Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Πρωτοπορεί» εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ στην πολεμική προπαρασκευή

Το «δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης και υποστήριξης επιχειρήσεων», ένα από τα προγράμματα όπου συμμετέχει η κυβέρνηση
Το «δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης και υποστήριξης επιχειρήσεων», ένα από τα προγράμματα όπου συμμετέχει η κυβέρνηση
Αλλη μια διάσταση της ολοένα μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα αποκάλυψε το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 5 Μάη, στη Σόφια.

Βασικό στο «μενού» της Συνόδου ήταν το ζήτημα της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), που έχει αποφασιστεί ήδη από το Δεκέμβρη του 2017, στην προσπάθεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης να αναπτύξει τις δικές της «αυτοτελείς» στρατιωτικές δυνατότητες, για να εμπλακεί πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εκεί, η Ελλάδα όχι μόνο εμπλέκεται στα σχέδια αυτά, αλλά φιγουράρει στην ευρωατλαντική ...πρωτοπορία, όσον αφορά (και) την εξέλιξη νέων όπλων και άλλων μέσων του θανάτου, πέρα από τα χρήματα που ήδη δαπανά για εξοπλισμούς και φυσικά τον προσανατολισμό τους, που δεν είναι άλλος από την υποστήριξη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Ολα στη συνολική προπαρασκευή του ευρωατλαντικού άξονα, προς αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της PESCO, η Κομισιόν έχει προβλέψει για την περίοδο 2021 - 2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη στρατιωτικών προγραμμάτων, ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί ένας αρχικός κατάλογος των πρώτων 17 «συνεργατικών έργων», καλύπτοντας τους τομείς «εκπαίδευσης», «ανάπτυξης δυνατοτήτων» και «επιχειρησιακής ετοιμότητας στον τομέα της άμυνας», ενώ αναμένεται εμπλουτισμός και με νέα τέτοια «πρότζεκτ» αργότερα μέσα στο χρόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επαίρεται η ίδια, διά του υπουργείου Αμυνας, φιγουράρει μεταξύ των 4 χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα, έχοντας επισημοποιήσει ήδη από τις αρχές Μάρτη τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» μέτρα της ΕΕ, που καλείται να υλοποιήσει μαζί με άλλες χώρες - μέλη, μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητά της να παίξει «στα γεμάτα» στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, υπηρετώντας το στόχο των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Η συμμετοχή στα σχέδια της ΕΕ

Συγκεκριμένα, μετέχει με σχέδια, προτάσεις και μπόλικη σχετική πείρα και τεχνογνωσία στα εξής προγράμματα προς υλοποίηση:

-- «Δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης (logistic hubs) και υποστήριξης επιχειρήσεων». Ηδη, η κυβέρνηση παρέχει τέτοιες «υπηρεσίες», σε μόνιμη βάση ή περιοδικά, στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, άλλες βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ στο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί και το «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» που ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Ο ρόλος του Κέντρου είναι να βρίσκει και να συντονίζει εμπορικά πλοία για τη μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού σε επιχειρήσεις και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παραπέρα, ο Ναύσταθμος της Κρήτης λειτουργεί ως Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης ΔΜ (Διοικητική Μέριμνα) για την επιχείρηση επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian». Ο Ναύσταθμος έχει αντίστοιχη λειτουργία για την επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο «EU Navfor-Med Sophia», ενώ στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης η 115η Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα λειτουργεί ως Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων (απογειώνονται από εκεί αεροσκάφη για επιτήρηση και έλεγχο θαλάσσιων διαύλων και πλοίων που κινούνται εκεί).

-- «Στρατιωτική κινητικότητα». ΝΑΤΟικοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι το έχουν χαρακτηρίσει υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητά τους για το 2018, καθώς αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων και την εξάλειψη εμποδίων που χρονοτριβούν τη μετακίνηση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τα υπόλοιπα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Αλλωστε, στα τέλη Μάρτη, η Κομισιόν παρουσίασε και «σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παρουσιάζοντας μια από τις πλευρές αυτού του σχεδίου, αυτή των υποδομών, η επίτροπος Μεταφορών Β. Μπουλτς έλεγε τότε ότι «στόχος μας είναι να γίνεται καλύτερη χρήση του δικτύου μεταφορών μας, ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι στρατιωτικές ανάγκες λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό έργων υποδομής», ενώ όπως σημειώνεται από πλευράς του υπουργείου Αμυνας, η Κομισιόν πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δισ. ευρώ τη «βελτίωση» των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) σε αυτήν την κατεύθυνση. «Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτές τις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών προς όφελος της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών», σημειώνεται παραπέρα από το υπουργείο, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι εμπλοκή και σχέδια του κεφαλαίου πάνε χέρι - χέρι.

-- «Ευρωπαϊκό κέντρο πιστοποίησης κατάρτισης για ευρωπαϊκούς στρατούς». Η κυβέρνηση έχει και εδώ σχετική εμπειρία, π.χ. από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, όπου έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη του ΝΑΤΟ, όπως και άλλων χωρών, σε ζητήματα «θαλάσσιας επιτήρησης», «ασύμμετρων απειλών» και άλλα αντικείμενα. Π.χ. αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται, με επίκεντρο το ΚΕΝΑΠ και με συμμετοχή δυνάμεων από συνολικά 14 κράτη, μεταξύ τους και πολλά βορειοαφρικανικά, μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του αμερικανικού 6ου Στόλου (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), η «Phoenix Express 2018». Εξάλλου, το ΚΕΝΑΠ έχει οριστεί στο πλαίσιο της προαναφερόμενης «EU Navfor-Μed Sophia» και ως Κέντρο Παροχής Εκπαίδευσης στην Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης. Την ίδια ώρα, στο Κιλκίς λειτουργεί το «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ), που ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων και σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση επιδιώκει την «αναβάθμιση» του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Ανδραβίδα, σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ώστε να αναλάβει τελικά «ρόλο διεθνούς Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης». Ενώ και για την 120ή Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια, ώστε να αναδειχτεί σε «πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης», ενώ έχουν γίνει προς τούτο προχωρημένες συζητήσεις για διακρατική συμφωνία με ΗΠΑ ή Καναδά, με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, να λέει στα τέλη Απρίλη, στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στη Σχολή Ικάρων, ότι με βάση τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, «η Καλαμάτα μετατρέπεται ίσως στη μεγαλύτερη αεροπορική στρατιωτική ακαδημία που υπάρχει στην Ευρώπη».

-- «Μεταφερόμενο στρατιωτικό "πακέτο" αντιμετώπισης καταστροφών». Αλλο ένα πρόσχημα για την ανάπτυξη ευρωενωσιακών ενόπλων τμημάτων σε διάφορες ζώνες. Αλλωστε, μια σειρά αναλυτές, μεταξύ αστείου και σοβαρού, παρατηρούν κατά καιρούς ότι όποτε προκύψει κάπου κάποια φυσική καταστροφή, το πρώτο που θα στείλουν οι Αμερικανοί είναι ένα αεροπλανοφόρο και πεζοναύτες προς αποκατάσταση και διαφύλαξη της «τάξης και ασφάλειας». Η ελληνική πλευρά έχει να συνεισφέρει μπόλικη πείρα στο τέτοιο θέμα, καθώς π.χ. παλαιότερα, με πυρήνα λόχο του Μηχανικού, είχε αναπτύξει στο Αφγανιστάν τάγμα επιφορτισμένο με την «εκτέλεση έργων υποδομής», ως εξής: «Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών. Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας». Οπως, επίσης, ανέπτυξε στη χώρα και «Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας».

-- «Θαλάσσια ημιαυτόνομα συστήματα αντιμετώπισης ναρκών». Πρόκειται για ζήτημα που αφορά τη διασφάλιση των θαλάσσιων διαύλων διαμετακόμισης (θέμα που καίει το εφοπλιστικό κεφάλαιο) και συνδέεται με άλλα δύο παραπλήσια έργα, όπου επίσης συμμετέχει η κυβέρνηση: Τη «Λιμενική και θαλάσσια επιτήρηση και προστασία» και την «Αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης». Τίτλοι πίσω από τους οποίους γίνονται σχέδια για κατασκοπευτικά αεροσκάφη, «μη επανδρωμένα αεροχήματα» (UAV), drones, άλλα συστήματα επιτήρησης.

-- «Ανάπτυξη πλατφόρμας για κοινή χρήση πληροφοριών για την αντιμετώπιση περιστατικών και απειλών στον κυβερνοχώρο». Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη και ενώ η κυβέρνηση έχει περιγράψει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει ρόλους «κόμβου» πληροφοριών για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

-- «Ανάπτυξη τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για χρήση από το Πεζικό /αμφίβιου οχήματος επίθεσης /ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος». Θέμα και αυτό όπου «βάζει πλάτη» η ελληνική κυβέρνηση, η ανάπτυξη ενιαίων τύπων μέσων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή ποικιλία τέτοιων μέσων, που κρίνεται ασύμφορη οικονομικά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη συντήρησή τους.

Σημαιοφόρος και στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Η κυβέρνηση σπεύδει να υπηρετήσει και αντίστοιχους στόχους του ΝΑΤΟ, το οποίο πέρα από τον κανόνα που βάζει στα κράτη - μέλη του, να δαπανούν ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους για «αμυντικές» δαπάνες, ορίζει κι έναν δεύτερο στόχο, το 20% των τέτοιων δαπανών να πηγαίνουν για προμήθεια νέου υλικού, εκσυχρονισμό του υφιστάμενου ή ανάπτυξη νέων μέσων.

Σε αυτό το τελευταίο σκέλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δηλώσει συμμετοχή (μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά και Πολωνία) σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.).

Επίσης, έχει υπογράψει αντίστοιχο πρόγραμμα «πολυεθνικής συνεργασίας» για ανάπτυξη νέων πυρομαχικών εδάφους.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι τόσο τα ζητήματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όσο και αυτά της στρατιωτικής κινητικότητας αποτελούν κεντρικά θέματα στις Συνόδους των υπουργών Αμυνας της ΕΕ καθώς και των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται τη βδομάδα που έρχεται - Τρίτη 15/5 και Τετάρτη 16/5 αντίστοιχα - στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και της αντίστοιχης του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.


Θ. Μπ.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που έχει αναγγείλει η ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 13 Μάη, κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα:

-- Πορεία ειρήνης διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά και με ενδιάμεση στάση στο Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και δεκάδες φορείς του νησιού. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

-- Πανθεσσαλική πορεία ειρήνης οργανώνουν στη Λάρισα οι Γραμματείες Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ καθώς και φορείς, ανάμεσά τους και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και θα τερματίσει στην 1η Στρατιά. Θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ψήφισμα θα επιδοθεί τόσο στο Αρχηγείο του ΑΤΑ όσο και στην 1η Στρατιά.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνουν πορεία ειρήνης στην Αλεξανδρούπολη, στις 10.30 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Αρτας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Πρέβεζας, Εργατικά Κέντρα, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω απ' τη βάση του Ακτίου και πορεία ενάντιά της στις 12.30 μ.μ. στους δρόμους της Λευκάδας.

-- Παμπελοποννησιακό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας διοργανώνουν πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ., από τα Νταμάρια (Μνημείο Εθνικής Αντίστασης) μέχρι την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου διοργανώνει πορεία ειρήνης στις 6.30 μ.μ. από την Παναγιούδα προς τη Μυτιλήνη (η μεταφορά στην Παναγιούδα θα γίνει με ΚΤΕΛ από την Πλατεία Σαπφούς στις 5.45 μ.μ.).

Το πρόγραμμα της Πορείας

8.00 Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης

8.30 Εκκίνηση πορείας

9.30 Νέα Μάκρη - Στάση

12.00 Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση

13.30 Πικέρμι - Στάση

14.30 Παλλήνη - Στάση

15.30 Αναχώρηση από Παλλήνη

17.30 Αγία Παρασκευή - Στάση

18.30 Υπουργείο Εθνικής Αμυνας - Τερματισμός πορείας. Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Ομιλία, χαιρετισμοί, τραγούδια.

Οδηγίες για τους ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 13 Μάη 2018, για να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο, προς αποφυγή εγκαυμάτων, γυμνά χέρια και πόδια.

Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να περπατήσουν όσο αντέχουν και σε περίπτωση κόπωσης να ακολουθήσουν με το πούλμαν που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορούν επίσης να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχθούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.

Για όσους δεν μπορούν να περπατήσουν όλη τη διαδρομή, την πορεία θα ακολουθεί πούλμαν από τον Τύμβο Μαραθώνα έως τον τερματισμό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην εκδήλωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων της 38ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Κυριακή 13 Μάη και ώρα 18.30.

ΕΕΔΥΕ
Καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς!

Την Κυριακή 13 Μάη η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, την Κυριακή 13 Μάη.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται στην Αττική η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να μετατρέψει την ανησυχία του σε οργανωμένη πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις δαγκάνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν.

«Καμιά επανάπαυση. Οταν καίγεται το σπίτι του γείτονα δεν μπορεί να πει κανένας "δεν τρέχει τίποτα". Η θέση των εργαζομένων, της νεολαίας μας, είναι στον αγώνα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», υπογραμμίζει και εφιστά την προσοχή στο ότι «οι σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στρέφονται κατά των λαών και ο λαός μας έχει υποχρέωση να κινηθεί με βάση τα δικά του συμφέροντα, και με αυτό το κριτήριο να κρίνει αυστηρά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων. Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κάλπικα προσχήματα. Σημαδεύεται από τη διαρκή επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογική ληστεία, τους πλειστηριασμούς για το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, την όξυνση των προβλημάτων των ανθρώπων του μόχθου, την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Η εξωτερική της πολιτική είναι εξίσου επικίνδυνη. Εμπλέκει συνεχώς πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM και την Αλβανία έχουν στόχο την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη λεγόμενη "ευρωατλαντική ολοκλήρωση"».


Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό. «Ο λαός μας έχει καθήκον να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενάντια σε κάθε εισβολέα και να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή στην αστική τάξη και στην κυβέρνησή της που θα μπλέξουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με την πάλη του να ανοίξει το δρόμο για να ζήσει χωρίς εκμεταλλευτές και δυνάστες», τονίζει στη Διακήρυξη για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Τον καλεί να πορευτεί την Κυριακή στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, απαιτώντας:

  • Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.
  • Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και τα στρατηγεία.
  • Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Πούλμαν από συνοικίες της Αττικής

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα, θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί (προσέλευση το αργότερο μέχρι 6.30 π.μ.). Επίσης πούλμαν αναχωρούν από:

-- Από το Ιλιον

  • 6.45 π.μ. Πετρούπολη - δημαρχείο
  • 6.55 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου (Ιδομενέως)
  • 7 π.μ. Αγ. Ανάργυροι - εκκλησία
  • 7.05 π.μ. Καματερό - «Μελίνα»

-- Από το Περιστέρι

  • 7 π.μ. Θηβών και Π. Τσαλδάρη

-- Από το Αιγάλεω

  • 6.45 π.μ. πλ. Εσταυρωμένου

-- Από το Χαλάνδρι

  • 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ)
  • 7.15 π.μ. εκκλησία Αγ. Παρασκευής

-- Από το Νέο Ηράκλειο

  • 6.45 π.μ. «Τρία Αστέρια»
  • 6.50 π.μ. Νέα Ιωνία - ΟΤΕ

-- Από τις Ανατολικές Συνοικίες

  • 6.40 π.μ. Ηλιούπολη - Γυμναστική Ακαδημία
  • 6.45 π.μ. Υμηττός - δημαρχείο
  • 6.45 π.μ. Βύρωνας - πλατεία Ταπητουργείου
  • 6.55 π.μ. Καισαριανή - έναντι εκκλησίας Αγ. Νικολάου Καισαριανής
  • 7 π.μ. Ζωγράφου - Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου

-- Από το 2ο Διαμέρισμα (Γούβα, Ν. Κόσμος, Παγκράτι)

  • 6.45 π.μ. από Kάρπου και Βουλιαγμένης

-- Από τον Αγιο Δημήτριο

  • 6.30 π.μ. δημαρχείο Αγίου Δημητρίου

-- Από το Κερατσίνι

  • 6.30 π.μ. Κερατσίνι - πλατεία Λαού
  • 6.45 π.μ. Νίκαια - «Περιβολάκι»

-- Από τον Πειραιά

  • 6.45 π.μ. Δημοτικό Θέατρο

-- Από την Ελευσίνα (για τη στάση της Αγίας Παρασκευής)

  • 4 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ
Η επίδραση της απόφασης των ΗΠΑ

Το ευρωπαϊκό πολυεθνικό μονοπώλιο αεροναυπηγικής «Airbus» έχει κλείσει συμφωνία 19 δισ. με το Ιράν. Εδώ ένα από τα 3 μεγάλα αεροσκάφη που παρέδωσε

Copyright 2018 The Associated

Το ευρωπαϊκό πολυεθνικό μονοπώλιο αεροναυπηγικής «Airbus» έχει κλείσει συμφωνία 19 δισ. με το Ιράν. Εδώ ένα από τα 3 μεγάλα αεροσκάφη που παρέδωσε
Η υπογραφή της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το μεγαλύτερο μέρος της αστικής τάξης στο Ιράν και τη «μετριοπαθή» κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Χασάν Ροχανί. Το διακύβευμά της μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ είναι ορατό. Ωστόσο, τα παζάρια συνεχίζονται μαζί με απειλές για νέες κυρώσεις και υποσχέσεις για περισσότερες επωφελείς μπίζνες από χώρες που έχουν σταθερά συμφέροντα στο Ιράν με πρώτες την Κίνα και τη Ρωσία.

Αξίζει να κάνουμε μία σύντομη «ανασκόπηση» σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συμφωνίες μονοπωλίων, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που κλείστηκαν από το καλοκαίρι του 2015 με το Ιράν. Από τις κορυφαίες συμφωνίες με ξένα μονοπώλια θεωρούνται αυτές στον τομέα της αεροναυπηγικής και της Ενέργειας.

Ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών έχουν συμφωνίες 40 δισ. δολαρίων

Το Δεκέμβρη του 2016 το ευρωπαϊκό πολυεθνικό μονοπώλιο «Airbus» υπέγραψε συμφωνία με την ιρανική αεροπορική εταιρεία «Iran Air» για την πώληση 100 αεροσκαφών έναντι 19 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, το αμερικανικό μονοπώλιο αεροναυπηγικής «Boeing» έκλεισε συμφωνία επίσης με την «Iran Air» για την πώληση 80 αεροσκαφών έναντι 17 δισ. δολαρίων και στη συνέχεια άλλη συμφωνία με την ιρανική εταιρεία «Aseman Airlines» για αεροσκάφη αξίας 3 δισ. δολαρίων. Από αυτές τις συμφωνίες έχουν φθάσει έως σήμερα στο Ιράν μόνον τρία μεγάλα αεροσκάφη της «Airbus». Η «Boeing» δεν έδωσε στο Ιράν 2,5 χρόνια μετά τη συμφωνία ούτε ένα αεροσκάφος, μολονότι τα πρώτα υποτίθεται πως θα δίνονταν το 2017 με καταληκτική χρονιά παράδοσης το 2025.

Η μόνη αεροναυπηγική εταιρεία που διεκπεραίωσε ένα μεγάλο μέρος συμβολαίων για πωλήσεις αεροσκαφών είναι η ιταλο-γαλλική εταιρεία ATR, που το 2017 είχε κλείσει συμφωνία για πώληση 20 δικινητήριων αεροσκαφών αξίας 536 εκατ. δολαρίων. Από τα 20 έχουν ήδη φθάσει στο Ιράν τα 8.

Η σπουδή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, να προειδοποιήσει από το βράδυ της Τρίτης τα μονοπώλια «Airbus» και «Boeing» με ανάκληση των αδειών για μπίζνες με το Ιράν είναι χαρακτηριστική. Μολονότι οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας έχουν δηλώσει πως θα συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου τα συμβόλαια των μονοπωλίων τους με το Ιράν (μέχρι νεωτέρας...), δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η «Airbus» θα καταφέρει να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των Ιρανών. Αυτό, μεταξύ άλλων, γιατί το 10% των εξαρτημάτων των αεροσκαφών της το προμηθεύεται από τις ΗΠΑ, πράγμα που μπορεί να δυσκολευτεί από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τεράστια ενεργειακά συμβόλαια

Αλλη κορυφαία συμφωνία που είχε κλείσει ξένο μονοπώλιο με την κυβέρνηση Ροχανί είναι αυτή της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας TOTAL. Η συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούλη του 2017, είναι αξίας 5 δισ. δολαρίων και έχει διάρκεια 20 χρόνια. Αφορά (στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC και την ιρανική κρατική πετρελαϊκή «Petropars») την εκμετάλλευση του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «South Pars». Ενός κοιτάσματος που ανάγκασε το Κατάρ να χαλάσει τις σχέσεις με τις άλλες πετρελαιο-μοναρχίες του Κόλπου και να έρθει πιο κοντά με το Ιράν (προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η εκμετάλλευσή του!). Διεθνή δίκτυα οικονομικής ενημέρωσης αναφέρουν πως σε περίπτωση που η TOTAL δεν καταφέρει να διατηρήσει το μερίδιο της συμφωνίας που της αναλογεί, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, τότε η κινεζική κρατική εταιρεία SINOPEC είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της! Η SINOPEC έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την ιρανική κυβέρνηση, γι' αυτό το λόγο, ύψους 1 δισ. δολαρίων, ώστε να αναλάβει το «μερίδιο» της TOTAL. Αλλη συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων δίνει στο ίδιο κινεζικό μονοπώλιο τη δυνατότητα να διευρύνει την ανάπτυξη διυλιστηρίων στο Abadan του νοτίου Ιράν.

Διερευνητικές αποστολές για μπίζνες στο Ιράν έχουν πραγματοποιήσει και άλλα μονοπώλια Ενέργειας όπως η ολλανδο-βρετανική «Royal Dutch Shell», που υπέγραψε «προσωρινή συμφωνία» το Δεκέμβρη του 2016 για την ανάπτυξη ιρανικών πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε νότιο Αζαντεγκάν, Γιανταβαράν και Κις και η ιταλική ENI.

Το ίδιο διάστημα, η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου DNO έκλεισε συμφωνία για την ανάπτυξη πετρελαιοπηγών στο δυτικό Ιράν και η επίσης νορβηγική εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Saga Energy» υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβρη συμφωνία αξίας 3 δισ. δολαρίων για να φτιάξει τεράστιο πάρκο ηλιακής ενέργειας στο Ιράν.

Πέρα από τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη συνεργασία στο Ιράν (ιδιαίτερα στον τομέα θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου) ξεχωρίζουν και οι δουλειές που έχουν κλείσει στη χώρα τα «Ελληνικά Πετρέλαια» με την ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC.

Χαρακτηριστική η αντίδραση των Γερμανών βιομηχάνων

Σύσσωμη ήταν η αντίδραση των γερμανικών επιχειρηματικών και βιομηχανικών ενώσεων απέναντι στις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και τις δηλώσεις του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν θα πρέπει να τερματίσουν τις εργασίες τους αμέσως». Το μέλος του ΔΣ του Γερμανο-Ιρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μίχαελ Τόκους, του απάντησε άμεσα: «Ο κύριος Γκρενέλ μόλις τοποθετήθηκε πρέσβης στη χώρα μας (...) Είμαι σίγουρος ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα του επισημάνει ότι δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντά του να δίνει οδηγίες στις γερμανικές επιχειρήσεις ή να τις απειλεί».

Για να καταλάβουμε τις διαστάσεις της δράσης του γερμανικού κεφαλαίου στο Ιράν, αξίζει να επισημάνουμε το στοιχείο του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) ότι από την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας το 2015, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Γερμανίας - Ιράν έχουν αυξηθεί κατά 42%, φτάνοντας στα 3,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Μηχανημάτων (VDMA) το 2017, οι εξαγωγές γερμανικών μηχανημάτων προς το Ιράν αυξήθηκαν κατά 21% στα 901 εκατ. ευρώ. Ετσι, η Γερμανία έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους του Ιράν.

Σήμερα, περίπου 120 γερμανικές εταιρείες με δικό τους προσωπικό δραστηριοποιούνται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως η «Siemens». Περίπου 10.000 γερμανικές εταιρείες εμπορεύονται με το Ιράν. Χαρακτηριστική και η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, που είπε ότι «οι εταιρείες μας έχουν μεγάλες προσδοκίες από το άνοιγμα της αγοράς με άρση των οικονομικών κυρώσεων. Τώρα αυτές οι προοπτικές σαφώς έχουν "θολώσει"» και κάλεσε την ΕΕ να πετύχει μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα μια σαφή δέσμευση σε όσα προβλέπονται στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Κίνα και Ρωσία έχουν έντονη παρουσία

Η παρουσία των κινεζικών μονοπωλίων στο Ιράν είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Πολυποίκιλες επενδύσεις, εκατοντάδων δισ. δολαρίων, κάνουν οι Κινέζοι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Ενός Δρόμου - Μίας Ζώνης». Οι κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν αφορούν, μεταξύ άλλων, κατασκευαστικά έργα (νοσοκομεία, στάδια κ.ά.), πιστώσεις 1,5 δισ. δολαρίων από την Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών Κίνας (συμφωνία του 2017) για την ηλεκτροδότηση της νέας υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής, που θα ενώνει την Τεχεράνη με την πόλη Μασχάντ, πιστώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων σε ιρανικές τράπεζες από την κινεζική τράπεζα CITIC, πέρα από τις μπίζνες της SINOPEC εάν η TOTAL αναγκαστεί να αποσυρθεί από τις γεωτρήσεις στο τεράστιο κοίτασμα «South Pars».

Και η Ρωσία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη από τις συμφωνίες που κλείνονται στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Ρωσικά μονοπώλια πυρηνικής ενέργειας ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αναλάβουν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ρωσική εταιρεία «Zarubezhneft» μόλις τον περασμένο Μάρτη έκλεισε συμφωνία αξίας 742 εκατ. δολαρίων για γεωτρήσεις σε πετρελαιοπηγές του δυτικού Ιράν.

Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο παιχνίδι

Αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κλείσει τεράστια συμβόλαια. Μεταξύ αυτών είναι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Peugeot Citroen» για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής 200.000 οχημάτων το χρόνο, ενώ και η «Groupe Renault» είχε υπογράψει πριν δύο χρόνια συμφωνία αξίας 778 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου έξω από την Τεχεράνη για την ετήσια παραγωγή 150.000 αυτοκινήτων σε μία χώρα με αγορά αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων οδηγών.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» είχε επίσης αρχίσει να εξάγει αυτοκίνητα στο Ιράν. Ωστόσο, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ «θα εμμείνει στην εφαρμογή όλων των εθνικών και διεθνών νόμων και κανονισμών περί εξαγωγών».


Δ. Ο.

Βασικά σημεία της διεθνούς συμφωνίας του 2015

Στις 14 Ιούλη 2015 μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Υπογράφτηκε στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και τη Γερμανία (ομάδα των 5+1). Διακηρυγμένος στόχος της συμφωνίας ήταν να αποτραπεί τουλάχιστον έως το 2025 η ανάπτυξη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και να διασφαλιστεί ο «ειρηνικός» χαρακτήρας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Το Ιράν θα μειώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης εμπλουτισμού ουρανίου από 20.000 σε 6.104 και θα μειώσει κατά 50% τον αριθμό των περίπου 10.000 συσκευών που χρησιμοποιούσε έως το 2015.
  • Οι περιορισμοί στο ιρανικό «αμιγώς ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» θα διαρκέσουν 10 χρόνια και μετά θα χαλαρώσουν σταδιακά, έπειτα από μία τριετία.
  • Οι υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φόρντο του Ιράν συμφωνήθηκε να μετατραπούν σε ερευνητικό ιατρικό πυρηνικό κέντρο. Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο σταθμό του Αράκ θα ανασχεδιαστεί, ώστε να μην παράγει πλουτώνιο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
  • Το Ιράν επιτρέπει τη δυνατότητα πρόσβασης σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, εάν αξιωματούχοι του Οργανισμού θεωρήσουν ότι ένα μέρος είναι «ύποπτο» και παρουσιάσουν αδιάσειστα στοιχεία περί «μη δηλωμένης πυρηνικής δραστηριότητας». Σε αυτήν την περίπτωση, το Ιράν θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση εντός 24 ημερών.
  • Το εμπάργκο όπλων θα ισχύσει για ακόμη 5 χρόνια και άλλα 8 χρόνια θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στο ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα. Θα επιτραπεί, όμως, στο Ιράν η πρόσβαση σε τεχνολογίες που θεωρούνται «απαγορευμένες».
  • Οι δυτικές και διεθνείς κυρώσεις ήρθησαν όταν οι ειδικοί πιστοποίησαν ότι το Ιράν σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Εάν κάποια στιγμή θεωρηθεί ότι δεν τηρούνται, τότε οι κυρώσεις θα τεθούν ξανά σε ισχύ εντός 65 ημερών.
ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ

Τη Δευτέρα 14/5 στις 7 μ.μ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ, τη Δευτέρα 14 Μάη, στις 7 μ.μ., καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλοντας την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και βάζοντας νέα «φωτιά» στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί και το ΠΑΜΕ. Απευθύνεται σε σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους εργαζομένων και τους καλεί να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που κλιμακώνεται στην περιοχή.

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ θα μεταβεί στην παλαιστινιακή πρεσβεία για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης.

Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει στο κάλεσμά της ότι «οι κινήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων τους σχετίζονται με τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία, τους πλούσιους ενεργειακούς κι άλλους πόρους και τους διαύλους μεταφοράς τους».

Καταγγέλλει επίσης την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που είναι ένας ακόμα μοχλός της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στους Παλαιστίνιους, και καταδικάζει την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη 2015, και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία απευθύνουν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε νέα φάση η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή

Ανησυχία στους συμμάχους για τα συμφέροντά τους, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τις ισραηλινές αεροπορικές πυραυλικές επιθέσεις της Πέμπτης
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τις ισραηλινές αεροπορικές πυραυλικές επιθέσεις της Πέμπτης
Οι δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της 10ης Μάη 28 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη τύπων «F-15» και «F-16», ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τη Ρωσία, αποδεικνύουν τη νέα επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή. Κυρίως επειδή φέρνουν πιο κοντά γενικευμένη σύγκρουση, με «αιχμή» την αντιπαράθεση Ισραήλ με Ιράν. Την ίδια ώρα, απειλούνται ρήγματα στην ευρωατλαντική λυκοσυμμαχία, καθώς μεγαλώνουν οι αντιθέσεις για ξαναμοίρασμα των αγορών και σφαιρών επιρροής.

Η «μεγάλη εικόνα» της περιοχής περιλαμβάνει την αύξηση των εντάσεων Ισραήλ με Λίβανο και Παλαιστινίους, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται τη Δευτέρα 14/5 να ρίξουν και άλλο «λάδι στη φωτιά» με τη μεταφορά της πρεσβείας τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας ότι αυτή είναι η πρωτεύουσά του. Επίσης, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, προκαλώντας εκατόμβες νεκρών και πεινασμένων. Στην αντιπαράθεση στην περιοχή εμπλέκονται αυτήν τη στιγμή από τη μια πλευρά η Σ. Αραβία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ καθώς και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται το Ιράν, η συριακή κυβέρνηση, η «Χεζμπολάχ» και άλλες δυνάμεις.

Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών κατά των λαών, εμπλέκεται και η χώρας μας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συσφίγγει ακόμα περισσότερο τις πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ και συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οπως σημείωνε την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προώθηση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, είναι επικίνδυνος και εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες».

Νέο «μπουρλότο στην περιοχή»

Αναμφισβήτητα, νέο «μπουρλότο» στην περιοχή βάζει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιολόγησε την απόσυρση της υπογραφής των ΗΠΑ, επιχειρώντας να απαξιώσει το ιρανικό καθεστώς, βαφτίζοντάς το «δικτατορία του τρόμου». Το κατηγόρησε για σχέσεις με τις... σουνιτικές οργανώσεις «Αλ Κάιντα» και «Ταλιμπάν», με τις οποίες σχετίζονται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Σαουδική Αραβία! Κάλεσε τον ιρανικό λαό να ξεσηκωθεί, κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για λεηλασία του εθνικού πλούτου, ώστε να στρώσει έδαφος για τα αμερικανικά μονοπώλια. Ιδιαίτερα στάθηκε στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη και τον «πυρηνικό κίνδυνο». Ταυτόχρονα, απείλησε με νέες κυρώσεις ακόμα και κατά συμμάχων όπως οι Γαλλία, Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα άφησε «ανοικτό παράθυρο» για περαιτέρω παζάρια, προεξοφλώντας ότι υπό την πίεση κυρώσεων η Τεχεράνη θα ενδώσει σε νέα διαπραγμάτευση και τότε αυτός θα είναι «έτοιμος, πρόθυμος και ικανός».

«Τριγμοί» στις διατλαντικές σχέσεις

Η απόφαση του Τραμπ δημιούργησε αντιδράσεις που βεβαίως καθορίζονται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα ή την δήθεν φιλειρηνική στάση των κυβερνήσεων χωρών - μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Βρετανίας Τερέζα Μέι αντέδρασαν στην απόφαση Τραμπ εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασαν «λύπη», προσθέτοντας πως παραμένουν στη συμφωνία. Κάλεσαν το Ιράν να δείξει «αυτοσυγκράτηση» και τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι οι δομές της συμφωνίας «θα παραμείνουν άθικτες» και θα αποφύγουν δράση που θα εμποδίσει την εφαρμογή της από άλλες χώρες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να κάνουν τον χωροφύλακα της παγκόσμιας οικονομίας», επειδή η απόφαση Τραμπ θα έχει συνέπειες για γαλλικά μονοπώλια, στις οποίες δίνονται «πολύ μικρές διορίες, της τάξης των τριών και έξι μηνών» (οι πρώτες κυρώσεις αναμένεται να επανέρθουν στις αρχές Αυγούστου και οι πιο βαριές στις αρχές Νοέμβρη).

Η μονομερής απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης «τραυματίζει την εμπιστοσύνη στη διεθνή τάξη», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της την Παρασκευή, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σημείωσε με νόημα: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, να διαπραγματευτούμε, αλλά αν χρειαστεί και να αγωνιστούμε για τις θέσεις μας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, παρατήρησε πως «οι ΗΠΑ υπό διακυβέρνηση Τραμπ γυρίζουν την πλάτη σε πολυμερείς σχέσεις και στη φιλική συνεργασία με άλλα μέρη του κόσμου με αγριότητα που μας εκπλήσσει...».

Επίσης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Πάντως, η ΕΕ μέσω της Μογκερίνι έδωσε πλήρη κάλυψη στις πυραυλικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο έδαφος της Συρίας, μιλώντας για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ρίχνοντας την ευθύνη στο Ιράν. Υποκριτικά κάλεσε τους «εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Κίνα και Ρωσία ζήτησαν διατήρηση της συμφωνίας διαβεβαιώνοντας πως, από τη μεριά τους, προτίθενται να την τηρήσουν. Σχετικώς υποτονική ήταν και η αντίδραση της Ινδίας που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για νότια λιμάνια του Ιράν, όπως το Τσαμπαχάρ. Την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συμφώνησε για τη σημασία της συμφωνίας του 2015 «για τη διεθνή και την περιφερειακή ασφάλεια». Είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης συνομιλία του Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας.

Στο πλευρό του Τραμπ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «θαρραλέα και σωστή». Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση Τραμπ.

Αυτές οι αντιδράσεις δεν προκαλούν εντύπωση. Μία από τις πρώτες επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα μεγαλύτερα επίπεδα από το Νοέμβρη του 2014 (στη Ν. Υόρκη η τιμή του αργού έφτασε τα 70 δολάρια το βαρέλι και τα 77 στο Λονδίνο). Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα αυξήσει σημαντικά τα κρατικά ταμεία των πετρελαιο-μοναρχιών του Κόλπου, που είχαν υποστεί πλήγμα μετά τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου από τον Ιούνη του 2014. Εάν το Ιράν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, «απομονωθεί» από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, είναι φανερό πως οι πρώτες που θα ωφεληθούν είναι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου, αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποσπάσουν πελάτες του Ιράν.

Σε μια τέτοια περίπτωση προσδοκούν κέρδη και τα αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας, εάν καταφέρουν να προωθήσουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές το ακριβότερο (από το ρωσικό) αμερικανικό φυσικό αέριο. Ας μην ξεχνάμε πως σε ένα βαθμό, η άγρια κόντρα της Δύσης με τη Ρωσία αφορά και τις αγορές Ενέργειας στην Ευρώπη.

Αντιδράσεις στο Ιράν

Μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων του Ιράν πραγματοποιούν το τελευταίο 48ωρο χιλιάδες Ιρανοί ενάντια στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Μπαχράμ Γκασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε τις αιτιάσεις του Ισραήλ ότι το Ιράν ευθύνεται για τη ρίψη μερικών ρουκετών στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψώματα του Γκολάν της Συρίας και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επινοεί προσχήματα». Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει επισκέψεις σε Κίνα (12/5), Μόσχα (14/5) και Βρυξέλλες (15/5), για συναντήσεις με ομολόγους του ζητώντας συντονισμό για την τήρηση της συμφωνίας.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ