Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανησυχίες» και αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους για τη συνομιλία Τραμπ - Πούτιν

ΕΕ και Βρετανία διεκδικούν να μην παραγκωνιστούν από το «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων

Από τη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Από τη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Οι εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο βγήκαν πιο καθαρά στο προσκήνιο μετά και την προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ΕΕ και τη Βρετανία να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από αυτήν τη διαδικασία και να παρακαμφθούν τα συμφέροντά τους.

«Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες μετά το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν», τονίζει χαρακτηριστικά άρθρο του CNN.

Την ίδια στιγμή, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκτός από τη συνομιλία Τραμπ - Πούτιν, κυριάρχησε το ζήτημα της δραστικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών για την προετοιμασία μπροστά σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο τα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι οι όποιες ενδεχόμενες συμφωνίες πρόσκαιρου συμβιβασμού δεν αναιρούν τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Ενδιαφέρον ερώτημα»... ο ρόλος του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις

Οταν ο Τραμπ ρωτήθηκε μετά το τηλεφώνημα με τον Πούτιν, εάν η Ουκρανία είναι «ισότιμος εταίρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», απάντησε: «Ενδιαφέρον ερώτημα»...

Στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικής» συμφωνίας αναφέρθηκε χτες και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, διαμηνύοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες για το μέλλον της που θα επιτευχθούν από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον με την ίδια απούσα».

Επιπλέον, κάλεσε την Ευρώπη να πάρει θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι για τον «τερματισμό» του πολέμου.

«Σήμερα είναι σημαντικό να μην πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο του Πούτιν, στο οποίο θέλει να κάνει τα πάντα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις διμερείς με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν.

Οι τριγμοί στον ευρωατλαντικό άξονα συμπυκνώνονται στην τοποθέτηση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, η οποία δεν απέκλεισε η ΕΕ να απορρίψει μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας: «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, εάν αντισταθεί στους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ». Αυτό βέβαια όταν ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν οποιεσδήποτε «εγγυήσεις ασφαλείας» προς το Κίεβο χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Η Κάλας τόνισε ότι «η Ευρώπη και η Ουκρανία πρέπει να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για να λειτουργήσει οποιαδήποτε συμφωνία». Η δήλωση εκδόθηκε για λογαριασμό της ΕΕ, καθώς και της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε χτες ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει «με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά θα υπάρχει μια ξεχωριστή αμερικανο-ρωσική γραμμή στις συνομιλίες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ευρωπαϊκές χώρες θα εκπροσωπηθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για το σχήμα τους.

Αντιδράσεις από Γερμανία - Βρετανία

Η Γερμανία και η Βρετανία, που είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία μετά τις ΗΠΑ, αντέδρασαν στην προοπτική συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Εάν ο Πούτιν σοβαρολογεί για τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες, θα πρέπει να το δείξει παύοντας τις επιθέσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Εξάλλου, συνέχισε, η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα εάν ο Τραμπ αναμένει από τους Ευρωπαίους να διαδραματίσουν «ειρηνευτικό» ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση, όπως πρότεινε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.

Σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει να εκπροσωπήσει την Ευρώπη στις συνομιλίες, υποστήριξε τη συμμετοχή της Γερμανίας, αλλά τόνισε ότι εναπόκειται σε άλλους να αποφασίσουν.

«Είναι λυπηρό» που ο Ντ. Τραμπ «έκανε υποχωρήσεις» προς τον Πούτιν για την Ουκρανία «πριν κιόλας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας. «Θα ήταν προτιμότερο να μιλήσει για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή για ενδεχόμενες απώλειες εδάφους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Η Ρωσία θα παραμείνει απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης ακόμη και αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, τόνισε ο Πιστόριους: «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι αυτή η απειλή, ακόμη και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, όποτε υλοποιηθεί, θα υποχωρήσει», είπε επίσης.

«Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε ταχύτερα στην άμυνά μας και στις αμυντικές μας ικανότητες. Η ειρήνη, αυτό δυστυχώς υπαγορεύει η εμπειρία αιώνων, μπορεί να διασφαλισθεί από θέση ισχύος», συμπλήρωσε.

Το Λονδίνο συμμερίζεται την επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου «να τερματίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο. Η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει αύριο, αποσύροντας τις δυνάμεις της», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ. «Εχουμε πει ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Προτεραιότητα τώρα είναι να βάλουμε την Ουκρανία σε όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση», πρόσθεσε.

«Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, πριν από πιθανές συζητήσεις με τη Ρωσία, είναι ζωτικής σημασίας για την ήπειρό μας», τόνισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ. Για να υπάρξει ειρήνη, χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να είναι δίκαιη και διαρκής», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Νοέλ Μπαρότ. «Είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια που διακυβεύεται με αυτόν τον επιθετικό πόλεμο - που έχει αναστατώσει την παγκόσμια τάξη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο πριν από την εισβολή».

Ρούτε: Δεν είχαμε «υποσχεθεί» ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ρ. Ουμέροφ, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας χτες στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να πετύχουμε η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να διασφαλίσουμε ότι όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, η ειρήνη θα είναι ανθεκτική και θα έχει διάρκεια», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, την ώρα που καλεί σε ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης μπροστά σε «αυτό που έρχεται τα επόμενα 5 χρόνια».

Γι' αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική βοήθεια», είπε, και υπενθύμισε ότι από πέρσι όλα τα κράτη - μέλη έδωσαν πάνω από 50 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, μιλώντας στους ΝΑΤΟικούς ομολόγους του στις Βρυξέλλες στην «Ομάδα Επαφής» για τις στρατιωτικές αποστολές στην Ουκρανία, έθεσε το περίγραμμα του «οράματος» των ΗΠΑ για τη σύγκρουση:

Οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και θα αυξήσουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος μιας «συμφωνίας τερματισμού του πολέμου».

Τα όποια ευρωπαϊκά ή μη ευρωπαϊκά στρατεύματα αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος για «εγγύηση» μιας κατάπαυσης του πυρός δεν θα είναι αποστολή του ΝΑΤΟ, ούτε θα ισχύει το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Δεν είναι «ρεαλιστικός» στόχος η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα πριν από το 2014, δηλαδή η διατήρηση της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Οι ηγέτες δεν είχαν ποτέ υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ εάν σύναπτε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, διευκρίνισε χτες ο Μ. Ρούτε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να επιτεθεί στην Ουκρανία, είναι ζωτικής σημασίας (...) αλλά ποτέ δεν υπήρξε υπόσχεση ότι ως μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας θα γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε εξάλλου ότι είναι σημαντικό η «Δύση» να είναι «ενωμένη», καθώς ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η Ρωσία «δεν θα ηττηθεί ποτέ»

Ικανοποιημένο εμφανίστηκε το Κρεμλίνο, ενώ για τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ δείχνει ότι «είναι αδύνατο να μας γονατίσουν. Και όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτό οι αντίπαλοί μας, τόσο το καλύτερο».

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως «έχει εντυπωσιαστεί» από τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ για το «τέλος» του πολέμου στην Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη προετοιμασία για συνάντηση των δύο Προέδρων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, «υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στη ρωσική όσο και στην αμερικανική πλευρά» για μια «διευθέτηση». «Υπάρχει συμφωνία πως μια ειρηνική διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων είναι δυνατή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του Τραμπ ότι μια συνάντηση με τον Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, ο Πεσκόφ είπε πως οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν οριστεί.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την άποψη ότι έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Η παρούσα κυβέρνηση, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, ακολουθεί την άποψη ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει ο πόλεμος και για να υπερισχύσει η ειρήνη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη», ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα επιθυμεί, πέρα από το Ουκρανικό, μια «εις βάθος συζήτηση» για «την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» στο σύνολό της και «τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας».

Σχετικά με την Ουκρανία η Ρωσία έχει θέσει τους εξής όρους: Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Αποκλεισμός της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ. Κατάργηση των «δυτικών» κυρώσεων.

«Ικανοποιημένη» η Κίνα

Η Κίνα δήλωσε «ικανοποιημένη που βλέπει» τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, «δύο σημαντικές χώρες με επιρροή», να «ενισχύουν την επικοινωνία τους σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

«Η Κίνα στηρίζει κάθε προσπάθεια υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και θα συνεχίσει να διατηρεί την επικοινωνία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας πολιτικής λύσης», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει καταθέσει το δικό της «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων που προωθεί εν πολλοίς τις ρωσικές θέσεις και το βλέπουν θετικά χώρες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου», όπως η Βραζιλία, αφρικανικά κράτη κ.ά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Κίνα πρότεινε μέσω ενδιαμέσων να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ