Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά και «στη βροχή απολύσεων γονιών και ΑμεΑ». Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Σωματείου Μισθωτών - Τεχνικών (ΣΜΤ) και του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data».

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και του ΣΜΤ συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τον Γ. Σταμάτη, γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, όπου απαίτησαν «να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου και των άλλων αναπήρων και χρονίως πασχόντων αλλά και γονέων ΑμεΑ που απολύθηκαν αυτό το διάστημα».

Παράλληλα καταδίκασαν το αντεργατικό νομοσχέδιο, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 10 Ιούνη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στα Προπύλαια.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη

Παρέμβαση στη Βουλή για τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης και την προσπάθεια εκφοβισμού των γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου έκανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παναπαστάσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οπως ανέφερε, «οι βουλευτές της ΝΔ, εκφράζοντας και τη θέση της κυβέρνησης, θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι χρόνια τώρα το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με το ξέσπασμα του κορονοϊού, να έχει φτάσει στα όριά του. Οταν έγινε, επίσης, νοσοκομείο αναφοράς για την COVID, η κυβέρνηση, επιτρέψτε μου την έκφραση, σφύριζε αδιάφορα στα αιτήματα των φορέων, των σωματείων, των ίδιων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο για να παρθούν έγκαιρα μέτρα. Τρίτον, υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας μέρες για την εισαγωγή τους. Για αυτούς δεν ξέρουμε. Ισως και να έζησαν, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, εκτός ΜΕΘ.

Στην Αιτωλοακαρνανία αυτά τα γνωρίζουν και οι πέτρες. Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρυφτεί, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην περιοχή. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι βουλευτές σας τα επικοινωνιακά κόλπα για μερική απόδοση ευθυνών σε γραφειοκρατικά προβλήματα ή σε ανθρώπους που βρίσκονται επικεφαλής σε πόστα».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Στο υγειονομικό προσωπικό μετακυλίει η κυβέρνηση τις ευθύνες και τα αποτελέσματα των ελλείψεων
  • Απαράδεκτη στοχοποίηση συνδικαλιστή νοσοκομειακού γιατρού από βουλευτή της ΝΔ, με απειλές και «προειδοποιήσεις»
  • Καταγγελία από την ΟΕΝΓΕ

«

Εχω στα χέρια μου υποθέσεις ασθενών», «μπορεί να βρεθείς εμπλεκόμενος», «μη με ξαναπιάσεις στο στόμα σου», «να είσαι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις σου»: Αυτές τις απαράδεκτες απειλές καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ ότι εξαπέλυσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μ. Σαλμάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μάκη Αραβανή, παθολόγο στο ΓΝ Αγρινίου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Ο λόγος; Μια δήλωση με την οποία ο συνδικαλιστής των νοσοκομειακών γιατρών έδινε απάντηση στη στοχοποίηση των υγειονομικών από την κυβέρνηση και στην προσπάθεια να μετακυλιστούν σε αυτούς οι τραγικές ευθύνες για την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Θυμίζουμε ότι η νέα στοχοποίηση και οι απειλές, έπειτα από τις κάμποσες ΕΔΕ και τις στερήσεις μισθών σε νοσοκομειακούς γιατρούς που καταγγέλλουν τις ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας, ήρθε μετά τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης για αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Μάλιστα, μέσω της 6ης ΥΠΕ ανακοινώθηκε έρευνα σε βάρος του διευθυντή της ΜΕΘ, στοχοποιώντας σε τελική ανάλυση το ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ τα 3 δεν λειτούργησαν ποτέ, γιατί καμία κυβέρνηση δεν προσέλαβε μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό. Και τα μόλις 5 κρεβάτια μετά την εκτεταμένη διασπορά στον νομό Αιτωλοακαρνανίας μετατράπηκαν σε ΜΕΘ COVID, νοσηλεύοντας μικρό αριθμό από όσους χρήζουν εντατικής θεραπείας COVID και από τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής (αφού π.χ. το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν έχει καν ΜΕΘ!), αφήνοντας στο έλεος των διακομιδών όλους τους υπόλοιπους ασθενείς που χρειάζονταν εντατική. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε διασωληνωμένος που παρέμεινε 4 μέρες εκτός ΜΕΘ και τελικά διακομίστηκε ...στο Νοσοκομείο Πύργου.

Στο φόντο αυτό, λοιπόν, την Παρασκευή 4 Ιούνη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Σαλμάς. Μετά τη συνάντηση με τον διοικητή, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση του νοσοκομείου, τα ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ COVID αλλά και της κλινικής COVID, εκφράζοντας τον «σεβασμό» και την «εκτίμησή» του στο προσωπικό, φτάνοντας βέβαια να πει - σαν να μην έχει ευθύνες η κυβέρνηση για την παραπάνω κατάσταση - ότι «τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, δεν ήταν υπέρ του κόσμου, αλλά εναντίον του κόσμου»!

Στο μεταξύ, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, διαμηνύοντας ότι διαφορετικά θα προχωρούσε στην παύση του. Χτες επρόκειτο να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας ...«για τη διερεύνηση της υπόθεσης», ενώ ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου υπέβαλε την Κυριακή την παραίτησή του.

Μία ακόμα προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών στους υγειονομικούς

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Μάκης Αραβανής έκανε τη δήλωση που εξόργισε τον βουλευτή της ΝΔ το περασμένο Σάββατο, αφού αναδείκνυε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμιζε ότι «14 μήνες μετά από την έναρξη της πανδημίας ο βουλευτής της ΝΔ επισκέφθηκε το νοσοκομείο και επιχείρησε να στοχοποιήσει για τη θνησιμότητα τους ιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Αυτούς που από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή, δίνοντας καθημερινά και νυχθημερόν τη μάχη δίπλα στους ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Σημείωνε ότι «επιχείρησε έτσι να συγκαλύψει τις δικές τους εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα ενίσχυσης που δεν πήραν για το ΓΝ Αγρινίου, δηλώνοντας ουσιαστικά άγνοια και έκπληξη!».

Και πιο συγκεκριμένα ο συνδικαλιστής της ΟΕΝΓΕ αναδεικνύει τα εξής:

  • «Για πάνω από ένα χρόνο σε όλους τους τόνους, σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους αρμόδιους αναδείξαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ότι πρέπει να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού που θα απασχολείται στην κλινική COVID από τα άλλα τμήματα (Παθολογική, ΤΕΠ).
  • Σε μια νύχτα ορίστηκε το ΓΝ Αγρινίου ως νοσοκομείο αναφοράς COVID χωρίς να πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις στελέχωσης, χωρίς να διαθέτει καν τον ίδιο μοριακό αναλυτή για τουλάχιστον 10 μήνες, με ό,τι συνέπειες είχε αυτό στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων, στη διασπορά στην Παθολογική κλινική πέρυσι, κ.λπ.
  • Είχε ζητηθεί ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας να προκηρυχθούν και να προσληφθούν άμεσα 4 παθολόγοι και 2 πνευμονολόγοι για την κλινική COVID, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και δεν έκαναν τίποτα.
  • Μέσα από συνεχείς αναφορές των ιατρών, παρεμβάσεις, ενημερώσεις, ανακοινώσεις προς όλους τους αρμόδιους, τονίζαμε και επισημαίναμε ότι δεν μπορεί ένας εφημερεύων ειδικευμένος παθολόγος να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες της κλινικής COVID, της Παθολογικής κλινικής, του ΤΕΠ COVID και του Παθολογικού ΤΕΠ, και μας αγνοούσαν επιδεικτικά... Και ο κατάλογος των αιτημάτων είναι μακρύς!».

«Κυβέρνηση, υπουργείο, 6η ΥΠΕ, διοίκηση ΓΝ Αγρινίου γνώριζαν καθημερινά για την πληρότητα της κλινικής, τη θνησιμότητα, την υποστελέχωση και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει το υγειονομικό προσωπικό, και αγνοούσαν τα αιτήματά μας, τις επισημάνσεις μας!», σημειώνει ο Μ. Αραβανής. Και θυμίζει ότι όλα τα παραπάνω τέθηκαν εκ νέου σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στις 9 Μάη στο νοσοκομείο, με την παρουσία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου. «Ως εδώ! Υπουργείο, 6η ΥΠΕ, διοίκηση νοσοκομείου είναι υπόλογοι! Εχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε εμείς τα εξιλαστήρια θύματα. Οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό θα συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή, με αυταπάρνηση, να δίνουμε τη μάχη στο πλάι των ασθενών μας, όπως το κάναμε 14 μήνες τώρα, αλλά και πριν την πανδημία. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή, η οποία πρέπει να ακουστεί και θα ακουστεί», σημείωνε στη δήλωσή του ο Μ. Αραβανής.

ΟΕΝΓΕ: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας

Στην καταγγελία της για τις απειλές του βουλευτή της ΝΔ προς τον Μ. Αραβανή, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι «ο κ. Σαλμάς επιδίωξε να εκφοβίσει τον συνάδελφο επειδή "τόλμησε" να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Επειδή "τόλμησε" να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο επιχείρησε να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει, ο βουλευτής έδειξε «πόσο "σέβεται" έναν συνάδελφο που όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου εφημερεύει μόνος του, χωρίς άλλο ειδικευμένο παθολόγο, καλύπτοντας ταυτόχρονα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την Παθολογική κλινική και την κλινική Covid. Εναν γιατρό που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, κάνει 6-7 ενεργείς εφημερίες τον μήνα και όταν εφημερεύει δουλεύει συνεχόμενα 30 και 32 ώρες χωρίς ξεκούραση.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια, η οποία όμως δεν είναι ούτε μεμονωμένη, ούτε ξεκομμένη από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των εργαζομένων».

Η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει: «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας. Δεν ανεχόμαστε τη λογοκρισία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικαστούν και έχουν ήδη καταδικαστεί αποφασιστικά στη συνείδηση των συναδέλφων». Καλεί δε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να πάρουν δημόσια θέση για την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της ΝΔ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το τείχος ανοσίας «εξαρτάται από τις παραδόσεις»

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την αργή πορεία του αναγκαίου μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19, λόγω της άρνησής της να προμηθευτεί έγκαιρα όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής, επιβεβαιώθηκε ξανά από τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Εξι μήνες μετά και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού ανέρχεται σε μόλις 22,4%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί μόνο το 38,1%, με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να ισχυρίζεται ότι το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αλλά «ο στόχος εξαρτάται από τις παραδόσεις». Κι επειδή το τουριστικό κεφάλαιο αποφάσισε, «θα αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», όπως είπε ο γγ ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας μερικές ακόμη πτυχές - κριτήρια της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, «η απορροφητικότητα των τριών εμβολίων (σ.σ. "Pfizer", "Moderna", "Johnson & Johnson") είναι υψηλή (...) γίνονται ανάρπαστα (...) Ο,τι ραντεβού ανεβαίνει εξαφανίζεται μέσα σε ώρες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για ραντεβού και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι καλυμμένα στο 100%», ανέφερε ο γγ ΠΦΥ.

Λόγω της έλλειψης εμβολίων, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες. Ενδεικτικά στους 45 - 49 ετών το 39% έχει εμβολιαστεί, ενώ τα ραντεβού για πρώτη δόση ανέρχονται στο ποσοστό 58%.

Σε σχέση με τα σχέδια για προνόμια σε εμβολιασμένους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν (...) Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν». Από τη μεριά της κυβέρνησης ο γγ της ΠΦΥ ανέφερε ότι τα προνόμια έχουν ήδη αρχίσει (π.χ. ευρωπαϊκό πιστοποιητικό) «και με αυτόν τον τρόπο - πρότυπο μπορούμε να λειτουργήσουμε και άλλους τομείς».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών η πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε ότι «ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ούτε και θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Και εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Απαντώντας για το θέμα των θρομβώσεων, η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ο ΕΟΦ έχει διερευνήσει πλήρως τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων, διότι υπάρχει και ένα ευρύ φάσμα κλινικής εκδήλωσης με τη διάγνωση θρόμβωσης, και σε ορισμένα περιστατικά έχει αποφανθεί για τη σχέση του με το εμβόλιο».

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται, δεν κάνουν τεστ, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Για τους εμβολιασμένους με μία δόση θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για τα εμβόλια των «Pfizer» και «Moderna» στην ομάδα 25 - 29 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη 10 Ιούνη.

Διευρύνει τα πρωτόκολλα - «λάστιχο»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διευρύνει τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» για την επανεκκίνηση του Τουρισμού. Οπως είπε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 μέρες. Παράλληλα επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων. Ταυτόχρονα, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι προχτές.

  • Στο μεταξύ, 83 νεκροί είναι ο απολογισμός του τριήμερου, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στις 12.301. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 129 (ημερήσια μεταβολή -22,29%).
Δεκάδες κρούσματα σε πτηνοτροφική επιχείρηση στην Κατερίνη

Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, καταγγέλλει το Σωματείο

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Αμβροσιάδης» στην Κατερίνη καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που φορτώνει στην ατομική ευθύνη ακόμη και τη διάγνωση της νόσου, αφού μέσω των σελφ τεστ στόχος είναι η απαλλαγή από κάθε ευθύνη του κράτους για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κρουσμάτων εμφανίζεται στους μετανάστες εργάτες που απασχολεί η επιχείρηση και ιδιαίτερα στο τμήμα του σφαγείου.

Οπως αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο, «οι μετανάστες εργάτες βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τις άθλιες συνθήκες όπου εργάζονται και διαβιούν.

Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες φορτηγών, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε υγειονομικές βόμβες και κέντρα διασποράς της πανδημίας. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η εξαίρεση στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, αλλά ο κανόνας.

Η φύση της δουλειάς (κλειστοί χώροι, υψηλή υγρασία, κοντινές αποστάσεις, επεξεργασία του ίδιου προϊόντος διαδοχικά από πολλούς συναδέλφους κ.λπ.) είναι τέτοια που απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας. Παρ' όλα αυτά, κανείς έλεγχος δεν γίνεται στις επιχειρήσεις. Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τη δικιά μας και των οικογενειών μας.

Χαρακτηριστικό για την απουσία ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση, για την ανυπαρξία σχεδίου για την προστασία όλων των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, είναι και το γεγονός ότι για μέρες μετά την επιβεβαίωση των δεκάδων κρουσμάτων, οι μετανάστες εργάτες εξακολουθούν να διαβιούν μαζί!».

Για όλα τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί εδώ και τώρα:

-- Με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς.

-- Να επιταχθούν χώροι για να διαμείνουν χωριστά οι νοσούντες από κορονοϊό και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες εργάτες, να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά και μέσα προφύλαξης.

-- Να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας, αλλά και να στηριχθούν τα νοσοκομεία με μέσα για γρήγορα τεστ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

-- Να στελεχωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και καταπάτησης δικαιωμάτων. Τα ελάχιστα ευχολόγια που αναφέρονται σε οδηγίες του υπουργείου Εργασίας λόγω Covid-19, να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και να υποδειχθούν επιπλέον μέτρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΝ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Μαζική κινητοποίηση για ενίσχυση του νοσοκομείου

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και παρέμβαση στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», απαιτώντας άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και ασφαλείς υποδομές για ασθενείς και εργαζόμενους. Στο πλευρό τους στάθηκε συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, η απόφαση για ένταξη σε πρόγραμμα γενικών εφημεριών από 8 Ιούνη, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα, κρίνεται επισφαλής και δυσχερής. Απαίτησαν έτσι την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις πάγιες διεκδικήσεις τους, τις οποίες ανέδειξαν και την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει νοσηλεύσει περί τους 900 ασθενείς COVID με ένα μόνο Παθολογικό τμήμα, παρότι εδώ και χρόνια καλύπτει πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου, καθώς έκλεισαν δύο νοσοκομεία (7ο ΙΚΑ και ΓΝ Πατησίων), ενώ θα είναι το μοναδικό που θα εφημερεύει για όλη τη Δυτική Αττική και τον Βόρειο Τομέα.

Και ενώ είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, οι οποίες πλέον έχουν επιδεινωθεί, χτες η 1η ΥΠΕ κοινοποίησε τη συγκρότηση ομάδας αυτοψίας, η οποία ενόψει της σημερινής πρώτης μέρας «επανόδου» σε εφημερίες (από 2.30 μ.μ. έως 11 μ.μ.) θα μεταβεί στο νοσοκομείο προκειμένου ...«να διενεργήσει ενδελεχή αυτοψία χώρων και εγκαταστάσεων και να διατυπώσει εγγράφως διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις».

Κενό γράμμα η «επιστροφή στην κανονικότητα» και στο «Κωνσταντοπούλειο»

«Η επιστροφή στην "κανονικότητα" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση αποτελεί "κενό γράμμα" για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας και του νοσοκομείου μας», υπογραμμίζει η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο («Αγία Ολγα»). Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο «δεν βλέπουμε από τη διοίκηση και την ΥΠΕ συγκεκριμένο σχέδιο για την επιστροφή στην κανονική λειτουργία του νοσοκομείου. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων νόσων, των παραμελημένων χρόνιων παθήσεων, αναμένεται να αυξηθούν.

Η ΜΕΘ-Κ παραμένει ως επικουρική ΜΕΘ COVID δεχόμενη περιστατικά από όλη την Αττική, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες στα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν κλείσει και άλλες αποχαρακτηρίζονται ως μη COVID. Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν ακόμα και 10 εφημερίες το μήνα, οι νοσηλευτές δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Από την άλλη, στερείται η δυνατότητα της Καρδιολογικής κλινικής να νοσηλεύσει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, με ασθενείς βαρέως πάσχοντες να νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο κάποιες φορές.

Επιπλέον, μειώνεται η δυνατότητα για περισσότερες αίθουσες χειρουργείου, με δύο αναισθησιολόγους να έχουν αποσπαστεί στη ΜΕΘ. Ηδη νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου έχει μετακινηθεί στα τμήματα, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και συσσωρεύονται, χάνονται πολύτιμοι μήνες εκπαίδευσης ειδικευόμενων.

Παραμένει η λειτουργία δύο κλινικών COVID, με τα παθολογικά περιστατικά να αυξάνονται και να διασπείρονται στους ορόφους, δυσκολεύοντας τη λειτουργία τμημάτων, με τους συναδέλφους εξουθενωμένους. Ακόμα δεν λειτουργεί το Παθολογικό Ιατρείο.

Μετά από έναν χρόνο αναστολής αδειών, πολλοί συνάδελφοι δεν βλέπουν προοπτική ούτε για ολιγοήμερες διακοπές, τις οποίες δικαιούνται και έχουν απόλυτη ανάγκη, μπροστά και στο φθινόπωρο που έρχεται».

«Τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η λογική του κόστους - οφέλους στις υπηρεσίες και στη λειτουργία τμημάτων, το νέο κλείσιμο δομών, μας βρίσκουν αντίθετους, είναι μακριά από τις ανάγκες των ασθενών και τις δικές μας, όπως έδειξε και η πανδημία», σημειώνει η Επιτροπή και απαιτεί: Την άμεση μετατροπή της επικουρικής ΜΕΘ COVID σε Καρδιολογική ΜΕΘ, επαναφορά των χειρουργείων στο 100%, άμεση ενίσχυση με προσωπικό και επιστροφή αυτών που μετακινήθηκαν, διασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας για όλους, πλήρη επαναλειτουργία τμημάτων, ιατρείων και κλινικών, μόνιμη δουλειά για επικουρικούς και συμβασιούχους.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αντικρουόμενα «στρατηγικά συμφέροντα» και ανταγωνισμοί κρατούν τους λαούς εκτεθειμένους

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού, με πάνω από 174,1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,745 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους σε όλο τον κόσμο, ενώ η παραγωγή των εμβολίων με σκοπό το κέρδος, οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θέτουν μεγάλα εμπόδια στον έγκαιρο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, εκτός από τα εκατομμύρια νεκρών, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πληρώνουν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικά, ακόμα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (η γνωστή ILO) την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι φέτος, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας που συνδέονται με την πανδημία (και την οικονομική κρίση που επιτάχυνε) δεν θα καλυφθούν πριν από το 2023. Μιλώντας στην έναρξη της υπουργικής συνόδου της ILO, ο γενικός διευθυντής προειδοποίησε για «άνιση οικονομική ανάκαμψη» μετά την πανδημία, που εν μέρει τροφοδοτείται από «τεράστιες ανισότητες στη διανομή των εμβολίων» (οι οποίες με τη σειρά τους είναι άρρηκτα δεμένες με την καπιταλιστική ανισομετρία).

Τα «στρατηγικά συμφέροντα»...

Την «ανησυχία» τους για την εξέλιξη της πανδημίας και την καπιταλιστική ανάπτυξη εξέφρασαν επίσης 100 πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και ΥΠΕΞ, καλώντας τις 7 πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς), ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7, να πληρώσουν για εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να σταματήσει ο κορονοϊός να παραλλάσσεται και να επιστρέφει ως παγκόσμια απειλή.

Οπως τονίζεται στην επιστολή τους, «η υποστήριξη από το G7 και το G20, που θα κάνει τα εμβόλια προσβάσιμα στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν είναι μία πράξη φιλανθρωπίας, αλλά εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα όλων των χωρών».

Υποστήριξαν ότι οι ηγέτες του G7 και άλλοι ηγέτες που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη, πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διαθέσουν περίπου 30 δισ. δολάρια ετησίως για μία διετία για την καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

...που βαφτίζονται «επιδημιολογικά κριτήρια»

Στην πραγματικότητα, βέβαια, και στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, τα «στρατηγικά συμφέροντα» για τα οποία γίνεται λόγος, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν είναι... «όλων των χωρών», αλλά χαρακτηρίζονται από την καπιταλιστική ανισομετρία και τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μετά τη μεγάλη ανισομετρία στην κατανομή των εμβολίων και την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων», τους παραπάνω γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια καθρεφτίζει και η απόφαση των ΗΠΑ να ξεχωρίσουν την Ταϊβάν ως την πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο στην οποία θα δωρίσουν 750.000 δόσεις εμβολίων.

Αφού προηγουμένως είχαν δεσμεύσει για μήνες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές ακόμη και συστατικών εμβολίων, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διανείμουν άμεσα 25 εκατ. δόσεις εμβολίων και συνολικά περίπου 80 εκατ., χωρίς να έχουν ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα. Παρά τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τάχα τα εμβόλια αυτά θα διανεμηθούν με «επιστημονικά, επιδημιολογικά δεδομένα», η πρώτη χώρα που επιλέχθηκε είναι η Ταϊβάν, ένας σημαντικός «κρίκος» στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ενδεικτικά, χτες, η Ταϊβάν - με πληθυσμό σχεδόν 24 εκατ. - ανακοίνωσε 211 επιβεβαιωμένα κρούσματα (περίπου 11.500 συνολικά από την αρχή της πανδημίας) και 26 θανάτους (286 συνολικά). Στοιχεία δηλαδή που απέχουν από τα πάρα πολύ χειρότερα που επικρατούν σε μια σειρά από περιοχές του κόσμου.

Επίσης και η Ιαπωνία, ακόμη ένας σημαντικός ανταγωνιστής της Κίνας στην περιοχή (και με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών η ίδια), παρέδωσε στην Ταϊβάν 1,24 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca».

Ατέρμονα παζάρια και ανέξοδες «εκκλήσεις» για τα εμβόλια

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις «πλούσιες χώρες» να καταστήσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων άμεσα διαθέσιμες ώστε να καλυφθεί το κενό 200 εκατ. δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Ο ΠΟΥ έχει επίσης ζητήσει από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη αντί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων να διανείμουν εμβόλια σε χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε το σύνολο των ηλικιωμένων και των υγειονομικών.

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Μ. Χάνκοκ, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός παιδιών στη Βρετανία θα έχει προτεραιότητα έναντι της δωρεάς εμβολίων σε άλλες χώρες. Σε εμβολιασμό παιδιών και εφήβων προχωρούν και άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ.

Στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (όπως Κίνα και Ρωσία), και σε μια προσπάθεια συμβιβασμού στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι υπουργοί Υγείας του G7 τάχθηκαν «υπέρ μιας νέας διεθνούς συμφωνίας» που θα επιτρέπει να μοιράζονται ευκολότερα και γρηγορότερα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών «για την αντιμετώπιση της Covid-19 και την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών απειλών». Οι χώρες του G7 προέταξαν επίσης τη συνεργασία τους για να βελτιωθούν η παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στον κόσμο και ο εντοπισμός άλλων υγειονομικών απειλών, ενώ «δεσμεύτηκαν» να χορηγήσουν δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω του μηχανισμού Παγκόσμια Πρόσβαση στα Εμβόλια COVID-19 (Covax).

Στο πλαίσιο του παζαριού που έχει ανοίξει γύρω από την αύξηση της παραγωγής εμβολίων και την ενδεχόμενη προσωρινή «άρση της πατέντας» τους, η ΕΕ κατέθεσε την πρότασή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ, που έχει «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό της, έχει δείξει ενεργά την «αλληλεγγύη» της, επιτρέποντας εξαγωγές και ενισχύοντας την παραγωγή...

Η πρόταση της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των φαρμακευτικών ομίλων και συνολικά της λυκοσυμμαχίας, περιλαμβάνει: Ελεύθερη διασυνοριακή διακίνηση εμβολίων, θεραπειών, συστατικών εμβολίων (σε αντίθεση με περιορισμούς που επιβάλλουν ΗΠΑ, Βρετανία), επιπλέον κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες για επέκταση παραγωγής, «προσιτές τιμές» για χώρες που βρίσκονται «στη μεγαλύτερη ανάγκη», διευκόλυνση «υποχρεωτικών αδειοδοτήσεων» σε περίπτωση αποτυχίας της εθελοντικής συνεργασίας φαρμακευτικών ομίλων. Οι υποχρεωτικές άδειες, εκτός των χρονοβόρων γραφειοκρατικών εμποδίων, δεν προβλέπουν την εξαγωγή των επιπλέον εμβολίων που θα παραχθούν σε άλλες χώρες και η ΕΕ ζητά αυτό να επιτρέπεται για χώρες που δεν διαθέτουν παραγωγική ικανότητα, και μέσω του Covax.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Μηχανισμός διασφάλισης της κερδοφορίας των ομίλων

Επικυρώνεται και τυπικά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, η οποία εκδόθηκε από την κυβέρνηση στις 30 Μάη, δηλαδή ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε καταθέσει την περασμένη βδομάδα τροπολογία για την ψήφιση του πιστοποιητικού, την οποία απέσυρε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το πιστοποιητικό, όπως έπραξε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να το υπερψηφίσουν και μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς.

Ανέδειξε ότι «πυξίδα» αυτού του μηχανισμού «είναι η διασφάλιση των αναγκών για κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και στις μεταφορές, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου».

Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή το νομοσχέδιο είπε: «Ενας είναι ο στόχος που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τώρα. Τη διευκόλυνση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης. (...) για να μην υπάρχουν εμπόδια στον τουρισμό της χώρας».

Αυτή ήταν και η μόνη έγνοια της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Γκαρά: «Να μη χάσουμε τη σεζόν» και «να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την οικονομία μας», ενώ διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός της την πατρότητα της «ιδέας» του ψηφιακού πιστοποιητικού που τώρα «προσπαθεί να οικειοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης».

Πρόσχημα για να μη θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ο Γ. Λαμπρούλης συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό επιπρόσθετα θα αξιοποιηθεί «ως πρόσχημα για να μην θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν παντού όπως και στη χώρα μας». Επίσης για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού». Με άλλα λόγια, «υλοποιείται ακόμα μία απαίτηση των ομίλων, την οποία χρησιμοποιείτε και ως άλλοθι για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, καταγγέλλοντας πως την ίδια στιγμή που η διαχείριση της πανδημίας έχει στοιχίσει πάνω από 12.000 νεκρούς και εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι, η κυβέρνηση έρχεται να αξιοποιήσει την πανδημία ως «ευκαιρία για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία», προβάλλοντας ως λύση «την ίδια την αιτία που δημιουργεί και διογκώνει τα προβλήματα στην πρόληψη και τη θεραπεία, δηλαδή την πολιτική της ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του κρατικού τομέα της Υγείας» που και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε επάξια ως κυβέρνηση, π.χ. με το Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ