Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αποφάσισαν «συγκεκριμένα μέτρα εμπιστοσύνης»

«Συγκεκριμένα μέτρα» για να αμβλύνουν την ένταση και να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» συμφώνησαν να λάβουν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, μετά την αζέρικη επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Σεπτέμβρη και ενώ ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εντείνεται στον Νότιο Καύκασο.

Την Πέμπτη, έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, Γερεβάν και Μπακού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, παρότι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για καθορισμό συνόρων και συνθήκη «ειρήνης» παραμένουν στάσιμες εδώ και βδομάδες.

Στο κείμενο επανέλαβαν την πρόθεση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου και απελευθερώθηκαν 32 Αρμένιοι στρατιώτες, με αντάλλαγμα 2 Αζέρους στρατιώτες.

Η Αρμενία ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της για διοργάνωση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29) και ότι στηρίζει αυτή του Αζερμπαϊτζάν.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν «θα συνεχίσουν να συζητούν μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τα οποία θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, και ζητούν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις «μεγάλη πρόοδο» και «πρωτοφανές άνοιγμα στον πολιτικό διάλογο» για «μια ειρηνευτική συμφωνία».

Οι ΗΠΑ επίσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταλλαγή κρατουμένων. Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να συμμετέχουν σε συνάντηση που οργανώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον στο άμεσο μέλλον.

Η Τουρκία και η Ρωσία εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε πρόκληση την κίνηση της Γαλλίας να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία. «Αυτό που κάνει η Γαλλία είναι πρόκληση, να ξέρει ότι δεν κάνει χάρη στην Αρμενία, το αντίθετο». Νωρίτερα, επέκρινε δριμύτατα τις «δυτικές» χώρες για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Αρμενία, χωρίς να τις κατονομάσει. Προέτρεψε επίσης την Αρμενία να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν «το συντομότερο δυνατό».

ΗΠΑ - ΕΕ
Αντιθέσεις και σχέδια για μακροπρόθεσμη ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη
Με τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Ουκρανίας να εντείνονται, το ΝΑΤΟ να προετοιμάζεται για «άσχημα νέα» από το ουκρανικό μέτωπο και το «δυτικό» στρατόπεδο συνολικά να εργάζεται, εν μέσω αυτών των αντιθέσεων, για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Εξάλλου, την ώρα που στις ΗΠΑ εκφράζονται διαφοροποιήσεις και «σκεπτικισμός» για τα μέσα με τα οποία θα συνεχιστεί στο μέλλον η ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ουάσιγκτον ενισχύει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ευρώπη, υπογράφοντας μια ακόμη «αμυντική» συμφωνία, αυτήν τη φορά με τη Σουηδία.

Παρά τις προειδοποιήσεις σε δραματικούς τόνους του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης των Δημοκρατικών, η Γερουσία - όπου πλειοψηφούν οριακά οι Δημοκρατικοί - μπλόκαρε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για το νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια για τη στήριξη του Ισραήλ, για τον Ινδο-Ειρηνικό και για την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό. Από τα 106 δισ. δολάρια του πακέτου, τα 61 δισ. προορίζονται για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και αναπλήρωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων (όπου έχουν οριακή πλειοψηφία), εκτός από την έκφραση αντιρρήσεων σχετικά με τους όρους συνέχισης της βοήθειας προς το Κίεβο, απαιτούν πρόσθετα μέτρα καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό σε σχέση με αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις του Μπάιντεν ότι «αν ο Πούτιν πάρει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί», «θα επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και «θα έχουμε κάτι που δεν επιδιώκουμε και δεν έχουμε σήμερα: Αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα».

Μάλιστα, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι το Κίεβο «αντέχει μερικές εβδομάδες», καθώς η χρηματοδότηση των ΗΠΑ θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα «γονάτιζε» την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «θα φέρουν την ευθύνη για την ήττα της Ουκρανίας, αν δεν εγκρίνουμε τη χρηματοδότηση που χρειάζεται», προσθέτοντας πως το Κίεβο «απλώς ξεμένει από χρήματα».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, που πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη βοήθεια για την Ουκρανία, διαφορετικά «μόνο δύο άνθρωποι θα χαμογελάσουν: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα».

Ταυτόχρονα προχωρούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια για παραγωγή σύγχρονων «δυτικών» εξοπλισμών σε ουκρανικό έδαφος με συμπράξεις «δυτικών» και ουκρανικών ομίλων πολεμικής βιομηχανίας.

Μιλώντας στη «Διάσκεψη για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ουκρανίας» στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου του, Ρ. Ουμέροφ, είπε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να παράγει κρίσιμο στρατιωτικό εξοπλισμό «είναι το κλειδί» για τη μελλοντική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οπως τόνισε ο Οστιν, «χρέος» των «συμμάχων και εταίρων» του ΝΑΤΟ είναι να βοηθούν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και «να οικοδομήσουμε μια μελλοντική δύναμη για την Ουκρανία, για τα επόμενα χρόνια», ενισχύοντας την «αμυντική» βιομηχανική της βάση.

Στη Διάσκεψη εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας των ΗΠΑ και της Ουκρανίας υπέγραψαν συμφωνία για την επιτάχυνση της συμπαραγωγής όπλων και ανταλλαγής δεδομένων.

Αντιθέσεις στην ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και νέο πακέτο

Αντιθέσεις εκφράζονται στην ΕΕ ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθούν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων όταν το Κίεβο πληροί όλες τις προϋποθέσεις, καθώς και το πακέτο μακροχρόνιας στήριξης αξίας 50 δισ. ευρώ.

Και για τα δύο θέματα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, να μη συζητηθούν, καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση». Την Πέμπτη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, υποδέχτηκε τον Ορμπαν στο Παρίσι, επιδιώκοντας συμβιβασμό.

Σε συνέντευξή του ο Ορμπαν επανέλαβε τις αντιρρήσεις για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο, αλλά υπαινίχθηκε ότι είναι ανοιχτός για συμβιβασμούς σε άλλα ζητήματα. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία «είναι μια μεγάλη χώρα, με σημαντικό γεωργικό τομέα. Εάν αφήσετε αυτή τη γεωργία να εισέλθει στο ευρωπαϊκό αγροτικό σύστημα, θα το καταστρέψει», ενώ «η αποδοχή της Ουκρανίας θα σήμαινε επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Επισκέψεις Πούτιν σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο μεταξύ, η Ρωσία ενισχύει τις «συμμαχίες» της. Ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε την περασμένη βδομάδα επαφές με τους ομολόγους του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Σε μια από τις σπάνιες επισκέψεις του στο εξωτερικό, ο Πούτιν μετέβη στα ΗΑΕ και στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, όπου οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο πετρέλαιο, στην ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων στην Ενέργεια - και στην πυρηνική - στις νέες τεχνολογίες και στον συντονισμό στη «διεθνή σκηνή», στο πλαίσιο των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στον ΟΠΕΚ+ κ.ά.

Την επομένη ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχτηκε στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του, E. Ραϊσί, με έμφαση στις επενδύσεις σε Ενέργεια, δρόμους μεταφοράς, σε μια φάση που οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και οι «δυτικές» κυρώσεις ωθούν τις δύο χώρες σε επέκταση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων σε εξωτερική πολιτική, στρατιωτικό τομέα.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο κρατών για κοινή αντιμετώπιση των «δυτικών» κυρώσεων.

Η υλοποίηση του μεταφορικού διαδρόμου Βορρά - Νότου ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης των δυο ηγετών. Στόχος του έργου είναι να κατευθύνει προς τις αγορές της Ευρώπης τις ροές εμπορευμάτων που προέρχονται από την Ινδία, το Ιράν και τα κράτη του Περσικού Κόλπου μέσω του ρωσικού εδάφους και είναι ανταγωνιστικό με αντίστοιχα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Ραϊσί επισήμανε ότι η ρωσο-ιρανική συνεργασία «έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης» στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), του SCO και των BRICS. Η ΕΑΕU και το Ιράν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών στο άμεσο μέλλον.

Στο μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών ημερών, 15 - 17 Μάρτη και σε αυτές θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά κάτοικοι των ουκρανικών περιφερειών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, στα εδάφη που έχει καταλάβει και προσαρτήσει η Ρωσία από τον περσινό Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ