Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 - ΠΑΡΙΣΙ
Ενταγμένοι στα παιχνίδια της αστικής τάξης για πολύπλευρα κέρδη

Και η φετινή διοργάνωση δεν ξεφεύγει από τις γενικότερες λογικές του θεσμού, στον οποίο κυριαρχούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η εξυπηρέτηση απώτερων στόχων

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, για την οποία απομένει λιγότερο από μια βδομάδα. Οπως συμβαίνει παραδοσιακά, βέβαια, κάποια αγωνίσματα θα ξεκινήσουν νωρίτερα, την Πέμπτη 25 Ιούλη, όμως η επίσημη πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή 26 Ιούλη, με την τελετή έναρξης. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, όπως και οι προηγούμενες διοργανώσεις έτσι και η φετινή στη γαλλική πρωτεύουσα αποτελεί το κορυφαίο ραντεβού στον χώρο του αθλητισμού, με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα κυνηγήσουν την καλύτερη δυνατή διάκριση. Σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, ωστόσο, δεν ξεφεύγουν ούτε οι Αγώνες του Παρισιού από το γενικότερο πλαίσιο των λογικών και των πρακτικών που χαρακτηρίζουν σήμερα τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ...κράτος εν κράτει των πολυεθνικών

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα αποδείχθηκε η πλήρης αλλοίωση του θεσμού - με τα σημάδια να υπάρχουν ήδη και από την πρώτη διοργάνωση - και καμία σχέση δεν έχουν πλέον οι Αγώνες με τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ειρήνης, όσο κι αν η έχουσα το γενικό πρόσταγμα του θεσμού, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, και οι εκάστοτε διοργανωτές προσπαθούν κάθε φορά έντεχνα να προβάλουν τις συγκεκριμένες αξίες, ως βιτρίνα της διοργάνωσης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ταυτιστεί με την πολιτική του κεφαλαίου, με τα συμφέροντά του για κερδοφορία και με τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς.


Οι πραγματικοί διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και όμιλοι, που σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών οι οποίες αναλαμβάνουν τη διοργάνωση υλοποιούν τους σχεδιασμούς για τους Αγώνες, πάντα ενταγμένους στη λογική του μεγαλύτερου κέρδους, της διαφήμισης κ.λπ. Αποτέλεσμα είναι κάθε φορά αυτές οι πολυεθνικές, με τις ευλογίες της ΔΟΕ (εναγκαλισμένη όπως είναι άλλωστε μαζί τους, μέσα από τα χορηγικά συμβόλαια), με αφορμή τη διοργάνωση να δημιουργούν το δικό τους ...κράτος εν κράτει, απολαμβάνοντας προκλητικά προνόμια στο κυνήγι για τα κέρδη. Και, φυσικά, στο τέλος της κάθε διοργάνωσης είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι των Αγώνων, με τον λαό της κάθε χώρας, όπως έχει φανεί περίτρανα στο παρελθόν, να είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» των παιχνιδιών της αστικής τάξης.

Στη σκιά των γενικότερων ανταγωνισμών

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές μέχρι σήμερα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την εξυπηρέτηση απώτερων σκοπών αλλά και την εφαρμογή πειραματισμών (επίσης με απώτερες βλέψεις), εξαιτίας και του σημαντικού επικοινωνιακού πλεονεκτήματος που προσφέρουν χάρη στη δημοφιλία τους. Ετσι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την όξυνση των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τόσο προηγούμενες διοργανώσεις όσο και η φετινή στη Γαλλία έδωσαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθούν νέες μάχες στον «παράλληλο πόλεμο» που συνοδεύει τους εν λόγω ανταγωνισμούς.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στην προηγούμενη διοργάνωση του Τόκιο, το 2021 (Ολυμπιακοί Αγώνες 2020) και συνεχίζονται στους Αγώνες του Παρισιού, με τον αποκλεισμό του ρωσικού αθλητισμού. Πολυπληθής συμμαχία χωρών απειλεί ανοιχτά τη ΔΟΕ με μποϊκοτάζ των Αγώνων αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για άρση του αποκλεισμού της Ρωσίας. Φυσικά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τη ρωσική πλευρά απούσα, η φετινή διοργάνωση αποτελεί για το ανταγωνιστικό στρατόπεδο ευκαιρία για ενίσχυση της θέσης του στον πόλεμο της προπαγάνδας.

Παρίσι 2024: Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος

Την ώρα που ο γαλλικός λαός στενάζει από σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, πληρώνοντας τα παιχνίδια συμφερόντων και τους ανταγωνισμούς της αστικής τάξης, τα μηνύματα που αφορούν τις οικονομικές συνέπειες της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι προμηνύουν γι' αυτόν νέα δεινά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εξαιτίας και του πληθωρισμού στη χώρα (αλλά και γενικά στην ΕΕ) το συνολικό κόστος της διοργάνωσης αναμένεται να ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ (όσον αφορά τα χρήματα που θα βγουν από τα δημόσια ταμεία), με τους Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους μάλιστα να παραδέχονται ότι ακόμα δεν μπορεί να βγει κάποιο τελικό νούμερο. Κάτι που προφανώς ενισχύει τις πιθανότητες το κόστος να ξεπεράσει ακόμα και τα 5 δισ. που προς στιγμήν ορίζονται ως ανώτατο ποσό. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα η εκτόξευση του κόστους έδειξε να προβληματίζει έντονα τη γαλλική κυβέρνηση, σε βαθμό που τον περασμένο Δεκέμβρη υπήρξε ...έφοδος της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής, με σκοπό τον έλεγχο σε μια σειρά συμφωνιών της δεύτερης με πολυεθνικές που αφορούσαν την παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς της διοργάνωσης (τελετή έναρξης, υπηρεσίες ασφαλείας κ.λπ.).

Αν και η γαλλική προεδρία τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι αριθμοί δεν θα φτάσουν τα ανώτατα ποσά και ότι το κόστος της διοργάνωσης δεν θα επηρεάσει το γαλλικό χρέος, εστιάζοντας και στα «οφέλη» από τα βελτιωτικά έργα σε διάφορους τομείς (π.χ. μεταφορές) τα οποία έγιναν με αφορμή τους Αγώνες, δεν φαίνεται να πείθει. Αρκετές έρευνες φανερώνουν τον προβληματισμό των Γάλλων πολιτικών σχετικά με την «επόμενη μέρα» των Αγώνων και τις συνέπειες στην οικονομία. Αλλωστε, τα προεόρτια έχουν έρθει εδώ και μήνες για τον γαλλικό λαό: Η υπέρογκη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των ΜΜΜ στο Παρίσι (από 2,5 ευρώ σε 4) και η εκτόξευση των ενοικίων σε καταλύματα τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου θα διεξαχθούν αγωνίσματα, π.χ. στη Λιλ για το τουρνουά μπάσκετ, αποτελούν ορισμένα από τα πρώτα μηνύματα για το τι θα επακολουθήσει.

Επικίνδυνοι πειραματισμοί με τα μέτρα ασφαλείας

Την ίδια στιγμή ο τομέας της ασφάλειας για μια ακόμα φορά - όπως και γενικότερα στις τελευταίες διοργανώσεις - δείχνει να παρέχει, πέραν μιας τεράστιας ευκαιρίας για κέρδη, και χώρο για επικίνδυνους πειραματισμούς σε βάρος των λαών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Αγώνων του Παρισιού τα ποσά που δαπανήθηκαν για τα μέτρα ασφαλείας ήταν τεράστια και, μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία αποτέλεσαν και την κύρια αιτία αρκετών αναπροσαρμογών - φυσικά προς τα πάνω - του συνολικού κόστους της διοργάνωσης, με τελικούς κερδισμένους συγκεκριμένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις υπηρεσίες. Εξάλλου, η γαλλική αστική τάξη βρίσκει στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μια πρώτης τάξης ευκαιρία τόσο για επίδειξη δύναμης όσο και για τη διαφήμιση συστημάτων και όπλων (σύστημα παρακολούθησης, τεχνολογία αντι-drone, radar με τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.), με σκοπό μελλοντική πώλησή τους.

Σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που αφορούν τη διοργάνωση, και θα κάνουν το Παρίσι να θυμίζει κατάσταση πολέμου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ, μίλησε μεταξύ άλλων για «πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας», τα οποία θα «προστατέψουν τη μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει αναλάβει ποτέ το Παρίσι». Αλλοι Γαλλοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι «ορισμένα μέτρα είναι αντιδημοφιλή» για τους πολίτες, ωστόσο «είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν». Σχετικά με το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυβερνητική τροπολογία που επέτρεπε την ύπαρξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένων αλγόριθμων στις κάμερες στους δρόμους και σε άλλα σημεία, οι οποίες πλέον θα μπορούν να ανιχνεύουν «ύποπτες συμπεριφορές» μέσα στα πλήθη και γύρω από τα στάδια, π.χ. άτομα που είναι στατικά, που θα βαδίζουν προς άλλη κατεύθυνση ή που θα φορούν κάλυψη. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η νομοθεσία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το 2025, δεν φαίνεται όμως να πείθουν ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο τέτοια μέτρα, που μπορούν να αξιοποιηθούν για καταστολή, να «έρχονται για να μείνουν».


Μπ. Τσ.

ΠΑΜΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση με συνδικάτα της Γαλλίας

Τη Δευτέρα 22 Ιούλη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμμετοχή Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων της Γαλλίας και θέμα:

«Ελλάδα 2004 - Γαλλία 2024. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου - οι εργάτες πρωταθλητές στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση».

20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων στην Ελλάδα, συνδικαλιστές από τη Γαλλία και την Ελλάδα θα συζητήσουν για την πάλη των εργατών μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ