Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πιο ολοκληρωμένα να δουλέψουμε για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος

Στις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο μάς απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Εκτιμάμε μάλιστα ότι «το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση και υποχώρηση. Αυτό εκφράζεται σε φαινόμενα εκφυλισμού και στην αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, όπως και από τις φοιτητικές εκλογές».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας βάζοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού το πώς θα μετρηθούν ακόμη μεγαλύτερα βήματα στην ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για δύο λόγους. Καταρχάς γιατί είναι αναγκαίος όρος ώστε οι νέοι και οι νέες να διεκδικήσουν τους όρους μόρφωσης και δουλειάς, είναι όμως αναγκαίο ζήτημα για να παίρνουν, μέσα από τη δραστηριότητά τους στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, μαθήματα αγωνιστικής δράσης και συλλογικής διεκδίκησης. Σκοπός είναι να αποτελέσουν οι σημερινοί φοιτητές το αυριανό εργατικό και επιστημονικό «νέο αίμα» στις γραμμές του εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες συνθήκες, δυσκολίες στην πολιτικοποίηση της σκέψης των φοιτητών, την αποχή από τις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες. Οι απαιτήσεις για τα μέλη της ΚΝΕ που δρουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μεγαλώνουν. Ολα αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η πρωτοπόρα προσπάθεια της Οργάνωσης μπορεί, αν εκτιμηθεί σωστά, να δώσει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Στοιχεία αυτής της προσπάθειας αποτελούν το σημαντικό ποσοστό της «Πανσπουδαστικής» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η αλλαγή των συσχετισμών σε πολλές σχολές, ακόμα και σε συλλόγους όπου για χρόνια ήταν αρνητικοί (π.χ. Φιλοσοφική Αθηνών, από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά), η διεύρυνση των συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, που αισίως έφτασε στους 59, ενώ ξεκίνησε με 14, αποτελώντας σήμερα την πανελλαδική συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η ύπαρξη γερών και μαζικών Οργανώσεων της ΚΝΕ είναι παράγοντας καταλυτικός για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ είναι αυτές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση και την όξυνση της διαπάλης με τη σωρεία αυταπατών που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ηταν καθοριστικός ο ρόλος των μελών και στελεχών της ΚΝΕ στην εξέλιξη του αγώνα των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής καθώς από την πρώτη στιγμή έδωσαν τη μάχη ώστε να μην περάσει ο εφησυχασμός για τη δήθεν «αναβάθμιση των σπουδών» που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εδωσαν νέα δυναμική στον αγώνα προβάλλοντας αιτήματα που έρχονταν σε πλήρη αντιπαράθεση με την πρόταση του κεφαλαίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είναι κρίσιμο ζήτημα σήμερα να δυναμώσουν σε κάθε σχολή και τμήμα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για να μην εγκλωβίζεται το φοιτητικό κίνημα στις παγίδες που στήνει το σύστημα, πολύ περισσότερο στον ψεύτικο καβγά που θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Για παράδειγμα, μπροστά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η ΝΔ εμφανίζεται επιθετικά υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά μεθοδικά την περαιτέρω ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων. Απέναντι σε αυτό το δίπολο, λοιπόν, το φοιτητικό κίνημα έχει σημασία να προβάλει το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη μόρφωση.

Ηταν κρίσιμο ότι με πρωτοβουλία των μελών της ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή αποκαλύφθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και η εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Επαιξε ρόλο αυτό ώστε να καταδικάζεται ο ύπουλος ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των δολοφόνων - συνεργατών της, του ΝΑΤΟ.

Με αυτούς τους όρους δόθηκε η δυνατότητα, παρά το χαμήλωμα των απαιτήσεων, την απογοήτευση κ.ά., να συνυπάρχουν σημαντικές διεργασίες που βοηθούν στο να δυναμώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Η πείρα που συγκεντρώνεται από τους συλλόγους όπου τα μέλη της ΚΝΕ δρουν πρωτοπόρα είναι πολύτιμη

Είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό, που πρέπει να κατακτιέται από κάθε μέλος της ΚΝΕ, η πρωτοπόρα δραστηριότητα για την οργάνωση αγώνων ενάντια στα εμπόδια που συναντούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις σπουδές τους.

Οσο ανεβαίνει η ικανότητα κάθε μέλους της ΚΝΕ να μετατρέπεται σε ηγέτη στο έτος και το τμήμα του, τόσο υποχωρούν προκαταλήψεις «έξω τα κόμματα» και άλλοι δισταγμοί που κρατούν τους νέους και τις νέες έξω από τον αγώνα.

Αυτό αποδεικνύει η τεράστια αναγνώριση που χαίρουν τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ στις φοιτητικές εστίες (στην πλειοψηφία των οποίων η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι πρώτη δύναμη). Δεν συμβιβάστηκαν με την άθλια κατάσταση των εστιών, οργάνωσαν αγώνα, προχωρώντας για πρώτη φορά σε πανελλαδικό συντονισμό, γεγονός που έδωσε νέα δυναμική στον αγώνα των εστιακών φοιτητών.

Είναι καθοριστικό για κάθε μέλος της ΚΝΕ να δρα πρωτοπόρα για τη συγκρότηση δομών και μορφών οργάνωσης μέσα στο κίνημα, με εμπιστοσύνη σε συναδέλφους του, που παρά τις διαφωνίες τους μοιράζονται τα ίδια προβλήματα.

Η απόκτηση ολοκληρωμένης μόρφωσης, η διασφάλιση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι έδαφος για ενίσχυση της συλλογικής δράσης και της διαπάλης με τις δυνάμεις του συστήματος. Αυτό αποδεικνύει και το πρόσφατο παράδειγμα των φοιτητών των ΣΕΦΑΑ, καθώς στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν αφενός την επίθεση της κυβέρνησης και αφετέρου να αντιπαρατεθούν με τη ΔΑΠ (παράταξη της ΝΔ) ως δύναμη - στυλοβάτη του εκφυλισμού και της διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων. Η πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ μαζί με άλλους φοιτητές άνοιξε δρόμους για την οργάνωση του αγώνα, την πιο μεγάλη συμμετοχή, τη διαμόρφωση στόχων πάλης, την πολύμορφη αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών των ΣΕΦΑΑ.

Ηταν πρωτοπόρα η πρωτοβουλία που πήραν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην Πάτρα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, οι οποίοι προχώρησαν στη συγκρότηση δεκάδων επιτροπών μετεγγραφέντων φοιτητών, ακόμη και σε μαζικές συνελεύσεις ετών και συντονισμό σε επίπεδο πόλης όλων των φοιτητών που «κόπηκαν» από τις μετεγγραφές.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται σωστή και ξεχωριστή καθοδήγηση των συντρόφων μας που είναι εκλεγμένοι στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων. Με σκοπό να αποκτούν ικανότητες άμεσης ενημέρωσης, αντανακλαστικά οργάνωσης δράσεων και αντιπαράθεσης για τον προσανατολισμό που θα έχει η πάλη των φοιτητών και των συλλόγων.

Πιο πολλοί δρόμοι για τη μαζικοποίηση των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων

Η πολύμορφη παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων είναι όρος για την αναζωογόνηση του κινήματος και χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν τα παραδείγματα που ήδη υπάρχουν.

Η πάλη μας στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους αφορά το σύνολο της ζωής και των ανησυχιών του νέου φοιτητή και σπουδαστή σήμερα. Χρειάζεται αυτή η δραστηριότητα να αποτελεί συστατικό στοιχείο της ολοκληρωμένης παρέμβασής μας στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν και οι Θέσεις του ΚΣ, «ο όποιος δισταγμός ή υποτίμηση εκφράζεται στην παρέμβασή μας σε ζητήματα που αφορούν στο περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών, τους όρους ζωής, ψυχαγωγίας και άθλησης, το εργασιακό μέλλον, έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι μας ενδιαφέρει η συνολική ζωή των φοιτητών, ότι δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες ακόμα φοιτητές, να συσπειρώσουμε ευρύτερες δυνάμεις, από καλύτερους όρους να συμβάλουμε στην πολιτικοποίηση της πάλης».

Είναι στοίχημα για κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο να αντιστοιχηθεί με το αντίστοιχο κλαδικό συνδικάτο, με τα σωματεία των εργαζομένων από χώρους δουλειάς που συνδέονται με το αντικείμενο των σχολών. Να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές με τους αυριανούς τους συνάδελφους. Είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των σημερινών φοιτητών να ενταχθούν στο πλαίσιο των φοιτητικών συλλόγων οι διεκδικήσεις των κλαδικών σωματείων. Να μάθουν οι νέοι απόφοιτοι λέξεις και έννοιες που μέχρι σήμερα τους είναι άγνωστες, όπως η ΣΣΕ. Σε όσους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους πάρθηκαν τέτοιες πρωτοβουλίες αγκάλιασαν την αγωνία νέων για το μέλλον τους μετά το πτυχίο. Η επεξεργασία πλαισίων για το μέλλον των αποφοίτων μετά το πτυχίο ήταν καθοριστική ώστε σε ένα βαθμό να ανέβει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα παραμύθια του τέλους των μνημονίων. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι οι κοινές δράσεις ΟΕΝΓΕ και Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, η σύσκεψη του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην Πάτρα για το ζήτημα της αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, και άλλες παρόμοιες. Που έδωσαν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, δημιούργησαν ερωτήματα που κάτω από την πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μπορούν να οδηγήσουν σε ριζοσπαστική σκέψη.

Ηταν ξεχωριστής σημασίας η πρωτοβουλία του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σε σχολές, όπως η Φιλοσοφική και το Πάντειο, να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο πάλης για τις νέες φοιτήτριες (δωρεάν διαγνωστικές, προληπτικές, γυναικολογικές εξετάσεις κ.ά.). Πρωτοβουλία που συνοδεύτηκε από ημερίδες που αγκαλιάστηκαν πλατιά από φοιτήτριες που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα.

Εχει σημασία η δράση των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων να βάλει στο επίκεντρο το τι διδάσκεται και για ποιο σκοπό σήμερα. Να αναλάβουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις πρωτοβουλίες που αφορούν την αποκάλυψη των αντιεπιστημονικών ιδεολογημάτων του συστήματος. Ωστε μέσα και από το περιεχόμενο της μόρφωσης και της έρευνας να σταματήσει η ανοχή απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, να δυναμώσει η αμφισβήτηση απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα και τις σάπιες αξίες του, να δυναμώσει ο προβληματισμός για το τι πανεπιστήμιο έχουμε και τι πανεπιστήμιο θα μπορούσαμε να έχουμε, τι πραγματικά μπαίνει εμπόδιο σε αυτό.

Είναι όρος για την είσοδο των φοιτητών στην πάλη η ενασχόληση με τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα που οι ίδιοι έχουν για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Είναι ανάγκη σήμερα για ένα νέο φοιτητή και σπουδαστή να μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέχνες καλλιεργώντας έτσι ολόπλευρα την προσωπικότητά του, απασχολώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, να μπορεί να αθλείται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να απορρίπτει στην πράξη τη ναρκωκουλτούρα. Αλλωστε πάνω στην έλλειψη τέτοιων υποδομών πατούν οι διάφορες επιχειρήσεις που αλωνίζουν στις πλάτες των φοιτητών στις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια. Πλέον γίνεται κομφούζιο από διαφημιστικά γυμναστηρίων και πολιτιστικών σχολών επί πληρωμή. Τα παραπάνω δεν αποτελούν πολυτέλειες, είναι ζητήματα διεκδικήσεων του φοιτητικού κινήματος. Πρέπει να πληθύνουν πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραν οι φοιτητικοί σύλλογοι των Ιωαννίνων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, συγκροτώντας Πολυχώρο Δημιουργίας που πραγματοποιεί δωρεάν μαθήματα θεάτρου, μουσικής, χορού, μποξ κ.ά.

Είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η εκτίμηση της παρέμβασής μας μπροστά στο 12ο Συνέδριο μπορεί να μας οπλίσει με αποφάσεις πολύτιμες για την άνοδο της παρέμβασής μας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Βάζουμε ψηλά τον πήχη, αυτή η χρονιά μπορεί να είναι ορόσημο για τις δυνάμεις μας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Να ανταποκριθούμε στο στόχο για ανάπτυξη των δυνάμεών μας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αυξάνοντάς τες σε κάθε τμήμα και έτος. Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την αλλαγή των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, ώστε ακόμα περισσότεροι σύλλογοι να κερδηθούν με το μπλοκ των δυνάμεων της ρήξης και της ανατροπής.

Καλούμε κάθε νέο φοιτητή και νέα φοιτήτρια να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή της κατάστασης στους συλλόγους τους.


Του Σταύρου ΣΚΟΥΛΛΗ*
*Ο Σταύρος Σκουλλής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ