Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλοι 118 νεκροί το τριήμερο που πέρασε

Μόνο χτες οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 έφτασαν τους 51 και τα νέα κρούσματα ήταν 1.608. Την Κυριακή τα κρούσματα ήταν 1.319 και 28 οι νεκροί. Το Σάββατο 2.197 ήταν τα κρούσματα και 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379, οι 342 (90,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 183, και 449 το Σαββατοκύριακο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ατομική ευθύνη ακόμα και στη θεραπεία καρκινοπαθούς!

Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που οξύνεται στις δημόσιες δομές Υγείας

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η υγεία, ακόμα και η ανθρώπινη ζωή, στην Ικαρία και στους Φούρνους, καθώς το μοναδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων των δύο νησιών, το μόνο που διαθέτει είναι πια μία γιατρός Γενικής Ιατρικής που καλείται μόνη της να τα βγάλει πέρα!

Επιπλέον, οι ασθενείς που απευθύνονται στο νοσοκομείο ακόμα και για θεραπεία που πριν ήταν ρουτίνας, τώρα καλούνται να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο δηλώνουν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή» και για ό,τι συμβεί! Πιο συγκεκριμένα, απαιτήθηκε από καρκινοπαθή που προσήλθε στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη θεραπεία να υπογράψει χαρτί, εν είδει υπεύθυνης δήλωσης, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι προκύψει λόγω της έλλειψης προσωπικού!

Το έντυπο γράφει χαρακτηριστικά: «Η ασθενής ενημερώθηκε για την απουσία παθολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο και αφού ενημερώθηκε για τις πιθανές επιπλοκές, επιμένει να της χορηγηθεί το φάρμακο παρά την έλλειψη ειδικότητας ευθύνης παθολόγου - αιματολόγου».

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο. Και είναι αποτέλεσμα - εκτός της διαχρονικής υποβάθμισης - των αναστολών που αποφάσισε η κυβέρνηση για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού αφαίρεσε άλλους 17 εργαζόμενους από το νοσοκομείο και 6 από τα Κέντρα Υγείας.

Το Νοσοκομείο της Ικαρίας, που βρίσκεται στον Αγ. Κήρυκο, αντιμετώπιζε και πριν από την αναστολή τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Διέθετε έναν παθολόγο, ο μοναδικός αναισθησιολόγος ήταν υπό συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι δεν γίνονταν εγχειρήσεις, είχε έναν παιδίατρο κ.ο.κ.

Τώρα η κυβέρνηση ήρθε να δώσει στο νοσοκομείο τη χαριστική βολή. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες δεν είχε εγκατασταθεί ούτε ένας από τους 3μηνίτες υγειονομικούς με τους οποίους υποτίθεται ότι θα μπαλώνονταν τα νέα κενά.

Ενώ, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» τον σχεδιασμό για συγχώνευση με το Νοσοκομείο Σάμου, όπως προσπάθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βρίσκοντας απέναντι τους κατοίκους, συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, αλλά και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Την ώρα μάλιστα που το νοσοκομείο θυμίζει πλέον «περιστερώνα», το διαγνωστικό κέντρο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά και αποτελεί υποκατάστημα μεγάλης επιχειρηματικής «αλυσίδας», κάνει χρυσές δουλειές...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Πρόσχημα οι εμβολιασμοί για νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις

Τους διαχωρισμούς εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με κριτήριο τους εμβολιασμούς καταγγέλλουν σειρά Σωματείων με ανακοινώσεις τους. Απαιτούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και να αναλάβουν οι εργοδότες το κόστος των τεστ, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο εμβολιασμός εργαλείο για την επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζεται ότι από χτες οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να εισέλθουν στον χώρο εργασίας θα πρέπει μια φορά τη βδομάδα να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον COVID-19, από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, κόστους 10 ευρώ, αλλιώς χάνουν το μεροκάματο.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) αναφέρει πως «πολλές εταιρείες στον κλάδο μας ενημερώνουν τους συναδέλφους πως αν θέλουν να γυρίσουν στα κτίρια από βδομάδα, θα πρέπει να καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης σε πλατφόρμες που έχουν φτιάξει, ενώ όσοι συνάδελφοι προβληματίζονται και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα test (...) Οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα μας. Αντί να δαπανούν χρόνο και χρήμα για πλατφόρμες, να υλοποιήσουν τα μέτρα που προτείνουν τα συνδικάτα μας από την αρχή της πανδημίας».

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ επισημαίνει: «Αντί να εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ας φροντίσουν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και την πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από το θέμα». Απαιτεί να αναλάβει η εργοδοσία το κόστος των τεστ για όλους και για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Καμιά διακριτική μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό. Διευκόλυνση των εργαζομένων για εμβολιασμό κ.ά.

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώτην ΕΒΓΑ) καταγγέλλει την εργοδοσία «που δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία (...) Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Με την υγεία και το μεροκάματο των εργαζομένων δεν παίζει κανένας (...) δεν θα ανεχτούμε με την δικαιολογία του εμβολιασμού να χαθούν θέσεις εργασίας και αποδοχές».

Διαμαρτυρία του Συνδικάτου ΟΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) οργανώνει αύριο στη 1.30 το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ΟΤΑ λόγω Covid και τώρα κυβέρνηση και δήμαρχοι σχεδιάζουν να τους πετάξουν στον δρόμο. Το Συνδικάτο καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις σε αορίστου. Ειδικά οι εργαζόμενοι Covid έχουν αποκτήσει και "εμπειρία πανδημίας". Ας κόψουν τα παιχνίδια και τα μισόλογα, ας σταματήσουν τον εμπαιγμό».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μαζικό συλλαλητήριο για την υγεία του λαού

Μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, που στήριξαν σωματεία και φορείς της πόλης

Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Μαζικό, μαχητικό και με αγωνιστικό παλμό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ως συνέχεια των δράσεών του για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, που γιγαντώνονται και στην Αχαΐα.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» και «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση, όπου συμμετείχαν σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Για άλλη μια φορά απαιτήθηκε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Καταγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει όρους «κοινωνικού αυτοματισμού» με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τις καθυστερήσεις, αλλά και την άρνησή της να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ευθύνες τους δεν μπορούν να κρυφτούν

«Ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς, και αποποιείται κάθε ευθύνη», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Μαρμούτας, επισημαίνοντας: «Τόσους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών και το τείχος ανοσίας παραμένει μακρινός στόχος. Αυτό φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αντιμετώπισαν το εμβόλιο σαν εμπόρευμα».

Ειδικά για την κατάσταση στην Πάτρα επεσήμανε: «Είναι τραγική, τα νοσοκομεία της περιοχής μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα». Και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού με μετακινήσεις νοσηλευτών - νοσηλευτριών και γιατρών από τις ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί».

Στάθηκε στην ευθύνη που έχει η κυβέρνηση για την απόρριψη των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος και στην επιστολή των 86 φορέων της πόλης που ζητούσαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η πάλη του εργατικού κινήματος και του λαού της πόλης δεν πρόκειται να σταματήσει.

Προμηνύονται ακόμα χειρότερες καταστάσεις

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Δραγώτης, διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Σημείωσε ότι «στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα ουσιαστικό να πει για την Υγεία» και κάλεσε σε μαζικό αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Στον λαό καλπάζει και η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες, αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου και δεν αντιμετωπίζονται τα υπόλοιπα περιστατικά», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ήδη σε νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται περιστατικά νοσούντων από κορονοϊό, που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στην κλινική COVID-19.

Την πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας χαιρέτισε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, καλώντας τον λαό της Πάτρας να τη στηρίξει μαζικά και να τη δυναμώσει. Ειδικά για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως ενώ αναφέρονται ως εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας από τους λοιμωξιολόγους, δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία τους, αντιθέτως αυτή γίνεται με χειρότερους όρους.

Οι διεκδικήσεις

Ανάμεσα στα αιτήματα που πρόβαλε και η χτεσινή κινητοποίηση είναι τα εξής:

  • Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων - προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για όλα τα νοσοκομεία της Πάτρας.
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος.
  • Αμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.
  • Να επιταχθούν το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον» και όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χωρίς καμία αποζημίωση, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν, να μην είναι μίας νόσου.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης του λαού με επιστημονικά κριτήρια και από επιστήμονες, χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις για τον εμβολιασμό.
Σοβαρή καταγγελία από τους γιατρούς της Πάτμου

Μια σοβαρή καταγγελία κάνει η Ενωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου - Νοσοκομείο, ΚΥ Λέρου, ΚΥ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου για ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που βγάζει κατά κόρον αρνητικά τα τεστ για τον κορονοϊό.

Οπως σημειώνεται στην καταγγελία, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάτμου, «υπερασπιζόμενος το ιδιωτικό διαγνωστικό κλιμάκιο, που όπως έχει γραφτεί, σε συνεργασία με τον δήμο το έφεραν στο νησί», υποστήριξε ότι «η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων που αυτό δίνει είναι μαχαιριά πισώπλατα στον τουρισμό του νησιού. Σημειωτέον (όπως ομολόγησε ο εκπρόσωπος του εν λόγω κλιμακίου, στην "απολογία" του στον Ιατρικό Σύλλογο Καλύμνου), μετά από καταγγελία πελάτη, έκαναν περίπου 3.500 τεστ και μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα της "απολογίας" (25.08.2021) βρήκαν τα 3 πρώτα θετικά. Οταν στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν καταγεγραμμένα πολλές δεκάδες περιστατικά COVID, μάλιστα με κατά πολύ λιγότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ, όλο αυτό το διάστημα (...) μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει, καθώς και να συμπεράνει, ποιος είναι αυτός που πραγματικά υπερασπίζεται πάνω απ' όλα τη δημόσια υγεία και κατ' επέκταση τον τουρισμό, αλλά και τους εργαζόμενους και απασχολούμενους σ' αυτόν».

Η ΕΙΘΕΛ επισημαίνει τις συνέπειες «αν αυτοί που ταξίδευαν φεύγοντας από το νησί μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους έχοντας τεστ αρνητικά. Οσοι έφευγαν ήταν "όλοι υγιείς με πιστοποιητικό", τη στιγμή που στο ΚΥ είχαμε πληθώρα θετικών τεστ. Πραγματικά αυτό που μας διδάσκει ο πρόεδρος των ξενοδόχων είναι ότι δεν είναι απόλυτο το κοινά αποδεκτό πως "όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής"».

Σύμφωνα με την ΕΙΘΕΛ, ήδη η Αρχή Διαφάνειας διενεργεί έλεγχο για το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο. Σε ό,τι αφορά τις συκοφαντίες από μέρους του προέδρου των ξενοδόχων περί εργαζομένων του Κέντρου Υγείας «"που παίρνουν χιλιάδες ευρώ σαν μπόνους ανάλογα με τον αριθμό των τεστ και εμβολίων που κάνουν", αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές του ΚΥ, με εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας, με κίνδυνο της ζωής τους, αγωνίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας καθ' υπερβολή των καθηκόντων τους για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον πολλαπλό ρόλο που επιβάλλουν οι συνθήκες, σώζοντας ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η ΕΙΘΕΛ.

«Σέρνεται» η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Παρά τα χαμηλά ποσοστά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς και όχι στην ενίσχυση της ΠΦΥ

Eurokinissi

Μακριά από το τείχος ανοσίας παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που ανέρχεται μόλις στο 56%, 9 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Το 49% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση στην ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών, το 58,5% στους 35 - 39 ετών, στο 59% έχει «κολλήσει» ο εμβολιασμός στους 30 - 34 ετών, 57% στους 25 - 29 ετών και 48% στους 18 - 24 ετών. Με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. 140.000 παιδιά και έφηβοι έχουν εμβολιαστεί, το 25% στην ηλικία 15 - 17 ετών (90.000 παιδιά) και το 13% στους 12 - 14 ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 8.700 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό, εκ των οποίων έχουν εμβολιαστεί οι 7.590. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ευπαθείς ομάδες που έχουν μείνει εδώ και δύο χρόνια με υποτυπώδη ή μηδαμινή ιατρική παρακολούθηση και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, αντί να προχωρήσει στην ανάπτυξη των κινητών ομάδων εμβολιασμού και την ενίσχυση με προσωπικό της δημόσιας ΠΦΥ, απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες γιατρούς, με τις γνωστές αμοιβές (20 ευρώ ο εμβολιασμός σε ιατρείο, 50 ευρώ κατ' οίκον εμβολιασμός). Σύμφωνα με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, περίπου 1.000 ιδιώτες γιατροί έχουν πραγματοποιήσει 1.110 εμβολιασμούς, εκ των οποίων οι 860 κατ' οίκον.

Οπως ανακοίνωσε, και ο εμβολιασμός των παιδιών από τους παιδίατρους θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των ιδιωτών γιατρών, ο οποίος θα ξεκινήσει τέλη Σεπτέμβρη. Για τον εμβολιασμό των παιδιών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, έκανε λόγο για «αυξημένη κινητικότητα» για τα εμβόλια από 5 ετών, ακόμη και από 6 μηνών, όπου θα προσαρμοστεί το δοσολογικό τμήμα και θα δρομολογηθεί η έγκριση «για επείγουσα χρήση» τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με τα σενάρια για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, υπογράμμισε την υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων, παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ (αφορά το διάστημα 12/20 - 2/21), όπου συμμετείχε το 5% ατόμων με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας και είχαν τις προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. Το 98% δεν είχε καμία, 1% ήπια αλλεργική αντίδραση, 0,7% αναφυλακτικού τύπου αντίδραση άμεσα αντιμετωπίσιμη (4,7/1 εκατομμύριο).

Σήμερα εξάλλου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού σε 280.000 ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι λαμβάνουν ήδη σχετικό sms.

Σε σύσκεψη για την Υγεία καλεί η ΟΒΣΑ

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης των φτωχών αυτοαπασχολούμενων οργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, καλώντας τα ΔΣ των τοπικών εμπορικών συλλόγων και ενώσεων καθώς και των κλαδικών σωματείων να δώσουν το «παρών», με σκοπό να προγραμματιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 και Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Κινητοποίηση στο ΚΕΑΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα προχώρησε, χτες το πρωί, η ΕΣΚ Τυφλών, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

«Παλεύουμε για ένα ΚΕΑΤ να είναι επί της ουσίας το κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει η ΕΣΚ Τυφλών. Σήμερα «θέλουν να κλείσουν το οικοτροφείο, ενώ το παλιό ιστορικό κτίριο του ΚΕΑΤ (Αμπέτιο) μένει αναξιοποίητο γιατί δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για να ανακαινιστεί, να εξοπλιστεί ηλεκτρομηχανολογικά, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες ενώ ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, που έχει μάλιστα σχέση με τα παιδιά, εναλλάσσεται, γιατί είναι συμβασιούχοι και επικουρικοί» και πολλές δραστηριότητες έχουν αφεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Οι φορείς που οργάνωσαν την κινητοποίηση διεκδικούν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών και ένταξη στο Κέντρο όλων των εργαζομένων στην Πρωτοπορία και του ΚΔΑΠ. Καμία απόλυση. Γυμνάσιο - Λύκειο για τυφλούς. Σύγχρονες, δημόσιες, επαγγελματικές, δωρεάν σχολές για τα παιδιά με προβλήματα όρασης. Ολόπλευρη στήριξη των τυφλών φοιτητών. Εθνικό τυπογραφείο Braille. Οχι στο Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, τον Καιάδα του 21ου αιώνα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε αναστολές και απολύσεις

78 εργαζόμενοι σε αναστολή, 163 υπό απόλυση, πάνω από 220 τα οργανικά κενά

Σήμερα στις 11 το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και σωματεία της περιοχής προχωρούν σε συγκέντρωση στην πύλη των Επειγόντων, απαιτώντας την ανάκληση της αναστολής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.

Η αναστολή εργασίας άνω των 6.000 εργαζομένων γίνεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ομολογεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους στη διάρκεια της επιδημίας (από 77.532 τον Μάρτη του 2020, 76.878 τον Μάη του 2021).

Μόνο στο «Θριάσιο», στις 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 78 εργαζομένων, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και σε τμήματα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, στοχοποιούμαστε οι εργαζόμενοι που για 18 ολόκληρους μήνες - μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες - δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και το ΠΔ 102/2020 και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 για την "Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία", όπως είναι και ο SARS-COV-2», αναφέρει το Σωματείο και συνεχίζει:

«Μας στοχοποιούν για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. Επικίνδυνη είναι η κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει τον εμβολιασμό σε εργαλείο για ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, και όχι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας».

Το Σωματείο απαιτεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή του σε ενιαίο σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.
Στο ΠΑΓΝΗ

Αντίστοιχα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στις 600 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ήρθαν να προστεθούν οι 133 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «αξιοποιούν τις αναστολές εργασίας για να προωθήσουν την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, με την "αντικατάσταση" μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες, καθώς και να επιταχύνουν τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια».

Αύριο στη 1 το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου, απαιτώντας ανάκληση των αναστολών και χορήγηση ειδικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ