Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Πρεμιέρα πλέι οφ με αθηναϊκό ντέρμπι

Το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεσπόζει στην 1η αγωνιστική των πλέι οφ (θέσεις 1-6) της Super League 1 την Κυριακή 13/3, καθώς αναμένεται με το «καλημέρα» να κρίνει πολλά όσον αφορά τις θέσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τα τωρινά δεδομένα, οι δύο ομάδες μαζί με τον Αρη διεκδικούν την 3η θέση, που δίνει συμμετοχή στο Conference League, αν και ευρωπαϊκό «εισιτήριο» μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει και η 4η θέση. Κατά τ' άλλα ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Αρη, με στόχο ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου, και ο 2ος ΠΑΟΚ τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αναλυτικά:

Ολυμπιακός - Αρης (19.00 - Novasports Prime), Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (19.30 - Cosmote Sport 1), ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα (21.30 - Νovasports Prime).

SUPER LEAGUE 2
Ξεχωρίζουν οι κόντρες σε Αιγάλεω και Ρόδο

Οι εκτός έδρας δοκιμασίες των δύο πρώτων ομάδων της βαθμολογίας του 2ου ομίλου της Super League 2, του Λεβαδειακού στο Αιγάλεω και της Καλαμάτας στη Ρόδο, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 23η αγωνιστική. Οσο για τον 1ο όμιλο, η πρωτοπόρος Βέροια έχει δύσκολη αποστολή στη Λάρισα με αντίπαλο του τοπικό Απόλλωνα. Αναλυτικά:

1ος όμιλος:

Σάββατο 12/3: Ολυμπιακός Βόλου - Ξάνθη (14.45 - ΕΡΤ3), Ολυμπιακός Β' - Ηρακλής (17.00 - ΕΡΤ3).

Κυριακή 13/3 (14.45): Απόλλων Λάρισας - Βέροια (EΡΤ Sports), ΑΕΛ - Απόλλων Πόντου, Τρίκαλα - Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΟΚ Β' - Πιερικός, Νίκη Βόλου - Θεσπρωτός, Αλμωπός Αριδαίας - Καβάλα.

2ος όμιλος:

Σάββατο (14.45): Χανιά - ΑΕΚ Β', Αστέρας Βλαχιώτη - Παναθηναϊκός Β' (EΡΤ Sports).

Κυριακή (14.45): Αιγάλεω - Λεβαδειακός (ΕΡΤ3), Διαγόρας - Καλαμάτα, Καλλιθέα - Ρόδος (EΡΤ Sports), ΟΦ Ιεράπετρας - Επισκοπή, Ζάκυνθος - Κηφισιά, Εργοτέλης - Καραϊσκάκης Αρτας.

Ρεπό έχουν στον 1ο όμιλο ο Πανσερραϊκός και στον 2ο ο Ηρόδοτος.

BASKET LEAGUE
Ντέρμπι «κιτρινόμαυρων» στο Αλεξάνδρειο

Ο αγώνας μεταξύ Αρη και ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο, με μεγάλη σημασία στη μάχη για τα πλέι οφ, ξεχωρίζει στη 17η αγωνιστική της Basket League. Οι μεν γηπεδούχοι επιδιώκουν να προλάβουν το «τρένο» της οκτάδας, η δε «Ενωση» τη σταθεροποίησή της στην πρώτη εξάδα. Κρίσιμο ματς στη μάχη για τη σωτηρία θα γίνει στην Πάτρα, με τον Απόλλωνα να υποδέχεται το Λαύριο. Αναλυτικά:

Σάββατο: Ιωνικός - Κολοσσός Ρόδου (17.00 - EΡΤ3), Απόλλων Πάτρας - Λαύριο (17.00 - ΕΡΤ Sports), Ολυμπιακός - Ηρακλής (20.00 - ΕΡΤ3).

Κυριακή: Αρης - ΑΕΚ (17.00 - EΡΤ3), Λάρισα - Προμηθέας Πάτρας (17.00 - ΕΡΤ Sports), Παναθηναϊκός - Περιστέρι (20.00 - ΕΡΤ3).

Να δυναμώσει η διεκδίκηση απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης

Συσκέψεις με σημαντική παρουσία ανθρώπων του αθλητικού κόσμου σε Χανιά και Ηράκλειο

Το πάνελ των ομιλητών στη σύσκεψη στο Ηράκλειο
Το πάνελ των ομιλητών στη σύσκεψη στο Ηράκλειο
Με σημαντική παρουσία ανθρώπων του αθλητισμού, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε Ηράκλειο και Χανιά συσκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων Ηρακλείου και Χανίων του ΚΚΕ. Στις συσκέψεις ομιλητές ήταν ο υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Λιάππης και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους εκπροσώπους αθλητικών σωματείων, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία και προβληματισμούς.

Ανάδειξη των προβλημάτων και των αιτιών τους

Στην παρέμβασή του στις συσκέψεις, μεταξύ άλλων, ο Θ. Λιάππης ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή προσπάθεια έχει στόχο να αναδείξει την κατάσταση που βιώνουν τα αθλητικά σωματεία, τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά η λαϊκή οικογένεια στην προσπάθειά της να έχουν πρόσβαση τα παιδιά της στον αθλητισμό.

Η χρόνια υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο μετέφερε το βάρος και την ευθύνη της μαζικής ανάπτυξης ενός αθλήματος στο σωματείο, χωρίς να είναι αυτός ο βασικός του σκοπός.

Την ίδια περίοδο, οι σταδιακές περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού μέσω της ΓΓΑ και τα ψίχουλα από την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση οδήγησαν τα αθλητικά μας σωματεία να στραφούν στο οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να λειτουργούν τα τμήματα.

Από τη σύσκεψη στα Χανιά
Από τη σύσκεψη στα Χανιά
Τα οικονομικά προβλήματα γενικεύτηκαν μέσα στην πανδημία, με αποτέλεσμα τα σωματεία στην πλειοψηφία τους να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα λειτουργικά τους έξοδα, αφού από τη μία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και, από την άλλη, στενεύουν τα περιθώρια τόσο για την οικογένεια, τους παράγοντες - που συνήθως είναι γονείς με μεράκι - να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη όσο και τους μικροεπαγγελματίες να στηρίζουν ως χορηγοί.

Αυτή ακριβώς την περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση του χώρου, βγάζοντας από το συρτάρι του υφυπουργείου Αθλητισμού τα αντιδραστικά αθλητικά νομοσχέδια και με Δούρειο Ιππο το μητρώο. Στόχος της να συγκεντρωθεί η αγορά των 500.000 αθλούμενων πανελλαδικά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, βγάζοντας από τη μέση το εμπόδιο που λέγεται αθλητικό σωματείο.

(...) Το ΚΚΕ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει πανελλαδικά στέκεται απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και παλεύει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο σωματείων, ανθρώπων του αθλητισμού, που μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα μπει εμπόδιο σε αυτήν την προοπτική. Επιλέγουμε τον δρόμο της διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα, που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους), επιμένουμε στη μέγιστη δραστηριοποίηση όλων στα σωματεία, στις ενώσεις και τις ομοσπονδίες».

Να δυναμώσει η διεκδίκηση από τα Σωματεία

Αντίστοιχα, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «το ΚΚΕ έχει πάρει δεκάδες πρωτοβουλίες με παρεμβάσεις στη Βουλή για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων σε υποδομές και χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν όλα τα αθλήματα στην Κρήτη. Βεβαίως, η ζοφερή εικόνα που μεταφέρθηκε σήμερα δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. (...) Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια, παίρνοντας υπόψη όλα τα ζητήματα που αναδείχτηκαν από τη συζήτηση στα Χανιά και στο Ηράκλειο».

Πρόβαλε επίσης «την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση με όλους τους τρόπους των σωματείων και όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό», ενώ αναφέρθηκε και στις συνεχείς αντιλαϊκές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία εξασφαλίζει πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, μεταφέροντας τα βάρη στον λαό, ενώ αφήνει ακάλυπτες τις τεράστιες ανάγκες του λαού, της νεολαίας, για μαζικό Αθλητισμό, Πολιτισμό, Υγεία και Παιδεία.

Στη μέγγενη των προβλημάτων σωματεία και αθλούμενοι

Στο Ηράκλειο, συμμετείχαν και μίλησαν ο υπεύθυνος των ακαδημιών του ΟΦΗ Σάββας Κωφίδης και οι Τζώρτζογλου Νίκος, πρόεδρος της ΕΠΣΗ, Γιάννης Δροσίτης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΣΗ, Μανώλης Καραντεμοίρης, μέλος του ΔΣ της ΑΕ Κατσαμπά, Μανώλης Χαβάκης, πρόεδρος του ΑΟ Δία, Μιχάλης Επιτροπάκης, διευθυντής ακαδημιών του Αλμυρού FC, Γιώργος Περατσάκης, μέλος του ΔΣ του Ερασιτέχνη Εργοτέλη, Στέλιος Ξυλούρης, πρόεδρος του ΑΟ Αετού Ανωγείων, Μπάμπης Μακράκης, πρόεδρος του ΑΣ Πήγασου Εμπάρου, Μαρίνα Μουράτη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Από τους αθλητικούς παράγοντες έγινε αναφορά στα προβλήματα από την προσπάθεια ένταξης στο μητρώο τόσο για τα ζητήματα γραφειοκρατίας, αλλά και τα έξοδα ένταξης. Αντίστοιχα αναφέρθηκαν στην έλλειψη εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου, όπου οι ομάδες αναγκάζονται να πληρώνουν γήπεδα, για να προπονούνται και να διοργανώνουν τους αγώνες τους.

Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της Φυσικής Αγωγής ως αναπόσπαστου κομματιού της εκπαίδευσης, που υποτιμάται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ πολλές φορές οι υποδομές φτιάχνονται με πρωτοβουλία των γυμναστών. Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε η προσφορά των αθλητικών σωματείων ως κοιτίδων αλληλεγγύης και αγάπης για το άθλημα, που φέρνουν πιο κοντά τον κόσμο στον αθλητισμό και δημιουργούν ιδεώδη που δεν έχουν να κάνουν με τη βία και το μίσος που καλλιεργούν οι «οπαδικοί στρατοί».

Ελλείψεις σε υποδομές και χώρους άθλησης

Στα Χανιά, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιώργος Γιατρουδάκης, γγ του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος του ΓΣ «Ελ. Βενιζέλος», Κώστας Πρωτοψάλτης, γγ της ΕΠΣΧ, Μανώλης Πηγουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Χανίων, Βαγγέλης Πρόκος, γγ Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου, Νίκος Κατσαντώνης, μέλος του ΔΣ του ΑΟ Κύδων, Φρόσω Δημητρουλάκη από το ΔΣ της Ενωσης Γυμναστών Χανίων, Μιχάλης Τζαμπατζάκης από το Τμήμα Αρσης Βαρών του ΑΟ Χανίων και Αποστόλης Παπαδάκης, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πλατανιά.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών τους βρέθηκαν τα προβλήματα των υποδομών όπως του κολυμβητήριου, του ποδηλατοδρόμιου, του Εθνικού Σταδίου κ.ά., αλλά και συνολικά οι ελεύθεροι χώροι. Επιπλέον, αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητήματα όπως στον σχολικό αθλητισμό, την προσβασιμότητα ΑμεΑ στον μαζικό αθλητισμό, αλλά και στη σημασία του ερασιτεχνικού αθλητισμού ειδικά τώρα και στις νεότερες ηλικίες. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην πραγματικότητα που βιώνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, στη δυσκολία να επιβιώσουν, στα προβλήματα με το Αθλητικό Μητρώο και στα εργασιακά προβλήματα των γυμναστών και των προπονητών ποδοσφαίρου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Με συσκέψεις με αθλητικά σωματεία, εκδηλώσεις με την παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο του αθλητισμού, ανάδειξη των προβλημάτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού κ.ά., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης τον αθλητισμό ως ανάγκη και δικαίωμα του λαού και της νεολαίας.

Με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις, το ζήτημα της οπαδικής βίας, τις νομοθετικές ρυθμίσεις στον χώρο του αθλητισμού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, τις ελλείψεις ελεύθερων χώρων, υλικοτεχνικών υποδομών, τα εργασιακά ζητήματα προπονητών και αθλητών κ.λπ., το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη προχώρησαν σε εκδηλώσεις και συσκέψεις που αγκαλιάστηκαν από ανθρώπους του αθλητισμού, οι οποίοι μετέφεραν πλούσια πείρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και οι αθλητές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και παραπέρα εμβάθυνσης της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο. Στην καρδιά της συζήτησης αναδείχθηκε η ανάγκη για ένταση της διεκδίκησης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά και από τα ίδια τα αθλητικά σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές κ.λπ.

Στο επίκεντρο ο αθλητισμός ως ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία

Αγκαλιάστηκε από αθλητές, προπονητές και εκπροσώπους σωματείων η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία». Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο του αθλητισμού στην πόλη, με εν ενεργεία και βετεράνους αθλητές, προπονητές και εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και ενώσεων να δίνουν το «παρών».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από: Τον Σάββα Δημητριάδη, πρόεδρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), τον Μιχάλη Θαλασσινό, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου, τον Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, αθλητικό συντάκτη και μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, τον Στέλιο Παγουλάτο, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Παπάφης», και τον Κώστα Λεβέντη, βετεράνο ποδοσφαιριστή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Γιώργος Λυσσαρίδης, γγ του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ, πρώην γγ Αθλητισμού και γγ του ΥΜΑΘ, Παναγιώτης Γιουρούκαλης, γγ της ΕΠΣΜ, Κώστας Παντέρης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, Μλάντεν Φορτούλα, βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Λάμπρος Ανδριόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών, Χάρης Παπαναγιώτου, πρώην προπονητής στην ΕΠΣΜ και εκπαιδευτικός, Θανάσης Καναράς, πρώην προπονητής στην ΕΠΣΜ και εκπαιδευτικός, Κούλα Γιαννακίδου, πρώην γγ Αθλητισμού και πρωταθλήτρια στίβου, Κώστας Παπαδόπουλος, βετεράνος αθλητής στίβου και χρυσός Βαλκανιονίκης στο δέκαθλο, Σάββας Λόρτος, πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Κώστας Αλμπανίδης, πρόεδρος του ΓΣ Μελιτέα, Σάββας Σιδηρόπουλος, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, Γιώργος Προεστός, πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ εφήβων, Γιώργος Τσίντζιλης, προπονητής στίβου, Γιάννης Βένος, πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Αρη, Διονύσης Ψωμιάδης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Ιορδάνης Κίτσιου, πρόεδρος του Ατλα Μενεμένης.


MotionTeam

Την εκδήλωση χαιρέτισαν - αν και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν - ο Γιώργος Κούδας, βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, και ο Γιώργος Μπαντής, πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ.

Εξελίξεις ενταγμένες στην πολιτική παράδοσης της αθλητικής δραστηριότητας

Ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις νομοθετικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι «βλέποντας κανείς τη συνολική εικόνα των προωθούμενων αλλαγών στον χώρο του αθλητισμού τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να κατανοήσει ότι αποσκοπούν στη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο του αθλητισμού και της εμπορευματοποίησής του» και ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή παράδοσης του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας προς εμπορική χρήση.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που περνούν σαν σκυτάλη από τη μία κυβέρνηση στην άλλη, όπως η απαξίωση του προγράμματος «Αθληση για όλους» και η περικοπή της χρηματοδότησής του διαχρονικά, από την εδραίωση της λογικής της ανταποδοτικότητας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την κατάργηση του προγράμματος από την κυβέρνηση της ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι. Ανέδειξε τις επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και επεσήμανε ότι «ιδιαίτερα σήμερα αυξάνονται φωνές αγωνίας, γιατί το κόστος συντήρησης των υποδομών, π.χ. των κολυμβητηρίων, με αφορμή την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, θα μεταφερθεί στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας αν δεν διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ώστε το κολύμπι - το μόνο άθλημα που μπορεί ακόμα και από βρεφική ηλικία να γνωρίσει ο άνθρωπος - να μην καταντήσει είδος πολυτελείας, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τον αριθμό των πνιγμών που μετράμε κάθε χρόνο στη χώρα μας».

Με αφορμή το παραπάνω παράδειγμα, υπογράμμισε τον «οικονομικό στραγγαλισμό που βιώνουν τα αθλητικά σωματεία, εργαζόμενοι σε αυτά, αθλητές, από τα δύο χρόνια της πανδημίας που μεσολάβησαν και το εκβιαστικό "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων". Οι επιπτώσεις είναι ορατές παντού. Δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν συγχωνευτεί ή κλείσει, αδυνατούν να πληρώσουν προπονητές».

Τόνισε ότι «σήμερα, με τις δυσκολίες που υπάρχουν, η συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και αποτελεί ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα υγείας (παχυσαρκία) όσο και από επικίνδυνα μονοπάτια (ναρκωτικά) οφείλεται στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων. Οφείλεται στην προσπάθεια των προπονητών, που παράλληλα με την άθληση, την αγωγή, διαπαιδαγωγούν τις νέες ηλικίες. Γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα». «Οταν όμως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την υποστήριξη (υποδομές, επιστημονικό δυναμικό, γυμναστές, γιατρούς, χρηματοδότηση), στερεύει», επεσήμανε ο Ν. Σοφιανός και εξήγησε: «Σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, το πώς θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή και η πρόσβαση του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Για το τι δομές και τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να διευκολυνθούν η οικογένεια και τα παιδιά της, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη συστηματική άσκηση, ως τρόπο ζωής».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «κριτήριο πρέπει να είναι η στήριξη των σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση. Η ενίσχυση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, με σύγχρονες υποδομές, μέσα και ειδικευμένο προσωπικό, που θα βοηθάνε στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και στην ανίχνευση του ταλέντου. Ο λαός έχει ανάγκη από έναν αθλητισμό όπου από απλός θεατής και δέκτης που είναι σήμερα να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή, όπου η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν και σε επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων».

Κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης

«Αυτό που χρειάζεται για να κοπεί το κακό από τη ρίζα είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. «Η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα διοικείται και θα ελέγχεται σε τακτική βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση και οι πορείες των ομάδων θα καθορίζονται εντός των γηπέδων. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί οριστικά ο αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα.

Mόνο έτσι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο να είναι μπίζνες και τζόγος. Ενα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί φυσικά να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες, και αυτό δεν μπορεί ούτε θέλει να το κάνει πράξη η σημερινή ή οποιαδήποτε άλλη αστική κυβέρνηση. Ολος αυτός ο πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος και σήμερα πηγαίνει σε συμμετοχή στις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ, να επιστρέφει σ' αυτόν, σχεδιασμένα, οργανωμένα, με δωρεάν σύγχρονες παροχές, με σύγχρονα μέσα στο σχολείο και στη γειτονιά, και όχι να τον καρπώνονται οι λίγοι, οι μεγάλοι όμιλοι και οι δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, δηλαδή ένας κεντρικός σχεδιασμός σε πανελλαδική κλίμακα με κατανομή προσωπικού και υποδομών, με ανάπτυξη όλων των μορφών σωματικής δραστηριότητας στο σχολείο, στον δήμο, στη γειτονιά.

Χρειάζεται επομένως αγώνας ώστε η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης να μπει στην ημερήσια διάταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη δουλειά και στη συνοικία, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Να υπάρξουν φωνές αντίδρασης από αθλητές, προπονητές, από φορείς, σωματεία και ανθρώπους του αθλητισμού.

Γιατί μόνο έτσι θα μάθει ο νέος φίλαθλος να μη βλέπει τον απέναντι οπαδό σαν αντίπαλο και τον μεγάλο παράγοντα στα επίσημα σαν θεό και σωτήρα, να κάνει τεμενάδες σε κατά φαντασίαν ευεργέτες που κυνηγάνε το κέρδος, ξεπλένουν χρήμα, γίνονται μαφιόζοι. Να πιέζει να τους χαριστούν χρέη, που τον ίδιο τον πνίγουν, κι ας είναι ψιλά γι' αυτούς...», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Μόνο έτσι το ποδόσφαιρο και το κάθε άθλημα θα γίνουν ένα παιχνίδι που θα τα χαίρεται πραγματικά ο κόσμος, σμίγοντας όμορφα τους ανθρώπους κάθε Κυριακή».

Τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο προσκήνιο

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι αθλητικοί παράγοντες αναφέρθηκαν στη δολοφονία του 19χρονου Αλκη, συνολικά στις αιτίες που γεννούν την οπαδική βία και τη δράση των εγκληματικών συμμοριών, που συνδέεται με την επιχειρηματική δράση των μεγάλων ΠΑΕ και καμία σχέση δεν έχει με την αγάπη για το άθλημα, για την ομάδα, για τη φανέλα. Κυρίως ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ο Σάββας Δημητριάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή, με 1.050 τμήματα στην ΕΠΣΜ, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται με τον νέο αθλητικό νόμο, που όπως είπε «εκ του αποτελέσματος συρρικνώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και σε λίγο καιρό θα το εξαφανίσει». Ενδεικτικά ανέφερε ότι 20 ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα πριν τον κορονοϊό δεν υπάρχουν στα φετινά πρωταθλήματα, γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πώς θα μπουν στο Μητρώο, πώς θα αντεπεξέλθουν στα έξοδα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κ.ά.

Ο Μιχάλης Θαλασσινός αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με την ανασφάλιστη εργασία που βιώνουν πολλοί προπονητές, την ανασφάλεια συνολικά στον κλάδο των προπονητών, αλλά και τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Στον αντίποδα «εμείς προβάλλουμε τις σύγχρονες διεκδικήσεις μας για υποδομές, για ελεύθερους χώρους άθλησης, για να έχει πρόσβαση ελεύθερα ο λαός και ο κόσμος του αθλητισμού».

Ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο πέρασμα από την εποχή της αλάνας στη σημερινή περίοδο, που οι νέοι πνίγουν την ανάγκη τους για άθληση, λόγω της έλλειψης ελεύθερων χώρων και αθλητικών υποδομών, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Οπως είπε, «χρειάζεται να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι, για να κατασκευαστούν υποδομές σύγχρονες, που θα ικανοποιούν την ανάγκη όλων των ηλικιών για άθληση».

Ο Στέλιος Παγουλάτος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη υποδομών, στα κλειστά γήπεδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης που μένουν αναξιοποίητα και ρημάζουν, στα παιδιά που όπου βρουν ελεύθερη γωνιά στήνουν ένα άτυπο γηπεδάκι ποδοσφαίρου. Αλλά και στην περίπτωση του γηπέδου στη Μαλακοπή, που «ρημάζει και προπονούνται 9 ομάδες, "φύγε εσύ - έλα εσύ"».

Ο Κώστας Λεβέντης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Θεσσαλονίκης να τοποθετηθούν με κοινή δήλωσή τους για την αποτρόπαιη δολοφονία του 19χρονου, καθώς και στο κάλεσμά τους για απομόνωση σε κάθε ΠΑΕ των βρώμικων συμμοριών, των φασιστικών λόχων και των δολοφονικών τους επιθέσεων. Τόνισε δε ότι είναι κρίσιμο σήμερα όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ