Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Διαχρονικό έγκλημα όλων των κυβερνήσεων οι καταστροφικές πυρκαγιές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές:

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι διαχρονικό έγκλημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων κατά της ζωής, κατά της περιουσίας και φυσικά κατά του φυσικού περιβάλλοντος.

Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις - και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ - δεν είχαν τον απαραίτητο σχεδιασμό, δεν πήραν όλα τα μέτρα πρόληψης που χρειάζονταν έγκαιρα. Αλλά, εδώ και τώρα, παρότι βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν υποδομές, να εξασφαλιστούν μέσα, να εξασφαλιστεί προσωπικό. Αμέσως να προσληφθούν οι 4.000 πυροσβέστες που είναι απαραίτητοι, καθώς και οι 1.500 εργαζόμενοι για τις Δασικές Υπηρεσίες.

Να προχωρήσουν πολύ γρήγορα η καταμέτρηση, η χαρτογράφηση όλων των ζημιών, έτσι ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάστασή τους και βεβαίως να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές, για όλους τους πληγέντες».

ΛΕΣΒΟΣ
Στο έλεος των πυρκαγιών και της εγκληματικής πολιτικής το νησί

INTIME NEWS

Στο έλεος των πυρκαγιών βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου σε μια πυρκαγιά που απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως τα μεγάλα λόγια περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού γίνονται στάχτη με την πρώτη τους «υλοποίηση». Και σε αυτήν την πυρκαγιά φάνηκαν τόσο η έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού όσο και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, με ευθύνη της κυβέρνησης, γεγονός που στηλίτευσε σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

Εκ των υστέρων, έγινε προσπάθεια να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, για να ανακοπεί η πυρκαγιά, αφού για ακόμη μια χρονιά δεν πάρθηκε ούτε ένα τέτοιο στοιχειώδες μέτρο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η Πυροσβεστική, με τις ίδιες δυνάμεις, 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, έδινε για δύο μέρες μάχη με τις φλόγες.

Οι μέρες της φωτιάς απέδειξαν ότι η λαϊκή κινητοποίηση συνέβαλε σημαντικά ώστε να σωθούν λαϊκές περιουσίες, για να φτιαχτούν υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες, για να εμποδιστεί η διέλευση της φωτιάς από χαράδρες ή προς ορεινούς όγκους, πολύ περισσότερο προς κατοικημένες περιοχές και ειδικά στη σεισμόπληκτη από το 2017 Βρίσα. Στα Βατερά, που εκκενώθηκαν, η φωτιά έφτασε στη... θάλασσα, ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Σταυρός και Βρίσα. Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες. Στα Βατερά έμεναν σε κάποια σπίτια που κάηκαν, σεισμόπληκτοι από το 2017 που έχασαν το σπίτι τους τότε. Τώρα, έχασαν και αυτό το σπίτι από τη φωτιά...

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια

INTIME NEWS

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια
Ως προς το χρονικό των γεγονότων, η φωτιά στα Βατερά της δυτικής Λέσβου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου καίγοντας ένα από τα μεγαλύτερα πευκοδάση του νησιού. Γρήγορα οι φλόγες προχώρησαν προς το χωριό, φτάνοντας στα σπίτια του, το οποίο αργότερα εκκενώθηκε. Οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν με απόγνωση να καίγονται οι κατοικίες τους και οι κόποι μιας ζωής. Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με λάστιχα και κουβάδες να σώσουν τα σπίτια τους. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Καστρί και κατέβηκε προς τα κάτω. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε σε δύο μέτωπα.

Το απόγευμα του Σαββάτου το πύρινο μέτωπο κινούνταν προς τον δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά. Δεκάδες ήταν τα σπίτια που είχαν καεί, ενώ σκάφος του Λιμενικού επενέβη προκειμένου να απομακρύνει 9 ανθρώπους από την παραλία της περιοχής. Την τελευταία στιγμή καταβάλλονταν προσπάθειες για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Αποκαΐδια τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Οπως τόνισε σε δήλωσή της η Μ. Κομνηνάκα, στα Βατερά έγιναν αποκαΐδια «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ότι υπάρχει στελέχωση και εξοπλισμός». Αναφέρθηκε στις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι σώζεται, στην προσπάθεια κατοίκων και εθελοντών να βοηθήσουν και πως η βοήθεια «πέφτει στο κενό όταν η απουσία της πρόληψης μας κάνει για άλλη μία φορά να μετράμε τις πληγές μας». Απαίτησε να σταλούν δυνάμεις και μέσα της Πυροσβεστικής αλλά και να βοηθηθούν οι άνθρωποι σε ό,τι αφορά τη στέγασή τους, καθώς η περιοχή των Βατερών παρέμενε χωρίς νερό και ρεύμα. Το βράδυ του Σαββάτου οι φλόγες πλησίαζαν το σεισμόπληκτο χωριό Βρίσα.

Το πρωί της Κυριακής η φωτιά μαινόταν σε δύο μέτωπα, ένα προς τον Σταυρό, όπου η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη, και ένα δεύτερο και μεγαλύτερο προς τη Βρίσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους κατοίκους της Βρίσας δεν στάλθηκε καν μήνυμα για απομάκρυνση επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι είναι ακατοίκητο από το 2017 μετά το σεισμό. Τελικά το μεσημέρι της Κυριακής, στάλθηκε μήνυμα μέσω του «112». Λίγο αργότερα κλήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό τους οι κάτοικοι του Σταυρού, καθώς η φωτιά πλησίαζε απειλητικά προς την περιοχή. Η Πυροσβεστική, με τις ίδιες δυνάμεις όπως και τις προηγούμενες μέρες στο νησί, προσπαθούσε να περιορίσει τις φλόγες με στόχο να μην περάσουν στο χωριό και στη ρεματιά της περιοχής καθώς η εξέλιξη θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη αν επεκτεινόταν στο πυκνό δάσος στα Πλωμαριτοχώρια, νότια του λεσβιακού Ολύμπου. Την ίδια στιγμή κάτοικοι και εθελοντές στη Βρίσα παρέμεναν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων καθώς η καμένη έκταση των περίπου 15.000 στρεμμάτων - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - έκρυβε πολλές μικρές εστίες. Το δεύτερο μέτωπο ήταν το πρωί πλησίον του οικισμού της Βρίσας, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση ήταν καλύτερη.

Ωστόσο, νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε χτες στις 9.30 το πρωί σε δύο μέτωπα, λόγω της ενίσχυσης των βόρειων ανέμων. Η φωτιά φούντωσε στην περιοχή Ρογκάδα και βορειοδυτικά της Βρίσας σε αρκετή απόσταση όμως από τον οικισμό. Σε ύφεση ήταν το μέτωπο του Σταυρού.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην κατάσβεση

Υδροφόρες στη μάχη της κατάσβεσης
Υδροφόρες στη μάχη της κατάσβεσης
Να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς καλούσε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ από τις πρώτες στιγμές που αυτή ξέσπασε.

Ετσι, εξαρχής μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονταν κοντά στο σημείο, ενώ συνεχώς έσπευδαν και άλλες δυνάμεις. Στον χώρο βρισκόταν κλιμάκιο της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Ρήγα και η βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα.

Σε παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα στον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου, τονίστηκε ότι η συνδρομή των μελών και φίλων του ΚΚΕ, άλλων χωριανών θα είναι άμεση, όπως και έγινε. Μάλιστα, η βουλευτής με αντίστοιχες παρεμβάσεις της σε αιρετούς και αξιωματικούς των σωμάτων που επιχειρούσαν στην κατάσβεση ζήτησε να ενταχθούν άμεσα και βέλτιστα οι παραπάνω στην προσπάθεια για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς.

Με όλες τους τις δυνάμεις οι κομμουνιστές, αγρότες και άλλοι κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα αλλά και με κασμάδες, φτυάρια και ό,τι εργαλεία διέθεταν, συνέδραμαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στην εξέλιξη της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς, η ΤΕ Λέσβου απηύθυνε νέο κάλεσμα για «να πληθύνει η αλληλεγγύη και η συμμετοχή από αγροτικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία». Βασικό σημείο συγκέντρωσης για όσους έσπευδαν να βοηθήσουν ήταν η Βρίσα, στην είσοδο του χωριού. Εκεί, συγκεντρώθηκαν νερά, χυμοί και τρόφιμα, πολύτιμα εφόδια για όσους συμμετείχαν στην πολύωρη αυτή μάχη, αλλά και υδροφόρα μηχανήματα για να υποστηρίξουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Μ. Κομνηνάκα στην περιοχή της φωτιάς
Η Μ. Κομνηνάκα στην περιοχή της φωτιάς
Καθοριστική ήταν η συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το συγκεκριμένο χωριό οι ανήμποροι και όσοι ήθελαν να φύγουν μετά την εντολή εκκένωσής του το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ το Κόμμα με παρέμβασή του σημείωνε την αναγκαιότητά της από το προηγούμενο βράδυ. Μαζί με φαντάρους βοήθησαν με αυτοθυσία για την εκκένωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το βανάκι της Πολιτικής Προστασίας δεν κατάφερε να προσεγγίσει το χωριό.

Ταυτόχρονα, για τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή και ώστε να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νερό με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αγρότες της ευρύτερης περιοχής με υδροφόρες και άλλα μέσα διαμόρφωσαν δίκτυο ανεφοδιασμού. Η λαϊκή πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε με τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ έδωσε χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, με αποτέλεσμα η φωτιά να ανακοπεί πριν το χωριό.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη, για να ληφθούν όλα τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν.

ΕΒΡΟΣ
Για πέμπτη μέρα φλέγεται το δάσος της Δαδιάς

Eurokinissi

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις δίνουν πάνω από 300 άνδρες της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει από την περασμένη Πέμπτη το μοναδικής βιοποικιλότητας δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Εβρου.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, του Στρατού και των δασεργατών να επικεντρώνονται στη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ μέτωπο της φωτιάς έφτασε χτες Δευτέρα μέχρι την Εθνική οδό, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας - Λαγυνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κατακάψει περισσότερα από 25.000 στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό πευκόδασος και καταφύγιο άγριων ζώων όπου απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (μαυρόγυπας, όρνιο και ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Η κοινότητα Δαδιάς της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου, όπως και οι κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού κηρύχθηκαν χτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς, ενώ το βράδυ της Κυριακής οι αρχές έδωσαν εντολή απομάκρυνσης για όσους είχαν μείνει στο χωριό Δαδιά, μετά την προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που είχε προηγηθεί.


Επίσης, την Κυριακή, λίγο πριν από τις 9 μ.μ., η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο απομακρύνθηκε και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Ολυμπος».

Σε ετοιμότητα για να συνδράμουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, με τον δήμαρχο Σουφλίου, Π. Καλακίκο, και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δ. Πέτροβιτς, απαιτήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για τον περιορισμό και την κατάσβεση και να επιταχθεί το σύνολο των μηχανημάτων και του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Επίσης, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και της γύρω περιοχής λόγω της αποπνικτικής κατάστασης που επικρατεί στην ατμόσφαιρα και απαιτήθηκε να γίνουν άμεσα μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αν χρειαστεί να δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό, ενώ τονίστηκε ακόμα πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την πλευρά τους, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Εμποροϋπάλληλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ κάλεσαν με κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη τους και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνδράμουν για ό,τι απαιτηθεί και παράλληλα τόνισαν πως η περιβαλλοντική καταστροφή του πάρκου της Δαδιάς και οι συνέπειές της αφορούν το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών του νομού.

Στο σημείο κλιμάκιο του ΚΚΕ


Στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Εκεί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σουφλίου, Π. Καλακίκο, ενώ στη συνέχεια συζήτησε με δασεργάτες αλλά και κατοίκους του χωριού.

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του στο σημείο ο Λεωνίδας Στολτίδης, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα για την κατάσταση αλλά και να κρύψει το πραγματικό αίτιο αυτής της μεγάλης καταστροφής.

«Αυτό που η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν προετοιμασία», τόνισε, «είναι η αποδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως στους 4 εναπομείναντες δασοφύλακες αναλογούν 800.000 στρέμματα δάσους». Επίσης, αναφέρθηκε στα φράγματα της περιοχής, που ενώ θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στο έργο της πυρόσβεσης αυτά είναι άδεια από νερό λόγω ανύπαρκτης συντήρησης, και πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση για την πρόληψη ήταν ελάχιστη και δεν κάλυψε το προφανές, την ανάγκη αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες φτιάχνονται τελευταία στιγμή από τους δασεργάτες προκειμένου να φράξουν τον δρόμο της φωτιάς για να μη φτάσει σε χωριά.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αν και υπάρχει δυνατότητα με βάση την επιστήμη για ολιστική προσέγγιση πρόληψης ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, «η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος την περιοχή, το πλούσιο δάσος απέναντι σε οποιαδήποτε δολιοφθορά είτε εμπρησμό είτε καιρικό φαινόμενο και βέβαια ανοιχτό σε οποιεσδήποτε ορέξεις έρχονται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία έχουνε εκφραστεί τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή και για μέρος του δάσους».

Ακόμα, αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες, που την ίδια ώρα που τα εναέρια μέσα προσφέρουν λίγα λόγω της έντονης πυκνότητας του δάσους και το γεγονός ότι η φωτιά είναι έρπουσα, αυτοί δύσκολα μπορούν να την προσεγγίσουν ενώ δεν έχουν λυθεί και ζητήματα σίτισης και στέγασής τους.

«Αυτό ονομάζει η κυβέρνηση προετοιμασία... Είναι όντως προετοιμασία να αφήσει στο έλεος τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και το δάσος;», αναρωτήθηκες χαρακτηριστικά ο ίδιος και κάλεσε τον λαό να μην ανεχτεί πλέον αυτόν τον εμπαιγμό, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την προστασία των δασών είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που δίνονται για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και να απαιτήσει, βγαίνοντας στο προσκήνιο, μέτρα ουσιαστικής αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Φωτιά και στο Αλιβέρι

Φωτιά ξέσπασε χτες στο Αλιβέρι Εύβοιας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον κεντρικό δρόμο από Αλιβέρι προς Βέλος. Λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε μία ακόμη πυρκαγιά στον Αγιο Λουκά Αλιβερίου.

Οπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνελήφθη από ανακριτικούς πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και Αλιβερίου στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 63 ετών, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

ΚΡΗΤΗ
Σοβαρές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική με τα γνωστά προβλήματα που έχει σε μέσα και προσωπικό λόγω της υποχρημαδότησής της και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε, ήδη, με πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, κ.α.), τόσο σε κατοικημένες, βιοτεχνικές όσο και σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Οπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην πρόσφατη Επερώτησή της προς τον περιφερειάρχη, εξαιτίας της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης διατηρούνται και στους τέσσερις νομούς οι μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με οξυμένα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των ελλείψεων σε μέσα προστασίας των εργαζομένων, των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές (π.χ. Ηράκλειο, Αγιος Νικόλαος), των ακάλυπτων αναγκών για αναβάθμιση πυροσβεστικών κλιμακίων (π.χ. Σητείας, Ιεράπετρας, Σπηλίου, Μοιρών) σε πυροσβεστικούς σταθμούς και δημιουργία νέων.

Ενδεικτικά και μόνο από το σύνολο των ελλείψεων η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι στο Ηράκλειο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, διαπιστώνεται αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος πυρασφάλειας κ.τ.λ., ενώ όλα τα οχήματα του νομού στελεχώνονται με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Επιπλέον τα οχήματα της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου είναι απαρχαιωμένα (μόνο 6 οχήματα είναι κάτω των 10 ετών, ενώ υπάρχουν μόνο 4 οχήματα χωρητικότητας άνω των 2,5 τόνων νερού). Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των πυροσβεστών όσο και για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Μαζί με αυτά, το υπάρχον κτίριο που στεγάζονται η ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου, η ΠΕΠΥΔ Κρήτης, το ΠΕΚΕ Κρήτης και ο 1ος ΠΣ Ηρακλείου ανεγέρθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια και σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τις αυξημένες ανάγκες της υπηρεσίας σε χώρους όσο και την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στα Χανιά, μόνο για τις βάρδιες επιφυλακής απαιτούνται 4 αξιωματικοί σε 24ωρη βάση, ενώ για το σύνολο των αναγκών της υπηρεσίας υπάρχουν μόλις 7. Ακόμη, δεν υπάρχει ειδικό καλαθοφόρο όχημα για την παρέμβαση σε υψηλά κτίρια εντός πόλης.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου παραμένει το χρόνιο αίτημα για μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο που να καλύπτει τις ανάγκες, ενώ το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο, όπως και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, που δεν επαρκούν. Τα ίδια ισχύουν και στην περιοχή της Σητείας, μολονότι είναι η πιο ξηροθερμική περιοχή της Κρήτης μαζί με την περιοχή της Ιεράπετρας και συντρέχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τους δυνητικούς κινδύνους πυρκαγιάς, π.χ. λειτουργούν ο ΑΗΣ της ΔΕΗ Αθερινόλακκου, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας και είναι εγκαταστημένα - σχεδόν σε όλη την έκταση του δήμου - αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα στα φαράγγια της περιοχής (Ρίχτη, Ζάκρου, Χοχλακιές κ.ά.). Επιπλέον, παραμένει το αίτημα για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας και Ιεράπετρας, όπως και για δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα βορινά χωριά Σητείας και στο Παλαίκαστρο και η ανάγκη για τοποθέτηση και συντήρηση νέων κρουνών, δεξαμενών σε δασικές εκτάσεις, εντός του αστικού ιστού, οδικού δικτύου, όπως κατά καιρούς έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Τα ίδια και στο Ρέθυμνο, με τις ελλείψεις και τις ακάλυπτες ανάγκες αναβάθμισης των πυροσβεστικών κλιμακίων, μολονότι ειδικά τα νότια του νομού έχουν πληγεί από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι - μέσα στην αντιπυρική περίοδο και ενώ στο παρελθόν έχει ξεσπάσει πυρκαγιά - το φοινικόδασος του Πρέβελη δεν έχει καθαριστεί, ενώ όπως καταγγέλλεται δεν υπάρχει ούτε ένα έργο πυροπροστασίας ή υποδομές πυρόσβεσης κατά μήκος του, μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ΗΛΕΙΑ
Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης του 2007

Eurokinissi

Οι μνήμες της φονικής πυρκαγιάς του 2007 ξύπνησαν για τους κατοίκους της Ηλείας, που έζησαν για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστοι και περικυκλωμένοι από τη φωτιά και τις εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στις 3.30 μ.μ., έκαιγε ανεξέλεγκτα, μέχρι και χτες Δευτέρα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν έξι οικισμοί, ενώ υπήρχαν αναφορές για καμένα σπίτια σε Σκιλλουντία και Κρέστενα.

Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτική και δασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα και από το απόγευμα όλοι βρίσκονταν σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές. Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά κατευθυνόταν νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Αγιος Αθανάσιος. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν ενισχυθεί φτάνοντας τους 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού έκαναν μέχρι τη δύση του ήλιου δύο τράκτορες και τέσσερα ελικόπτερα.

Στο χωριό Γρύλλος είχε γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το «112» για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή, ενώ, κατά την Πυροσβεστική, είχε δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα, καθώς και σε μία κατασκήνωση με εκατοντάδες παιδιά. Οπως ανέφεραν αναγνώστες του «902.gr», το απόγευμα η φωτιά είχε φτάσει και στο χωριό Βρίνα και ειδικότερα στο νεκροταφείο της περιοχής, ενώ κατήγγειλαν πως ούτε μήνυμα του «112» έχει φτάσει σε αυτούς. Σε προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία, δεν απαντούσε κανείς στα τηλέφωνα. Ετσι, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για να σώσουν το βιος τους, γεμίζοντας νερό τα βυτία στα τρακτέρ, καθώς, όπως επισήμαιναν, ούτε Πυροσβεστική υπήρχε στο χωριό αλλά ούτε και Αστυνομία.


Eurokinissi

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν, πλέον, εκτός οικισμών και κινούνταν σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Οσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Σε πλήρη ετοιμότητα είχαν τεθεί τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς και το νοσοκομείο του Πύργου. Ενας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά διακομίστηκε στο ΚΥ Κρεστένων.

Χτες το πρωί η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Επιτόπου επιχειρούσαν 159 πυροσβέστες με 59 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Η πυρκαγιά κινούνταν νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρία μέτωπα. Σε ενδείξεις εμπρησμού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης στην περιοχή.

Στην πολύπαθη Ηλεία και στο χωριό Βρίνα βρέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Τεφάνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και την Τασία Αγγελοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονταν στα πύρινα μέτωπα.

Και σε αυτήν την πυρκαγιά «το κυβερνητικό σχέδιο, για το οποίο πολλά ακούγαμε τις προηγούμενες μέρες από τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, πήγε περίπατο», τόνιζε η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει η ΤΕ Ηλείας, τις τελευταίες μέρες είχε γίνει καθημερινό φαινόμενο στον νομό να ξεσπάει συνεχώς και μια πυρκαγιά (Ανδρίτσαινα, Αγναντα, Βάλμη, Μπόρσι, Βάρδα, Ροδιά, Κρέστενα κ.ά.). Πουθενά δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, ούτε και άλλα μέτρα πρόληψης.

Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες σε χορτολιβαδική έκταση στην Αγ. Γαλήνη Ρεθύμνου. Κινητοποιήθηκαν 52 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και ελικόπτερο. Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά. Κινητοποιήθηκαν 24 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα.

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαγιάδα Φιλιάτων Θεσπρωτίας εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ είχε δοθεί εντολή για ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζωφριά, στα Ανω Λιόσια Αττικής, στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους. Η φωτιά έκαιγε κυρίως χαμηλή βλάστηση, στο τέρμα της οδού Θέτιδος, χωρίς να απειλούνταν σπίτια. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Αντίστοιχα, πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην περιοχή Πέτρινη Πολιτεία, στον δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 36 στελέχη του Σώματος με 12 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο ελικόπτερα. Σε εξέλιξη βρισκόταν δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς, όπου εκτιμάται πως έχουν καεί 20.000 στρέμματα. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνταν από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα.

Φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Καλλονή Τροιζήνας, στην Πελοπόννησο, ενώ άλλη μία στις περιοχές Αλμυρή και Κατακάλι Κορινθίας. Αμεσα έσπευσαν στο σημείο 15 πυροσβέστες με εφτά οχήματα. Επίσης κινητοποιήθηκαν και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά, που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, έκαψε δασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 30 στελέχη του Σώματος με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος αλλά και δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς η φωτιά ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και έκαιγε στον οικισμό.

Κοντά στα σπίτια έκαιγε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Σπιάτζα, στην περιοχή της Σαρακίνας στην Ηλεία, λίγες μόλις μέρες μετά τις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν στον νομό. Το μέτωπο ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και κατάκαιγε χορτολιβαδική έκταση, με ξερά χόρτα και καλάμια.

Φωτιά ξέσπασε και στη Μεσσηνία, κοντά στη Φοινικούντα, στην επαρχιακή οδό Κορώνης - Καμαρίας η οποία έκαιγε δασική περιοχή και εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 61 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 14 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή σε Λέσβο και Εβρο

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προεκτίμηση της ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Εβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2.527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1.709,67 εκτάρια. Θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2.429,83 εκτάρια.

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλη και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ