Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κλιμάκωση στην κλιμάκωση» με επικείμενα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

ΗΠΑ και Βρετανία βάζουν στο στόχαστρο τον «άξονα» Ρωσίας - Ιράν - Βόρειας Κορέας

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας

Copyright 2024 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας
Ολο και περισσότερες είναι πλέον οι ενδείξεις πως ΗΠΑ και Βρετανία θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπά βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάνοντας ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Σε ένα τέτοιο φόντο εξάλλου δυναμώνουν και οι «φωνές» στη Ρωσία που ζητούν τη χρήση πιο καταστροφικών όπλων στην Ουκρανία και την αύξηση της πυρηνικής απειλής.

Μετά το κοινό ταξίδι των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν και της Βρετανίας Ντ. Λάμι στο Κίεβο προχθές, θα ακολουθήσει σήμερα η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα, εξετάζεται σοβαρά να ανακοινωθεί το «πράσινο φως» για χτυπήματα με τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και τους αμερικανικούς ATACMS βαθιά στη Ρωσία, καθώς έχουν βεληνεκές πάνω από 300 χλμ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έδωσε λεπτομερή περιγραφή στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη στρατιωτική αναγκαιότητα το Κίεβο να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα «Kyiv Independent».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε χτες ότι εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση από τη «Δύση», «αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Κλιμάκωση στην κλιμάκωση...

Μιλώντας στο Κίεβο ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν «από την πρώτη μέρα» πρόθυμες να προσαρμόσουν την πολιτική τους καθώς άλλαζε η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε, δίνοντας ισχυρή ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει στην Ουκρανία για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η «Δύση».

Η επικείμενη άδεια για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία έρχεται σε μια περίοδο που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σταθερά στο Ντονέτσκ, απειλώντας με ανατροπή κρίσιμων ουκρανικών θέσεων, ενώ έχει προηγηθεί και η μεγάλη επίθεση στην περιφέρεια Χάρκοβο τον Μάη.

Μπλίνκεν και Λάμι επικαλέστηκαν τις καταγγελίες που έκανε αυτή τη βδομάδα η «Δύση» για αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Μόσχα, ως παράγοντα για την αλλαγή της «στρατηγικής σκέψης» στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Ηταν μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Η κλιμάκωση εδώ είναι ο Πούτιν. Ο Πούτιν κλιμάκωσε με την αποστολή πυραύλων από το Ιράν. Βλέπουμε έναν νέο άξονα της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», επισήμανε ο Λάμι και προέτρεψε την Κίνα «να μην ταχθεί» με αυτό που αποκάλεσε «ομάδα αποστατών».

«Αναγνωρίζουμε τι διακυβεύεται: Οχι μόνο η ελευθερία της Ουκρανίας αλλά και η ασφάλεια της Ευρώπης και της Δύσης», ανέφερε ακόμη ο Λάμι.

Ο Μπλίνκεν κατηγόρησε το Ιράν για την προμήθεια μιας πρώτης παρτίδας βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, υψηλής ταχύτητας Fath-360 στη Ρωσία και εκτίμησε ότι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία «μέσα σε βδομάδες».

Οι πύραυλοι Fath-360 έχουν βεληνεκές περίπου 120 χλμ. σύμφωνα με τις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά ουκρανικών στόχων κοντά στην πρώτη γραμμή, όπως στο Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια, ή το Σλόβιανσκ και το Κραματόρσκ στο Ντονμπάς, θεωρητικά ακόμη και στο Κίεβο. Αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το δικό της απόθεμα πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε στόχους δυτικότερα στην Ουκρανία.

Εξάλλου σημαντικό μέρος του πολέμου στην Ουκρανία είναι να εξαντληθούν τα αποθέματα πυραύλων και στόχος της Ρωσίας είναι να εξαντλήσει την ουκρανική αεράμυνα.

Το Κίεβο φέρεται να έχει ήδη ξεμείνει από συστήματα μικρής εμβέλειας Buk και S-300, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί τα 2/3 των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ενεργειακές υποδομές, τους προηγούμενους μήνες.

Πάντως το Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εδώ και καιρό έχει επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπά βαθιά στη Ρωσία με πυραύλους Storm Shadow, αλλά δεν το ανακοίνωσε δημόσια, για να μην έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ και αναμένοντας αντίστοιχη απόφαση από την Ουάσιγκτον.

Στη συνέχεια ο Αντ. Μπλίνκεν επισκέφτηκε την Πολωνία, όπου ο ομόλογός του, Ρ. Σικόρσκι, δήλωσε πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παραδίδουμε στην Ουκρανία προηγμένα συστήματα αεράμυνας (...) και να άρουμε τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας».

«Στρατηγικές συζητήσεις» για την Ουκρανία στην Ουάσιγκτον

Οπως έγραψε ο «Guardian», βρετανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί δημοσίως σήμερα Παρασκευή, όταν ο Στάρμερ θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πώς θα μπορούσε να τερματιστεί, στο πλαίσιο μιας ευρείας συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, αν και θα αποφύγουν την έντονη εστίαση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο οπλικό σύστημα, καθώς ο στόχος της συζήτησης είναι στρατηγικός.

Δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης, που θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Στάρμερ στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες για την ενημέρωση των βασικών Ευρωπαίων «συμμάχων» σχετικά με τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον.

Η κοινή επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι στο Κίεβο για να συναντήσουν τον Ζελένσκι δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε θετική απόφαση σχετικά με τους πυραύλους Storm Shadow, πρόσθεσαν οι πηγές στον «Guardian».

Θα θεωρούνταν όμως «περιττά προκλητική» η δημόσια ανακοίνωση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο. Είναι επίσης πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί γύρω από τη χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία «για να αποφευχθούν απερίσκεπτες ή περιττές επιθέσεις».

Ζελένσκι: «Καταστροφικό» το «ειρηνευτικό» σχέδιο Κίνας - Βραζιλίας

Στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απέρριψε την «ειρηνευτική» πρωτοβουλία Κίνας - Βραζιλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «καταστροφική» και παραπονέθηκε ότι αποκλείει το Κίεβο από τη διαδικασία.

Η Κίνα και η Βραζιλία ζήτησαν τον Μάη να διεξαχθεί «διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη» με «ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών», με ένα πλαίσιο που βρίσκεται πιο κοντά στις βασικές ρωσικές θέσεις.

«Πώς μπορείς να λες "ορίστε, η πρωτοβουλία μας" χωρίς να ζητάς τίποτα από εμάς;», είπε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία στερείται σεβασμό για την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Χθες η Ουκρανία παραδέχτηκε πως έχει ξεκινήσει ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ, με τη Μόσχα να ανακοινώνει επανακατάληψη 10 τοποθεσιών. Επιπλέον κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για θανατηφόρο χτύπημα σε φορτηγό του Ερυθρού Σταυρού.

Νέο χτύπημα σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, ένα ακόμη επεισόδιο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου συνέβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα μη στρατιωτικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία ενώ αυτό έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα στις εκβολές του ποταμού Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ρουμανική ναυτιλιακή αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή, δηλώνοντας πως το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι το πλοίο ήταν το «Aya» και η διαχειρίστρια εταιρεία η «VRS Maritime Services», με έδρα τον Πειραιά, σύμφωνα με την πλατφόρμα Εquasis.

Κατάρριψη ρωσικών drones από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επανέρχεται στη συζήτηση η πρόταση πύραυλοι και drones της Ρωσίας να καταρρίπτονται από κράτη του ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Χθες ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας, Λ. Καστσιούνας, υποστήριξε πως τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στις χώρες της Βαλτικής θα πρέπει να καταρρίπτουν τα ρωσικά drones εντός του εναέριου χώρου της Λιθουανίας και των γειτονικών της χωρών. Είχε προηγηθεί συντριβή drone τύπου Shahed στη Λετονία την περασμένη βδομάδα.

Μια τέτοια εμπλοκή βέβαια θα αύξανε κατακόρυφα τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο εναέριος χώρος των τριών κρατών της Βαλτικής περιπολείται από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, καθώς οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αεροπλάνα.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής «πρέπει όχι μόνο να περιπολεί αλλά και, εάν είναι απαραίτητο, εάν είναι δυνατό, εάν ο καιρός το επιτρέπει, να συντομεύει την αλυσίδα των αποφάσεων στο επίπεδο του ΝΑΤΟ ώστε να μπορεί να απογειώνεται αμέσως και να καταστρέφει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι συζητά με τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ «τα συμμαχικά καταδιωκτικά να χρησιμοποιούνται μόλις ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πλησιάσει τα σύνορά μας», εκτιμώντας ότι το πρόβλημα πηγάζει μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι τα αεροσκάφη λαμβάνουν εντολές του ΝΑΤΟ, και όχι σε εθνικό επίπεδο, κάτι που επιβραδύνει τις διαδικασίες.

Αυτή τη βδομάδα, οι αξιωματούχοι των χωρών της Βαλτικής κάλεσαν επίσης το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την εφαρμογή του μοντέλου της εκ περιτροπής αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν επαρκώς συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο έδαφος, αλλά συμφώνησαν πέρυσι σε ένα σχέδιο ανάπτυξής τους βραχυπρόθεσμα στην ανατολική πτέρυγα στο πλαίσιο «αποτροπής της Ρωσίας».

Τον Απρίλη, η Ολλανδία ανέπτυξε σύστημα πυραύλων Patriot για ασκήσεις στη Λιθουανία, αλλά οι βαλτικές χώρες θέλουν η αντιαεροπορική άμυνα της περιοχής να διασφαλίζεται μόνιμα.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Στις αρχές Σεπτέμβρη ο Πολωνός ΥΠΕΞ είχε επαναλάβει τη θέση της Βαρσοβίας ότι η πολωνική αεράμυνα θα πρέπει να μπορεί να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που απειλούν το έδαφός της όταν βρίσκονται ήδη πάνω από τη γειτονική Ουκρανία.

Χθες, ο Πολωνός ΥΠΕΞ φέρεται να έπεσε θύμα των Ρώσων φαρσέρ Vovan και Lexus και είπε απευθυνόμενος υποτίθεται στον πρώην Ουκρανό Πρόεδρο, Π. Ποροσένκο: «Τώρα συζητάμε εάν θα καταρρίψουμε ρωσικούς πυραύλους κρουζ πάνω από τον εναέριο χώρο σας, από τον εναέριο χώρο μας χωρίς να εισέλθουν στην επικράτειά σας. Ακόμη και αυτό είναι πολύ, πολύ αμφιλεγόμενο προς το παρόν. Και δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα πάμε σε πόλεμο».

«Ολα αλλάζουν εάν η Ουκρανία, εάν το μέτωπο αρχίσει να καταρρέει, όλα μπορούν να αλλάξουν. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιθυμία να το κάνουμε», είπε όταν ρωτήθηκε αν η Βαρσοβία θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο σε μια κατάσταση που χάνει τον έλεγχο στο πεδίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ