Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας στο Διάστημα

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο Γαλλία και Βρετανία να ενταχθούν στην «ευρωπαϊκή πυρηνική ασπίδα» και τα ανταλλάγματα

Από περσινή άσκηση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων

Russian Defense Ministry Press

Από περσινή άσκηση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων
Με την όξυνση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να αυξάνει διαρκώς τους κινδύνους για μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων έχει μπει «για τα καλά» στη συζήτηση, όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από σενάρια και κινήσεις που εξετάζουν κυβερνητικά επιτελεία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Παράλληλα, με δεδομένες τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, τα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τους όρους συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ και το τι θα σημάνει κάτι τέτοιο για την «πυρηνική αποτροπή» της ΕΕ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, για μια «απειλή διεθνούς ασφάλειας» προειδοποίησαν χτες με επιστολή ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τέρνερ, και ο Δημοκρατικός Τζιμ Χάιμς, μέλος της Επιτροπής, αναφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου στο Διάστημα από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για την ανάπτυξη πυρηνικού αντιδορυφορικού όπλου, το οποίο θα μπορούσε να παραλύσει τις επικοινωνίες των ΗΠΑ.

Στην επιστολή καλείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «να αποχαρακτηρίσει κάθε πληροφορία που αφορά αυτή την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να συζητήσουν τους αναγκαίους τρόπους αντιμετώπισης». Γίνεται λόγος για «επείγον ζήτημα» που προκύπτει από «την αποσταθεροποιητική στρατιωτική ικανότητα ξένου κράτους». Για τον λόγο αυτό η επιτροπή είχε εγκρίνει την Τρίτη πρόταση να κοινοποιηθεί η επίμαχη πληροφορία στους κοινοβουλευτικούς μέχρι την Παρασκευή, υπό τους απαραίτητους όρους ασφαλείας.

Οι «New York Times» και το «ABC News» ανέφεραν νωρίτερα ότι τα νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν σχέση με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο με βάση το Διάστημα, ενώ δεν είναι σαφές γιατί η Ρωσία θα χρειαζόταν πυρηνικό όπλο για να καταστρέψει έναν δορυφόρο. Ηδη το 2021 η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή εναντίον ενός από τους δικούς της δορυφόρους, ο οποίος διαλύθηκε σε 1.500 κομμάτια.

Πάντως, η Επιτροπή Πληροφοριών αναφέρει ότι «πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, αλλά όχι για άμεση κρίση» και «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο και «συμμάχους» στην Ευρώπη για νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή, δήλωσε στο «Ρόιτερς» πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα. Οι νέες δυνατότητες, που συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει όπλο με βάση το Διάστημα, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ρωσία απέρριψε την προειδοποίηση για νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο Διάστημα, αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν το στρατιωτικό πακέτο 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Βρετανία, Γαλλία και «ευρωπαϊκή πυρηνική ασπίδα»

Η Βρετανία θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας «ευρωπαϊκής πυρηνικής ασπίδας» εάν ο Ντ. Τραμπ εκλεγεί ξανά Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρότεινε, την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP), Κρ. Λίντνερ. Στη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η «Αμυνα και Ασφάλεια» της Ευρώπης, κάλεσε να εξεταστεί ένα εναλλακτικό μοντέλο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει βρετανικά και γαλλικά πυρηνικά όπλα.

Σε άρθρο του για τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» έγραψε: «Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας συμβάλλουν ήδη στην ασφάλεια της συμμαχίας μας. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, έχει κάνει προτάσεις συνεργασίας. Πρέπει να κατανοήσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντ. Τραμπ ως έκκληση για περαιτέρω επανεξέταση αυτού του στοιχείου της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του δεν θα υπερασπίζονταν κανένα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα, ενώ έχει αμφισβητήσει και το άρθρο 5 της ΝΑΤΟικής Συνθήκης.

«Το ερώτημα είναι: Κάτω από ποιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το Παρίσι και το Λονδίνο θα δέχονταν να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τις δικές τους στρατηγικές ικανότητες για συλλογική ασφάλεια; Και, αντίστροφα, τι είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε;», συνέχισε ο Λίντνερ.

Το κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση για τα πυρηνικά είναι αν οι δύο χώρες θα συμφωνούσαν να τα θέσουν στην υπηρεσία μιας «αποτρεπτικής στρατηγικής για την περιοχή της ευρωπαϊκής συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Αν και η Γαλλία διατηρεί την πυρηνική της αποτροπή εκτός της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την «πυρηνική άμυνα». Το 2020, κάλεσε σε «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια (της Ευρώπης)», ωστόσο η Γερμανία δεν ενδιαφέρθηκε τότε γι' αυτήν την προσφορά.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Μ. Βέμπερ, αναφέρθηκε σε μια «αόριστη πρόταση» που έχει κάνει ο Μακρόν «για τη σημασία των γαλλικών πυρηνικών δυνάμεων για την Ευρώπη». «Τώρα που ο Ντ. Τραμπ αμφισβητεί ανοιχτά τον ρόλο των ΗΠΑ ως προστατευτικής δύναμης θα ήταν η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς, με τους οποίους θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μετά το Brexit».

Αυτήν τη βδομάδα και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, είπε ότι η προσφορά του Μακρόν για έναν πιθανό «εξευρωπαϊσμό» των πυρηνικών όπλων για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασφαλείας θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη».

Πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει «να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση με τόσο απροσεξία μόνο και μόνο επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καν υποψήφιος για την προεδρία, κάνει τέτοιες δηλώσεις».

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης για τη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» εξετάζεται να οριστεί ένας επίτροπος Αμυνας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «είναι ευνοϊκή στην ιδέα», δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ΕΕ.

Στόλτενμπεργκ: Το άρθρο 5 είναι ο «πυρήνας» του ΝΑΤΟ

«Η επίθεση σε έναν Σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων», δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ.

«Το άρθρο 5, η δέσμευση για υπεράσπιση όλων (...) είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει να κάνει με όλους τους Συμμάχους», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην Αμυνα και είμαστε στον σωστό δρόμο. Πέρυσι, είδαμε μια πραγματική αύξηση 11% στις αμυντικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά».

Τέλος, επανέλαβε ότι φέτος αναμένεται 18 μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες τα ερχόμενα χρόνια και ότι από το 2035, περίπου 20 δισ. ελβετικά φράγκα (22,58 δισ. δολάρια) επιπλέον χρηματοδότησης θα είναι διαθέσιμα συγκριτικά με τον σχεδιασμό που υπήρχε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελβετία δαπάνησε 1,9 δισ. φράγκα για την «άμυνα» το 2023.

Συμφωνία «ασφαλείας» υπογράφουν Γαλλία - Ουκρανία

Οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Εμ. Μακρόν και Β. Ζελένσκι, έχει προγραμματιστεί να υπογράψουν σήμερα στο Παρίσι «συμφωνία ασφαλείας», ακολουθώντας «τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη του 2023».

Οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν τότε να παράσχουν στο Κίεβο στρατιωτική υποστήριξη «μακροπρόθεσμα» και αυτές οι «δεσμεύσεις ασφαλείας» μπορεί να σχετίζονται με παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικού με αυτόν του ΝΑΤΟ, εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, ενίσχυση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, επενδύσεις «δυτικών» πολεμικών βιομηχανιών στην Ουκρανία κ.ά.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού, Ρ. Σούνακ, στο Κίεβο τον Γενάρη, ενώ και το Βερολίνο βρίσκεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση.

«Οι δύο ηγέτες θα έχουν κυρίως την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στο μέτωπο, τις στρατιωτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες της Ουκρανίας καθώς και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Κιέβου με την ΕΕ, στις οποίες η Γαλλία παρέχει πλήρη υποστήριξη», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Ζελένσκι, εκτός από το Παρίσι, θα ταξιδέψει σήμερα στο Βερολίνο, ενώ το Σάββατο θα απευθυνθεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Εκτός από τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, θα έχει συναντήσεις με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) πραγματοποιείται από σήμερα ως και την Κυριακή με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών, ΥΠΕΞ, εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ουκρανική επίθεση με νεκρούς στο Μπέλγκοροντ

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της πόλης Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία, περίπου 40 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, από τον ουκρανικό βομβαρδισμό επλήγησαν το εμπορικό κέντρο Magnit και ένα υπαίθριο αθλητικό κέντρο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ