Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε άδεια δεν δικαιούται έγκυος αναπληρώτρια εκπαιδευτικός

Διαμαρτυρία αύριο από την Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης

Την υποκρισία της κυβέρνησης, του κράτους και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, που αποτελεί την άλλη όψη της «υπεράσπισης ατομικών δικαιωμάτων», για τα οποία, αύριο, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα βγάζουν «πανηγυρικούς» λόγους, όπως για την «αντιμετώπιση της βίας» κ.λπ., αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά το παράδειγμα μιας εργαζόμενης γυναίκας, συμβασιούχου εκπαιδευτικού.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αναπληρώτρια εκπαιδευτικό, που παρότι είναι έγκυος και μάλιστα με κινδύνους επιπλοκής της κύησης, δεν δικαιούται άδεια, αφού αυτό είναι το «προβλεπόμενο» αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις για τους εργαζόμενους «ορισμένου χρόνου».

Το νέο εξοργιστικό περιστατικό συμβαίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης και προκαλεί αντιδράσεις από φορείς της περιοχής, ενώ πρωτοβουλία διεκδίκησης αναλαμβάνει η Ομάδα Γυναικών του νομού (μέλος της ΟΓΕ).

Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Γυναικών απαιτεί τη μονιμοποίηση των αναπληρωτριών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στην προστασία της μητρότητας, αλλά και να εξασφαλιστεί σε όλες τις συμβασιούχους εκπαιδευτικούς δουλειά με δικαιώματα.

Σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αναπληρώτρια εκπαιδευτικός «εργάζεται κανονικά σε τάξη, παρόλο που η κύησή της είναι υψηλού κινδύνου και επιβαρύνεται περαιτέρω και λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού στα σχολεία». Ομως, το υφιστάμενο αντεργατικό πλαίσιο δεν δίνει το δικαίωμα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να πάρουν άδεια.

Γι' αυτό και καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών, όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 12 μ., στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο και της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου απαιτεί να εξασφαλιστούν σε όλες τις γυναίκες: Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, με κατοχυρωμένη κυριακάτικη αργία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στον χώρο εργασίας.

Σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή, για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία των εκμεταλλευτών τους.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Με πολύμορφη αγωνιστική δράση και με οργάνωση της διεκδίκησης τιμούν αύριο Παρασκευή 8 Μάρτη η ΟΓΕ, σωματεία και φορείς την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

-- Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουν για τις δουλειές και τις ζωές τους, κόντρα στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» που υλοποιούν μαζί ΕΕ, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές

-- Βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι: Ετοιμάζονται για το Κιλελέρ την Κυριακή

-- Κραυγή αγωνίας για τις υπομεταγγίσεις αίματος από τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ
Παλεύουμε συλλογικά ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση, στην ανισοτιμία

Αύριο η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

«

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της σε όλη τη χώρα εντείνουν την αγωνιστική τους δράση μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

«Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας, που αποκτά σήμερα νέες μορφές», σημειώνει η ΟΓΕ.

Κινητοποιήσεις αύριο από το πρωί και εκδήλωση το απόγευμα

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική οργανώνουν αύριο Παρασκευή 8 Μάρτη τις εξής πρωτοβουλίες: Προχωρούν σε κινητοποίηση στις 8 π.μ. στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής (Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος). Συμμετέχουν στις 12 μ. στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο και στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια καλούν σωματεία από μια σειρά κλάδους, αξιοποιώντας και τη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και η ΑΔΕΔΥ (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου).

Επίσης, καλούν σε εκδήλωση, στις 6 μ.μ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Αθήνα), στην οποία θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Οι Καθαρίστριες», από τη θεατρική ομάδα «Η Πρόοδος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

«Σήμερα, τον 21ο αιώνα, η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες μας: Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με κατοχυρωμένη κυριακάτικη αργία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στον χώρο εργασίας. Σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία των εκμεταλλευτών μας. Φραγμός και εμπόδιο για να ζήσουμε όπως μας αξίζει μπαίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνθλίβει τα δικαιώματα των γυναικών του μόχθου, γιατί είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

Πρωτοβουλίες Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας καλεί αύριο Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία», στον Πολυχώρο της «Ιχθυόσκαλας». Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «3.000 νύχτες», της Mai Masri. Στο μεταξύ, συνεχίζει τις περιοδείες του την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στη λαϊκή αγορά στα Προσφυγικά και στις 11.30 π.μ. στο κέντρο της Πάτρας με τραπεζάκι στη συμβολή των οδών Γεροκωστοπούλου και Ρήγα Φεραίου.

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, τιμώντας την 8η Μάρτη, αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., καλεί η Ομάδα Γυναικών της πόλης από κοινού με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας.

Εκθεση εικαστικών έργων γυναικών από τη Λοκρίδα οργανώνει η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ. Η έκθεση λειτουργεί έως και τις 8 Μάρτη καθημερινά, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Οπουντίων Αταλάντης (Εθνικής Αντιστάσεως 19). Στον ίδιο χώρο οργανώνονται επίσης και εκδηλώσεις - συζητήσεις.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Και με τα τρακτέρ όλοι στο Κιλελέρ!

Κάλεσμα για να σταλεί αγωνιστικό μήνυμα με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Κυριακής

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«

Οαγώνας συνεχίζεται! Για την αναπλήρωση του εισοδήματος, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τηναποκατάσταση από τις πλημμύρες»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση οι αγρότες της Θεσσαλίας ενόψει της συγκέντρωσης την Κυριακή στο Κιλελέρ και της συνάντησης τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Το κάλεσμα αυτό, για μαζική συμμετοχή των αγροτών στην επέτειο του Κιλελέρ στις 12 μ., απηύθυναν χτες με συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα εκπρόσωποι μπλόκων, αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Και με τρακτέρ στο Κιλελέρ!

Με τρακτέρ θα φτάσουν αγρότες της Λάρισας στο Κιλελέρ και με αυτοκινητοπομπή οι αγρότες της Καρδίτσας, για να τιμήσουν την 114η επέτειο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

«Λέμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα είναι μια επετειακή εκδήλωση, αλλά ότι οι κινητοποιήσεις μας συνεχίζονται με άλλες μορφές, δεν σταμάτησε ο αγώνας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Πρόσθεσε πως οι αγρότες διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων που έθεσαν πανελλαδικά τα μπλόκα, όπως επίσης να δοθούν ουσιαστικές λύσεις και στα προβλήματα που άφησε πίσω της η πλημμύρα του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι έξι μήνες μετά «πολύ λίγα έχουν προχωρήσει και ότι οι αγρότες είναι πολύ ανήσυχοι και για το σήμερα και για το αύριο, γιατί οι συνέπειες θα είναι και τα επόμενα χρόνια».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με την πρώτη βροχή υπάρχουν προβλήματα πλημμυρών», αφού δεν έχουν φτιαχτεί τα αναχώματα των ποταμών, και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένα έργα θωράκισης της Θεσσαλίας και ότι υπάρχουν ευθύνες «για τα έργα που δεν έγιναν από τις κυβερνήσεις, την Περιφέρεια και τους δήμους» τα προηγούμενα χρόνια.

Ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 11 Μάρτη, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, λέγοντας ότι μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού στο οικιακό ρεύμα υπάρχουν τιμολόγια με 8 λεπτά, άρα πιο κάτω από τα 9,3 έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Για το πετρέλαιο τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και όχι τους αγρότες».

«Κόκκινη γραμμή» είναι η επιβίωση

«Κόκκινη γραμμή για τους αγρότες είναι η επιβίωσή μας», τόνισε ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Υπογράμμισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν δώσει ουσιαστικές λύσεις, δεν έχουμε μέλλον, και σε αυτή την περίπτωση εμείς δεν θα υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με οποιαδήποτε μορφή. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή! Αν δεν δώσει λύσεις ο αγώνας δεν θα σταματήσει, δεν θα φύγουμε από τα χωριά μας».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν και στα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα - υπολογίζονται πάνω από 180.000, στη Θεσσαλία - που δεν θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον για το 2024 λόγω των πλημμυρών και οι αγρότες θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%. Ακόμα ανέφεραν ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία και αβεβαιότητα και για όσους αγρότες θα καλλιεργήσουν διότι είναι διαλυμένο το δίκτυο άρδευσης των ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες και να έχουν μειωμένη παραγωγή, άρα και εισόδημα. Σημειώθηκε ότι πρέπει πολύ νωρίτερα και όχι έως το Πάσχα να εξοφληθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες για να μπορέσουν να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Σημείωσαν ότι ο λαός της Θεσσαλίας πρέπει να ενημερωθεί για το τι προβλέπει το master plan για την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκε από την ολλανδική εταιρεία «HVA International» στον πρωθυπουργό την Τρίτη.

Για την Κάρλα και τις πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις επισημάνθηκε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα για τους αγρότες της περιοχής αλλά και πως είναι μια «υγειονομική βόμβα για τη Λάρισα η λίμνη, η οποία είχε αποξηρανθεί λόγω της ελονοσίας».

Αναφέρθηκε ακόμα πως οι μελοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας δεν έχουν λάβει ούτε την προκαταβολή για τις ζημιές από τον «Daniel» και προγραμματίζουν κινητοποίηση την Πέμπτη στον ΕΛΓΑ Λάρισας. Μάλιστα, τη Δευτέρα 11/3 προγραμματίζουν και συλλαλητήριο για το ίδιο πρόβλημα.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΕΚΡΗ
Δεν θα περάσει η τρομοκρατία!

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν τον πρόεδρο του Σωματείου στην COSCO

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκο Μπεκρή, απευθύνει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 11 Μάρτη ο Μάρκος Μπεκρής σέρνεται σε δίκη με κατηγορίες που συνδέονται με την απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2021, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του:

«Για ακόμα μια φορά σέρνουν τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων της COSCO στα δικαστήρια.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τις απεργίες των εργαζομένων στην COSCO.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO λίγο μετά το εργοδοτικό έγκλημα που έστειλε στον θάνατο τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον ίδιο τον νεκρό συνάδελφό τους.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον αγώνα τους για να έχουν βαρέα και ανθυγιεινά.

-- Στέλνουν στα δικαστήρια τον αγώνα για να έχουν ΣΣΕ και μάλιστα υποχρεωτική.

Εναν αγώνα απέναντι σε ένα αδίστακτο μονοπώλιο που το μόνο που το νοιάζει είναι το ΚΕΡΔΟΣ. Καμιά σημασία δεν έχει γι' αυτό η ανθρώπινη ζωή.

Θέλουμε όμως να γνωρίζουν η εργοδοσία, η κυβέρνηση, που στηρίζουν την COSCO και όλοι οι μηχανισμοί τους ότι αυτός ο εμβληματικός, σημαντικός αγώνας δεν μπορεί να καταδικαστεί, όσο και αν τον συκοφαντήσουν, τον χτυπήσουν. Αυτός ο αγώνας με τα σημαντικά αποτελέσματά του είναι στις καρδιές της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η τεράστια αλληλεγγύη που εκφράστηκε δεν είναι για τα μούτρα αυτών που τον πολέμησαν λυσσαλέα και ακόμα τον πολεμούν. Η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη όταν έχουμε αριθμό - ρεκόρ εργοδοτικών εγκλημάτων 160 και δεκάδων σακατεμένων δεν λειτουργεί με τόση γρηγοράδα και αθώωση της εργοδοσίας για τις ευθύνες της».

Σήμερα η αποκριάτικη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Αποκριάτικη εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους μασκαράδες διοργανώνουν σωματεία της Θεσσαλονίκης σήμερα Τσικνοπέμπτη στις 7 μ.μ., στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική, χορό και παιχνίδια για παιδιά, γλέντι και χορό για τους εργαζόμενους με τον Κοζανίτικο Φανό «Κρεβατάκια» και στη συνέχεια ντίσκο πάρτι για όλους. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το ΣΕΤΕΠΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργούν ξανά στις 13 Μάρτη για αυξήσεις και ΣΣΕ σε Ελλάδα και Γαλλία

Συναυλία στήριξης των απεργών από το ΣΕΤΗΠ στις 9 Μάρτη

Συνέχεια στον αγώνα τους με νέα απεργία στις 13 Μάρτη δίνουν οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα, την οποία οργανώνουν τα κλαδικά Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, μαζί με τα δύο νεοσύστατα επιχειρησιακά σωματεία σε «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και «Webhelp» (WUW).

Την ίδια μέρα απεργούν οι εργαζόμενοι των επιχειρηματικών ομίλων «Teleperformance», «Webhelp», «Majorel» και υπόλοιπων τηλεφωνικών κέντρων και στη Γαλλία, κι αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η μέρα αυτή για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση μετά τις δύο προηγούμενες απεργίες που πραγματοποίησαν μέσα στον Φλεβάρη.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας! Δεν αφήνουμε ούτε ένα τμήμα που να μη φτάσει το κάλεσμά μας», σημειώνουν τα σωματεία, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα.

Τονίζουν ότι η πιο μεγάλη απόδειξη πως ο αγώνας τους έχει αποτέλεσμα είναι «η διαπραγμάτευση της εργοδοσίας της "Webhelp" επί των συλλογικά αποφασισμένων αιτημάτων μας. Εχουν επιδοθεί επίσημα, όπως συμφωνήθηκε στην πρώτη επίσημη συνάντηση, και είμαστε σε αναμονή της απάντησής τους».

Τα τέσσερα σωματεία για άλλη μια φορά καλούν την «Teleperformance» να αποσύρει την αγωγή κατά του ΣΕΤΗΠ Αττικής, που υπενθυμίζεται ότι γίνεται με επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, «να σταματήσει να κρύβεται από εμάς και να καθίσει στο τραπέζι να διαπραγματευτούμε, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου μας». Στον ίδιο δρόμο, προσθέτουν, βαδίζουν και στις άλλες εταιρείες, «στην TTEC και τη "Foundever", μέχρι να αποφασίσουν να απαντήσουν σοβαρά και να διαπραγματευτούν». Ακόμα, «βάζουμε στις γραμμές μας και τους συναδέλφους της "Majorel", πρόσφατα εξαγορασμένης, με 3 δισ. ευρώ περίπου. Εργάζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας».

Τα τέσσερα σωματεία καλούν στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Συμμετοχή στην απεργία από την Τετάρτη 13/03/2024 στις 07.00 έως την Πέμπτη στις 07.00 και μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στα κεντρικά κτίρια των εταιρειών στις 08.00.
  • Συγκέντρωση στις 12.00 στο Σύνταγμα, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής.
  • Συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης του ΣΕΤΗΠ (βλ. παρακάτω).

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα:

  • Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τα ψηφισμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προσχέδια που έχουν επιδοθεί επίσημα στις μεγάλες εταιρείες των τηλεφωνικών κέντρων.
  • Να αλλάξει άμεσα το επαίσχυντο καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού για τους συναδέλφους μας που είναι από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Πλήρης και μόνιμη άδεια παραμονής για όλους.
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων

Στο μεταξύ, το Σάββατο 9 Μάρτη το ΣΕΤΗΠ Αττικής οργανώνει τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL». Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους απεργούς με σκοπό την παραπέρα συνέχιση της πάλης τους, τη διευκόλυνση της συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα όσων εργαζομένων έχουν οικονομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό το ΣΕΤΗΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι πύλες του «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL» ανοίγουν στις 18.00 στο 1ο Γενικό Λύκειο Ταύρου (Αγίας Σοφίας 16), με τους: «Banda Entopica», «Guests», «Stand Up Comedy Set».

Για συμμετοχή στη συναυλία γίνεται επικοινωνία μέσω των διευθύνσεων:contact@setip.gr, https://www.instagram.com/setip_gr/, Φώτης - 6932.314.963, Βόρεια - Γιάννης - 6932.326.895, Δυτικά - Αντώνης - 6979.983.420.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στην Επιθεώρηση Εργασίας οι βλαπτικές μεταβολές σε βάρος τους

Συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας είχε την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, με επίκεντρο τους όρους εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου. Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γ. Τζιλιβάκη, και την διευθύντρια Ανατολικής Αττικής, Φ. Τσιρώνη.

Τα συνδικάτα αναφέρθηκαν συνολικά στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του Εμπορίου, και ιδιαίτερα στη μονομερή βλαπτική μεταβολή στους μισθούς και στους όρους εργασίας που προωθεί η επιχείρηση «Metro - My Market», μέσα από τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας. Για το θέμα κατατέθηκε κοινό υπόμνημα, ενώ υπήρξε δέσμευση εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας για παρέμβασή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της τροποποιητικής σύμβασης αλλά και του κανονισμού εργασίας στην αλυσίδα «Metro - My Market», όπως έχουν καταγγείλει τα σωματεία, δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους: Το μέρος του μισθού που χορηγείται «εξ ελευθεριότητας» της εταιρείας μπορεί να συμψηφίζεται με κάθε μελλοντική αύξηση. Ο τόπος εργασίας, η ειδικότητα και το ωράριο μπορούν να μεταβάλλονται με βάση το «διευθυντικό δικαίωμα», κατά την «κρίση» της εταιρείας. Νόμιμος χρόνος εργασίας θεωρείται «και εκείνος που υπερβαίνει το νόμιμο ωράριο, πλην όμως οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας». Στην περίπτωση που σε εργαζόμενο ανατεθούν καθήκοντα, «συναινεί ρητώς όπως του παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε πόσο πιθανού ταμειακού ελλείμματος».

Ανάλογες πρακτικές άλλωστε εφαρμόζουν και άλλες επιχειρήσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) εμφανίστηκε να αξιώνει από το υπουργείο Εργασίας παραπέρα «ξεχείλωμα» των ωραρίων και των προγραμμάτων εργασίας, προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη γίνονται λάστιχο για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Επιπλέον, ενώ συνομιλούν με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, αξιώνοντας τη θεσμοθέτηση κάθε αντεργατικής πρακτικής που ήδη εφαρμόζουν, την ίδια στιγμή «κρύβονται» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και Συλλογικές Συμβάσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ούτε βήμα πίσω στον δίκαιο αγώνα για να ανάψουν ξανά τα φουγάρα, για τις δουλειές και τις ζωές τους

Παρέμβαση με αφορμή τη συμμετοχή της περιφερειακής αρχής Στερεάς Ελλάδας σε πρόγραμμα της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που πάνω από 4 χρόνια τώρα παλεύουν για τις δουλειές και τις ζωές τους, έχουν απέναντί τους τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τα κόμματά τους, αλλά και τις τοπικές αρχές που συντάσσονται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση, άλλωστε, αναδείχθηκε ότι με αυτές τις κατευθύνσεις συντάσσεται η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, που αντί να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, παίρνει θέση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων της «πράσινης μετάβασης» και των εγκληματικών σχεδιασμών στη ΛΑΡΚΟ.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία των Σωματείων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που πάνω από 4 χρόνια τώρα δίνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα απέναντι σε αυτή την πολιτική που έκλεισε την επιχείρηση, που πετά στον δρόμο αυτούς και τις οικογένειές τους και οδηγεί στον μαρασμό ολόκληρες περιοχές. Ωστόσο, πέρα από «ευχολόγια» από την περιφερειακή αρχή, δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση και έμπρακτη στήριξη, οπότε σε κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την εργασία και τα δικαιώματά τους.

Η «πράσινη μετάβαση» σαρώνει θέσεις εργασίας και δικαιώματα

Συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε με Ερώτησή της να ενημερωθεί για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πρόγραμμα «TSI2023 - Ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων εξόρυξης της ΕΕ για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών», που χρηματοδοτείται απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, η περιφερειακή αρχή έκανε γνωστό με σχετικό Δελτίο Τύπου ότι συμμετείχε σε συναντήσεις που έγιναν με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του δήμου Δελφών, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Λαμίας), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ψαχνών), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων και επιχειρήσεων.

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων δόθηκε «η ευκαιρία να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη προτεραιότητες και απόψεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση του ρόλου του τομέα εξόρυξης και ορυκτών πρώτων υλών και στην πράσινη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας», καθώς και ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναπτύξει δραστηριότητες και πολυμερείς συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες στηρίζουν την αναπτυξιακή της προοπτική... Ενδεικτική είναι η χρηματοδότησή μας για την υλοποίηση του προγράμματος που αποσκοπεί στην αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ορυκτές πρώτες ύλες». Και σημείωνε ότι η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα «συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, με σταθερό στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία...».

Με βάση τα παραπάνω και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε τις επιπτώσεις των εγκληματικών σχεδιασμών που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν κομμάτι των κατευθύνσεων της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης μετάβασης».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί από την περιφερειακή αρχή για το αν στις συναντήσεις αυτές έγιναν αναφορές στη ΛΑΡΚΟ και για το αν ισχύουν αυτά που ειπώθηκαν στους εργαζόμενους από υπηρεσιακά κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων, ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία και σχεδιάζει να πουλήσει για παλιοσίδερα τη ΛΑΡΚΟ, καθώς και για το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Στην απάντησή του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Μέσα από γενικολογίες επιχείρησε να κρύψει τον ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος και συνολικότερα το αντιλαϊκό και αντεργατικό περιεχόμενο των πολιτικών της «πράσινης μετάβασης», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Αρκέστηκε σε λόγια «συμπάθειας» προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τα όσα βιώνουν, τα οποία βέβαια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ο ίδιος στηρίζει και προωθεί σε τοπικό επίπεδο.

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη

Στον αντίποδα των παραπάνω, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους διατρανώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σχολιάζοντας τη στάση της περιφερειακής αρχής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και επαναφέροντας το ερώτημα προς την κυβέρνηση για το αν η ΛΑΡΚΟ θα καταλήξει παλιοσίδερα για τον παλιατζή.

Συγκεκριμένα, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ επισημαίνουν τα αποτελέσματα που έχουν φέρει οι αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, αφού θέτουν ξανά στην επικαιρότητα τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως γίνεται μέσα από την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς και την Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Τα ΔΣ των Σωματείων μας παρευρέθηκαν στη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου και παίρνοντας τον λόγο με επιχειρήματα αναπτύξαμε την κατάσταση, τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας.

Εκτός από "ευχές" δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Μας δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι παρά την επιδίωξή μας, ο περιφερειάρχης απέφυγε να αναπτύξει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν με υψηλά κλιμάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Από αυτή την άποψη δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Χωρίς αμφισβήτηση, αλλά με επιφύλαξη, μεταφέρουμε ως θετική εξέλιξη το σημείο της τοποθέτησης του περιφερειάρχη, που όπως είπε, "σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων"», αναφέρουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και προσθέτουν:

«Με πολύμορφες πρωτοβουλίες των σωματείων της ΛΑΡΚΟ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε οριστικοποίηση κοινής συνάντησης αρμόδιων υπουργείων και Σωματείων, με στόχο να πάρουμε ξεκάθαρη συνολική απάντηση για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων.

Το ερώτημα προς την κυβέρνηση παραμένει: Εχει διασφαλίσει την επαναλειτουργία της και την ανάπτυξή της; Βρήκε επενδυτή ή παλιατζή;

Μαζί με το ερώτημα παραμένει και το κύριο αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη».

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κινητοποίηση απέναντι στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης της περιοχής των Σερβίων Κοζάνης, διεκδικώντας την επιβίωσή τους, με νέα κινητοποίηση το Σάββατο 9 Μάρτη στις 3 μ.μ. στη γέφυρα των Σερβίων.

«Δεν πάει άλλο. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνουμε "στον αέρα" εμείς και οι οικογένειές μας», τονίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Σερβίων, καλώντας τον λαό να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα τους.

Οι δεκάδες ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και επαγγελματίες οδηγοί της περιοχής είναι άλλη μια «παράπλευρη απώλεια» των «πράσινων» μπίζνες που φέρνει η «πράσινη μετάβαση». Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους που μεταφέρουν λιγνίτη από τα ορυχεία στους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ, και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Η ΛΑΡΚΟ, για παράδειγμα, που διέθετε ορυχείο λιγνίτη, μπήκε σε εκκαθάριση (βλ. και σχετικό θέμα), με αποτέλεσμα να χαθούν δεδουλευμένα, ενώ στη συνέχεια η γέφυρα των Σερβίων έκλεισε για μήνες, χωρίς να δοθεί κάποια αποζημίωση, παρά τις διάφορες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη και την περιφερειακή αρχή. Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί τη χαριστική βολή, καθώς η ΔΕΗ κλείνει τους λιγνιτικούς ΑΗΣ.

«Την ίδια ώρα εμείς, όπως όλος ο ελληνικός λαός, πληρώνουμε το "πράσινο" ρεύμα των ΑΠΕ πανάκριβα, λες και είναι χρυσάφι. Η αλήθεια είναι ότι η απολιγνιτοποίηση που επιτάχυνε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία παρέλαβε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, μας έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής, όπως όλο τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα και προσθέτει:

«Προσπαθούν να μας κάνουν "μπαλάκι" ανάμεσα στις εταιρείες, ενώ εμείς ζητάμε το αυτονόητο: Να έχει ο λαός φτηνό ρεύμα και εμείς να μπορούμε να ζήσουμε, να έχουμε δουλειά και να ανταποκρινόμαστε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Πράγμα που μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας (πχ. περιβαλλοντική αναβάθμιση ΑΗΣ)».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί την απόδοση όλων των δεδουλευμένων από τη ΛΑΡΚΟ, την αναπλήρωση εισοδήματος - αποζημίωση στο 100% της ζημιάς λόγω του κλεισίματος της γέφυρας των Σερβίων, και την επαναδραστηριοποίηση στη μεταφορά λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο της ΜΕΤΕ.

ΥΠΟΜΕΤΑΓΓΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Δεν θα περιμένουμε να χάσουμε τις ζωές μας, όχι άλλες «εκπτώσεις»!

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων προειδοποιούν πάσχοντες και οι συγγενείς τους

Τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν με ευθύνη κυβερνήσεων και κράτους οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, αφού έχει γίνει πια «κανονικότητα» η υπομετάγγιση, ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Με τη βασική θεραπεία για τους πάσχοντες αυτούς να είναι το αίμα, με το βασικό μέτρο για να έχουν στοιχειωδώς μια φυσιολογική ζωή να είναι η μετάγγιση, γίνεται κατανοητό ότι κάθε «βήμα πίσω» στη συγκέντρωση αίματος, στο όνομα του περιορισμού του κόστους είναι εγκληματική.

Με τις παρεμβάσεις τους άλλωστε οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε το 2021, μετέφεραν την κραυγή αγωνίας για την ίδια τους τη ζωή, αναδεικνύοντας ότι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση με τις μεταγγίσεις είναι πλήρως ενημερωμένοι, όμως δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του συστήματος αιμοδοσίας προκειμένου να ανακουφιστούν.

Γιατί να μην έχουμε μια φυσιολογική ζωή;

«Ας έρθει κάποιος να μου απαντήσει, γιατί στα 29 χρόνια μου δεν δικαιούμαι να έχω τη θεραπεία μου, να έχω μια φυσιολογική ζωή, να μπορώ να αντεπεξέρχομαι στην εργασία μου, να έχω κοινωνικότητα; Γιατί πρέπει να ζω τη ζωή μου με εκπτώσεις;», ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που έθεσε η Μυρσίνη Κατράνη, μία από τους χιλιάδες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπομεταγγίζονται.

Συνεχίζοντας με λόγια - γροθιά στο στομάχι ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά κάθε πάσχοντα: «Γιατί θα πρέπει τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία να μην έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και να βλέπουν το προσδόκιμό τους να φθίνει; Πώς γίνεται αυτό; Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη κι επιτέλους κάτι να γίνει. Δεν θα περιμένουμε να χάσουμε τις ζωές μας!».

Αδιάφορα σφυρίζει η κυβέρνηση

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Ιορδάνης Ψημμένος στάθηκε αναλυτικά στο πρόβλημα της υπομετάγγισης και στις επιπτώσεις του, σημειώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια και τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί το φαινόμενο, αφού «τα παιδιά μας, οι φίλοι μας στο Παίδων "Αγία Σοφία" αλλά και σε άλλα νοσοκομεία υπομεταγγίζονται συστηματικά. Δηλαδή, αυτή είναι η νέα "κανονικότητα"». Σημείωσε την παραβίαση των διεθνών πρωτοκόλλων για τη μετάγγιση, με αποτέλεσμα «τα περισσότερα παιδιά μετά τη μετάγγιση να έχουν αιματοκρίτη κάτω του 30 και κάτω από 10 αιμοσφαιρίνη, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους και μεγάλο πρόβλημα στην κανονικότητα της ζωής τους».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα κι εμπαίζει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε «δεσμευτεί» ότι θα κοινοποιήσει «εντός των επόμενων ημερών» ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των υπομεταγγίσεων και των ελλείψεων σε αίμα.

«Κάτι τέτοιο δεν έγινε και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων. Να παρέμβει άμεσα η πολιτεία. Αμεσα να απαντήσει το υπουργείο Υγείας. Δεν θα περιμένουμε επ' αόριστο. Αν δεν υπάρξει λύση την επόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις στο Παίδων "Αγία Σοφία"», σημείωσε ο Ι. Ψημμένος.

Δραματικές οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης

«Η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, η υποθεραπεία των χρονίως πασχόντων είναι οι δραματικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, της παραπέρα εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας. Δεν είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα όπως ισχυρίζονται. Παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά γιατί έχει να κάνει με το ίδιο το σύστημα Υγείας, τον χαρακτήρα του», σημείωσε εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης.

Αναδεικνύοντας πιο συγκεκριμένα τις αιτίες του προβλήματος, σημείωσε:

«Οταν τέσσερις φυγόκεντροι (μηχανήματα άκρως απαραίτητα για τον έλεγχο και τις εξετάσεις αίματος) του Νοσοκομείου Παίδων μένουν εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς συντήρησης και παλαιότητας είναι έκφραση απλά της υποχρηματοδότησης. Οταν δεν υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει και να οργανώσει τη διακίνηση αίματος, να κάνει αιμοληψίες πρωί και απόγευμα στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων και του "Αγία Σοφία", είναι έκφραση μιας συνειδητής κυβερνητικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου τομέα Υγείας για να βαθύνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας, να μας αναγκάσουν να πάμε πελάτες στον ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει από τον πόνο και την αγωνία των ασθενών και των οικογενειών τους».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στην Αττική πριν από 30 χρόνια όλα τα νοσοκομεία είχαν πρόγραμμα αιμοληψιών στις αιμοδοσίες καθημερινά πρωί - απόγευμα και όλα τα Σαββατοκύριακα το πρωί, σήμερα γίνονται το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή όταν θα μπορούν οι περισσότεροι να δώσουν αίμα, σε ελάχιστα νοσοκομεία. «Ακόμα και το Παίδων "Αγία Σοφία" αιμοληψίες το απόγευμα κάνει μόνο την Παρασκευή, ενώ έχει περιοριστεί συνολικά η δυνατότητα όλων των νοσοκομείων για εξωτερικά συνεργεία για εθελοντικές αιμοδοσίες.

Προκαλούμε την κυβέρνηση να μετρήσουν, πού βρίσκεται το προσδόκιμο ζωής των χρονίως πασχόντων των λαϊκών οικογενειών και των αναπήρων σε σχέση με πριν από 10 και πριν από 20 χρόνια», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης.

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης

«Στην πανδημία δεινοπαθήσαμε», μετέφερε ο Παύλος Πανέτας, εξηγώντας: «Συνολικά 2.500 πάσχοντες είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι, οι 1.500 είναι στην Αττική, εκ των οποίων οι 830 στο Παίδων "Αγία Σοφία". Αποτέλεσμα των υπομεταγγίσεων είναι δύο φορές τη βδομάδα να βρισκόμαστε στο νοσοκομείο, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ή παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν όπως τα υπόλοιπα. Οι υπομεταγγίσεις δεν είναι εποχικό πρόβλημα, όπως ισχυρίζονται. Συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ούτε είναι εύκολο να αναζητάμε συνεχώς ανθρώπους για αιμοδοσία. Το κράτος πρέπει να δώσει λύσεις».

Στο πλευρό τους στάθηκε η γγ της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια σε αίμα. «Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα του συστήματος που βλέπει την Υγεία ως κόστος και δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές. Είναι το ίδιο σύστημα που ιδιωτικοποίησε το Παιδοογκολογικό στο Παίδων, που ευθύνεται για την αναβολή χημειοθεραπειών στο "Μεταξά" λόγω έλλειψης φαρμακοποιών, που χτες έσπευσε να βγάλει το ΦΕΚ για τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων».

Ενόψει των νέων κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας και η ΣΕΑΑΝ, διεκδικώντας γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης και να μην πληρώνουν τίποτα οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, ξεχωρίζουν αιτήματα για το πρόβλημα των υπομεταγγίσεων και όσα βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες, όπως:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να υπάρχουν πρωινές και απογευματινές βάρδιες στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων, να μπορούν να οργανώνονται εξωτερικά συνεργεία για εθελοντικές αιμοδοσίες.
  • Να ενισχυθούν τα τμήματα και τα ιατρεία για χρόνιους πάσχοντες με το αναγκαίο προσωπικό, όπως οι μονάδες τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ), τα μεταμοσχευτικά κέντρα, οι ΜΕΘ, να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού του «Αγία Σοφία», όχι στο κλείσιμο του τμήματος ανοσοανεπάρκειας.
  • Απαγόρευση των απολύσεων χρονίως πασχόντων και γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ απ' τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Αύξηση σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης και στην ΠΦΥ

Το πρόγραμμα του «Προσωπικού Ιατρού» και τα «Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας» παρουσίασαν χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένταση της εμπορευματοποίησης και στην ΠΦΥ, τη λειτουργία της με κριτήριο τη συμπίεση των κρατικών δαπανών για την Υγεία.

Οπως αναφέρθηκε, κατόπιν συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί και παθολόγοι στο σύστημα του «Προσωπικού Ιατρού». Μάλιστα, και αυτό το μέτρο το παρουσίασαν ως «ατομική επιλογή», για «όποιον ασθενή το επιθυμεί», αρκεί να πληρώνει τον γιατρό από την τσέπη του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες, είναι περίπου 5 εκατομμύρια οι εγγεγραμμένοι πολίτες στο σύστημα του «Προσωπικού Ιατρού», έχουν ενταχθεί 2.215 γιατροί του δημόσιου τομέα και 1.272 του ιδιωτικού, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο απαιτούνται άλλοι 1.379 γιατροί.

Από τη συνέντευξη έγινε σαφές ότι το όποιο «σχεδιασμένο» σύστημα ΠΦΥ θα εξαντλείται στην εγγραφή στον «Προσωπικό Ιατρό» και στον «ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς».

Σχετικά με τις υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «πρέπει να υπάρχουν και μάλιστα περισσότερες ΤΟΜΥ σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα».

Σχετικά με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν την άλλη βδομάδα, ενώ ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους υπερασπίστηκε τον τιμοκατάλογο των χειρουργικών πράξεων που θα γίνονται επί πληρωμή, στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και μεταμοσχεύσεις κ.ά., όλες με το σύστημα DRGs. Οπως είπε, «οι Υπουργικές Αποφάσεις έτσι θα βγαίνουν από δω και πέρα με το σύνολο των πράξεων, γιατί πρέπει και το σύστημα να προσαρμόζεται σε αυτές», δηλαδή στη λογική ότι κάθε πράξη «κοστίζει» και θα μετριέται μέχρι και το ...σεντ.

Εξω οι φασίστες από τον Βόλο!

Μπλόκο στην εμφάνιση Στίγκα από σωματεία και φορείς

Αγωνιστική κινητοποίηση διοργάνωσαν σωματεία και φορείς χτες στον Βόλο, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του φασιστικού μορφώματος των «Σπαρτιατών» Β. Στίγκα, τονίζοντας πως «οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας!».

Η συγκέντρωση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο της Εφορίας, κρατώντας πανό που έγραφε «Εξω οι φασίστες από την πόλη μας». Στο συγκεκριμένο κτίριο ο Β. Στίγκας είχε ζητήσει συνάντηση από το Σωματείο Ταξί Βόλου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, αφού έπειτα από την κινητοποίηση ο Στίγκας δεν εμφανίστηκε.

Ο Δημήτρης Αδρακτάς, μέλος του Σωματείου Ταξί Βόλου, δήλωσε ότι οι μαζικοί φορείς της πόλης και τα Σωματεία δείχνουν την αντίθεσή τους στο φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», που είναι συνέχεια του κόμματος του φυλακισμένου ναζί Κασιδιάρη. Πρόσθεσε ότι οι «Σπαρτιάτες» επιδιώκουν να χύσουν το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού και ο κόσμος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, να τους απομονώσει και να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ