Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΣΧΕΔΙΟ ΝΙΚΗΣ» ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Σχέδιο παραπέρα κλιμάκωσης που οδηγεί σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο διαβουλεύεται για τα επόμενα βήματα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Από την τετραμερή συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας

2024 The Associated Press. All

Από την τετραμερή συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας
Εντατικές διαβουλεύσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία για τον συσχετισμό δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα διεξάγει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με δεδομένα τα συνεχή εδαφικά κέρδη του ρωσικού στρατού στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας συζητήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μία μέρα μετά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφτηκε τη Γερμανία, όπου εκτός από επαφές με την ηγεσία πραγματοποίησε τετραμερή συνάντηση με τον καγκελάριο, Ολ. Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ.

Το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αποτελεί στην ουσία σχέδιο επέκτασης του πολέμου με απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ενώ αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια γενικευμένη, παγκόσμια αναμέτρηση της «Δύσης» με το «στρατόπεδο» Κίνας - Ρωσίας.

Οπως τόνισε ο Ζελένσκι, η υποστήριξη των ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία είναι και «αυτοάμυνα», αφού ο πόλεμος επεκτείνεται ήδη πέρα από την Ευρώπη, «με Βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμούν μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, το ρωσικό κράτος να αναπτύσσει ιρανικά όπλα και την Κίνα να τους υποστηρίζει».

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να σταλούν για να πολεμήσουν εναντίον μας», ανέφερε, περιγράφοντας την προοπτική αυτή ως «πρώτο βήμα προς έναν παγκόσμιο πόλεμο».

Σχέδιο γενικευμένης σύγκρουσης με αντάλλαγμα επενδύσεις και «στρατηγικούς πόρους»

Με δεδομένο ότι τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται και εξοπλίζονται ραγδαία για μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση με τη Ρωσία και συμμάχους της, το Κίεβο καλεί σε κλιμάκωση στρατιωτική και πολιτική, ζητώντας το ευρωατλαντικό στρατόπεδο να ξεπεράσει όλες τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας προκειμένου να την «εξαναγκάσει» σε διαπραγματεύσεις για «δίκαιη ειρήνη».

Το σχέδιο του Ζελένσκι έχει πέντε βασικούς άξονες:

  • Προτάσσει μια «άνευ όρων πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» - ακόμη κι αν δεν οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης - «διασφαλίζοντας τη θέση της Ουκρανίας στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας».
  • Εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «για την καταστροφή του επιθετικού δυναμικού της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο έδαφος του επιτιθέμενου κράτους».
  • Ανάπτυξη στο ουκρανικό έδαφος ενός ολοκληρωμένου πακέτου στρατηγικού μη πυρηνικού οπλοστασίου, για την «αποτροπή οποιασδήποτε στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία». Το πακέτο «μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής» αφορά ένα «κατάλληλο πακέτο πυραύλων» και έχει συζητηθεί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Η «Δύση» θα έχει ρόλο στην «προστασία» και διαχείριση των κρίσιμων πόρων της Ουκρανίας. Οσοι «στάθηκαν στο πλευρό» του Κιέβου θα μπορούσαν να ανταμειφθούν με «επενδυτικές ευκαιρίες». Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα «στρατηγικά κοιτάσματα» της Ουκρανίας (ουρανίου, τιτανίου, λιθίου, γραφίτη) που, όπως είπε, αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και στο πλούσιο έδαφος της χώρας, που κατέχει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού. Αυτοί οι «στρατηγικά πολύτιμοι πόροι θα ενισχύσουν είτε τη Ρωσία και τους συμμάχους της είτε την Ουκρανία και τον δημοκρατικό κόσμο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Πρόεδρος.
  • Τέλος, προτείνει την αντικατάσταση στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη με ουκρανικά σώματα. Μετά τη σύγκρουση ο ουκρανικός στρατός μπορεί «να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης» και παγκοσμίως, ανέφερε ο Ζελένσκι. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η πολεμική εμπειρία που αποκτά το ευρωατλαντικό μπλοκ για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία στοιχίζει τεράστιες απώλειες στον ουκρανικό στρατό, τις οποίες δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αναπληρώσει.
«ΝΑΤΟ ή πυρηνικά» για την Ουκρανία

Εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ, η μόνη της επιλογή θα είναι να οπλιστεί με πυρηνικά όπλα, τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ποια είναι η λύση; Είτε η Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είτε πρέπει να συνάψουμε κάποια συμμαχία. Δεν γνωρίζουμε καμία βιώσιμη συμμαχία εκτός από το ΝΑΤΟ σήμερα», πρόσθεσε.

«Ποιος παράτησε τα πυρηνικά του όπλα; Μόνο η Ουκρανία. Ποιος πολεμά σήμερα; Η Ουκρανία», είπε, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι έθεσε αυτό το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ.

Στην πραγματικότητα, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του Κιέβου με τους «συμμάχους» του επανέρχονται όλες οι απαιτήσεις που αυτό είχε, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πριν ξεκινήσει η πλήρους κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Ενδεικτικά, και το 2022, λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είτε η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ είτε θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως «εγγύηση ασφαλείας».

Η Ουκρανία θα μπορούσε να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα μέσα σε λίγες βδομάδες και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ρωσικού στρατού, γράφει η «Bild», επικαλούμενη ανώνυμο Ουκρανό αξιωματούχο που εργάζεται στον τομέα των προμηθειών όπλων: «Εχουμε το υλικό, έχουμε τη γνώση. Εάν δοθεί η εντολή, θα μας πάρει μόνο μερικές εβδομάδες για να φτιάξουμε την πρώτη βόμβα». Η δήλωση φέρεται να έγινε πριν από μήνες σε κλειστή ενημέρωση, όπου ήταν παρών ανταποκριτής της «Bild».

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται πιθανό εάν, μετά το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης, η Ουκρανία δεν γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ και υπάρξουν νέες στρατιωτικές ενέργειες από τον ρωσικό στρατό.

Πάντως, η Μόσχα αμφισβήτησε την ικανότητα του Κιέβου να φτιάξει πυρηνική βόμβα, ενώ ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η Ουκρανία ετοιμάζει μια «βρώμικη βόμβα». Ο ίδιος επαίνεσε τον Ντ. Τραμπ για τη δήλωσή του ότι ο Ζελένσκι ευθύνεται για την έναρξη του πολέμου, ότι «δεν έπρεπε να αφήσει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος», τον οποίο «έχει χάσει» η Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία και οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα λάβει απάντηση.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία πραγματοποιεί φέτος σειρά πυρηνικών ασκήσεων, ενώ την περασμένη βδομάδα και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε τα ετήσια πυρηνικά γυμνάσια.

Η Ρωσία ελέγχει τη μαχητική ετοιμότητα μονάδας πυρηνικών πυραύλων σε περιοχή βορειοδυτικά της Μόσχας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας. Η δοκιμή περιλαμβάνει άσκηση μεταφοράς καμουφλαρισμένων πυραύλων Yars - με βεληνεκές μέχρι 11.000 χλμ. - και προστασίας τους από αεροπορική επίθεση και από εχθρικές ομάδες δολιοφθοράς, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Διαβουλεύσεις για τον «βαθμό κλιμάκωσης» με τη Ρωσία

Πέρα από τις καθιερωμένες ανακοινώσεις για νέες προμήθειες όπλων στο Κίεβο, οι διαβουλεύσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ επικεντρώνονται στον «βαθμό κλιμάκωσης» με τη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Και εδώ υπάρχουν διαφωνίες και «αποχρώσεις».

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πλήρης αρμονία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στο πλαίσιο της αξιολόγησης του σχεδίου νίκης που παρουσίασε ο Ζελένσκι», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, συμπληρώνοντας: «Στην πραγματικότητα, αυτό το σχέδιο περιέχει μόνο μια βασική θέση - την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ».

«Διασφαλίζουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», δήλωσε ο Ο. Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι «θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε για «έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» για την Ουκρανία και δεσμεύτηκε για υποστήριξή της μέχρι να πετύχει «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Ο Ζελένσκι προσπαθεί να «πουλήσει» το «σχέδιο νίκης» του στους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το δεχτούν, γράφουν οι «New York Times». «Οι Δυτικοί σύμμαχοι φοβούνται ότι τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος θα κλιμακώσουν τον πόλεμο και αρνήθηκαν να άρουν τους περιορισμούς για τα δυτικά όπλα», δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι «η σχετική έλλειψη αμερικανικών πυραύλων ATACMS είναι ένας λόγος που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να δώσει το "πράσινο φως" για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία, όταν μάλιστα μαίνονται άλλες συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ασία».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία θα εκτρέψουν πόρους από την περιοχή του Ειρηνικού, όπου ο στρατός προσπαθεί να στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα χαράσσουν μακροπρόθεσμη στρατηγική στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Ρωσία - Κίνα, συνεχίζουν να εξοπλίζονται ραγδαία, να αυξάνουν και να αναδιατάσσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό, τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι δύσκολο να κρατήσει τη γραμμή άμυνας» και επιπλέον «θα εισέλθει στη χειμερινή περίοδο με τον ενεργειακό της τομέα σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το 75% των ενεργειακών υποδομών έχουν πληγεί από ρωσικά χτυπήματα.

Η Γαλλία, είπε ο Μπαρό, υποστηρίζει την πρόταση του Κιέβου να προσκαλέσει τη Μόσχα στη δεύτερη διάσκεψη για την Ουκρανία, «την οποία οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν να διοργανώσουν πριν από το τέλος του 2024».

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία προετοιμάζεται για κούρσα εξοπλισμών, αυξάνοντας τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, στο κανάλι LCI. Μπροστά στον «εντυπωσιακό ρυθμό εξοπλισμού της Ρωσίας» το Παρίσι, σύμφωνα με τον «νόμο στρατιωτικού προγραμματισμού», θα αυξήσει τις «αμυντικές» δαπάνες το 2025 κατά 3 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 50,5 δισ. ευρώ, παρά τη συνολική σημαντική περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σ. Λεκορνί, το 2025 θα πρέπει να είναι καθοριστικό όσον αφορά τον επανεξοπλισμό του γαλλικού στρατού.

Aλλο ενδεικτικό παράδειγμα αφορά την ιταλική «Leonardo» και τη γερμανική «Rheinmetall» οι οποίες δημιούργησαν κοινοπραξία ενώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις τους για παραγγελίες αξίας 8,2 δισ. ευρώ για 132 άρματα μάχης και 140 οχήματα μάχης, που θα αναπτυχθούν και θα παραδοθούν έως το 2037.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ