Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Nα γίνουν οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη και με πλήρη δικαιώματα σε όλα τα Σωματεία

Eurokinissi

Με αλλεπάλληλα έγγραφα, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (13/2, 24/6 και 15/7) επιχειρεί να αποκλείσει τη συμμετοχή των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, παραβιάζοντας τα καταστατικά των Σωματείων, που ορίζουν ότι τα μέλη τους έχουν ισότιμα δικαιώματα όσον αφορά το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Υπενθυμίζεται ότι είναι πάνω από 18.000 οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εχουν κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή και της επιστροφής των εργολαβικών εταιρειών.

H παραπάνω εξέλιξη έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις από αγωνιστικά Σωματεία υγειονομικών.

Διασπαστικός και υπονομευτικός ο ρόλος της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ

«Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή τους στα Σωματεία, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τον διασπαστικό και υπονομευτικό της ρόλο (...). Είναι οι ίδιοι που, στα περισσότερα σωματεία, κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εγγραφή των συμβασιούχων συναδέλφων στα Σωματεία και την κοινή δράση τους με τους μόνιμους συναδέλφους (...). Φτάνουν στο σημείο να απειλεί με αποκλεισμό από το προσεχές Συνέδριο - με απόφαση μάλιστα της Επιτροπής Πιστοποίησης του Συνεδρίου, που δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα - Σωματεία, όπου θα ψηφίσουν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι.

Απειλούν, δηλαδή, με αποκλεισμό τα πιο "ζωντανά" και αγωνιστικά σωματεία, όπως στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός", "Θριάσιο", ΚΑΤ, ΠΑΓΝΗ, Δράμας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Σάμου κ.λπ., όπου οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει μέλη και συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, δίπλα στους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για την τακτική της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, όλα τα Σωματεία να καταδικάσουν την «εκλογική εγκύκλιο» για τον αποκλεισμό των συμβασιούχων από τις εκλογές για αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και να δυναμώσουν μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ αρνείται να κάνει μέλη τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ εδώ και χρόνια αρνείται να κάνει μέλη της τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους συμβασιούχους (επικουρικούς, ΙΣΟΧ, ΟΑΕΔ), οι οποίοι χρόνια τώρα δουλεύουν δίπλα δίπλα με τους μόνιμους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων διαχρονικών ελλείψεων.

Αρνείται να εγγράψει δηλαδή στην Ομοσπονδία, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όλους αυτούς που δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα της λήξης της σύμβασής τους, θα έχουν δουλειά, άρα θα έχουν ζωή! (...)

Ολοι οι συμβασιούχοι, όλοι όσοι θέλουν να παλέψουν συλλογικά μέσα από το σωματείο, μπορούν να είναι ισότιμα μέλη, να έχουν το δικαίωμα του "εκλέγειν" και "εκλέγεσθαι" (...) Κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των εργαζομένων, την ανασφάλεια της επόμενης μέρας λόγω της λήξης της σύμβασης των συμβασιούχων, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αναγκάστηκε να υιοθετήσει το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Το αίτημα αυτό όμως δεν το πιστεύει (...) μια ματιά στις ανακοινώσεις της μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.

Παλιότερα αρνούνταν το αίτημα "για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις", προτάσσοντας τη "μοριοδότησή" τους για τη διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης, αίτημα που αποδείχτηκε καταστροφικό για τους συμβασιούχους, μιας και το 30% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια μόνιμη θέση στην προκήρυξη 2Κ. Ηταν αυτή που έλεγε: "Τι καλές που είναι οι ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, στην εστίαση και στη φύλαξη των νοσοκομείων", που ήταν η άλλη όψη των εργολαβικών συμβάσεων, μιας και οδηγούσαν σε μια πορεία πάλι στους εργολάβους, όπως συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία όπου επανέρχονται οι εργολάβοι».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων στο Γενικό Νοσοκομείο

«

Δίπλα στον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σερρών για μόνιμη και σταθερή δουλειά» στέκεται η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα τους ίδιους και το σωματείο τους να προετοιμαστούν, να καλλιεργήσουν αγωνιστική στάση και να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις.

Πρόκειται για τον αγώνα 77 συμβασιούχων στην καθαριότητα, στην εστίαση και τη φύλαξη του νοσοκομείου, οι συμβάσεις των περισσότερων λήγουν τον Γενάρη του 2021 και παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητοι για την ορθή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, δεν γνωρίζουν τι θα γίνει έπειτα από τη λήξη των συμβάσεών τους.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική παρέμβαση τον περασμένο Μάη οι βουλευτές του Κόμματος, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ζητώντας με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας να εξασφαλιστεί στους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, τόνιζαν πως «ενδεικτικό του γεγονότος ότι εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου είναι το ότι οι ίδιοι εξυπηρετούν και τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης) στη Βισαλτία, δομή που ανήκει στο Νοσοκομείο, οι οποίες είναι κατά πολύ περισσότερες, καθώς οι κοινόχρηστοι χώροι, οι κλινικές, τα ιατρεία, για να λειτουργούν με ασφάλεια, πρέπει να έχουν μόνιμη, τακτική καθαριότητα και υγιεινή.

(...) Παρ' όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι και στους τομείς αυτούς είναι αναγκαίο το μόνιμο και έμπειρο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει να κρατά σε ομηρία όλους αυτούς τους εργαζόμενους».

«Ο αγώνας που δίνουν οι συμβασιούχοι», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, είναι αγώνας αξιοπρεπούς διαβίωσης και αγώνας που δείχνει το δρόμο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ακόμα προσθέτει πως κυβέρνηση, αντιπολίτευση, διοίκηση του Νοσοκομείου και συμβιβασμένα σωματεία ουσιαστικά τάσσονται κατά του αγώνα τους, προσπαθώντας να τους πείσουν πως «η οικονομία δεν αντέχει το κόστος», «η μονιμοποίηση των συμβασιούχων απαγορεύεται από το άρθρο 103 του Συντάγματος» και «έτσι είναι παντού τα πράγματα, πρέπει να το αποδεχτούμε».

Το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 103. Δεν τη στήριξε κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Κανείς εκτός από το ΚΚΕ δεν υποστήριξε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για να νομιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι».

Επίσης, αναφέρει πως το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει σχετικά με την εμπορευματοποίηση των δομών Υγείας και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με δημιουργία πολλών μορφών ελαστικής απασχόλησης, πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις επιλογές της ΕΕ. «Εδώ και χρόνια δηλαδή», σχολιάζει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, «ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, η είσοδος των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία απαιτούν όλο και πιο φτηνή εργατική δύναμη».

«Στον αέρα» τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Τις συνθήκες δουλειάς που εκθέτουν τους εργαζόμενους στον κλάδο και τις οικογένειές τους στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, με αφορμή τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες μέρες σε επιχειρήσεις κατεργασίας κρέατος σε Ημαθία και Καβάλα.

«Η κατάσταση σε επιχειρήσεις του κλάδου έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη και έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι για τους τύπους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Χαρακτηρίζει προκλητική και επικίνδυνη τη στάση της κυβέρνησης, «που κάνει τις πλάτες σε πολλούς εργοδότες σε μεγάλους χώρους δουλειάς προκειμένου να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, και την ίδια ώρα προχωρά σε μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, μετακυλώντας τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους». Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να βρίσκονται σε επικοινωνία με τα κλαδικά Συνδικάτα και την Ομοσπονδία «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο στον οποίο μας εκθέτουν η εργοδοσία και η κυβέρνηση, αγνοώντας την υγεία και τη ζωή μας».

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Καλπάζει σε πολλές χώρες

Copyright 2020 The Associated

Πάνω από 18,5 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο και οι νεκροί αγγίζουν τους 700.000, με την αύξηση σε ορισμένες χώρες να συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη. Χτες τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφτηκαν στην Ινδία (πάνω από 50.000), στις ΗΠΑ (πάνω από 48.000) και στη Βραζιλία (πάνω από 18.000).

Η κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένει σταθερή, με την πρώτη θέση να κρατάνε οι ΗΠΑ με σχεδόν 5 εκατομμύρια (4.875.680) και 159.408 θύματα. Ακολουθούν η Βραζιλία με 2.755.081 και 94.781 νεκρούς, η Ινδία με 1,9 εκατ. και 39.787 αντίστοιχα, η Ρωσία με 861.423 και 14.351, η Νότια Αφρική με 516.862 και 8.539 (με προχτεσινά στοιχεία), το Μεξικό με 443.813 και 48.012, το Περού με 433.100 και 19.811 (προχτεσινά στοιχεία), η Χιλή με 362.962 και 9.745, η Ισπανία με 344.134 και 28.472 (προχτεσινά στοιχεία), η Κολομβία με 327.850 και 11.017 (προχτεσινά στοιχεία).

Είναι φανερό ότι η πανδημία σαρώνει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλούσιες σε φυσικό πλούτο, αλλά με αδύναμα δημόσια συστήματα Υγείας για τους πολλούς, όπως συμβαίνει και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα και μέσο για την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Επιβεβλημένος ο εργαστηριακός έλεγχος σε υγειονομικούς, εργαζόμενους στον Τουρισμό και τουρίστες

Copyright 2020 The Associated

Η Επιτροπή Υγείας της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων παρακολουθώντας συνεχώς την πορεία της πανδημικής νόσου COVID-19 επισημαίνει ότι «η αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη γίνει αισθητή πανελληνίως και οφείλεται, σε σημαντικό ποσοστό, σε εισαγόμενα κρούσματα λόγω "ανοίγματος" του τουρισμού». Προτείνει μεταξύ άλλων:

  • «Την αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό.
  • Στην περίπτωση του υγειονομικού προσωπικού θα πρέπει οι δοκιμασίες να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Επιλογή κατάλληλων υποδομών με κεντρικό σχεδιασμό από πλευράς πολιτείας για το πού θα πρέπει να γίνουν νέα εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV- 2. Για την επιλογή τόσο του εξοπλισμού όσο και των μοριακών τεστ, πρέπει να ακολουθούνται οι εισηγήσεις του επιστημονικού προσωπικού που θα τα χρησιμοποιήσει, το οποίο είναι το μόνο κατάλληλο να τα αξιολογήσει και να τα επιλέξει».
ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η πραγματική αιτία δεν μπορεί να κρυφτεί... πίσω από την «ατομική ευθύνη»

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει στο λαό ότι εξαρτάται από ...αυτόν η πορεία της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που έχει αφήσει γυμνό το δημόσιο σύστημα Υγείας και έχει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού...

Eurokinissi

Ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας είναι κυριολεκτικά «στο κόκκινο», χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες για άλλη μια φορά να παρουσιάζει στον ελληνικό λαό ως το κρισιμότερο στοιχείο για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού την «ατομική ευθύνη».

Χτες, μετά από δύο μήνες, έγινε ενημέρωση με τη γνωστή σύνθεση, δηλαδή από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, όπως η αύξηση των κρουσμάτων και των ενεργών εστιών στη χώρα από το «άνοιγμα» του Τουρισμού, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, η κυβέρνηση «φωτογράφισε» για άλλη μια φορά ως σχεδόν αποκλειστική αιτία φαινόμενα «ατομικής συμπεριφοράς» στη μη τήρηση ορισμένων μέτρων προστασίας, που, αν και υπαρκτό πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι η βασική αιτία, αλλά και αυτά σχετίζονται με τις κυβερνητικές αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Διαχείριση που είτε στη μια είτε στην άλλη φάση κριτήριο έχει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, είναι η ίδια η κυβέρνηση που δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να «παστώνουν» σαν σαρδέλες επιβάτες στα καράβια τους, στις αεροπορικές εταιρείες στα αεροπλάνα, που δεν εξασφαλίζει επαρκή δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, που «ανοίγει» την κρουαζιέρα για να μη χάσουν τα έσοδά τους οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, που υιοθετεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες είναι τα εξής:

  • Παράταση έως τις 31 Αυγούστου στο όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Από σήμερα απαγορεύεται η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς (11 μ.μ. - 7 π.μ.) και εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του στρατού από τη Δευτέρα για τον έλεγχο των εισερχόμενων. Από τις 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία θα μπαίνει σε 7ήμερη κατ' οίκον απομόνωση.
  • «Εντατικοποίηση» των ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων, ενώ στον ελεγκτικό μηχανισμό προστίθεται και ο ΕΦΕΤ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα οι έλεγχοι είναι σχεδόν μηδαμινοί.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πλοίων, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες η πληρότητα στα πλοία αυξήθηκε στο 85%!!!
  • Σε τοπική κλίμακα θα μπαίνουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.
Δεν φταίει το «άνοιγμα του Τουρισμού...»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα, οι βασικές αιτίες της αύξησης των νέων κρουσμάτων είναι οι περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα εργαστηριακοί έλεγχοι, η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η μεγαλύτερη πηγή κρουσμάτων είναι τα εγχώρια, ενώ παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, τα οποία είναι ασυμπτωματικά (το 24% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά).

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται ακριβώς την ίδια περίοδο που «άνοιξε» σταδιακά ο Τουρισμός και χαλάρωσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Οπως για παράδειγμα: Οριο πληρότητας στα αεροπλάνα κατευθείαν στο 100%, ελλιπής έλεγχος στα χερσαία σύνορα, υποχώρηση του διαβατηριακού και υγειονομικού ελέγχου στα σύνορα και στα αεροδρόμια, απουσία καθολικού προληπτικού ελέγχου από όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, δειγματοληπτικοί ή καθόλου έλεγχοι , άνοιγμα απο χώρες με αύξηση κρουσμάτων κ.ά.

Επιστημονικά δεδομένα

Σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για φάρμακα που δεν έπιασαν τους προσδοκώμενους στόχους (χλωροκίνη) και θετικές ενδείξεις όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα, «το νέο μεγάλο όπλο στη θεραπεία», και την αβικτιμπίλη. Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας έχει μολυνθεί από τον ιό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Είναι στο χέρι μας να το περιορίσουμε». Σχετικά με το σύστημα Υγείας, σημείωσε ότι «μια υπερφόρτωση του συστήματος θα είναι καταστροφική». Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από το «ενισχυμένο και θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστα, ενώ έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν γάντια και μάσκες ακόμη και στην Εντατική.

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μιλούσε για τη μάσκα στον πληθυσμό, τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν τη χρήση της ως ένα μόνο από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς και όχι το καθοριστικό. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ο χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα «αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση (π.χ. πρόστιμα σε ανθρώπους που είναι στριμωγμένοι στα ΜΜΜ χωρίς δικιά τους ευθύνη και την ίδια στιγμή αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80-85%)», ο Σ. Τσιόδρας απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη ενιαίων μηνυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ