Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
Νέα κλιμάκωση φέρνουν τα σχέδια ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία απειλεί να «απαντήσει» με εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη Βαλτική

Για «παρατεταμένη» σύγκρουση στην Ουκρανία έκαναν λόγο ξανά οι ΗΠΑ, καθώς το Κίεβο επιμένει για περισσότερο και βαρύ εξοπλισμό, ενώ η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά όπλα στη Βαλτική ως «απάντηση» στα σχέδια νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

Σε κάθε περίπτωση, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας βρίσκεται σε τροχιά κλιμάκωσης, με θύματα τον ουκρανικό και τους άλλους λαούς.

Νέα κλιμάκωση και μεγαλύτερη πυρηνική απειλή θα συνεπάγεται ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό επιβεβαίωσε χτες και ο Ρώσος πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ η Ρωσία θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα - και με πυρηνικά όπλα - για να αποκαταστήσει τη «στρατιωτική ισορροπία».

Οι δύο χώρες θα είναι πλέον «επίσημα αντίπαλοι της Ρωσίας» εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και «δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», είπε ο Μεντβέντεφ, για να προσθέσει: «Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να τα λάβει. Αν μας υποχρεώσουν, τότε... σημειώστε ότι δεν ήμασταν εμείς που το προτείναμε αυτό».

«Τα σύνορά μας με τη Φινλανδία έχουν μήκος 1.300 χλμ. Αυτό θα σημαίνει ριζική αλλαγή στη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση και θα αναγκαστούμε να λάβουμε απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και άμυνας», επεσήμανε για το ίδιο θέμα ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αλ. Γκρουσκό.

Σημειωτέον, σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας το ΝΑΤΟ θα προσεγγίσει σημαντικές ρωσικές περιοχές, όπως η χερσόνησος Κόλα και η Αγία Πετρούπολη.

Ενα ζήτημα στις ενταξιακές συνομιλίες θα ήταν η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς θεωρητικά η ένταξη δεν θα υποχρέωνε τη Φινλανδία να αποδεχτεί την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, μόνιμων βάσεων ή στρατευμάτων στο έδαφός της.

Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούργιο», αντέτεινε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας Αρβ. Ανουσάουσκας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο ρωσικός θύλακας Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής, ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία, «είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη εδώ και πολλά χρόνια», είπε η Λιθουανή πρωθυπουργός.

«Πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ (...) η διεθνής κοινότητα και οι χώρες στην περιοχή το γνωρίζουν αυτό θαυμάσια (...) Τα χρησιμοποιούν ως απειλή», σύμφωνα με τον Λιθουανό υπουργό Αμυνας, που συμπλήρωσε ότι «οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες όταν ξέρουμε ότι ακόμα και χωρίς τη σημερινή κατάσταση ασφάλειας, έχουν το όπλο σε απόσταση 100 χλμ. από τα σύνορα της Λιθουανίας».

«Τακτική επικοινωνία» Ουάσιγκτον - Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και να συνεχιστούν «για μήνες ή και παραπάνω», επανέλαβε ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι δεδομένο» ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν καταλήξει σε διπλωματική συμφωνία με την Ουκρανία: «Πολλά εξαρτώνται από το σχήμα και το εύρος αυτής της διπλωματικής συμφωνίας, και πολλά από αυτά εξαρτώνται από το τι διαβουλεύονται οι Ουκρανοί μαζί μας και σε τι θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε μια συμφωνία στις πλάτες των Ουκρανών, με μια δέσμη ελάφρυνσης των κυρώσεων στη Ρωσία. Αλλά αν κάποιο μέτρο ελάφρυνσης των κυρώσεων ενσωματωνόταν σε μια αξιόπιστη διπλωματική λύση, με επικεφαλής τους Ουκρανούς, αυτό είναι κάτι που θα αξιολογούσαμε ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως παρότι οι ΗΠΑ δεν «συμμετέχουν ενεργά» στις συνομιλίες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν τακτικά με τις ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Χωρίς να πει συγκεκριμένα αν οι ΗΠΑ είχαν «κόκκινες γραμμές» για άμεση επέμβαση στην Ουκρανία, ο Σάλιβαν άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά ή βιολογικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Σάλιβαν τη χαρακτήρισε «μια πολύ προσεκτική, πολύ συστηματική και πολύ συνετή διαδικασία, την οποία χειρίζονται οι διευθυντές της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, της NSA» και άλλων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε επίσης να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία για τις ρωσικές δραστηριότητες στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, καθώς η Ρωσία αλλάζει τη στρατηγική της για να επικεντρωθεί στα νοτιοανατολικά, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ «ανταλλάσσουν εντατικά έγκαιρες πληροφορίες» με τους Ουκρανούς, και σε περιοχές που κατείχε η Ρωσία πριν από την εισβολή, δηλαδή στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Πάνω από 3 δισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ μέσα σε δυο μήνες, μετά και την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε προχτές ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας σύμφωνα με το Πεντάγωνο περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα «Mi-17», 18 οβιδοβόλα «Howitzer», ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εξοπλισμό «κρίσιμο» στην αντιμετώπιση των εισβολέων, όπως είπε ο Μπάιντεν.

Για ορισμένα από αυτά θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Διαφωνίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στις διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία δήλωσε χτες ότι θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμπεριληφθούν ως «εγγυητές για την ασφάλεια» σε περίπτωση «ουδετερότητας» της χώρας, είπε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής Μ. Ποντόλιακ, αλλά η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις η Ουκρανία έχει προτείνει ως «εγγυητές ασφαλείας» τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) και επιπλέον τις Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισραήλ και Τουρκία, ενώ η Ρωσία αξίωσε πρόσφατα να συμπεριληφθεί και η Λευκορωσία, ως γειτονική χώρα.

«Οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ποιες νομικές υποχρεώσεις απαιτούνται και τι θα περιλαμβάνει μια πολυμερής συνθήκη βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα», είπε ο Ποντόλιακ. «Οι Ρώσοι αρνούνται κατηγορηματικά να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών - εγγυητών ασφαλείας. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες».

Η Τουρκία εξακολουθεί να εργάζεται για την οργάνωση συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου: «Γνωρίζουμε ότι κρίσιμα θέματα θα αποφασιστούν σε επίπεδο ηγετών, επομένως θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τους ηγέτες κοντά».

Για «μικρό περιθώριο ευκαιρίας» για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έκανε λόγο ο Αυστριακός καγκελάριος Κ. Νεχάμερ, ο οποίος αυτήν τη βδομάδα συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο χωρών σε Κίεβο και Μόσχα.

«Και οι δύο βρίσκονται σε πολεμική διάθεση», δήλωσε ο Νεχάμερ και εξέφρασε «φόβους» ότι πριν τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει κλιμάκωση στις μάχες στο Ντονμπάς. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι κλειστές όλες οι πόρτες για τέλος κατόπιν διαπραγμάτευσης. «Το μεγάλο ερώτημα θα είναι: Είναι δυνατό ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο το οποίο θα σώζει το γόητρο και των δύο πλευρών;», ανέφερε.

Το θέμα της συνέχισης της στρατιωτικής «ουδετερότητας» της Αυστρίας θίχτηκε επίσης κατά τη διάρκεια του ουκρανικού σκέλους της περιοδείας του. Ο Νεχάμερ είπε στους Ουκρανούς ότι η Αυστρία δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της προς το παρόν.

Συνεχίζονται αντιδράσεις και αντεγκλήσεις στη Γερμανία

«Προσβλητική» και «ενοχλητική» χαρακτηρίζουν στη Γερμανία η κυβέρνηση, κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Τύπος την άρνηση του Κιέβου για επίσκεψη του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού Προέδρου Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία και του ρόλου του ως ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεων Μέρκελ, ιδιαίτερα στην υπογραφή των Συμφωνιών του Μινσκ για το Ντονμπάς.

Το επεισόδιο έφερε στην επιφάνεια αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και σημειώθηκε με φόντο τις αντεγκλήσεις Βερολίνου - Κιέβου σχετικά με τη γερμανική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση προσάπτει στη Γερμανία τη μέχρι πρότινος επιμονή της για την ολοκλήρωση του ρωσογερμανικού αγωγού «Nord Stream 2», υποχωρητικότητα έναντι της Ρωσίας ενόψει του πολέμου, άρνηση για παράδοση βαρέων όπλων στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και άρνηση επιβολής εμπάργκο στη ρωσική Ενέργεια.

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP), μέρη του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καλούν ανοιχτά τον καγκελάριο Ολ. Σολτς να εγκρίνει την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

«Εχουμε ευθύνη να μην ακολουθούμε τα συμφέροντα διαφόρων λόμπι που θέλουν να απαλλαγούν από πράγματα που δεν έχει αγοράσει κανείς εδώ και χρόνια (...) Η Γερμανία θέλει να παραδώσει σωστά και έξυπνα όπλα, για τα οποία υπάρχουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία κανένας στρατιώτης μας», εξήγησε από την πλευρά του ο Σολτς, τονίζοντας ότι θέλει να αποτρέψει η Γερμανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να γίνουν εμπόλεμο μέρος της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Αντ. Χοφράιτερ (Πράσινοι), κάλεσε τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ «να κάνει περισσότερα» για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία και να πει καθαρά «έκανα λάθος και αυτό έχει πλέον συνέπειες». Το πρόβλημα είναι στην καγκελαρία, είπε, και ζήτησε περισσότερο ηγετική στάση, προκειμένου η Γερμανία να μη χάσει το κύρος της. Αργότερα ο επικεφαλής των Πρασίνων προσπάθησε να ανασκευάσει αυτές τις κατηγορίες.

Πιο ήπιος εμφανίστηκε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος απέδωσε το περιστατικό με τον Σταϊνμάγερ σε... γερμανικό δημοσίευμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η κατάσταση θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και δεν θα υπάρξει βλάβη στις ουκρανο-γερμανικές σχέσεις».

Ταυτόχρονα, η άρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν να καταγγείλει «γενοκτονία» στην Ουκρανία «μας πληγώνει πολύ», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι, που είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του.

Στο μεταξύ η ΕΕ μόλις πρόσφατα έκλεισε ένα «παράθυρο» που επέτρεπε στις κυβερνήσεις να εξαγάγουν όπλα στην Ρωσία, παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 2014 λόγω Κριμαίας.

Το 2021 χώρες της ΕΕ πούλησαν όπλα αξίας 39 εκατ. ευρώ στη Ρωσία, αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με το 2020, που ήταν 25 εκατ. ευρώ, όπως και τα προηγούμενα έτη. Χώρες με μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες, όπως Γαλλία και Γερμανία, περιλαμβάνονται στους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας

Το κυριότερο ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva («Μόσχα»), βυθίστηκε χτες, όπως επιβεβαίωσε η Μόσχα.

Η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι έπληξε το πλοίο με πυραύλους «Neptune», πιθανώς από την Οδησσό, ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει το Κίεβο και κάνει λόγο για πυροδότηση πυρομαχικών στο πλοίο, η οποία προκάλεσε φωτιά και ζημιές στο κύτος. Προσθέτει ότι κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι προορισμού το πλοίο έχασε την ευστάθειά του και, σε συνθήκες θυελλωδών κυμάτων, βυθίστηκε. Το πλήρωμα - υπολογίζεται σε 500 άτομα - εκκενώθηκε, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

Στο μεταξύ, επαναλήφθηκαν χτες ουκρανικά χτυπήματα σε συνοριακές περιοχές και οικισμούς της Ρωσίας - σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά - μια μέρα αφότου η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στο έδαφός της θα βομβαρδίσει κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Δύο χωριά στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχτηκαν χτες ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξαν τραυματίες, καθώς το χωριό και άλλος ένας οικισμός έχουν εκκενωθεί.

Επίσης, ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπριάνσκ, στη νότια Ρωσία, δήλωσε ότι κατοικίες στο χωριό Κλίμοβο επλήγησαν από βομβαρδισμό με οβίδες του ουκρανικού στρατού, δύο κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές και υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των κατοίκων.

Στόχος ουκρανικών βομβαρδισμών έγινε και ο συνοριακός σταθμός στο Νόβιγιε Γιουρκοβούσι, στη ρωσική πλευρά, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 30 Ουκρανοί πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν στη Ρωσία. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική πλευρά επιμένει στις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και ανακοινώνει την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η Ρωσία.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χτες ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, που «στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο όλο και περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά κομβόι κατευθύνονται προς τη νοτιοανατολική Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις με ρουκέτες, βόμβες και πυροβολικό.

Από την πλευρά της η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε ποινική έρευνα για βασανιστήρια σε βάρος Ρώσων στρατιωτών τα οποία φέρεται να διέπραξαν μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές Ζαπορίζια και Μικολάιφ.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι διερευνά τις πληροφορίες για τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής διέταξε έρευνα για φερόμενους βομβαρδισμούς αμάχων στο Λουγκάνσκ από τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς οι πρώτοι απομακρύνονταν μέσω Χαρκόβου, καθώς επίσης ότι οι δύο χώρες προχώρησαν σε μία ακόμα ανταλλαγή κρατουμένων.

Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» βυθίστηκε χτες μετά από εκρήξεις και φωτιά, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να δίνουν διαφορετικές εκδοχές

Copyright 2008 The Associated

Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» βυθίστηκε χτες μετά από εκρήξεις και φωτιά, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να δίνουν διαφορετικές εκδοχές
Νέους ουκρανικούς βομβαρδισμούς σε ρωσικούς οικισμούς στα σύνορα κατήγγειλε η Μόσχα
Νέους ουκρανικούς βομβαρδισμούς σε ρωσικούς οικισμούς στα σύνορα κατήγγειλε η Μόσχα
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις διεθνείς επιπτώσεις της σύγκρουσης

Νέες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία απηύθυναν χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κρ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τον υψηλό πληθωρισμό, την παραπέρα έκρηξη του κόστους Ενέργειας, τις επιπτώσεις λόγω κυρώσεων κ.ά.

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξασθενεί τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμώντας πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι «σαφής και υπαρκτός κίνδυνος» για 186 χώρες αν και οι περισσότερες «συνεχίζουν να αναπτύσσονται».

Ανέφερε πως είναι υπαρκτές οι απειλές για τη διατροφική ασφάλεια χωρών σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός κάνει τις κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, προκαλώντας «τεράστια οπισθοχώρηση» στη διεθνή ανάκαμψη.

Προειδοποίησε επίσης για τον «κίνδυνο» διαμερισματοποίησης της διεθνούς οικονομίας «σε γεωπολιτικά μπλοκ» μετά τις δυτικές κυρώσεις σε Ρωσία και Κίνα, προσθέτοντας: «Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος στην Ευρώπη προκαλεί πείνα στην Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει τον κύκλο της υδρογείου και να εκκολάπτεται για χρόνια, όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οπουδήποτε μπορούν να αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας σχεδόν παντού, η απειλή για την συλλογική ευημερία μέχρι την κατάρρευση της παγκόσμιας συνεργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για πρώτη φορά προετοίμασε το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων (μετά από μία δεκαετία), αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά. Κάτι τέτοιο έχει ήδη πράξει τρεις φορές από τον περασμένο Δεκέμβρη η Τράπεζα της Αγγλίας. Τόνισε και εκείνη ότι ο πόλεμος επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα, με κατά μέσο όρο πληθωρισμό τον Μάρτη στο 7,5%. Εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει «υψηλός βραχυπρόθεσμα και μετά μέτριος για κάποιο διάστημα». Θεώρησε πιθανό οι υψηλές τιμές στην Ενέργεια που ανεβάζουν τον πληθωρισμό να μειώσουν τη ζήτηση και κατ' επέκταση να χαμηλώσουν τις τιμές και τις πιέσεις στην οικονομία. Είπε πως ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των κυρώσεων και πιθανά νέα μέτρα.

Στο μεταξύ εσωτερικό «non paper» της Κομισιόν, που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», αναφέρει πως η πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια «θα παραβιάσει» το εμπάργκο της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί αναβρασμό στις διεθνείς αγορές τροφίμων και Ενέργειας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για «κρίση τριών διαστάσεων»: Τροφίμων, Ενέργειας και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα που απειλεί να καταστρέψει τις οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών. Περίπου 1,7 δισ. άνθρωποι, το ένα τρίτο εκ των οποίων ζει ήδη στη φτώχεια, είναι πλέον εκτεθειμένοι στις διαταράξεις τροφίμων, Ενέργειας και χρηματοπιστωτικών συστημάτων, πυροδοτώντας νέα αύξηση της φτώχειας και της πείνας» είπε ο Γκουτέρες.

Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή έκθεση της Ομάδας Αντιμετώπισης Διεθνούς Κρίσης του ΟΗΕ, στην οποία επισημαίνεται πως 36 χώρες εισάγουν πάνω από το 50% των σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Λιβύη, η Συρία, αλλά και πλούσιες χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης της γερμανικής οικονομίας απηύθυνε χτες το ινστιτούτο Kiel, επισημαίνοντας πως η χώρα θα μπορούσε να χάσει 220 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ως επίπτωση του σοκ από το ενδεχόμενο να κοπεί ξαφνικά η εισροή ρωσικού φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η Ινδία φαίνεται να σχεδιάζει και εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μετά το «γέμισμα» των αποθηκών της με φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το μπαράζ δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΗΠΑ: Μεγάλες οι κυρώσεις, το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε χτες πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει «μεγάλης κλίμακας κυρώσεις» στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως το ζήτημα τώρα είναι η εφαρμογή τους. Πρόσθεσε δε πως έως το τέλος του μήνα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να παρακάμψει τα μέτρα.

Επιπλέον απείλησε με απαλλοτρίωση την κινητή (ή και ακίνητη) περιουσία των Ρώσων μεγαλοκαπιταλιστών που κατάσχεται στο πλαίσιο κυρώσεων, λέγοντας πως «ο στόχος μας δεν είναι να τα επιστρέψουμε» στους ιδιοκτήτες τους στο τέλος του πολέμου, αλλά «να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη ζητήσει την πώληση ή τη ρευστοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Επίσης ο Σάλιβαν αναφέρθηκε και στο ζήτημα «της Ενέργειας στην Ευρώπη», λέγοντας πως «αυτή είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη» ανάμεσα στους Δυτικούς.

Την ίδια ώρα, η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 Καναδών γερουσιαστών.

Κίνα: Μελετά μέτρα για την «αυξανόμενη πίεση» λόγω των κυρώσεων

«Ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκαλώντας εμπόδια στο εμπόριο και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ορισμένες ξένες εταιρείες παραβιάζουν αρχές της αλληλεπίδρασης της αγοράς και ασκούν πίεση σε κινεζικές εταιρείες ζητώντας να "διαλέξουν πλευρές"» δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σου Ζουετένγκ. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντα των εταιρειών της», πρόσθεσε.

Οπως επανέλαβε το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να υιοθετήσει τέτοιες κυρώσεις, δηλώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιουσδήποτε περιορισμούς που επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». Τόνισε δε ότι την κινεζική πλευρά θα συνεχίσουν να καθοδηγούν οι γενικώς αποδεκτοί διεθνείς κανόνες, όπως και ότι αυτή θα συνεχίσει να ενισχύει το παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλ. Σεργκέεφ, δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης «Διεθνείς ψηφιακές σχέσεις 2022» ότι - εκτός από τους Δυτικούς - «δυστυχώς και οι Κινέζοι επιστήμονες συνάδελφοί μας έχουν επίσης πατήσει το κουμπί της "παύσης" και τον τελευταίο μήνα δεν κατορθώσαμε να συνεχίσουμε διάφορες σοβαρές συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι είχαμε εξαιρετική συνεργασία σε τακτική βάση». Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η συνέχιση της συνεργασίας και γι' αυτό «το σωστό είναι να συμπεριφερόμαστε χωρίς να υποχωρούμε σε προκλήσεις, χωρίς να διαρρηγνύουμε δεσμούς και να διατηρούμε ό,τι είχαμε όπου αυτό είναι εφικτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ