Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ το 2025 στο Κίεβο και σχέδια για αποστολή στρατευμάτων

Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ διαγκωνίζονται να πιάσουν «πόστα» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με φόντο και την εκλογή Τραμπ

Οι χώρες της ΕΕ και η Βρετανία συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία

(c) Copyright 2023, dpa (www.d

Οι χώρες της ΕΕ και η Βρετανία συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία
Τα «επόμενα βήματα» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ηγετών και άλλων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με δεδομένες την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ με την εκλογή του Ντ. Τραμπ και τη ρωσική προέλαση που συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά στο μέτωπο.

Οι διαβουλεύσεις αφορούν συνολικά τους όρους διεξαγωγής της εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Αρκτική που εξελίσσεται ραγδαία σε ένα ακόμη «καυτό μέτωπο» των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνιστικών σχεδιασμών.

Η προεδρία Τραμπ αναμένεται να μεταθέσει στα ευρωπαϊκά κράτη μεγαλύτερο «βάρος» της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου και των πολεμικών προετοιμασιών για μια ευρύτερη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ενώ επιπλέον η ΕΕ ανησυχεί πως οι ΗΠΑ θα προωθήσουν έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό με τη Ρωσία σε βάρος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με γνώμονα τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των αμερικανικών ομίλων.

Σε ένα τέτοιο φόντο πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Δανίας, τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας και την ηγεσία της ΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Οι συζητήσεις και οι «διαρροές» για πιο αποφασιστική εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων της Ευρώπης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στέλνουν μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, που υποστηρίζει ότι «θα τερματίσει τον πόλεμο» και καλεί την ουκρανική ηγεσία να προετοιμαστεί για μια «συμφωνία».

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το οποίο προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωμάτες, η ΕΕ θέλει να στείλει στην προεδρία Τραμπ και το μήνυμα «καμία απόφαση για την Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους».

«Οι φίλοι μας και ακόμη περισσότερο οι εχθροί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Η στήριξή μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ακλόνητη», προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Σχέδια για 40.000 - 100.000 Ευρωπαίους στρατιώτες

Επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη γεωπολιτική τους θέση στην Ανατολική Ευρώπη, να καταλάβουν τα «πόστα» στις επενδύσεις κεφαλαίων για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας και στην εκμετάλλευση του πλούσιου ορυκτού της πλούτου, προσπαθώντας να μην υπερισχύσουν σε βάρος τους τα αμερικανικά συμφέροντα που «κοιτούν» όλο και περισσότερο προς τη σύγκρουση με την Κίνα σε Ασία - Ειρηνικό, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ βγαίνουν «πιο επιθετικά».

Φουντώνουν οι συζητήσεις για τις περιβόητες «εγγυήσεις ασφαλείας» προς το Κίεβο, μεταξύ άλλων με αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, είτε ως μέρος μιας «ειρηνευτικής» αποστολής που θα επιβλέπει μια ενδεχόμενη εκεχειρία, είτε ως «αποτροπή» προς τη Ρωσία.

Το θέμα των «εγγυήσεων ασφαλείας» και της ανάπτυξης «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία τέθηκε την Τετάρτη στις συνομιλίες των Ευρωπαίων με τον γγ του ΝΑΤΟ. Ξεχωριστή συνάντηση είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, «για την παρουσία δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη».

«Είναι αδύνατο να το συζητήσουμε αυτό μόνο με την Ευρώπη... Αληθινές εγγυήσεις για εμάς τώρα ή στο μέλλον είναι το ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμπλακούν στο σύστημα εγγυήσεων». Κάλεσε δε σε άμεσες συζητήσεις για ξένο στρατιωτικό σώμα «διατήρησης της ειρήνης» στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή «ειρηνευτικής» συμφωνίας, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Η δύναμη θα μπορούσε να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό περίπου 5 - 8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας.

«Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι περίπου 40.000 στρατιώτες μπορεί να είναι εφικτός στόχος», ανάλογα με την ακριβή αποστολή που θα έχουν. Οι πηγές επισημαίνουν επίσης ότι «μέχρι στιγμής συζητιέται αν μια μελλοντική ευρωπαϊκή αποστολή θα αναλάμβανε έναν παραδοσιακό "ειρηνευτικό ρόλο", όπως η παρακολούθηση γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή θα παρείχε ισχυρό αποτρεπτικό μέσο» κατά της Ρωσίας.

Ιταλοί και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για «ειρηνευτικό σώμα», ενώ Γάλλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί στην «αποτροπή».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά η Βρετανία ανέφερε τόσο ανοιχτά το ενδεχόμενο να σταλούν στην Ουκρανία στρατιωτικοί της για να εκπαιδεύσουν στρατιώτες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Τζον Χίλι, ότι το Λονδίνο πρέπει «να προσαρμόσει την εκπαίδευση σε αυτό που χρειάζονται οι Ουκρανοί». Η Βρετανία εκπαιδεύει επί του παρόντος Ουκρανούς στρατιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ έχει στείλει στο Κίεβο περισσότερα όπλα απ' ό,τι οι ΗΠΑ

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, για να ακούσει η Ουάσιγκτον, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι «η ΕΕ έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 130 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Ουκρανία». Από αυτά, τα 47,3 δισ. είναι στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ παρέδωσε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα, η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 47% των όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία, ενώ περίπου το 40% παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται τουλάχιστον 30,6 δισ. ευρώ στήριξη στην Ουκρανία το 2025, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για την αγορά εξοπλισμών.

Επικοινωνία Σολτς - Τραμπ για τον ρόλο της Γερμανίας

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντ. Τραμπ, για «την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη».

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι «ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται για υπερβολικά μεγάλο διάστημα» και «είναι σημαντικό να μπούμε στον δρόμο προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη το συντομότερο δυνατό».

Τόσο ο Σολτς όσο και ο πιθανός διάδοχός του στην καγκελαρία, ο Χριστιανοδημοκράτης Φρ. Μερτς δεσμεύονται να διατηρήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Παράλληλα ο Μερτς επισήμανε τη Δευτέρα στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σολτς, ότι «μας ενώνει η απόλυτη θέληση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο ρόλος της Γερμανίας στην ευρωατλαντική υποστήριξη της Ουκρανίας είναι τόσο κεντρικός (η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ), που Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι «οποιοδήποτε σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να την περιλαμβάνει».

Υπενθυμίζεται πως ο Ολ. Σολτς είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Αναλυτές και διπλωμάτες σημειώνουν στους «New York Times» πως οι υπαινιγμοί Τραμπ για μειωμένη βοήθεια στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αναστάτωση και έχει εντείνει τις αντιθέσεις και τον διχασμό στην Ευρώπη και «οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να κολακέψουν και να προσεγγίσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο για να εξασφαλίσουν τις δικές τους συμφωνίες».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ είχε την Τετάρτη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος «επανέλαβε την ανάγκη οι σύμμαχοι να σταθούν ενωμένοι με την Ουκρανία».

Συμφωνία για εξόρυξη σπάνιων γαιών θα υπογραφεί επί Τραμπ

Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για εξόρυξη κι επεξεργασία σπάνιων γαιών, προκειμένου να επιτρέψουν στον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να λάβει τα «εύσημα» όταν αναλάβει καθήκοντα, αναφέρει ρεπορτάζ των «New York Times» (NYT).

Στην Ουκρανία βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών, όπως κοβάλτιο, γραφίτης, λίθιο, και τον Αύγουστο οι Αμερικανοί γερουσιαστές Λ. Γκρέιαμ και Ρ. Μπλούμενταλ ανακοίνωσαν από το Κίεβο σχετικά σχέδια εκμετάλλευσης.

Εκτοτε, αναφέρουν οι NYT, η ουκρανική ηγεσία έχει καθυστερήσει δυο φορές την υπογραφή της συμφωνίας, ώστε να την αξιοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στη διοίκηση Τραμπ και τα σχέδια για «συμφωνία» στην Ουκρανία.

«Αυτός ο πόλεμος είναι για τα χρήματα», είπε ο Γκρέιαμ στο «Fox News» τον Νοέμβρη. «Ετσι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια συμφωνία για να πάρει τα χρήματά μας πίσω, για να μας προμηθεύσει με ορυκτά σπάνιων γαιών. Μια καλή συμφωνία για την Ουκρανία και εμάς, και θα φέρει την ειρήνη».

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο Ζελένσκι προετοιμάζει ένα νέο «σχέδιο», που επικεντρώνεται σε επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Προειδοποίησε δε ότι το Κίεβο δεν σκοπεύει να εκχωρήσει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία σε καμία άλλη χώρα, ούτε στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβρη ο Ουκρανός Πρόεδρος παρουσίασε στους βασικούς «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ το λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης», όπου μεταξύ άλλων πρότεινε ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανάπτυξη «δυτικών» στρατευμάτων, καθώς και το «Σχέδιο Ανθεκτικότητας», με επίκεντρο την εκμετάλλευση του πλούτου της Ουκρανίας από «δυτικά» μονοπώλια.

Ρωσική επιδρομή στο Κίεβο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν την Παρασκευή στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, σε απάντηση σε ουκρανική επίθεση που είχε γίνει σε ρωσικό εργοστάσιο στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ με 6 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMs και 4 βρετανικής κατασκευής πυραύλους Storm Shadow.

Διεξήχθη ομαδικό πλήγμα με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς κατά του κέντρου ελέγχου της SBU (των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών), του γραφείου μελετών Loutch, που έχει την έδρα του στο Κίεβο, το οποίο σχεδιάζει και κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα «Neptune», και ενός αμερικανικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot, ανακοίνωσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ζημιές υπέστησαν κτίρια που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές έξι χωρών, μεταξύ των οποίων της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μαυροβουνίου.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ