Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Το ... αρχιπέλαγος των αμερικανικών βάσεων

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενισχύονται στην περιοχή, τροφοδοτώντας την κλιμάκωση του πολέμου

Ολο και μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σπρώχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σύγκρουση σε κλιμάκωση και την περιοχή σε γενικευμένη ανάφλεξη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ διατηρούν διαχρονικά ισχυρές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία που έχει η περιοχή για τα συμφέροντά τους, στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ετσι, παρά την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν το 2021 και τη μείωση των δυνάμεων στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή υπήρχαν ανεπτυγμένοι τον Ιούνη του 2023 (πριν ξεκινήσει δηλαδή η νέα επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα) πάνω από 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Ναρκοθετούν όλη την περιοχή

Αν και οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι διαθέσιμοι, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε περισσότερες από 13 χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσία αυτή έχει επεκταθεί το 2024, ειδικά τους τελευταίους μήνες που κορυφώνεται η αντιπαράθεση με το Ιράν, τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των Χούθι στην Υεμένη και διάφορων άλλων ομάδων στο Ιράκ και στη Συρία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν οργανωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουλάχιστον 19 τοποθεσίες - οκτώ από αυτές θεωρούνται μόνιμες - και πολλές ακόμα μικρότερης εμβέλειας, σε χώρες όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί επίσης μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί και την Τουρκία, οι οποίες ανήκουν σε άλλες περιφερειακές διοικήσεις, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη Βάση της Σούδας στην Ελλάδα, αλλά και για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, που είναι κι αυτές ενταγμένες στον πολεμικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το Κατάρ φιλοξενεί το περιφερειακό στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Στο Μπαχρέιν βρίσκεται εγκατεστημένο το περισσότερο μόνιμα τοποθετημένο αμερικανικό προσωπικό και είναι η έδρα του 5ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού.

Από τις αρχές Αυγούστου, εξάλλου, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με πολλούς μεγάλους σχηματισμούς, διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου και μιας ομάδας αμφίβιας επίθεσης.

Στόχος επιθέσεων που κλιμακώνονται

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) έχει αρνηθεί να παρέχει πληροφορίες για τις τοποθεσίες των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενη την απροθυμία των «εταίρων» να παραδεχθούν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες τους.

«Η σχέση μας με τα κράτη υποδοχής είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι πληροφορίες δεν δημοσιοποιούνται», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος της CENTCOM, Vail Forbeck, στην Ιστοσελίδα «The Intercept».

Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο Μέσο κατέδειξε την παρουσία περισσότερων από 60 αμερικανικών βάσεων ή άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (π.χ. μικρά στρατιωτικά φυλάκια) που είναι διάσπαρτες στη Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον 14 από αυτές τις βάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Μόνο από τις 17 Οκτώβρη 2023 και μετά, οι επιθέσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 145 θανάτους και τραυματισμούς στρατιωτών των ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν δεχθεί περισσότερες από 170 επιθέσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι εγκληματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα: 102 φορές στη Συρία, 70 στο Ιράκ και μία φορά στην Ιορδανία.

Διασπορά δυνάμεων σε χώρες - κλειδιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τον Ιούνη υπήρχαν περισσότεροι από 3.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί στην Ιορδανία «για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στον ISIS» και «για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ιορδανίας και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Περισσότεροι από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες ήταν εγκατεστημένοι στη Σαουδική Αραβία για να «παρέχουν δυνατότητες αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας και να υποστηρίζουν τη λειτουργία των στρατιωτικών αεροσκαφών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επίσης τουλάχιστον 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ για να «συμβουλεύουν, να βοηθούν και να ενεργοποιούν επιλεγμένα στοιχεία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας».

Επιπλέον, περίπου 900 στρατιώτες σταθμεύουν στη Συρία για να «διεξάγουν επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τοπικές, ελεγμένες χερσαίες δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών απειλών».

Τέλος, περίπου 75 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο για να «ενισχύσουν τις αντιτρομοκρατικές δυνατότητες της κυβέρνησης και να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας». Οι τοποθεσίες των υπόλοιπων δυνάμεων είναι άγνωστες.

ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Με ελληνική εμπλοκή η προμήθεια καυσίμων στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ;
  • Αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία, που μεταφέρει στρατιωτικά καύσιμα στο Ισραήλ, διατηρεί γραφεία στη Γλυφάδα
  • Δεξαμενόπλοιο της εταιρείας εμφανίζεται να κάνει στάση στο λιμάνι της «Motor Oil» στους Αγ. Θεοδώρους

Σοβαρά ερωτήματα για τα «χίλια νήματα» της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, προκαλεί η αποκάλυψη ότι αμερικανική ναυτιλιακή, που μεταφέρει καύσιμα από τις ΗΠΑ για τον εφοδιασμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, διατηρεί γραφεία και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, στην οποία ανήκουν τα δεξαμενόπλοια «Overseas Santorini», «Overseas Mykonos» και «Overseas Sun Coast».

Η εταιρεία αυτή αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (ΤSP) των ΗΠΑ, που ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για τις ανάγκες του στρατού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου ή «εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα δεξαμενόπλοια «Overseas Santorini» και «Overseas Sun Coast» της OSG είναι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στο TSP.

Τι ακριβώς κάνουν αυτά τα δεξαμενόπλοια;

Μεταφέρουν καύσιμα για τα αεροσκάφη F-16 και F-35 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, από το Corpus Christi του Τέξας, όπου βρίσκονται τα διυλιστήρια της «Valero Energy Group».

Η συγκεκριμένη αμερικανική πετρελαϊκή εδώ και δέκα χρόνια μεταφέρει ανά δύο μήνες στρατιωτικά καύσιμα στο ισραηλινό λιμάνι Ασκελόν, βάσει συμφωνίας των κυβερνήσεων ΗΠΑ - Ισραήλ.

Τα δρομολόγια του «Overeas Sun Coast» σε Σούδα και Αγίους Θεοδώρους
Τα δρομολόγια του «Overeas Sun Coast» σε Σούδα και Αγίους Θεοδώρους
Η «Valero Energy» αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων της Υπηρεσίας Εφοδιασμού Αμυνας του Αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, την περίοδο 2020-2024 εξασφάλισε 24 συμβόλαια για καύσιμα JP-8 με τον αμερικανικό στρατό. Το τελευταίο συμβόλαιο εκτείνεται μέχρι το 2027 και αποτιμάται στα 905 εκατ. δολάρια.

Την εμπλοκή των δυο δεξαμενόπλοιων στον εφοδιασμό των Ισραηλινών επιβεβαιώνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία OSG: «Τα δύο πλοία αντλούν σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους από τη μεταφορά φορτίων που προορίζονται για πλοία με σημαία των ΗΠΑ (...) Μεταξύ των διαθέσιμων επί του παρόντος φορτίων είναι ένα συμβόλαιο που έχει συνάψει η εταιρεία με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την παράδοση καυσίμων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Πώς συνδέεται η Ελλάδα με όλα αυτά;

Η συσχέτιση της ναυτιλιακής OSG με τη χώρα μας δεν περιορίζεται στα ελληνικά ονόματα των πλοίων της. Η ναυτιλιακή εταιρεία - που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό όμιλο εταιρειών «Saltchuk» - εδρεύει στη Φλόριντα των ΗΠΑ και παράλληλα διατηρεί γραφεία στη Γλυφάδα.

Η θυγατρική της, «International Seaways», διατηρεί επίσης γραφεία στον Πειραιά.

Πάνω από 5,5 δισ. δολάρια τα συμβόλαια της «Motor Oil» με τον Αμερικανικό Στρατό από το 2008 έως σήμερα
Πάνω από 5,5 δισ. δολάρια τα συμβόλαια της «Motor Oil» με τον Αμερικανικό Στρατό από το 2008 έως σήμερα
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα.

Το ένα από τα δυο δεξαμενόπλοια, το «Overseas Sun Coast», εμφανίζεται τον Ιούλη και τον Αύγουστο να εκτελεί δρομολόγιο στη Μεσόγειο, με στάσεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στις 3 Ιούλη αναχώρησε από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για τη Ρότα της Ισπανίας, όπου βρίσκεται ναύσταθμος του Αμερικανικού Ναυτικού, και στις 16 Ιούλη έδεσε στη Σούδα.

Την επομένη κατευθύνθηκε και πάλι στους Αγίους Θεοδώρους, για να επαναλάβει το ταξίδι για τη Ρότα και ύστερα να βρεθεί στο γαλλικό λιμάνι της Lavera. Από εκεί αναχώρησε στις 7 Αυγούστου προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas», η οποία εμφανίζεται επίσης ως σταθερή προμηθευτής καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Αμυνας του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων για το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Προκύπτουν λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιους συνεργάζεται στην Ελλάδα η αμερικανική ναυτιλιακή OSG; Εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο ελληνικές ναυτιλιακές στην προμήθεια του ισραηλινού στρατού;
  • Τι φόρτωσε το «Overseas Sun Coast» από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων και με ποιον παραλήπτη; Σχετίζονται τα διυλιστήρια της «Motor Oil» με αυτήν την κίνηση;
  • Συμμετέχει η ελληνική πετρελαϊκή με οποιονδήποτε τρόπο στον ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού, μέσω προμήθειας στους Αμερικανούς;

Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ