Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
«Μπουρλότο» η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δασοπροστασίας

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Αττικής για τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρασφάλειας

Από περσινή φωτιά στον Υμηττό, που ευτυχώς έσβησε προτού πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις
Από περσινή φωτιά στον Υμηττό, που ευτυχώς έσβησε προτού πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και των προηγούμενων, στον τομέα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, η ένταση της εμπορευματοποίησης της γης με δασοκτόνους νόμους και αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, που δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα, αφού υποτάσσονται στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Για όλα αυτά, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τους τρεις κομμουνιστές δημάρχους της χτυπημένης από τις πυρκαγιές Αττικής, για τα μεγάλα προβλήματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιοχές ευθύνης τους, που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για τους ορεινούς όγκους, αλλά και ολόκληρες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Δασαρχείο μόνο στα χαρτιά

«Δασαρχείο Υμηττού υπάρχει μόνο στα χαρτιά», λέει ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής. «Στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ, και για το βόρειο κομμάτι, που μας αφορά, υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Για παρά πολλά χρόνια, δεν έχουν γίνει από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας έργα πρόληψης. Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνο με το χρόνο μειούμενη προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό στον Α' Πυροσβεστικό Σταθμό, όπου ανήκει η περιοχή μας, με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου μειώθηκε κατά 24 άτομα, τα οποία μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες».

Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Ο δήμαρχος Καισαριανής αναδεικνύει μία ακόμα πολύ σημαντική πλευρά: «Τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν διαχρονικά την πιο εύφλεκτη ύλη στον Υμηττό. Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι του έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες κάτω από τον μανδύα της "Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών", όπου φιγουράρουν γνωστοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και η οποία το αξιοποιεί και με το αζημίωτο.

Στη βάση αυτή, προωθείται συστηματικά η μεταφορά ευθυνών στους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες, καθήκοντα που δεν τους αναλογούν και δεν έχουν τα μέσα για να τα στηρίξουν, γιατί οι περικοπές στην Τοπική Διοίκηση είναι τεράστιες τα τελευταία χρόνια.

Η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού τον αφήνει έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Υπήρχαν δημοτικές αρχές που πρωτοστάτησαν να εκπέσει το Προεδρικό Διάταγμα (Ηλιούπολη) και επεδίωξαν να χωροθετήσουν εντός της Β' ζώνης Υμηττού (δήμος Βύρωνα) τοπικές μονάδες συγκέντρωσης και διαλογής απορριμμάτων».

Θυμίζει, εξάλλου, τις προσπάθειες οικοδόμησης του δάσους από την Εκκλησία, κάτι που με τους αγώνες του λαού αποτράπηκε. Και τονίζει: «Το ζήτημα της προστασίας του Υμηττού αποτέλεσε για τους κατοίκους της Καισαριανής πρωτεύον ζήτημα, είναι πάμπολλες οι φορές που κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιών».

Ακόμα περιμένουν να καθαριστεί το βουνό!

Ο Ηλ. Σταμέλος αποκαλύπτει στον «Ριζοσπάστη» κάποιες πρόσφατες προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις που έκανε ο δήμος προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.

Στις 31 Ιούλη, ο δήμος σε έγγραφό του (έχουν προηγηθεί και άλλα στο παρελθόν) με αποδέκτη τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, σημειώνει πως είναι «επείγουσα ανάγκη για τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στα όρια του Βλητικού Σταθμού του δήμου Καισαριανής με την παρακείμενη δασική έκταση».

Στο έγγραφο επισημαίνει: «Τονίζουμε την ιδιαιτερότητα και την πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής, που καθορίζει και την προτεραιότητα του έργου. Ο οικισμός βρίσκεται κυριολεκτικά "περικυκλωμένος" από πυκνή δασική έκταση και το σύνολο σχεδόν των οικιών, που αποτελείται από ξύλινες ή προκάτ κατασκευές. Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες, καθόλα ανεπαρκές για την ασφαλή κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ ανεπαρκές είναι και το δίκτυο ύδρευσης (δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, ούτε καν σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ) που θα μπορούσε να συνδράμει στο πυροσβεστικό έργο εάν παραστεί ανάγκη».

Ο δήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να προχωρήσει άμεσα η ανάθεση του έργου διάνοιξης αντιπυρικής ζώνης, όπως προβλέπεται από τους νόμους. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα...

Με νεότερο έγγραφο λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Αυγούστου, ο δήμος ζητά να γίνουν επείγουσες εργασίες καθαρισμού στον Υμηττό. Το έγγραφο απευθύνεται στην Περιφέρεια Αττικής, στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής και Δ/νση Πολιτικής Προστασίας) και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Πενιχρά κονδύλια για προσωπικό - εξοπλισμό

Ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, μιλά για τα προβλήματα με τη δασοπροστασία στο Ποικίλο Ορος, στο Ορος Αιγάλεω, στο Αλσος Δαφνίου, στο Μικρό και Μεγάλο Σχιστό, στο Πάρκο Νεολαίας και σε δύο στρατόπεδα (Καραϊσκάκη Α και Β). Στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου υπάρχουν περίπου 18.000 στρέμματα πρασίνου.

«Βρισκόμαστε στα μισά του Αυγούστου και ακόμα περιμένουμε να καθαριστούν και να "ανοίξουν" οι δρόμοι που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτό που μας λένε είναι ότι δεν χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αποκάλυψη του δημάρχου Χαϊδαρίου για όσα τραγικά συμβαίνουν με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την πυρασφάλεια: «Ζητήσαμε πριν από ένα μήνα να κάνουμε προσλήψεις και ζητήσαμε το ποσό των 120.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσουμε τους εποχικούς εργαζόμενους για τον τομέα της πυρασφάλειας, τη συντήρηση των οχημάτων και τα καύσιμα για τα οχήματα. Μας έδωσαν μόνο 25.000 ευρώ. Μετά ζητήσαμε επιπλέον ενίσχυση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα».

Ο δήμος έστειλε έγγραφο στις 29 Ιούνη στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητά το ποσό των 95.000 ευρώ «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις αυξημένες ανάγκες πυροπροστασίας και για να έχουμε τη δυνατότητα παράτασης κατά έναν επιπλέον μήνα των συμβάσεων των 30 πυροφυλάκων που έχουμε προσλάβει». Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέραμε παραπάνω, απάντηση ακόμα δεν έχει υπάρξει...

Δέκα χρόνια χωρίς αρβύλες και κράνη

Ο δήμος Χαϊδαρίου έχει έρθει σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής. Ο 10ος πυροσβεστικός σταθμός είναι 3ης τάξης, αλλά θα έπρεπε να είναι 1ης, αφού καλύπτει περιοχή από τον Σχιστό και το Χαϊδάρι μέχρι το Βούτημα, στα σύνορα Βοιωτίας και Αττικής, αλλά και τον Ασπρόπυργο και το Ποικίλο. Διαθέτει «στα χαρτιά» 103 άτομα, αλλά η πραγματική παρούσα δύναμη είναι 80, αριθμός ανεπαρκής για σταθμό 3ης τάξης, όπως είπαν. Οι πυροσβέστες έχουν να πάρουν νέα ειδικά κράνη και ειδικά άρβυλα εδώ και δέκα χρόνια.

Στον συγκεκριμένο Σταθμό το διασωστικό όχημα, 1 από τα 10 συνολικά οχήματα που διαθέτει, είναι ακινητοποιημένο, διότι τα λάστιχα είναι χαλασμένα και δεν δίνονται χρήματα για αγορά καινούργιων. Από τα υπόλοιπα, τα τέσσερα υδροφόρα είναι σε περιπολία, τα δύο υδροφόρα παραμένουν στο Σταθμό, με ένα μικρότερο όχημα, και ένα βρίσκεται στο συνεργείο, αφού δεν εγκρίνεται το ποσό της επισκευής του. Το δέκατο είναι εφεδρικό, αλλά δεν ανήκει στο Σταθμό. Οι επιχειρησιακές στολές που έχουν χορηγηθεί δεν είναι βαρέος τύπου όπως οι παλιότερες, με αποτέλεσμα να υφίστανται πιο εύκολα φθορές.

«Αυτή είναι η κατάσταση στην Πυροσβεστική, που καλύπτει και την περιοχή μας. Είναι απίστευτα αποδυναμωμένη και με τεράστιες ελλείψεις», λέει ο Μ. Σελέκος.

Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες

Ο δήμος Πετρούπολης κάθε χρόνο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο, η οποία απαιτεί τη λήψη από μέρους του μιας σειράς μέτρων και την εκπόνηση ενεργειών απαραίτητων για τη φύλαξη των δασικών πνευμόνων της πόλης.

«Δυστυχώς», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, «οι δραματικές μειώσεις και περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων έχουν αντίστοιχα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στην πυρασφάλεια. Η κρατική επιχορήγηση από τη ΣΑΤΑ για την πυρασφάλεια (σ.σ. κονδύλια που δίνονται από το κράτος για έργα και "επενδύσεις" στους ΟΤΑ) ανέρχεται τα τελευταία έτη στα 20.000 ευρώ για το δήμο μας, ποσό το οποίο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τις αμοιβές του προσληφθέντος εποχικού προσωπικού, που ανέρχονται μαζί με την υπερωριακή τους απασχόληση στα 50.000 ευρώ, ούτε φυσικά τα έξοδα για την κάλυψη δαπανών για επενδύσεις και λειτουργικές ανάγκες στον τομέα της πυρασφάλειας (π.χ. για εργαλεία όπως χλοοκοπτικά, μισινέζες, για μηχανήματα έργων, για την ένδυση των εργαζομένων κ.λπ.)».

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, οι δαπάνες για τις ανάγκες της πυρασφάλειας φτάνουν συνολικά τα 60.000 ευρώ, ποσό από το οποίο μόνο το 1/3 παρέχεται από το κράτος, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδίους πόρους. Στο δήμο για το 2018 προσλήφθηκαν 13 άτομα για τις ανάγκες της πυρασφάλειας, δηλαδή 7 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

«Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο Ποικίλο Ορος, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού κ.λπ. Ολες οι προτάσεις αποτυπώνονται στην ολοκληρωμένη μελέτη που έχει συνταχθεί από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) από τον Ιούλιο του 2010.

Δυστυχώς, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για υλοποίηση της προαναφερθείσας μελέτης (για την οποία έχουν γνώση οι αρμόδιοι φορείς), παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία υπάρχει, δεν έχουν γίνει ενέργειες για τη διεκπεραίωσή της, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να τεθεί το θέμα σε προτεραιότητα», λέει ο Β. Σίμος.


Κ. Πασ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Να ριζώσει η διεκδίκηση για να μείνει ζωντανή η ελπίδα και όταν τα φώτα σβήσουν

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής, για την παρέμβαση τη Δευτέρα 20/8, στις 7 μ.μ., σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα προχωρά στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα καταθέσει πλαίσιο αιτημάτων για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική καταστροφή, αλλά και για την πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, με σχεδιασμένη πρόληψη, υποδομές και μέσα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Για τη συμμετοχή στην παρέμβαση έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 6 μ.μ. από το Στέκι Αλληλεγγύης (Λεωφόρος Μαραθώνος 33). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Νέα Μάκρη - Μαραθώνα και Ραφήνα - Πικέρμι.

Για την «επόμενη μέρα» στα πυρόπληκτα της Ανατ. Αττικής, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και τις ανάγκες και τα αιτήματα των πυρόπληκτων, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα.

***

-- Πώς σχολιάζετε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και πώς βλέπετε να προχωρά η υλοποίησή τους;

-- Τα μέτρα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στους πυρόπληκτους μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή. Τα έξοδα είναι τεράστια. Υπάρχουν πυρόπληκτοι που, πριν ακόμα μπουν στη διαδικασία να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, έχουν να καλύψουν πολύ βασικές ανάγκες, όπως σίτιση, ένδυση, ένα μέρος να μείνουν, οι μετακινήσεις τους. Για όλα αυτά, τα ποσά που δίνουν κυβέρνηση και δήμοι είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.


Ομως, ακόμα και μ' αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προκύπτουν διαρκώς ζητήματα, όπως με τα χρήματα της έκτακτης αποζημίωσης ή του βοηθήματος. Για παράδειγμα, ενώ στην αρχή υπήρχε η εικόνα ότι γρήγορα εκταμιεύονται, τώρα δεχόμαστε καταγγελίες για καθυστερήσεις. Τις προάλλες είχαμε το κρούσμα της κατάσχεσης μέρους της επιδότησης από δικαιούχο λόγω χρεών στην Εφορία, ενώ σε μια ακόμα περίπτωση που μας καταγγέλθηκε, έγινε κατάσχεση για χρέη από το βοήθημα των 586 ευρώ που δίνει ο δήμος, με αποτέλεσμα, σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, να μείνουν στον δικαιούχο μόλις 200 ευρώ!

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για την ανακατασκευή ή επισκευή των σπιτιών, η ανησυχία είναι διάχυτη, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει και να δημιουργήσει προσδοκίες, κάνοντας ακόμα και εν κρυπτώ παρεμβάσεις, με υπουργούς που πηγαινοέρχονται στην περιοχή και τάζουν τα πάντα σε όλους.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως όλο αυτό το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση των σπιτιών είναι ο προθάλαμος μιας νέας υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, ή η αρχή ενός Γολγοθά, όπως αυτός που ανεβαίνουν οι σεισμόπληκτοι της Μυτιλήνης, όπου ακόμα δεν έχουν γίνει οι κατεδαφίσεις ούτε των ακατάλληλων σπιτιών.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα είναι τα έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών, που κινούνται πολύ αργά. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ακόμα ρεύμα, ενώ αργεί και η αποκατάσταση των τηλεφωνικών γραμμών.

Αλλά και για άλλες, πιο απλές και άμεσες εργασίες, οι διαδικασίες προχωράνε αργά. Για παράδειγμα, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για τα καμένα δέντρα, κυρίως στο δήμο Μαραθώνα. Οσοι κάτοικοι έχουν κόψει κάποια δέντρα, το έχουν κάνει μόνοι τους, ή υπάρχουν περιπτώσεις που ο δήμος αναθέτει το κόψιμο σε ιδιωτικά συνεργεία. Ούτε για αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει η παραμικρή συζήτηση.

Αμεσα και επείγοντα προβλήματα

Από τη συγκέντρωση στο Στέκι Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Αυγούστου
Από τη συγκέντρωση στο Στέκι Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Αυγούστου
-- Ποια είναι τα βασικά και άμεσα προβλήματα, σχεδόν ένα μήνα μετά την καταστροφή;

-- Οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν, αλλά και πώς θα αποκαταστήσουν τις ζημιές. Μην ξεχνάτε ότι ένα μέρος των πυρόπληκτων ζει ακόμα σε κατασκηνώσεις. Αλλοι φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς. Ορισμένοι που ζουν πιο μακριά αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα, ή σχεδόν κάθε μέρα, για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, μια αίτηση για το επίδομα κ.λπ.

Επίσης, έχουμε γίνει δέκτες πολλών καταγγελιών για αύξηση των ενοικίων, όχι μόνο στις δικές μας περιοχές, αλλά και στον Γέρακα και την Παλλήνη. Ενας συγγενής μου πήγε να ενοικιάσει σπίτι στην Παλλήνη, δυάρι. Ο ιδιοκτήτης τού ζήτησε 700 ευρώ ενοίκιο, μόνο τα 250 ευρώ στην απόδειξη, και μπροστά τα ενοίκια μερικών μηνών! Σε αυτές τις περιοχές, προηγουμένως θα μπορούσες να βρεις ένα αξιοπρεπές δυάρι με 400 ευρώ. Κάτοικοι μας καταγγέλλουν επίσης την εμφάνιση μεσιτών, που ζητάνε να αγοράσουν σπίτια, αξιοποιώντας την αδυναμία οικογενειών να μπουν στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μισοκαμένα σπίτια, επειδή δεν έχουν βρει πού αλλού να μείνουν ή δεν θέλουν να αφήσουν το σπίτι τους και ό,τι άλλο έχει απομείνει από την περιουσία τους. Είχε έρθει ένας κύριος στο Στέκι Αλληλεγγύης και μας έλεγε ότι δεν έχουν καεί δύο δωμάτια του σπιτιού και μένει σε αυτά, ενώ δεν έχει ρεύμα, ούτε νερό.

Από την άλλη, υπάρχουν ζητήματα υπαρκτά, που ακόμα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, σε ένα μήνα ανοίγουν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα. Αν, ας πούμε, θα υπάρχουν στα σχολεία ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, για να αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές συνέπειες που έχει μια τέτοια καταστροφή για ένα παιδί.

Τέλος, δεν υποτιμάμε καθόλου την ανησυχία που υπάρχει για το μέγεθος και τις συνέπειες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, από τα κατάλοιπα της πυρκαγιάς. Εχουν γίνει διάφορες καταγγελίες, αλλά εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από κάποια αρμόδια αρχή. Δεν μας έχουν πει αν έχουν κάνει και τι είδους μετρήσεις, σε ποια περιοχή, και ποια είναι τα αποτελέσματα.

Υποκρισία της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα

-- Η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι το μέγεθος της καταστροφής οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αυθαίρετα. Πώς το σχολιάζετε;

-- Είναι υποκρισία και αποπροσανατολισμός, για να κρύψει τις ευθύνες της για την καταστροφή και το χαμό τόσων ανθρώπων. Καλώς ή κακώς, αυτό το ζήτημα υπάρχει δεκαετίες, με ευθύνη πρώτα απ' όλα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής. Από την αυθαίρετη δόμηση κέρδισαν περιουσίες οι κατασκευαστικές, μεσιτικά γραφεία, αλλά και κάθε είδους καταπατητές, που πουλούσαν τη γη σαν οικόπεδο για να χτιστεί στη συνέχεια.

Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι με τους νόμους τους όλες οι κυβερνήσεις διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση σε δάση και αιγιαλό, ενώ εφαρμόζουν φοροληστρικά μέτρα σε βάρος λαϊκών οικογενειών που έχτισαν ένα κεραμίδι για να λύσουν το πρόβλημα της στέγης και τώρα τσουβαλιάζονται με τις βίλες και τις ξενοδοχειακές μονάδες μέσα στο δάσος ή δίπλα στη θάλασσα. Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει. Νερό, ρεύμα, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ. Με τους διάφορους νόμους έχουν πληρώσει για τις νομιμοποιήσεις των κατοικιών τους, δίπλα στα άλλα χαράτσια και τους φόρους που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Αποκούμπι το Στέκι Αλληλεγγύης

-- Πείτε μας δυο λόγια για τη δράση που αναπτύσσει το Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη.

-- Καταρχάς να πούμε ότι μέλη της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων συμμετείχαν στη δημιουργία του και η Επιτροπή αναδείχθηκε στο πλαίσιο της δράσης του. Τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Στεκιού, πηγαίναμε στις πυρόπληκτες περιοχές με αυτοκίνητα και δίναμε είδη πρώτης ανάγκης. Σιγά σιγά το έμαθε ο κόσμος και τώρα έρχεται μόνος του για να πάρει τα πράγματα που χρειάζεται ο καθένας.

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται με βάση υπαρκτές ανάγκες, οι οποίες καταγράφονται και στη συνέχεια ζητάμε την ανάλογη βοήθεια από τα συνδικάτα. Αυτόν τον καιρό υπάρχει ανάγκη για εργαλεία και είδη καθαρισμού, αλλά και για χειμωνιάτικα ρούχα, κουβέρτες, παπλώματα, αφού το φθινόπωρο είναι κοντά και ο καιρός αλλάζει.

Στο Στέκι υπάρχει και ένας ηλεκτρολόγος, καθώς υπάρχουν σπίτια όπου έχει πάει το ρεύμα από τη ΔΕΗ αλλά οι ιδιοκτήτες φοβούνται να σηκώσουν το διακόπτη, γιατί δεν γνωρίζουν αν και τι πρόβλημα έχει προκαλέσει η φωτιά στα ηλεκτρολογικά. Ετσι, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, ο ηλεκτρολόγος ελέγχει αν υπάρχουν ζημιές και κάνει τη σύνδεση.

Εχουμε επίσης ξεκινήσει να φέρνουμε σε επαφή πυρόπληκτους με άλλους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν δωρεάν χώρους φιλοξενίας.

Δεν τσιμπάμε!

-- Γιατί στην ανακοίνωσή σας σημειώνετε ότι «δεν τσιμπάμε από υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι»;

-- Εχουν γίνει συναντήσεις πυρόπληκτων με διάφορα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό, με τους τελευταίους να υπόσχονται διάφορα πράγματα. Ομως στις δημόσιες εξαγγελίες τους λένε άλλα. Η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι για να καθησυχάσει τον κόσμο, αλλά πρακτικά δεν δεσμεύεται για τίποτα.

Για εμάς, για την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, είναι καθαρό ότι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση, και μάλιστα γρήγορα, όχι σε 10 και 15 χρόνια! Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει κανείς να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που ανακοινώθηκαν ως άμεση ενίσχυση, να επαναπαυθεί στις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Δεν πρέπει κανείς να δείξει εμπιστοσύνη σ' αυτούς που ευθύνονται για τις τραγωδίες του λαού. Για το καθετί, ακόμα και για το παραμικρό μέτρο ανακούφισης, χρειάζεται διεκδίκηση και πίεση, πολύ περισσότερο που τα φώτα της δημοσιότητας αργά ή γρήγορα θα σβήσουν και η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα τρέξει να κρυφτεί στο σκοτάδι, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. στη Μάνδρα.

Γι' αυτό καλούμε σε οργανωμένη διεκδίκηση, όχι μόνο τώρα που η γη «καπνίζει» ακόμα από τη φοβερή καταστροφή, αλλά και στη συνέχεια, ξέροντας ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. Μ' αυτό το σκεπτικό και σ' αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε και την παρέμβαση στις 20 Αυγούστου, σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ