Πέμπτη 17 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Κοντά» σε συμφωνία για την εκμετάλλευση του ουκρανικού ορυκτού πλούτου και των υποδομών

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «αποζημιωθούν» για τα χρήματα που έχουν δαπανήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία

Οι αγωγοί που διαπερνούν την Ουκρανία περιλαμβάνονται στο παζάρι Ουάσιγκτον - Κιέβου για τις ουκρανικές στρατηγικές υποδομές

Copyright 2018 The Associated

Οι αγωγοί που διαπερνούν την Ουκρανία περιλαμβάνονται στο παζάρι Ουάσιγκτον - Κιέβου για τις ουκρανικές στρατηγικές υποδομές
Κίεβο και Ουάσιγκτον συνεχίζουν τα παζάρια για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και στρατηγικών υποδομών της Ουκρανίας από αμερικανικά μονοπώλια και μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σύντομα, ως «αντάλλαγμα» για τη στρατιωτική και οικονομική συμμετοχή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσετ, «είμαστε πολύ, πολύ κοντά... Η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα», προσθέτοντας ότι η ουκρανική πλευρά έχει καταθέσει αντιπρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Reuters, το κλίμα στη συνάντηση ήταν «εξαιρετικά ανταγωνιστικό», καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο προσχέδιο της συμφωνίας την απαίτηση να παραδώσει το Κίεβο τον έλεγχο του ουκρανικού τμήματος του ρωσικού αγωγού της «Gazprom» στην Ευρώπη. Ο αγωγός ξεκινάει από την πόλη Σούτζα στο Κουρσκ (δυτική Ρωσία), διασχίζει την ουκρανική πόλη Uzhhorod και καταλήγει στη Σλοβακία. Από την 1η Γενάρη η Ουκρανία έκοψε την προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού, μετά τη λήξη της πενταετούς σύμβασης με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, «Gazprom».

Αυτό το προσχέδιο Ουκρανοί βουλευτές και αξιωματούχοι είχαν τονίσει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να το υπογράψει, γιατί αν δεχτεί τους όρους που προτείνουν οι ΗΠΑ, θα σήμαινε ουσιαστικά απώλεια της οικονομικής και κρατικής κυριαρχίας της χώρας, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη της Ουκρανίας να ενταχθεί μελλοντικά στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Αμερικανοί, μετά από αυτές τις συνομιλίες με εκπροσώπους του Κιέβου, μείωσαν τις απαιτήσεις τους κατά τρεις φορές για την επιστροφή κεφαλαίων σχετικά με τη «βοήθεια» προς την Ουκρανία.

«Μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε την εκτίμηση της αμερικανικής βοήθειας... από 300 δισ. δολάρια σε περίπου 100 δισ.», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια συμφωνία, ώστε να «αποζημιωθεί» για τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού των κερδών από μελλοντικά επενδυτικά έργα στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως τα ορυκτά, οι σπάνιες γαίες και οι υποδομές.

Το προσχέδιο που προτείνουν οι ΗΠΑ προβλέπει η Ουκρανία να βάλει σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο (International Development Finance Corporation) όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων από το κράτος και από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Το μέγεθος του επενδυτικού Ταμείου δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να είναι απρόθυμη να δεσμευτεί για μελλοντικές επενδύσεις στο εν λόγω ταμείο και καθυστερεί τη συζήτηση, επιμένοντας ότι η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί ως κεφαλαιουχική συνεισφορά σε αυτό.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ζητούν να ελέγχουν τις ξένες επενδύσεις στην Ουκρανία, ενώ το βρετανικό περιοδικό «Spectator» ανέφερε επίσης ως προαπαιτούμενο την απαγόρευση στις εταιρείες εξόρυξης της Ουκρανίας να πουλούν ορυκτά σε «στρατηγικούς ανταγωνιστές» των ΗΠΑ. Το περιοδικό σημειώνει πως - εκτός από την Κίνα - η ΕΕ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτή την κατηγορία.

Τέλος, στο προσχέδιο συμφωνίας δεν περιλαμβάνονται «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι μια «βιώσιμη» συμφωνία «ειρήνης» θα πρέπει να συνοδεύεται από «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, ωστόσο οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το «βάρος». Προβάλλουν δε ως μία «εγγύηση ασφαλείας» την ίδια την προωθούμενη παρουσία αμερικανικών μονοπωλίων που θα εκμεταλλεύονται τον πλούτο της Ουκρανίας.

Παρατείνεται έως τον Αύγουστο ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Η ουκρανική βουλή ψήφισε την παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής κινητοποίησης στρατιωτών από τις 9 Μάη έως τις 6 Αυγούστου.

Οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές δεν διεξάγονται στην Ουκρανία λόγω του στρατιωτικού νόμου, ενώ ένας από τους όρους που θέτει η Ρωσία είναι η αλλαγή της ουκρανικής κυβέρνησης μέσω της διεξαγωγής εκλογών. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα πει ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι έχει λήξει, επομένως πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος από την πλευρά του Κιέβου είναι αρμόδιος να υπογράψει «συνθήκη ειρήνης».

Αντίστοιχα και από την Ουάσιγκτον έχουν ακουστεί «φωνές» περί μη νόμιμης κυβέρνησης, με τον Ντ. Τραμπ να αποκαλεί ακόμη και «δικτάτορα» τον Ζελένσκι, επειδή η θητεία του έχει λήξει από τον περσινό Μάη.

Τις τελευταίες βδομάδες υπήρχαν αναφορές σε ουκρανικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ για πιθανές εκλογές το καλοκαίρι και πως ο στρατιωτικός νόμος και η γενική κινητοποίηση δεν μπορούν να επεκταθούν αυτήν τη φορά εν μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Για τη Μόσχα, οι «συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από το Λονδίνο και το Παρίσι» για τον «συνασπισμό των προθύμων» και την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία «είναι στην ουσία προετοιμασίες για ξένη παρέμβαση για τη διατήρηση του κυβερνώντος καθεστώτος» του Ζελένσκι, τόνισε ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρ. Κελίν.

«Για τη Ρωσία, όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτα. Οσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, μπορούν να υπάρξουν, χωρίς ανάπτυξη ξένων δυνάμεων».

Στο μεταξύ, η ΕΕ συζητά και ετοιμάζεται να εγκρίνει - αν υπάρξει συναίνεση - στρατιωτική αποστολή εκπαίδευσης σε ουκρανικό έδαφος. Η Δανία, σύμφωνα με ΜΜΕ, ετοιμάζεται να εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Αγορά «Boeing» με χρήματα από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Την αγορά αεροσκαφών «Boeing» με χρήματα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, βάζει η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το «Bloomberg».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρωσική πηγή που επικαλείται το «Bloomberg», η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να της επιτραπεί να αγοράσει αεροσκάφη της «Boeing», χρησιμοποιώντας χρήματα από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία, μόλις υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει η εν λόγω πηγή από τη Μόσχα, αν και το αίτημα δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία σε εκεχειρία, η Ρωσία κατανοεί ότι τα «παγωμένα» κεφάλαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά των αεροσκαφών χωρίς να υπάρχει εκεχειρία. Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας χαλάρωσης των κυρώσεων, σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή των εχθροπραξιών.

Στο μεταξύ, από μέρους της Ουάσιγκτον διαμηνύεται ότι οποιαδήποτε οικονομική δέσμευση μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μία εκεχειρία.

«Οι ΗΠΑ δεν θα συζητήσουν καμία οικονομική δέσμευση μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μπράιαν Χιουζ, απαντώντας για το εάν η Ρωσία επιδιώκει να αγοράσει αεροσκάφη «Boeing».

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην «Aeroflot» και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η προοπτική πιθανής επανέναρξης των πωλήσεων της «Boeing» στη Ρωσία φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, καθώς η αμερικανική εταιρεία πιέζεται σε άλλες αγορές από τον «πόλεμο» δασμών.

Διαπραγματεύσεις για τη Μαύρη Θάλασσα

Σε ένα άλλο διαπραγματευτικό «τραπέζι», διεξάγονται συνομιλίες για να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, στη βάση όσων έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ και Ρωσία, με παράλληλη άρση ορισμένων «δυτικών» κυρώσεων κ.ά.

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Τουρκία και η Ουκρανία συμμετέχουν στη συνάντηση για τη Μαύρη Θάλασσα στην Αγκυρα, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

«Γίνεται μια στρατιωτική συνάντηση στην Τουρκία για το θέμα της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα. Αφορά, πρώτα από όλα, τον "συνασπισμό των προθύμων". Θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Ευρώπης... Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ουκρανία θα είναι σίγουρα παρούσες και η χώρα υποδοχής είναι η Τουρκία».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Αγκυρα χτες και προχτές με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού από διάφορες χώρες.

Λήγει η κατάπαυση του πυρός για τις ενεργειακές υποδομές

Στις 18 Απρίλη λήγει θεωρητικά η 30ήμερη μερική εκεχειρία που προέβλεπε την παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τις δύο χώρες πάντως να αλληλοκατηγορούνται για δεκάδες παραβιάσεις στην εφαρμογή της.

Η ενεργειακή εκεχειρία είχε τεθεί σε ισχύ από τις 18 Μάρτη μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και του Αμερικανού ομόλογου του, Ντ. Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν μπορεί να ανακοινώσει την απόφαση που έχει ληφθεί για την ακριβή ώρα της λήξης, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το Κίεβο δεν σεβάστηκε ποτέ την εκεχειρία, «έχει επιτεθεί και συνεχίζει να επιτίθεται σε ενεργειακές μας υποδομές».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, Χεόρχιι Τίχιι, ισχυρίστηκε χτες ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί 30 φορές σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε Χερσώνα, Μικολάιφ, Πολτάβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ