να φανεί.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ