Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές στο Νταβός για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, επενδύσεις και «εγγυήσεις ασφαλείας»

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε ο Ζελένσκι τη «συμφωνία ασφαλείας» με τη Βρετανία

Ο Ζελένσκι με τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, Κλάους Σβαμπ

KEYSTONE / GIAN EHRENZELLER

Ο Ζελένσκι με τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, Κλάους Σβαμπ
Μπαράζ επαφών για την προώθηση διμερών συμφωνιών για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας», για τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης «φόρμουλα ειρήνης» που προωθεί το Κίεβο, πραγματοποιούν Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Χτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συναντήθηκε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της υπογραφής συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Ουκρανίας και της Βρετανίας, ως μέρος της κοινής δήλωσης υποστήριξης του G7 για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη στο Βίλνιους.

Η συμφωνία «ασφαλείας», που υπογράφηκε την Παρασκευή στο Κίεβο, προβλέπει 100ετή συνεργασία, ετήσια παροχή πρόσθετης βοήθειας για τα επόμενα 10 χρόνια και αυτόματη δωρεά όπλων στην Ουκρανία σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επιθετικής πράξης.

«Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο όταν η Ουκρανία ενταχθεί. Αλλά αυτές οι δεσμεύσεις θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα», είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο στο Λονδίνο και υπενθυμίζοντας ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Βρετανία έχει παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια σχεδόν 12 δισ. λιρών, έστειλε πρώτη θανατηφόρα - επιθετικά όπλα και στη συνέχεια άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οπως είπε ο Ζελένσκι από το Νταβός, συνεχίζονται οι εργασίες και οι επαφές για την υπογραφή παρόμοιων εγγράφων με άλλους «εταίρους» και τόνισε τη σημασία της επείγουσας υπογραφής τέτοιων συμφωνιών που θα τεθούν σε ισχύ πριν από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ για τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας από τη «Δύση» και άλλες στρατιωτικές ανάγκες της χώρας του.

Συζήτησαν ακόμη τις προετοιμασίες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, με τον Ζελένσκι να «αναμένει την υιοθέτηση αποφάσεων που θα έφερναν πιο κοντά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος συζήτησε χτες στο Νταβός την «αμυντική» συνεργασία Ουκρανίας - ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν. «Η αεράμυνα και οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το κράτος μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στόλτενμπεργκ: «Εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ η τοποθέτηση του Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης «εξαιρετικά δύσκολη».

«Οι Ρώσοι πιέζουν τώρα σε πολλά μέτωπα. Και φυσικά, η μεγάλη επίθεση που ξεκίνησαν οι Ουκρανοί το περασμένο καλοκαίρι δεν έδωσε τα αποτελέσματα που όλοι ελπίζαμε. Και βλέπουμε πώς ανασυγκροτείται τώρα η Ρωσία», είπε.

Επέμεινε ωστόσο ότι «η Ρωσία έχασε αυτό που ήθελε να πετύχει με τον πόλεμο, και αυτό ήταν να ελέγξει την Ουκρανία», ενώ επανέλαβε ότι «η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια».

Με φόντο τη σύνδεση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τον ευρύτερο ανταγωνισμό για τη διεθνή ιμπεριαλιστική πρωτοκαθεδρία, ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ανησυχούν καθώς μια νίκη της Ρωσίας θα αυξήσει την πιθανότητα η Κίνα «να χρησιμοποιήσει βία αλλού».

ΕΕ: Μακροπρόθεσμη στήριξη και αξιοποίηση «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από «σταθερή, προβλέψιμη χρηματοδότηση» το 2024 και τα χρόνια που έρχονται, εφιστώντας την προσοχή στον «κίνδυνο κούρασης των συμμάχων».

Δυο βδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Φλεβάρη, όπου θα συζητηθεί το πακέτο των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για την Ουκρανία, επισήμανε ότι οι Ουκρανοί όχι μόνο έχουν ανάγκη από διαρκή και ικανή προμήθεια όπλων για να ανακτήσουν εδάφη, αλλά και προβλέψιμη χρηματοδότηση για φέτος και μετά.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία δεν πρέπει να βλάψει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, επέμεινε και χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, ο οποίος είχε θέσει «βέτο» στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη για τα 50 δισ. στο Κίεβο.

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, κάτι που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που να μη βλάπτει τον προϋπολογισμό της ΕΕ», επανέλαβε. «Να παραχωρηθούν 50 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τέσσερα χρόνια εκ των προτέρων είναι παραβίαση της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της ΕΕ. Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί σε ένα τρίμηνο του έτους», υπογράμμισε, μετά τη συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρ. Φίτσο, ο οποίος, όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόταση της Ουγγαρίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της Ουκρανίας βασίζεται στην κατανομή της βοήθειας με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) και απείλησε τις Βρυξέλλες ότι αν δεν το αποδεχτούν θα σταματήσει τη σύνοδο.

Η χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) επικεντρώθηκε στην κινητοποίηση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στη βάση σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Είναι η πρώτη συζήτηση για το ζήτημα αυτό σε υπουργικό επίπεδο μετά τις σχετικές συνομιλίες που είχαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών (Coreper), την περασμένη βδομάδα. Ο στόχος της Βελγικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να προωθηθεί γρήγορα η πρόταση αυτή, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία έως το τέλος Φλεβάρη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση έχει στόχο να δημιουργήσει τη νομική βάση ταυτοποίησης και δήμευσης των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, που ήδη αποφέρουν κέρδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην Ουκρανία.

Ηδη Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν την εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το Βέλγιο, που κατέχει μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζει τρόπους παράκαμψης των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν χτες και το «Ταμείο Ουκρανίας», ένα «εργαλείο» που θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της πολυετούς μακροοικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο.

Γερμανία: Εγγυήσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, από το κόμμα των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, καλεί στις επαφές του στο Νταβός κι άλλα κράτη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να παράσχει στις εταιρείες εγγυήσεις επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Προκειμένου να στηρίξει τους γερμανικούς ομίλους στον ανταγωνισμό για την «πίτα» των επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Γερμανία παρέχει εγγυήσεις για το κεφάλαιο γερμανικών εταιρειών που επενδύουν στην Ουκρανία. Αν, για παράδειγμα, τα εργοστάσια υποστούν ζημιές ή καταστραφούν σε πυραυλικές επιθέσεις, το γερμανικό κράτος θα ήταν υπεύθυνο γι' αυτές τις επενδύσεις.

«Αποφάσισα να το εξηγήσω ξανά λεπτομερώς σήμερα (σ.σ. χτες) και να ζητήσω από τους συναδέλφους μου από άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο», είπε ο Χάμπεκ, λέγοντας πως πρόκειται για κίνηση που δείχνει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας στην επιτυχή επιβίωση της Ουκρανίας από τον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί επενδυτικές εγγυήσεις για 14 εταιρείες με συνολικό όγκο κάλυψης 280 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας, ενώ οι αιτήσεις και άλλων εταιρειών βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Οι επαφές με τον Ουκρανό Πρόεδρο και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας θα βρίσκονται στο επίκεντρο του Χάμπεκ κατά τη συμμετοχή του στο Νταβός.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε επίσης με στελέχη της «JP Morgan», του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ, και άλλους μεγάλους διεθνείς επενδυτές, «για να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ελπίζουμε ότι η "JP Morgan" θα βοηθήσει στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού παγκόσμιων επενδυτών και εταιρειών στην ουκρανική οικονομία».

Η Ελβετία θα οργανώσει σύνοδο για την «ειρήνη στην Ουκρανία»

Η Ελβετία δέχτηκε να οργανώσει μια «σύνοδο κορυφής» για την ειρήνη, ανακοίνωσαν οι Πρόεδροι Ελβετίας και Ουκρανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχτές.

Ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει να συμμετάσχει η Κίνα σε αυτήν την παγκόσμια «ειρηνευτική σύνοδο», όμως όχι η Ρωσία. «Θα θέλαμε ο Νότος να δώσει το "παρών" (...) Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος τάσσεται κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης», πρόσθεσε.

Κίεβο και Βέρνη ξεκίνησαν χτες τις προετοιμασίες για τη σύνοδο, χωρίς να διευκρινιστεί πού και πότε θα διεξαχθεί.

Το «ειρηνευτικό σχέδιο» που προωθεί ο Ζελένσκι προβλέπει αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, τιμωρία της Ρωσίας κ.ά.

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε χτες ότι είναι «αδύνατο» να αφαιρεθούν από τη Ρωσία τα στρατιωτικά κέρδη που έχει πετύχει στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελβετίας ιδίως όσον αφορά την αποναρκοθέτηση. Δύο σύνοδοι για την αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας πρόκειται να διεξαχθούν φέτος, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μέχρι να βρεθεί σε πολύ ισχυρότερη θέση στο πεδίο της μάχης.

Παραδέχτηκε ότι ο ρωσικός στρατός είχε «μάθει το μάθημά του» και τώρα ήταν «πολύ καλύτερα προσαρμοσμένος σε αυτόν τον πόλεμο», αλλά προέβλεψε «περισσότερες ήττες» για τη Ρωσία φέτος.

Στο περιθώριο δε της τέταρτης συνάντησης συμβούλων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής σχετικά με την εφαρμογή της «φόρμουλας ειρήνης» της Ουκρανίας στο Νταβός, η ουκρανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών από την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ωκεανία, όπως το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τη Ρουάντα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Νέα Ζηλανδία, την Σαουδική Αραβία κ.ά. Συνολικά η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Νταβός συναντήθηκε με εκπροσώπους άνω των 50 κρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ