Την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις στις αντιμαχίες για τον έλεγχο του «προϊόντος» στην Ευρώπη
Eurokinissi |
Είναι ενδεικτικό ότι και με τους νέους σχεδιασμούς που ετοιμάζονται, το σκηνικό καθίσταται ακόμα πιο ρευστό, τόσο για το μέλλον των εγχώριων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων - με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις μικρότερες κατηγορίες της κάθε χώρας - όσο και για τις Εθνικές ομάδες. Εδώ και έναν μήνα γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι η γνωστή Λίγκα των ισχυρών ομάδων της Ευρώπης, Euroleague, από τη μία, και ο επίσημος φορέας της FIBA, με σύμμαχο εξ Αμερικής το ΝΒΑ, από την άλλη, ακονίζουν για τα καλά τα μεγάλα μαχαίρια ενόψει των όσων αναμένονται στον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ το επόμενο διάστημα.
Από τα όσα παρουσιάστηκαν τότε, το κυριότερο ήταν η δημιουργία μιας «ημίκλειστης» Λίγκας υπό την άκρως ...πιασάρικη (για εμπορικούς λόγους) επωνυμία «NBA Europe», με τη συμμετοχή 16 ομάδων, από τις οποίες τουλάχιστον οι 12 θα έχουν θέση μόνιμου μέλους. Μάλιστα, τα σχέδια περιλαμβάνουν και τη δημιουργία (μέσω σχετικής πρότασης σε αντίστοιχους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και πολυεθνικές) νέων ομάδων, με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ακόμα κι αυτές που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν λόγο στο «προϊόν» (π.χ. Λονδίνο, Αμστερνταμ), αλλά και κάποιους από τους ήδη ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα). Πλάνο που προστέθηκε κατ' απαίτηση της πλευράς του ΝΒΑ, που τα δικά του σχέδια για άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά δεν δείχνουν να ικανοποιούνται μόνο με την επιλογή ομάδων από το λεγόμενο γκρουπ των νυν ισχυρών που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται προάγγελος σημαντικών εξελίξεων, με ορόσημο το καλοκαίρι του 2026, όταν και θα κριθούν πολλά από τη λήξη του συμβολαίου της Euroleague με την αμερικανική πολυεθνική που έχει τα δικαιώματα διαχείρισης της Λίγκας.
Οι εξελίξεις που προέκυψαν δεν έδειξαν να βρίσκουν απροετοίμαστη την πλευρά της Euroleague, αφού οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών είχαν δώσει τα πρώτα σημάδια για το τι θα ακολουθήσει. Και μπορεί εντός της Λίγκας των ισχυρών η παρουσίαση των σχεδίων από FIBA - NBA, τουλάχιστον επικοινωνιακά, με τις δηλώσεις που ακολούθησαν, να μην εκλήφθηκε ως ...κήρυξη πολέμου, το σίγουρο όμως είναι ότι τα όσα συνέβησαν επέσπευσαν κατά πολύ τα δικά της σχέδια για την «επόμενη μέρα», συνολικά το μέλλον της στον χώρο και, φυσικά, τον λόγο της στα κέρδη.
Παράλληλα οι διοικούντες τη Λίγκα, βλέποντας την ...αμερικανική απόβαση του ΝΒΑ στην Ευρώπη μέσω της FIBA να απειλεί πλέον ευθέως το «προϊόν» της πρώτης, φέρονται να έχουν την πρόθεση να ρίξουν νερό (και αρκετό μάλιστα) στο κρασί τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και λόγω της κατάστασης που παραμένει ρευστή η επιστροφή της ρωσικής ομάδας στη Euroleague φάνταζε μέχρι πρότινος ιδιαίτερα απίθανη, πληροφορίες θέλουν το ενδεχόμενο αυτό - και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία - να έχει έρθει αρκετά βήματα πιο κοντά.
Την ίδια στιγμή, σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο και προκειμένου η θέση του «προϊόντος» να ισχυροποιηθεί περαιτέρω, ενόψει της όξυνσης του ανταγωνισμού η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα, η Λίγκα δείχνει να έχει μπει σε αναζήτηση νέων λύσεων, με τις βλέψεις προς τα αραβικά κεφάλαια να αναθερμαίνονται, με αφορμή και τη διεξαγωγή του φετινού Φάιναλ 4 της διοργάνωσης στο Αμπου Ντάμπι (23 - 25 Μάη). Ετσι, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο η συζήτηση για τη συμμετοχή της Dubai BC (αυτήν τη στιγμή αγωνίζεται στην Αδριατική Λίγκα) αρχικά τουλάχιστον στην άλλη διοργάνωση της Λίγκας, το Eurocup, με μελλοντικό στόχο φυσικά τη μελλοντική παρουσία της στη Euroleague. Εφόσον οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει και σημαντικό «χαρτί» της Λίγκας για πολλαπλά οφέλη (π.χ. χορηγίες), ενόψει και των όποιων αλλαγών μπορεί να υπάρξουν το καλοκαίρι του 2026.