Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πάνω από 16.000 παιδιά νόσησαν το τελευταίο δεκαήμερο

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και χωρίς εκπαίδευση για ένα δεκαήμερο οι μαθητές που νοσούν

Πάνω από 16.000 παιδιά νόσησαν το τελευταίο δεκαήμερο με κορονοϊό, ενώ η ηλικιακή ομάδα 0 - 17 ετών εκπροσωπείται «σταθερά» με ποσοστά που κυμαίνονται από 22% έως 26% στα ημερήσια κρούσματα, ωστόσο τα μέτρα στα σχολεία παραμένουν από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού αντιμετωπίζονται ως «κόστος».

Συγκεκριμένα, από τις 13 Νοέμβρη μέχρι και χτες, για δέκα μέρες δηλαδή που κρατάει η καραντίνα για τους νοσούντες, 16.071 παιδιά ηλικίας 0 - 17 ετών καταγράφηκαν στα κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά. Αυτά τα παιδιά μένουν μάλιστα εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα για τα μαθήματα που χάνουν, ρίχνοντας στους γονείς το βάρος να γίνονται παράλληλα... γιατροί και δάσκαλοι!

Θυμίζουμε ότι με βάση τα φετινά πρωτόκολλα, για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές του ταυτόχρονα, γεγονός που αφήνει τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, χωρίς να φαίνονται. Ακόμα και με αυτά τα πρωτόκολλα, αυξήθηκαν τα σχολεία (από 6 που ήταν την προηγούμενη βδομάδα σε 15) που μετρούν δεκάδες κλειστά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, από τα 8.100 χτεσινά κρούσματα τα 2.086 (ποσοστό 25,75%) ήταν σε παιδιά, προχτές ήταν 1.760 (ποσοστό 24,25%), στις 21 Νοέμβρη ήταν 961 (ποσοστό 23,39%) κ.ο.κ.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του ότι για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστα τα σχολεία, στοιβάζοντας μεγάλο αριθμό μαθητών στις τάξεις, προχωρώντας ακόμα και σε συγχωνεύσεις τμημάτων αντί για αραίωση, και αυξάνοντας απλά τα τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, το κόστος των οποίων, σε πολλές περιπτώσεις, βαραίνει τους γονείς.

Διεκδικούν μέτρα και διαρκή δωρεάν τεστ στα σχολεία

Σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων προχώρησαν προχτές τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) της Κέρκυρας προβάλλοντας διεκδικήσεις με αφορμή την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Οπως σημειώνουν, από 1/11 έως 12/11 εντοπίστηκαν πάνω από 80 κρούσματα, μόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί, ενώ οι γονείς καλούνται «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα rapid tests στα παιδιά τους, όχι μόνο για να τα στείλουν σχολείο αλλά και να δουν αν είναι καλά».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν μαζικά τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Βόρεια και Νότια Κέρκυρα και στελέχωση των Κέντρων Υγείας, μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις κ.ά.

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και άμεση διενέργεια τεστ σε όλα τα παιδιά με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έξω απ' όλα τα σχολεία ζητάει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή κρούσματα που εμφανίστηκαν σε σχολεία του νησιού.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος
  • Σήμερα η παναττική μέρα δράσης για την Υγεία
  • Αύριο, στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή στην Καρδίτσα

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Σε παναττική μέρα δράσης για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλούν σήμερα, Τετάρτη, εργατικά σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία και μαζικοί φορείς. Απαιτούν άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και επίταξη των κλινικών των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε μια σειρά ιδιωτικές κλινικές, με κεντρικό αίτημα την επίταξή τους, ώστε να ενταχθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» (Αθανασιάδου 7-9, πάροδος Δ. Σούτσου, σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, σε «ΥΓΕΙΑ» και «ΜΗΤΕΡΑ» στο Μαρούσι, στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στον Χολαργό.

Τη συμμετοχή τους στις κατά τόπους παρεμβάσεις έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν» καλούν σε κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην 2η ΥΠΕ (Θηβών 198), μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, διεκδικώντας τη στελέχωση - επαναλειτουργία του ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα» και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα κάνει παρέμβαση, στις 11 π.μ., στο χώρο του Ερασίνειου Νοσοκομείου στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, που αντί να διαμορφωθεί σε σύγχρονο νοσοκομείο βγαίνει «στο σφυρί» διαρκώς από τις τράπεζες ώστε να πουληθεί σε ιδιώτες.

Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού έστειλαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ, συμμετείχαν σωματεία σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων που μετέφεραν την απόφαση των εργαζομένων να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις σχολές και τα ΜΜΜ, για ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιστροφή των εργαζομένων σε αναστολή και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, θυμίζοντας ότι ακόμα και πριν την πανδημία έλειπε το 1/3 των γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης. Και αυτά τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων, διογκώθηκαν.

Αναφέρθηκε στην εξουθένωση των υγειονομικών, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στους ασθενείς, στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, στις χιλιάδες των χειρουργείων και άλλων πράξεων που έχουν ανασταλεί. Μίλησε για τις καθυστερήσεις στη διάγνωση παθήσεων όπως οι καρκινοπάθειες, στον προληπτικό έλεγχο των γυναικολογικών καρκίνων που στο «Θεαγένειο» μειώθηκε κατά 80% κ.ά. «Στην αντίπερα όχθη ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας με τις 120 κλίνες ΜΕΘ και τις τουλάχιστον 1.000 κλίνες απλής νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης, συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές πάνω στον πόνο των ασθενών, από τη λοιπή νοσηρότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις υγειονομικών που ακολούθησαν, αναδείχθηκε η εικόνα που πλέον αποτελεί την καθημερινότητα στα νοσοκομεία. Με την κόπωση των εργαζομένων να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και να έχουμε λιποθυμίες, νοσήσεις και αναρρωτικές σωρηδόν. Το νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρεται όπου υπάρχει ανάγκη, γιατροί άλλων ειδικοτήτων νοσηλεύουν Covid περιστατικά, νοσηλευτές δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένους ασθενείς επειδή νιώθουν παρατημένοι. Και φυσικά οι προσλήψεις προς αντικατάσταση των αναστολών αποτελούν ανέκδοτο. Επιπλέον αναδείχθηκε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή και η ανάγκη άμεσης επιστροφής τους στην εργασία.

Εκκολαπτήρια του ιού οι μεγάλες βιομηχανίες

Οι εκπρόσωποι των άλλων κλάδων ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις μεγάλες βιομηχανίες, στη Σίνδο και στους γύρω νομούς, που έχουν γίνει εκκολαπτήρια του ιού. Αλλά και τις δραματικές συνθήκες υπερμετάδοσης στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπου τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση τονίστηκε η ανάγκη να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των υγειονομικών, μαζί με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παύση της αναστολής εργασίας, άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ κ.λπ. Επίσης για επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και νοσηλείας, ένταξη του συνόλου της ιδιωτικής Υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος, με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών. Αμεσο άνοιγμα των πρώην νοσοκομείων «Παναγία», Λοιμωδών και παλαιού 424 για την κάλυψη των αναγκών, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με επίκεντρο την εξαντλητική εξατομικευμένη ενημέρωση μέσα από τις δομές της ΠΦΥ.

Στο μεταξύ, χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», απαιτώντας μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Με το πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι συνταξιούχοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην Καρδίτσα

Νέο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνεται από σωματεία και φορείς της πόλης απευθύνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Καρδίτσας, με αφορμή και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Η ΕΙΝΚ σημειώνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή συντήρηση των υποδομών των δημόσιων μονάδων Υγείας, ενώ σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, ένας γιατρός νοσηλεύτηκε προληπτικά χωρίς προβλήματα στην Καρδιολογική κλινική και άλλη μια γιατρός μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ λόγω ήπιων συμπτωμάτων δύσπνοιας. Παρατηρούνται επίσης προβλήματα στη στέγαση των ασθενών, ενώ το ...μοναδικό μέτρο ενάντια στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν το κλείσιμο της πόρτας του θαλάμου και η αύξηση της ροής οξυγόνου!

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει την κατάρρευση σωλήνα στο χειρουργείο πριν λίγους μήνες, την έλλειψη παροχής οξυγόνου μέσα σε πανδημικό κύμα, τονίζοντας πως «κυβερνήσεις και διοικήσεις παραπέμπουν τη λύση των υλικοτεχνικών υποδομών στην ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν πάρθηκαν μέτρα στήριξης. Η ελλιπής συντήρηση των υποδομών είναι χρόνιο πρόβλημα», ενώ «δεν είναι τυχαίο ότι η υποβάθμιση (σε προσωπικό και εξοπλισμό) της υπηρεσίας πάει χέρι χέρι με το μελλοντικό ξεπούλημα των υπηρεσιών αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες! Την ώρα που ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι πληρώνουμε από το υστέρημά μας για την υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τελικά το δημόσιο σύστημα Υγείας μένει χωρίς χρηματοδότηση, με τα γνωστά αποτελέσματα στις απαρχαιωμένες δομές, τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό! Την ίδια ώρα, μάλιστα, που όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν την ιδιωτική Υγεία (είτε με ΣΔΙΤ, είτε με το νέο ΕΣΥ), βλέπουμε την απουσία σύγχρονων συστημάτων αντιπυρικής προστασίας και πυρόσβεσης στο δημόσιο νοσοκομείο!».

Σύσκεψη στον Βόλο για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου

Σε σύσκεψη για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για την προστασία της υγείας του λαού στον Βόλο καλούν η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου και οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας. Η σύσκεψη, στην οποία καλούνται σωματεία και φορείς της πόλης, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

ΕΙΝΑΠ
Απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης

Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για εκ νέου περικοπές στα χειρουργεία, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σημειώνει ότι εδώ και βδομάδες έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για μια τέτοια απαράδεκτη απόφαση. «Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές.

Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.

Είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Και απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου και εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, καθώς «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου!».

ΔΗΠΑΚ: Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα

«Δύο χρόνια μετά πάλι τα ίδια», σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ για την απόφαση της κυβέρνησης να περικοπούν τα χειρουργεία μέχρι και κατά 80%. Και τονίζει: «Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που καλά καλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ανακάμψει από την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση για μειώσεις.

Την ίδια ώρα που η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει, για μια ακόμα φορά με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, εξίσου φονική φαίνεται να γίνεται και η "πανδημία" της λοιπής νοσηρότητας πλην Covid. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων χωρίς ορατή προοπτική να χειρουργηθούν για χρόνια σημαντικά προβλήματα. Καταδικάζονται σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους ή ωθούνται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, για να χειρουργηθούν.

Ποιος δεν θυμάται την τεράστια αύξηση κερδών των ιδιωτικών κλινικών από τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας;

Εδώ και τώρα επιτέλους πρέπει να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει επιθυμία για θέση στο ΕΣΥ. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν. Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού, για να δοθεί η μάχη της πανδημίας. Καμία περιστολή των ήδη μειωμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ».

ΟΕΝΓΕ
Επαναφορά του μισθού στα επίπεδα πριν τις περικοπές

Σχόλιο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Στις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «μπόνους» που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς δίνει απάντηση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, απαιτώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού:

«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, που βρίσκονται δύο χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν έχουμε ανάγκη από βοηθήματα. Αλλωστε το αντίστοιχο περσινό βοήθημα βγήκε "ξινό" σε πολλούς που το έλαβαν, γιατί στη φορολογική εκκαθάριση φέτος πλήρωσαν τα διπλά σε παραπάνω φόρο (σχετικά έχουμε κάνει παρέμβαση προς το υπουργείο Υγείας και προς την ΑΑΔΕ, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής).

Αυτό που απαιτούμε είναι αφενός την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ από τον Φεβρουάριο του 2018 για την επαναφορά του μισθού μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012, αφετέρου την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Πάει πολύ να μας εμπαίζουν με "βοηθήματα", όταν ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες 6 μηνών σε πλήθος συναδέλφων.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν ως έμπρακτη αναγνώριση».

91 νεκροί, 597 διασωληνωμένοι, πάνω από 8.000 τα νέα κρούσματα

Κατά 40% αυξήθηκαν οι θάνατοι από Covid-19 σε μια μόλις βδομάδα

Συνεχίζεται η φονική επέλαση της πανδημίας, με άλλους 91 ανθρώπους να χάνουν χτες τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι μόνο από την 1/11 έχουν πεθάνει 1.579 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.517 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 597 ασθενείς, με το 82,41% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 17,59% εμβολιασμένοι. Καλπάζουν επίσης και οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, που χτες έφτασαν τις 409, μια ημερήσια μεταβολή +4,6%.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χτες ήταν 8.100, εκ των οποίων 2.114 στην Αττική, 1.472 στη Θεσσαλονίκη, 320 στη Λάρισα, 290 στην Αχαΐα, 222 στη Μαγνησία. Σε 14 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφονται πάνω από 100 κρούσματα.

40% η αύξηση των θανάτων σε μια βδομάδα

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφονται στην 76η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (για το διάστημα 11 - 17 Νοέμβρη):

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση κατά 39,6% φτάνοντας σε 73 (από 52,3 την προηγούμενη βδομάδα), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 14,7% φτάνοντας σε 561 (από 489).
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση, φτάνοντας το 91% (από 88%). Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ ανέρχεται σε 99% και στην Αττική σε 90% (από 97% και 88% αντίστοιχα).
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ
Σήμα κινδύνου για τη ζωή του λαού εκπέμπουν οι υγειονομικοί
  • Κατά 80% αναστέλλονται χειρουργικές επεμβάσεις, την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει
  • Δεκάδες χιλιάδες οι ασθενείς σε λίστες αναμονής

Eurokinissi

Ενα ακόμη χτύπημα στη ζωή και την υγεία του λαού δίνει η κυβέρνηση με το νέο «λοκντάουν» στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, ένα μέτρο που όχι μόνο δεν πειράζει «τρίχα» από τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά αντίθετα ενισχύει και την πελατεία τους. Με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία και στην επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου. Ετσι κλείνουν τμήματα, κλινικές συγχωνεύονται, ασθενείς νοσηλεύονται ο ένας πάνω στον άλλο, αρπάζονται κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ για τις ανάγκες του κορονοϊού, και τώρα έρχεται και το «κερασάκι στην τούρτα»: Περικόπτονται χειρουργεία με τραγικές συνέπειες σε βάρος ασθενών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - που διαβεβαίωνε μέχρι πριν λίγες μέρες ότι «καμιά δραστηριότητα στο σύστημα Υγείας δεν θα ανασταλεί», επειδή τάχα έχει ενισχυθεί - με εσωτερικό έγγραφο (23/11) προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ δίνει εντολή για περιστολή έως και κατά 80% στα τακτικά χειρουργεία, εξαιρώντας μόνο τις «αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις», ενώ ισχυρίζεται ότι θα γίνονται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα θεραπευτικά προγράμματα για τους χρόνιους πάσχοντες, εξαιρώντας σημαντικό κομμάτι ασθενειών και ασθενών.

Αντιδρώντας στο μέτρο αυτό, χτες στο νοσοκομείο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων. Σημειώνεται ότι τo καλοκαίρι που μας πέρασε, στη λίστα αναμονής στα χειρουργεία του ΚΑΤ βρίσκονταν ήδη 10.000 ασθενείς! Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, στη λίστα βρίσκονται πλέον πάνω από 16.000 ασθενείς, μια τεράστια δεξαμενή δηλαδή που αναμένει για επεμβάσεις και από την οποία αντλούν πελατεία οι κλινικάρχες. Με το «καλημέρα» του 4ου πανδημικού κύματος, τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα καταργήθηκαν, 44 κλίνες Εντατικής και ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid, αφήνοντας για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (σε ένα νοσοκομείο που δέχεται καθημερινά θύματα τροχαίων, εγκαυματίες κ.λπ.) μόλις 14 κλίνες ΜΕΘ και καμία ΜΑΦ. Σχεδόν όλα τα ανοιχτά τμήματα (ορθοπεδικό, νευροχειρουργικό κ.α.) μετατράπηκαν σε Covid. Oι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ Covid πλέον είναι υποχρεωμένοι να είναι εκτεθειμένοι στον ιό 8 ώρες (από 4 ώρες στα προηγούμενα κύματα) λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς το νοσοκομείο αδειάζει από μόνιμους. Η «ενίσχυση με χιλιάδες προσλήψεις» μεταφράζεται σε 100 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις από το 2019 - λόγω των συνταξιοδοτήσεων που ούτε καν αναπληρώθηκαν - φτάνοντας συνολικά τις 599, ενώ 42 νοσηλευτές έχουν τεθεί σε αναστολή! Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ θα κλιμακώσει τη δράση του το επόμενο διάστημα με νέα κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης - όπου τα χειρουργεία είχαν ανασταλεί κατά 40% τους καλοκαιρινούς μήνες - 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής! «Κάποιοι θα περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια», λένε οι εργαζόμενοι εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιμένουν 5.500 ασθενείς να χειρουργηθούν (3.000 ήταν το 2018). Προχτές με προφορική εντολή του διοικητή σταμάτησε η λειτουργία του ιατρείου πόνου στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου ο αναισθησιολόγος του ιατρείου να καλύψει τα χειρουργεία. Ασθενείς που είχαν κλείσει εδώ και μέρες ή μήνες ραντεβού στο εν λόγω ιατρείο, μεταξύ των οποίων και ασθενείς με άλγος λόγω ογκολογικών, νευρολογικών κ.ά. νοσημάτων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν τη θεραπεία τους. Αντίστοιχη μετακίνηση έγινε και τις προηγούμενες μέρες με αναισθησιολόγο της ΜΕΘ...

«Εμπόδιο στην αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων αποτελεί η ανεπάρκεια προσωπικού, στο οποίο οφείλονται ρεπό και άδειες μηνών. Το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 3 αναισθησιολόγους, 4 αναισθησιολόγοι έχουν υποχρεωθεί - με απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ (22/10/21) - σε μετακίνηση στο ΓΝ Ρεθύμνου για κάλυψη εφημεριών. Οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν καθημερινά τακτικές και έκτακτες επεμβάσεις, την αίθουσα ανάνηψης, το ιατρείο πόνου, ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να κληθούν για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και διασωλήνωση σε οποιαδήποτε κλινική, στα ΤΕΠ, στις μονάδες κορονοϊού», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ Δ. Βρύσαλης. Ενώ, κοντά στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού, η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό κ.ά. που εξοντώνουν το υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως έρευνα που αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μετατροπής των νοσοκομείων σε Covid. Σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, οι γιατροί πλέον είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν πάνω από το 75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25%...

  • Τις οδηγίες για την αναμνηστική δόση (για άνω των 18 ετών) του εμβολίου δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται με εμβόλια «Pfizer» ή «Moderna» μετά από 6 μήνες, εκτός αν η πρώτη δόση ήταν «J&J», οπότε η αναμνηστική χορηγείται μετά από δύο μήνες (με «J&J», «Pfizer» ή «Moderna»). Για όσους νόσησαν πριν τον εμβολιασμό «συστήνεται» μετά από 6 μήνες η πρώτη δόση ή η αναμνηστική αν έχουν στο μεταξύ εμβολιαστεί. Οσοι νόσησαν μετά την πρώτη δόση, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους γίνεται από 3 μήνες μετά τη νόσηση. Ο προγραμματισμός του ραντεβού γίνεται, όπως και στις πρώτες δόσεις, μέσω του emvolio.gov.gr ή σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ