Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Επιχειρηματικοί όμιλοι: Με ένταση των χτυπημάτων στη συνδικαλιστική δράση προετοιμάζονται για τη «νέα εποχή» που τους στρώνει η κυβέρνηση
  • Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Ρεπορτάζ από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης
  • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός υγειονομικός! Αρθρο για τις εξελίξεις, τη διαιώνιση της ομηρίας και την απάντηση των εργαζομένων
  • Εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»: Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Συναυλία του ΠΑΜΕ στις 13 Ιούλη: Μουσικοί από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» ετοιμάζουν τη συναυλία που θα δοθεί στο Αλσος Νέας Σμύρνης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση προετοιμάζονται για τη «νέα εποχή»

Από την πανεργατική απεργία στις 30 Μάη στην Κέρκυρα
Από την πανεργατική απεργία στις 30 Μάη στην Κέρκυρα
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων» και «επιστροφής στην κανονικότητα» διανθίζονται με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών περί «ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης» των εργαζομένων...

Στην πραγματικότητα, η μόνη «θέση» που ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, είναι αυτή των επιχειρηματικών ομίλων, στην επίθεση διαρκείας απέναντι στους εργαζόμενους. Δίπλα μάλιστα στις συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» και παραπέρα στήριξης του κεφαλαίου, που κατοχυρώνουν μνημόνια και αντεργατικοί νόμοι, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, ενισχύονται συνεχώς και τα όπλα της μεγαλοεργοδοσίας για το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων: Χαρακτηριστικά, στο ήδη τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, πάνω στο οποίο πατάνε και η εργοδοτική ασυδοσία και η βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων ενάντια στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να προσθέσει το χτύπημα στο ίδιο το απεργιακό δικαίωμα.

Με αυτήν ακριβώς την αβάντα, η μεγαλοεργοδοσία εντείνει τα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση, προχωρώντας προς την περιβόητη «νέα εποχή» που της στρώνει η κυβέρνηση.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να διατηρούν και να επεκτείνουν τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Αποθρασύνονται οι μεγαλοξενοδόχοι

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν χωράνε στο πολυδιαφημισμένο «θαύμα» του Τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «υποδοχή» που επιφύλαξε σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών η ξενοδοχειακή επιχείρηση «Ikos Dassia» στην Κέρκυρα. Πρόκειται για μονάδα που ανήκει στον όμιλο «Ikos», μεγαλομέτοχος του οποίου είναι ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, A. Ανδρεάδης.

Στο πλαίσιο των περιοδειών σε χώρους δουλειάς μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας βρέθηκε και στη συγκεκριμένη μονάδα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Εκεί αντιμετώπισε προκλητική επίθεση από δύο στελέχη της εργοδοσίας: Ο διευθυντής του ξενοδοχείου και ο διευθυντής του ομίλου αρχικά ξεκίνησαν να τους ακολουθούν, σκίζοντας τις ανακοινώσεις που διακινούσαν, ενώ έφτασαν στο σημείο να τους κρατήσουν παράνομα κλεισμένους στο χώρο του εστιατορίου του προσωπικού.

Η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μάλιστα, επεκτείνεται και σε άλλες μεθόδους. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει «σωματείο» - μαγαζάκι της, με στόχο την πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Ετσι, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την απόφαση των εργαζομένων να στήσουν επιχειρησιακό σωματείο και έβαλε λυτούς και δεμένους να τους πιέσουν να γραφτούν στο δικό της «σωματείο». Για το σκοπό αυτό αξιοποιεί και συνδικαλιστή, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κασσάνδρας - Χαλκιδικής, που ξαμολήθηκε να αποσπάσει υπογραφές εργαζομένων. Ανάμεσα στα «επιχειρήματα» με τα οποία στελέχη της εταιρείας καλούν τους εργαζόμενους να γραφτούν στο αντισωματείο είναι και ο ισχυρισμός πως έτσι θα πληρώνονται τις υπερωρίες τους!

Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του φετινού Μάη, έχοντας διαφημιστεί ως μια επένδυση που στηρίζει «την κοινωνική συνοχή και απασχόληση». Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, όμως, έχουν παραιτηθεί 100 εργαζόμενοι, μην αντέχοντας τις συνθήκες εντατικοποίησης.

Απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους, στερώντας τους ακόμα και τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα, δίνουν καθημερινά το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο. Με εξορμήσεις στους εργαζόμενους και εγγραφές νέων μελών, τους καλούν να δυναμώσουν τις γραμμές τους και να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 1η Ιούλη.

Μεγαλοεργοδότες και Επιθεώρηση Εργασίας μιλούν την ίδια γλώσσα

Σε άβατο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επιδιώκει να μετατρέψει τα γραφεία της η ελεγκτική εταιρεία «PriceWaterhouseCoopers» (PwC). Η εργοδοσία απαγορεύει συστηματικά την πραγματοποίηση συνδικαλιστικών περιοδειών, θέτει εμπόδια στη δράση της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ενώ πρόσφατα αρνήθηκε να διευκολύνει περιοδεία εκλεγμένων συνδικαλιστών από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη.

Η Ομοσπονδία και το κλαδικό Σωματείο «ενοχλούν» την εργοδοσία, καθώς έχουν σταθεί εμπόδιο στα αντεργατικά της σχέδια. Συγκεκριμένα, έχουν ματαιώσει την επέκταση του ωραρίου από τις 8 στις 9 ώρες, την οποία είχε δρομολογήσει. Επίσης, άνοιξαν μέτωπο κόντρα στις ατομικές συμβάσεις και τους απαράδεκτους όρους τους, που περιλαμβάνουν τη δουλειά χωρίς σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο, το «σπάσιμο» του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, τη μετατροπή μέρους του μισθού σε «οικειοθελή παροχή».

Οι κλειδωμένες πόρτες, η επιστράτευση σεκιουριτάδων για να ακολουθούν κατά πόδας τα μέλη του Σωματείου που εργάζονται στην εταιρεία, είναι μερικά από τα... προληπτικά μέτρα που εφαρμόζει η εργοδοσία, τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δίπλα όμως στις «συστάσεις» χωρίς αντίκρισμα, στις οποίες αναλώνονται οι υπηρεσίες, προστέθηκε ο ρόλος που ανέλαβε το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αγίας Παρασκευής, να αναπαράγει τη φωνή και τις αξιώσεις της εργοδοσίας.

Το εν λόγω τμήμα της Επιθεώρησης, που χειρίστηκε πρόσφατες καταγγελίες, έφτασε στο σημείο να συναρτήσει εντελώς αυθαίρετα το δικαίωμα μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως η Ομοσπονδία, να αναρτά και να διανέμει ανακοινώσεις, να πραγματοποιεί περιοδείες και εξορμήσεις, με το αν και πόσα μέλη έχει στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς! Πρόκειται για ισχυρισμό χωρίς καμία βάση και στην πράξη παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση. Η Επιθεώρηση δεν δίστασε να κάνει και συστάσεις για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων (!), αναφέροντας πως αυτές πρέπει να περιορίζονται σε «αμιγώς εργασιακά θέματα». Αναγνώρισε, τέλος, το δικαίωμα στη νόμιμη συνδικαλιστική δράση, αρκεί αυτό... να μην προσβάλλει την εταιρεία και τα συμφέροντά της!

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη στάση, η Ομοσπονδία δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Στην τριμερή συνάντηση που ακολούθησε, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα της Ομοσπονδίας να κάνει περιοδείες και να μοιράζει ανακοινώσεις της στους εργαζόμενους. Η όποια σύσταση κάνει στην επιχείρηση δεν αρκεί φυσικά για να αλλάξει το καθεστώς καταδίωξης της συνδικαλιστικής δράσης, που ευνοεί η ίδια πολιτική ηγεσία με τα μέτρα που νομοθετεί.

Στο στόχαστρο των απολύσεων η συνδικαλιστική δράση

Τη γραμματέα της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας απέλυσε η εργοδοσία της «Selecta Hellas», ενώ, παρά και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την απολυμένη, αρνείται να της ξαναδώσει καθήκοντα.

Με την απόλυση της συνδικαλίστριας στις αρχές Μάη, η εταιρεία έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, ενάντια στους αγώνες των οποίων έχει αξιοποιήσει την αστυνομία, την καταστολή, τις μηνύσεις και τα δικαστήρια. Ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής δίωξης επιβεβαιώθηκε από τη στάση της εργοδοσίας κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας: Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν μπήκε στον κόπο, έστω προσχηματικά, να αιτιολογήσει την απόλυση, φρόντισε όμως να τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναπρόσληψης. Το προηγούμενο διάστημα, η εργαζόμενη είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Ακολούθησαν η μετάθεσή της σε θέση χωρίς αντικείμενο και στη συνέχεια η απόλυση, καθώς η εταιρεία, που με την «πατέντα» του εργόσημου καλεί τους εργαζόμενους για δουλειά όποιες μέρες και για όσες ώρες τούς χρειάζεται, δεν επιθυμεί τη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων με βάση τα συμφέροντά τους.

Αντίστοιχα, η διοίκηση των εταιρειών ΑΝΑΜΕΤΤ και ΒΙΑΝΑΤ, του ομίλου «Στασινόπουλου», προχώρησε σε απολύσεις δύο πρωτοπόρων εργαζομένων. Οι απολύσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της εκλογής τους στα όργανα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Η εργοδοσία επιστρατεύει την απόλυση για να «ξεφορτωθεί» εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση, μπαίνουν μπροστά στην προσπάθεια οργάνωσης των συναδέλφων τους και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, από τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία μέχρι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οσο κι αν «λυσσάει» η μεγαλοεργοδοσία, όμως, η θετική πείρα από τις εστίες αντίστασης και τους αγώνες που αναπτύσσονται είναι ότι απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν την άνοδο της οργάνωσής τους και των αγώνων τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης, την απομόνωση όλων των δυνάμεων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις
  • Καμιά μείωση του αφορολόγητου. Φορολογία στα πραγματικά εισοδήματα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες έως το 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Καμιά κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσα κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τις υπηρεσίες.
Οι επόμενες κινητοποιήσεις

Σήμερα, Πέμπτη:

  • Στη Θεσσαλία, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής οργανώνουν πανθεσσαλική κινητοποίηση στη Λάρισα. Στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια θα κινηθούν προς τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).
  • Στις 9 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας θα υποβάλει στην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού.

Αύριο, Παρασκευή:

  • Στις 10 π.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην Εφορία Χανίων.

Το Σάββατο 30/6:

  • Στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών.

Την Τετάρτη 4/7

  • Στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στο σταθμό του ΟΣΕ.
  • Κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στην Περιφέρεια.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ξεδιπλώνουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη τη χώρα οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνονται από Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης που αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Με τις κατά τόπους, συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματά τους: Χαμηλές τιμές παραγωγού, περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, ακριβό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, τσεκούρωμα από τα κάθε είδους χαράτσια, απειλές πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία, στον πρώην ΟΓΑ, στην τράπεζα κ.λπ. Με τις κινητοποιήσεις τους προβάλλουν τα αιτήματα που απαντούν σ' αυτά τα προβλήματα, διεκδικώντας την άμεση ικανοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αιτία των προβλημάτων: Την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Σε συνέχεια των αγωνιστικών παρεμβάσεων των προηγούμενων ημερών, χτες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε Λαμία, Αργος, Πύργο και Αίγιο, ενώ το αγωνιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται και κορυφώνεται τις επόμενες μέρες.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο Αγ. Γεωργίου και κατευθύνθηκαν προς την Εφορία του Πύργου, όπου πέταξαν μπάλες με σανό και γάλα στην είσοδο. Στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια, όπου κι εκεί έκαναν... παράδοση αγροτικών προϊόντων στην είσοδο του κτιρίου, ενώ συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλο, εκθέτοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός ορίστηκε στις 3 Ιούλη στα δικαστήρια Πύργου, όπου εκδικάζεται υπόθεση απλήρωτου κτηνοτρόφου της περιοχής, ο οποίος όταν απαίτησε από εταιρεία γαλακτοκομικών να του καταβάλει χρωστούμενα προηγούμενων ετών, που έφταναν τις 15.000 ευρώ, εκείνη του ανακοίνωσε ότι... «διακόπτεται η συνεργασία τους». Μετά την αντίδρασή του, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια...

Συγκέντρωση στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών πραγματοποίησε χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», όπου έγινε ενημέρωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους για το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης και το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός του Συλλόγου είναι η συγκέντρωση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, την ερχόμενη Τρίτη στις 11 π.μ., μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους Πάτρας και Ωλενίας και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ερύμανθου. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει παράσταση στο δημαρχείο Αιγίου και θα ζητήσει να υιοθετηθεί από τη δημοτική αρχή το ψήφισμα του δήμου Πάτρας ενάντια στους πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών οικογενειών.

Επίσης χτες, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Αργους, καταθέτοντας υπόμνημα με τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Στη Φθιώτιδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ στη Λαμία πραγματοποίησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη των αγροτικών συλλόγων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Κατέθεσαν υπόμνημα αιτημάτων προς την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ και τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εστίασαν στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού αυξάνονται συνεχώς οι γεωτρήσεις και σταβλικές εγκαταστάσεις με κομμένο ρεύμα λόγω χρεών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ηλεκτροδοτούμενων γεωτρήσεων έχουν συσσωρευμένα χρέη και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει.

«Από τη συνάντησή μας με τον εκπρόσωπο της εταιρείας», σημειώνει η Ομοσπονδία, επιβεβαιώθηκε ότι η ΔΕΗ «μόνο στόχο έχει το κέρδος, αδιαφορώντας που για να επιτευχθεί αυτό έχει σαν αναγκαία προϋπόθεση την όλο και επιταχυνόμενη εξαθλίωση της αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών νοικοκυριών. Η απάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας στο αίτημά μας για φτηνό ρεύμα, σαν αυτό που απολαμβάνουν οι βιομήχανοι, ήταν κυνική. Είπε ότι η αγορά Ενέργειας είναι ελεύθερη και αν βρούμε καλύτερη τιμή από άλλη εταιρεία είμαστε ελεύθεροι να πάμε σε αυτήν...».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Καμιά διακοπή ηλεκτροδότησης σε γεώτρηση και σπίτι μικρομεσαίου αγρότη, εργαζόμενου και λαϊκής οικογένειας. Αμεση επανασύνδεση των κομμένων συνδέσεων, κατάργηση χαρατσιών επανασύνδεσης, διακανονισμό χρεών στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων. Καμιά κατάσχεση, κανένα πλειστηριασμό σε λαϊκό σπίτι, μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο, για χρέη προς τη ΔΕΗ. Φτηνά τιμολόγια, όπως στους βιομήχανους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας και διεύρυνση του προγράμματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Κεντρική Μακεδονία, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Ακόμα συμμετείχε με δικό του μπλοκ το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Κατήγγειλε την πολιτική ομηρίας των συμβασιούχων από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους και θα απαιτήσει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης ο Βασίλης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Αρχικά οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, την ΟΓΕ και ο αντιδήμαρχος Πάτρας, Δ. Πελεκούδας, οι οποίοι κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους συμβασιούχους. Υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, από όπου όμως απουσίαζε η πολιτική ηγεσία. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της οδού Σταδίου στο ύψος του υπουργείου, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση έληξε με την ανακοίνωση ότι ορίστηκε συνάντηση στις 5 Ιούλη με την ηγεσία του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρίες, υλοποιείται μέσα από τους δήμους, με 875 δομές και περίπου 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 100.000 ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Οι εργαζόμενοι σε αυτό απασχολούνται για 15 συνεχόμενα χρόνια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Παρά τη 15ετή διάρκειά του, ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εφήμερος, με τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση να μην επιλύουν οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης, ενώ διατηρούν την εργασιακή ομηρία.

Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός υγειονομικός - Μονιμοποίηση όλων τώρα!

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της 4ης «αξιολόγησης», που σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγεί στην «οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», χιλιάδες «επικουρικοί» υγειονομικοί κινδυνεύουν με οριστική έξοδο - απόλυση από τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατ' εφαρμογή των αντιλαϊκών προβλέψεις της νομοθεσίας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από όλες τις προηγούμενες. Διότι «παιδί» όλων αυτών των κυβερνήσεων είναι ο νόμος που απαγορεύει την παράταση των συμβάσεων πέραν των 24 μηνών. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Οι όποιες «προσλήψεις» προσωπικού ορισμένου χρόνου γίνονται, όπως των επικουρικών, δεν προστίθενται στον ανεπαρκέστατο αριθμό των εργαζομένων, αλλά στην πράξη αντικαθιστούν την προηγούμενη βάρδια των επικουρικών που απολύθηκαν με τη λήξη των σύμβασεών τους.

Η σημερινή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση, τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, με τη γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αποτελεί την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που στόχο έχει την κερδοφορία στον τομέα της Υγείας.

Δραματικές συνέπειες για υγειονομικούς και ασθενείς

Από την προχτεσινή κινητοποίηση υγειονομικών στην 7η ΥΠΕ
Από την προχτεσινή κινητοποίηση υγειονομικών στην 7η ΥΠΕ
Τα χάλια που επικρατούν και επιδεινώνονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με τις τεράστιες λίστες αναμονής για τους ασθενείς, πάνε χέρι χέρι με την επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβής των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζόμενων υγειονομικών.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, που αυξάνονται και στα νοσοκομεία, υπηρετούν την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, την εξασφάλιση ακόμα πιο «ευέλικτου» και πολλαπλά εκμεταλλευόμενου προσωπικού. Στην περίπτωση των συγκεκριμένων εργαζομένων, με υψηλή ειδίκευση και εξειδίκευση, η εναλλαγή μεταξύ εργασίας και ανεργίας, όπως και η περιοδική εναλλαγή της προσωρινής εργασίας ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα, κλινικές και νοσοκομεία, έχουν σοβαρή επίπτωση - πέραν των άλλων - στη συνέχεια που απαιτείται να υπάρχει στην άσκηση του επιστημονικού έργου, στην απόκτηση εμπειρίας. Είναι λοιπόν ευνόητο ότι μειώνεται έτσι και το επίπεδο παροχών Υγείας.

Η πιθανή απόλυση των συμβασιούχων υγειονομικών θα έχει δραματικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας μέρα για τις ήδη υποστελεχωμένες μονάδες Υγείας. Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τμήματα και κλινικές νοσοκομείων, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος γιατρός που υπάρχει είναι επικουρικός, ενώ πολλά τμήματα καλύπτουν τις ανάγκες τους κυρίως με επικουρικούς νοσηλευτές.

Τα παραπάνω αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα του τι σημαίνει η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη και ποια είναι η αλήθεια, πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι μπροστά μας ορθώνεται ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που θέλει τους εργαζόμενους συνολικά με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και υπηρεσίες Υγείας που θα ακριβοπληρώνονται.

Χρόνια τώρα η ομηρία συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει τα γνωστά παραμύθια, για τη δήθεν επιλεκτική της στήριξη στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για το «φρένο» που έβαλε στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, τη στιγμή που όχι μόνο διατηρεί ακέραια την πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, της υποστελέχωσής τους. Επιπλέον, πλασάρει ως φιλολαϊκή πολιτική τη διαχείριση της φτώχειας, που η ίδια με την πολιτική της έχει διαμορφώσει, όπως για παράδειγμα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, χωρίς όμως ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό απαντά με «προσλήψεις» επικουρικών, ανακυκλώνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα χωρίς κόστος, με δεδομένο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν στοιχίζουν στο κράτος, καθώς πληρώνονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας (από τις πωλήσεις των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς). Είναι η γνωστή ΣΥΡΙΖΑίικη πολιτική που «κερνάει με ξένα κόλλυβα». Και επειδή ισχύει το «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα μέτρα επιβραβεύτηκαν από τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού δικαίως διαπιστώνουν ότι με την πολιτική αυτή θα περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες, δηλαδή θα περισσέψει κρατικό χρήμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας τους με φοροαπαλλαγές.

Μάλιστα, με τους γνωστούς φραστικούς λεονταρισμούς των υπουργών της, η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία. Από τη μία συνεχίζει το αφήγημα ότι την πολεμά το «βαθύ, δεξιό δικαστικό κύκλωμα» και από την άλλη παρουσιάζει ως μέγιστη προσφορά τη νομοθετική παράταση της σύμβασης των επικουρικών που κινδυνεύουν με απόλυση, για κάποιους επιπλέον μήνες, μέχρι τις 31/5/19 το πολύ. Δηλαδή, συνέχεια στην ομηρία και μετάθεση της απόλυσης για λίγο αργότερα.

Αυτά δε που παρουσιάζει ως επιπλέον προσφορά, ότι δηλαδή η επικουρικότητα θα μετράει σε επιπλέον μόρια για τη διεκδίκηση μόνιμης θέσης στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αποτελούν πρόκληση, αφού είναι στην ουσία «πουκάμισο αδειανό». Οι ελάχιστες προσλήψεις δεν φτάνουν να καλύψουν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων ούτε από τις συνταξιοδοτήσεις, πάνω στις ήδη υποστελεχωμένες μονάδες, αλλά ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη δουλειά των συμβασιούχων και των χιλιάδων ανέργων. Υπάρχει άλλωστε η αντίστοιχη εμπειρία με τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, όπου η πλειοψηφία, αντί για μονιμοποίηση, πήρε «εισιτήριο» για την ανεργία.

Το δικαίωμα στη δουλειά προτεραιότητα στον αγώνα

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά όλων των επικουρικών υγειονομικών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ζητήματα που συνολικά οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν σε προτεραιότητα.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ συμβάλλουν ώστε να οργανωθεί η πάλη μέσα από τα σωματεία, από τις επιτροπές αγώνα, να έχει αντοχή, συνέχεια, ακριβώς γιατί η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει σταματημό. Να συμβάλει ώστε να ενταχθούν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να στραπατσαριστεί η κυβερνητική πολιτική, να βγουν στο προσκήνιο οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι η λογική του «μικρότερου κακού», που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.

Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και την πολιτική της, όπως και όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν τη θέση της και να συνεχίσουν το δρόμο της μιζέριας. Την κάθε δυνατή κατάκτηση για την υπεράσπιση της δουλειάς τη μετατρέπουμε σε αφετηρία για τη διεκδίκηση ανάκτησης όλων των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, για τη διεκδίκηση όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, κοινωνικών και οικονομικών. Για μια ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και γι' αυτό κανένας υγειονομικός δεν θα «περισσεύει», με εξασφαλισμένα τα επαγγελματικά, επιστημονικά και κοινωνικά δικαιώματα, με σύγχρονες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.


Αννα ΨΑΡΡΟΥ
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ - Επικουρική νοσηλεύτρια

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσει η σφαγή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

«ΚΕΠΑ - ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστορία, σφάζουν τα ΑμεΑ για την κερδοφορία».

Με το παραπάνω σύνθημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ και συμβολική κατάληψη του Οργανισμού.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους διαμαρτύρονται για τις προκλητικές αποφάσεις - «σφαγεία» των ΚΕΠΑ, που μειώνουν συνεχώς τα ποσοστά αναπηρίας, με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και αυτές τις ελάχιστες παροχές που έπαιρναν έως τώρα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Δημήτρη Τσακίρη, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος απαίτησαν μάλιστα να επανεξεταστούν περιπτώσεις οι οποίες κόπηκαν άδικα από τη δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Διαμήνυσαν ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα θα επανέλθουν με πιο δυναμική κινητοποίηση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων της 4ης «αξιολόγησης» προχωρά σ' ένα νέο χτύπημα των τελευταίων κατακτήσεων στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα επιδόματα και τις συντάξεις, με νέο όπλο την περιβόητη «λειτουργική αξιολόγηση» και τη «νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ
Παράλληλα, ζήτησαν εξηγήσεις, καθώς - όπως ανέφερε η ΣΕΑΑΝ - πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων σχετικά με τα θερινά προγράμματα κατασκήνωσης για ΑμεΑ, στα οποία μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ηλικιακός περιορισμός για τις περιπτώσεις αυτισμού και νοητικής υστέρησης και τώρα μπαίνουν ως όριο τα 14 έτη. Να σημειωθεί ότι τα κατασκηνωτικά προγράμματα, τα οποία καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, ήταν η μοναδική ανάσα για τα ίδια τα παιδιά και για τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που έχουν μόνιμα και αποκλειστικά την επιμέλειά τους.

Για όλα τα παραπάνω ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ δήλωσε... άγνοια.

«Θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τα κέρδη των καπιταλιστών και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται σε αμείλικτο πόλεμο. Σε αυτόν τον πόλεμο παίρνουμε τη δική μας θέση», σημείωσε εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης.

  • Το χρονιάτικο γλέντι της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, που αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας, θα γίνει την Κυριακή 1 Ιούλη, στη 1.30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού, Περιστέρι, πλησίον Μετρό «Αγιος Αντώνιος»). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και η κλήρωση της λαχειοφόρου της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, που έχει παραταθεί μέχρι την Κυριακή 1 Ιούλη.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τραγουδάμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στις 13 Ιούλη η συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία

Από την περσινή συναυλία
Από την περσινή συναυλία
Συναυλία με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών», οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 13 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης.

Ελληνες μουσικοί, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, θα σμίξουν τις φωνές τους με Τούρκους μουσικούς από το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στη συναυλία και να δυναμώσουν την πάλη με σύνθημα: «Κάτω οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών. Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών!».

Η συναυλία αποτελεί συνέχεια όλων των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που παίρνει σταθερά το ΠΑΜΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών.

Το σύνθημα της συναυλίας δέσποζε και στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος την Πρωτομαγιά. Πέρσι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου περιοδείες σε χώρους δουλειάς και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και Τούρκων συνδικαλιστών, ενώ η σχετική δραστηριότητα κορυφώθηκε με το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.


Η συναυλία του ΠΑΜΕ στις 13 Ιούλη στη Νέα Σμύρνη παίρνει τη σκυτάλη από την αντίστοιχη περσινή πετυχημένη συναυλία, η οποία είχε επίσης πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων μουσικών. Στόχος είναι και μέσα από τη συναυλία, τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να ενταθεί η συζήτηση με τους εργαζόμενους γύρω από αυτά τα θέματα.

Μελοποιημένα έργα των Γιάννη Ρίτσου και Ναζίμ Χικμέτ

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τονίζει πως η φετινή συναυλία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων μουσικών, σε συνέχεια της αντίστοιχης περσινής πρωτοβουλίας, «είναι, με βάση και τις εξελίξεις, ακόμα πιο επίκαιρη». Με τη συμμετοχή στη συναυλία, υπογραμμίζει, «δίνουμε τη δική μας απάντηση απέναντι στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των δύο χωρών, αλλά και στην προσπάθειά τους να χύσουν εθνικιστικό δηλητήριο στη συνείδηση των δύο λαών. Δίνουμε την απάντηση πως οι δύο λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας, αντίθετα έχουμε κοινές αγωνίες, κοινά όνειρα, κοινούς εχθρούς».

Οπως μας αποκάλυψε ο Β. Παρασκευόπουλος, για φέτος έχει επιλεχθεί η συναυλία να είναι αφιερωμένη σε δύο σημαντικούς ποιητές, σε δύο ποιητές που και με το έργο τους αλλά και με τη ζωή τους ύμνησαν την πάλη και τη φιλία των λαών: Στη συναυλία θα ακουστούν μελοποιημένα έργα του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ.


Ηδη, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες των μουσικών, ώστε να παρουσιάσουν ένα άρτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα ενθουσιάσει, θα συγκινήσει, θα προβληματίσει και θα μαχητικοποιήσει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις νέες που θα δώσουν το «παρών» σε αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ