Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο τραπέζι η αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - Η Ρωσία απειλεί με πυρηνική σύγκρουση

Ενα νέο μέτωπο αναδύεται στη Μολδαβία και τον «φιλορωσικό» θύλακα της Υπερδνειστερίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος στην ομιλία για την «κατάσταση του έθνους»

Copyright 2024 Sputnik

Ο Ρώσος Πρόεδρος στην ομιλία για την «κατάσταση του έθνους»
Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για ενδεχόμενη αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, το ξεκάθαρο μήνυμα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για πυρηνική απάντηση και η «έκκληση» των αυτονομιστικών αρχών της Υπερδνειστερίας προς τη Μόσχα για «προστασία» δείχνουν πως όλα είναι «στο τραπέζι» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και κάθε σενάριο κλιμάκωσης είναι δυνατό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε την περασμένη βδομάδα κάτι που δεν είχε ξαναειπωθεί δημόσια, σκιαγραφώντας τι μπορεί να σημαίνει για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πως θα κάνει «ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο».

Οπως τόνισε, «δεν μπορεί να αποκλειστεί» για το μέλλον η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ενώ παραδέχτηκε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, υπενθύμισε ότι και άλλα «ταμπού» έσπασαν στα δύο χρόνια του πολέμου, όταν κάποιες κυβερνήσεις δήλωναν «ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας».

Περίπου 20 ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι κρατών της Ευρώπης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη Σύνοδο για την Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τον Μακρόν το «πνεύμα» της συζήτησης ήταν πως «όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας». Εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία», καθώς «η ήττα της Ρωσίας είναι απόλυτα απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης».

«Η νίκη της Ουκρανίας πρέπει να είναι ο στόχος μας, διαφορετικά δεν θα πετύχουμε τίποτα. Αυτό ήταν το πνεύμα αυτής της συνάντησης» στο Παρίσι, σύμφωνα με την Εσθονή πρωθυπουργό, Κ. Κάλας, η οποία εξήρε το γεγονός ότι «συζητάμε όλες τις επιλογές» ακόμη κι αν δεν υπάρχει συμφωνία.

Μάλιστα, την επομένη ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι μίλησε για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αρκετά σκόπιμα, υποστηρίζοντας πως «ζύγισε» τα λόγια του και «τα σκέφτηκε καλά».

Στον απόηχο των αντιδράσεων - διαφορετικών «αποχρώσεων» - από τους «συμμάχους» η γαλλική κυβέρνηση επανήλθε με «διευκρινίσεις», με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, να δηλώνει ότι το Παρίσι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για «πολύ συγκεκριμένες ανάγκες», όπως για «την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την κυβερνοάμυνα, την παραγωγή όπλων επιτόπου» αλλά ...«χωρίς εμπλοκή στις μάχες».

Ο ίδιος στη συνέχεια δήλωσε πως «οι Γάλλοι δεν θα πεθάνουν για την Ουκρανία. Δεν θα στείλουμε στρατεύματα».

Η Μόσχα απειλεί με πυρηνική απάντηση

Από την πλευρά της η Μόσχα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να μη διανοηθούν καν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, διαφορετικά θα εμπλακούν σε πυρηνική σύγκρουση.

Μάλιστα, την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου Yars.

Κατά την ετήσια Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, παρουσία βουλευτών, κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μακρόν, λέγοντας: «Ετοιμάζονται να χτυπήσουν το έδαφός μας και να χρησιμοποιήσουν τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές δυνάμεις τους».

«Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι έχουμε και όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους, και ότι όλα αυτά (...) απειλούν πραγματικά με μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και κατά τη συνέπεια την καταστροφή του πολιτισμού», είπε ο Πούτιν. Επαίνεσε το εξαιρετικά εκσυγχρονισμένο, όπως είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Υπογράμμισε ότι όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2018, για ενίσχυση και εξέλιξη της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, έχουν εκπληρωθεί. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal σε «κρίσιμους στόχους» στην Ουκρανία, ενώ οι δοκιμές του πυραύλου Κρουζ «Burevestnik» και του συστήματος «Poseidon» βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Είπε ακόμα ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στον νότο, μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να είναι σε θέση «να προστατεύσει τα σύνορά της», καθώς το ΝΑΤΟ «εντείνει την επιθετικότητά του».

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ζητούν «προστασία» από τη Μόσχα

Ενα ακόμη μέτωπο κινδυνεύει να ανοίξει στη Μολδαβία και την αποσχισθείσα επαρχία της Υπερδνειστερίας - αυτοαποκαλούμενη ως «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας» - η «φιλορωσική» ηγεσία της οποίας άρχισε να ζητάει την περασμένη βδομάδα τη βοήθεια της Μόσχας, «εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Μολδαβία».

Το συνέδριο «ανώτατων βουλευτών» - με πρωτοβουλία του ηγέτη της Υπερδνειστερίας - αποφάσισε «να απευθυνθεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας και στην Κρατική Δούμα, με αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία, δεδομένου ότι περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι υπήκοοι διαμένουν» στην αποσχισθείσα περιοχή, «ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή του Δνείστερου ήταν επιτυχής και ότι η Ρωσία ενήργησε ως μεσολαβητής για τις συνομιλίες μεταξύ Κισινάου και Τιρασπόλ».

Το ψήφισμα απευθύνεται επίσης στον γγ του ΟΗΕ, στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κ.ά.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι έχει ως «προτεραιότητα» την «προστασία» των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλοί Ρώσοι, και πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα εξετάσει προσεκτικά» το αίτημα του Τιρασπόλ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δήλωσαν πως παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις στη Μολδαβία, τονίζοντας πως υποστηρίζουν μια «επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία» στη βάση του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Μολδαβίας», δηλαδή σε αντιπαράθεση με τις βλέψεις της Ρωσίας για τον φιλορωσικό θύλακα.

Για τον κίνδυνο «καταστροφικής εξωτερικής παρέμβασης» στην Υπερδνειστερία προειδοποίησε το ουκρανικό ΥΠΕΞ και ζήτησε επίσης «την ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων».

Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στη Μολδαβία

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση της Μολδαβίας να επιβάλει τέλη στις εισαγωγές από την Υπερδνειστερία. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Μολδαβία και σε αυτό το πλαίσιο άνοιξαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ξεκίνησε η στρατιωτική ενίσχυση της Μολδαβίας με δυτικούς εξοπλισμούς κ.ά. Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τη φιλορωσική αντιπολίτευση, διοργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου κ.λπ.

Στην Υπερδνειστερία σταθμεύουν ρωσικές δυνάμεις από τη δεκαετία του '90, ενώ από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει το σενάριο ότι η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή για επίθεση είτε στη Μολδαβία είτε στην Ουκρανία από τα δυτικά. Αντίστοιχα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας και η Μόσχα έχουν καταγγείλει το Κίεβο για επιθέσεις και προβοκάτσιες από ουκρανικό έδαφος.

Οι αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας εξέφρασαν πριν λίγες μέρες «ανησυχία» για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Μολδαβίας: «Πέρυσι, οι αρχές της Μολδαβίας, ενός ουδέτερου κράτους βάσει του Συντάγματός της, αύξησαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά 68% στα 89 εκατ. δολάρια, που ισοδυναμεί με 0,55% του ΑΕΠ. Οι προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μολδαβία έχουν αυξηθεί από τις ΗΠΑ, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβρη το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε μια «στρατηγική εθνικής ασφάλειας» που πρότεινε η Πρόεδρος, Μ. Σάντου, όπου η Ρωσία αναδεικνύεται ως η «κύρια απειλή», ενώ η Ρουμανία χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικός εταίρος». Το έγγραφο τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στην «ασφάλεια» με την ΕΕ, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το ΝΑΤΟ και πως η Μολδαβία χρειάζεται σύγχρονες, καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις συμβατές με τους στρατούς των χωρών «εταίρων». Για αυτόν τον σκοπό σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια.

Αιχμές για βρετανική και γαλλική εμπλοκή στην επιλογή ρωσικών στόχων

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσαν τα υπονοούμενα που άφησε ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία εμπλέκονται σε στόχευση ρωσικών στόχων από πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Σολτς έχει αρνηθεί επανειλημμένα να παράσχει γερμανικούς πυραύλους Taurus, υπό την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, κάτι που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι το Βερολίνο «δεν μπορούσε να μιμηθεί» το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία στην αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και στην υποστήριξη της ανάπτυξης του οπλικού συστήματος.

«Κατά την άποψή μου θα ήταν αδικαιολόγητο αν συμμετείχαμε στη στόχευση με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στον ουκρανικό στρατό, στέλνοντας πέρυσι τον Μάη πυραύλους «Storm Shadow», ενώ ακολούθησαν η Γαλλία και άλλα κράτη.

«Η χρήση των "Storm Shadow" και οι διαδικασίες στόχευσης είναι υπόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», απάντησε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

«Οι Βρετανοί πρακτικά εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση» στην Ουκρανία, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αναφορικά με άρθρο των «Times», σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας βοηθούσε κρυφά την Ουκρανία να αναπτύξει σχέδια μάχης.

Πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας - ΝΑΤΟ για το 2024

Στο μεταξύ το πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας - ΝΑΤΟ για το 2024 υπέγραψε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, στο πλαίσιο της αίτησης του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη «συνεχή αναδιάρθρωση» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε συμμόρφωση με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και σε ενίσχυση της συνεργασίας του Κιέβου με το στρατιωτικό μπλοκ. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την υλοποίηση 50 βημάτων για την επίτευξη 17 στόχων που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δημιουργία κοινού κέντρου ανάλυσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης Ουκρανίας - ΝΑΤΟ, ανάπτυξη εθνικών εγγράφων στον τομέα της άμυνας σύμφωνα με τα πρότυπα του μπλοκ και αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας για ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου του στρατού.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για «ταχεία» ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβρη του 2022 και έλαβε διαβεβαίωση στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλη του 2023 ότι θα γινόταν δεκτή εάν πληρούνταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Δύο χρόνια από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: Η πείρα και τα συμπεράσματα των κομμουνιστών

Κοινή Ανακοίνωση μετά τη διάσκεψη της ΕΚΔ στις 17/2 στην Κωνσταντινούπολη

Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση, συναντηθήκαμε στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις 17 Φλεβάρη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, τις μέρες που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να αξιολογήσουμε την πείρα και τα συμπεράσματα των κομμουνιστών κατά την περίοδο αυτή.

Μετά τη διάσκεψη προχωρήσαμε στην ακόλουθη κοινή τοποθέτηση:

1. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους. Εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη χώρα τους. Αυτός ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί προέκταση των συνθηκών που προέκυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και οι οποίες έχουν τραγικές συνέπειες για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Η ανατροπή του σοσιαλισμού ήταν αυτή που προετοίμασε το έδαφος για αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο χύνεται το αίμα δύο λαών που εργάστηκαν μαζί για δεκαετίες προκειμένου να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία σε σοσιαλιστικές βάσεις, που πολέμησαν δίπλα - δίπλα ενάντια στον φασισμό και τον γονάτισαν.

2. Ο σημαντικότερος παράγοντας που τροφοδοτεί τη σύγκρουση είναι η διαπάλη των καπιταλιστών για τη λεηλασία όλων των φυσικών πόρων και του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Η ρίζα αυτής της σύγκρουσης είναι οι ανταγωνισμοί και οι αντιφάσεις στο εσωτερικό συνολικά του ιμπεριαλιστικού συστήματος, που στην προκειμένη περίπτωση εκφράστηκαν με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς τα ανατολικά και την επιδίωξη της αστικής τάξης της Ρωσίας να συγκροτήσει στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ νέες μορφές ενώσεων των καπιταλιστικών κρατών.


Copyright 2024 The Associated

3. Οι ανταγωνισμοί εντός του ιμπεριαλιστικού συστήματος κλιμακώνονται και οι αντιθέσεις βαθαίνουν. Οι απόπειρες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα στη διεθνή αρένα, έναντι της καπιταλιστικής Ρωσίας και των χωρών που την υποστηρίζουν, συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό εκφράζεται με τη μορφή ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός αφορά τις πρώτες ύλες, τους ενεργειακούς πόρους, τα γεωστρατηγικά στηρίγματα και τους δρόμους μεταφοράς στην περιοχή.

4. Από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου, η ρωσική ηγεσία δικαιολόγησε τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι η προαναφερθείσα επέκταση απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας. Ασχετα από το εάν αυτή η απειλή είναι ή όχι βάσιμη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παραβίαση των υφιστάμενων συνόρων και για την έναρξη νέων αιματοχυσιών των λαών. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν για την αμφισβήτηση των σημερινών συνόρων αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία προσχημάτων που νομιμοποιούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και πρέπει να απορριφθούν. Επιπλέον, τα Κόμματά μας υπενθυμίζουν ότι οι «λόγοι ασφαλείας» χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως δικαιολογία για αιματηρές επιχειρήσεις σε αμέτρητες χώρες, για επεμβάσεις και κατοχή στα εδάφη που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των χωρών αυτών.

5. Πρωταγωνιστές του πολέμου δεν είναι οι λαοί των δύο χωρών, αλλά οι καπιταλιστικές τάξεις τους. Η παρουσίαση του πολέμου ως «πολέμου μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας» συσκοτίζει τους πραγματικούς παράγοντές του και δυσκολεύει την κατανόηση του ταξικού του χαρακτήρα. Αυτός συνεχίζει να διεξάγεται μεταξύ της ρωσικής καπιταλιστικής τάξης και των συμμάχων της από τη μία πλευρά και της ουκρανικής καπιταλιστικής τάξης, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά.

6. Δεν είναι ένας αντιιμπεριαλιστικός ή αντιφασιστικός πόλεμος, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία της καπιταλιστικής Ρωσίας και οι απολογητές της, κάτι που έχουν επισημάνει τα Κόμματά μας από την αρχή και έχει αποδειχθεί πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλο που η ρωσική ηγεσία ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της για τη συνέχιση του πολέμου είναι η αποναζιστικοποίηση της περιοχής και στοχεύει να σπάσει την πολιορκία από το δυτικό μπλοκ, είναι σαφές ότι το κύριο κίνητρο πίσω από αυτό είναι η προστασία των συμφερόντων της ρωσικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι «αξίες» που χαρακτηρίζουν τη σημερινή Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της Σοβιετικής Ενωσης που είχε νικήσει τον φασισμό. Η καπιταλιστική Ρωσία δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην ανθρωπότητα απέναντι στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Ενώ η Σοβιετική Ενωση ήταν στήριγμα της πάλης των λαών για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό, η ηγεσία της Ρωσίας σήμερα κάνει δηλώσεις για το αν υπάρχει ή όχι ένα έθνος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ουκρανικός λαός.

7. Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τον ταξικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου είναι ο αντικομμουνισμός που καλλιεργείται σκόπιμα στην περιοχή. Οι δράσεις των φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι απαγορεύσεις και οι διώξεις απέναντι στους κομμουνιστές συνεχίζονται. Η ρωσική ηγεσία, από την άλλη πλευρά, διαστρεβλώνει τα επιστημονικά και ιστορικά γεγονότα προκειμένου να δικαιολογήσει τα στρατηγικά της σχέδια και αντιμετωπίζει το σοσιαλιστικό παρελθόν της Ρωσίας με ψεύτικους ισχυρισμούς και διαστρεβλώσεις σχετικά με τον Λένιν, τον Στάλιν και τις πολιτικές της Σοβιετικής Ενωσης. Τα Κόμματά μας θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία που τροφοδοτείται από όλους τους παράγοντες του πολέμου, να δυναμώνουν την αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς και Ρώσους κομμουνιστές και να μην επιτρέπουν να σπιλωθεί η κληρονομιά του σοσιαλισμού.

8. Επιπλέον, τα Κόμματά μας, που πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στις ξένες βάσεις και την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού εκτός συνόρων, καλούν τους εργαζόμενους, που βλέπουν τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών μπλοκ και ενώσεων, να μην έχουν εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις πως κάποιος «πολυπολικός κόσμος» θα σταματήσει αυτόν και άλλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και θα οδηγήσει σε έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι η αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

9. Ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Νοτιοανατολική Ασία κ.α. ενέχουν τον κίνδυνο η πολεμική σύρραξη να επεκταθεί γρήγορα σε παγκόσμια κλίμακα. Υπό αυτή την έννοια, δείκτες όπως η αυξανόμενη ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ προς τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή όπλων με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ που αυξάνονται σε έκταση και κλίμακα, είναι σημαντικοί και ενδεικτικοί της κλιμάκωσης της πολεμικής αναμέτρησης.

10. Αυτές οι εξελίξεις μας επιβάλλουν, ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής αυτής της έντασης σε διάφορα επίπεδα, το καθήκον να προειδοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους λαούς των χωρών μας ενάντια στην απειλή ενός περιφερειακού ή και πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου και να αντιταχθούμε στα συμφέροντα και τον ρόλο των αστικών τάξεων των χωρών μας σε αυτή την ένταση.

11. Δεν επιλέγουμε τη μία πλευρά του πολέμου έναντι της άλλης. Οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του ιμπεριαλιστικού συστήματος, οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια που πάνε χέρι - χέρι, τα ψεύτικα δίπολα που χρησιμεύουν για να κάνουν αόρατους τους ταξικούς ανταγωνισμούς, έχουν επανειλημμένα δείξει στην πράξη τα δύο τελευταία έτη ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα προς το συμφέρον των εργαζόμενων λαών. Αντίθετα, έχει γίνει σαφές ότι μια τοποθέτηση που υποτάσσεται στα προσχήματα των ιμπεριαλιστών θα σημάνει οπισθοχώρηση από την επαναστατική θέση και θα οδηγήσει στον ταξικό συμβιβασμό.

12. Τα Κόμματά μας τονίζουν ότι η πραγματική επιλογή δεν είναι μεταξύ των λεγόμενων πόλων εντός του ιμπεριαλιστικού συστήματος, αλλά μεταξύ των εργαζομένων και της αστικής τάξης. Υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης μπορεί να ενισχυθεί με μια αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, και ότι οι λαοί θα πρέπει με την πάλη τους να αντιταχθούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό είναι το κάλεσμά μας.

13. Δεν απευθύνουμε ένα αφηρημένο κάλεσμα για ειρήνη, το οποίο δεν είναι σαφές σε ποιον απευθύνεται και χρησιμεύει για να αθωώσει την καπιταλιστική τάξη και τις δυνάμεις που υπηρετούν το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Για μια πραγματική ειρήνη, καλούμε σε αγώνα ενάντια σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και κάθε είδους άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες, που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον πόλεμο. Επισημαίνουμε την ανάγκη να αποκαλυφθεί ο ταξικός χαρακτήρας των καπιταλιστικών συμμαχιών και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι με το εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές στις χώρες αυτές.

14. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και το κλείσιμο των βάσεων άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, ξεκινώντας από τις δικές μας χώρες. Αναπτύσσουμε τη δράση μας με καθήκον να εμποδίσουμε τις χώρες μας να συμμετέχουν και να υλοποιούν ιμπεριαλιστικά σχέδια και να τις βγάλουμε από ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τους λαούς κυρίαρχους στον τόπο τους.

15. Μπροστά σε αυτόν τον πόλεμο, που τείνει να γενικευτεί, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή των αιτημάτων των εργαζόμενων λαών για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον σοσιαλισμό, διατηρώντας σταθερό μέτωπο κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού και του μιλιταρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ