Τρίτη 19 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση, ένα ακόμα βήμα για γενίκευση και επέκταση του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία»!

Σε ανακοίνωσή του για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απόφαση των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών κρατών να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το καθεστώς Ζελένσκι μέσα στο ρωσικό έδαφος συνιστά εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη γενίκευση και περαιτέρω επέκταση του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο οποίος ήδη διεξάγεται.

Η χώρα μας εμπλέκεται με πολλούς τρόπους ενεργά στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και κινδυνεύει να γίνει στόχος αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που στηρίζουν αυτή την εμπλοκή.

Το σύνθημα "Εξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία", που ακούστηκε δυνατά χθες στην τεράστια αντιιμπεριαλιστική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πρέπει να ακουστεί ξανά, ακόμη πιο δυνατά, σε όλη την Ελλάδα από χιλιάδες απεργούς την ερχόμενη Τετάρτη, μέρα γενικής πανεργατικής απεργίας».

Εγκριση για χρήση «δυτικών» πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος έδωσε η Ουάσιγκτον

Αναμένεται να ακολουθήσει η Βρετανία | «Θεμελιωδώς νέα κατάσταση στην εμπλοκή των ΗΠΑ» λέει η Μόσχα, ενώ δεν αποκλείει να απαντήσει με «νέα οπλικά συστήματα»

Από φόρτωση πυραύλων ATACMS σε πυραυλικό σύστημα HIMARS, δύο αμερικανικοί εξοπλισμοί που έχουν παραδοθεί στο καθεστώς Ζελένσκι
Από φόρτωση πυραύλων ATACMS σε πυραυλικό σύστημα HIMARS, δύο αμερικανικοί εξοπλισμοί που έχουν παραδοθεί στο καθεστώς Ζελένσκι
Οι ΗΠΑ επέτρεψαν για πρώτη φορά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης, που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο επέκτασης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας πέρα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Αντίστοιχα, η Βρετανία είναι «έτοιμη» μετά τις ΗΠΑ να δώσει το «πράσινο φως» για τέτοια χρήση πυραύλων που στέλνει στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Κ. Στάρμερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, γιατί αν το κάναμε αυτό ο μοναδικός κερδισμένος θα ήταν ο Βλ. Πούτιν».

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, περίπου δυο μήνες πριν την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ, επέτρεψε στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για «περιορισμένα» - όπως αναφέρεται - πλήγματα εντός της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε τα σχετικά δημοσιεύματα, δηλώνοντας την Κυριακή ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «αυτά τα πράγματα δεν ανακοινώνονται».

Τα πρώτα βαθιά πλήγματα - ανέφεραν αμερικανικές πηγές - είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, με τη χρήση πυραύλων ATACMS (οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χλμ.) εναντίον ρωσικών στρατιωτικών βάσεων, υποδομών και αποθηκών πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τους «New York Times», οι αμερικανικοί πύραυλοι αναμένεται αρχικά να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν ρωσικά στρατεύματα έναντι των ουκρανικών, που έχουν καταλάβει ρωσικά εδάφη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στην εφημερίδα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η έγκριση της χρήσης «δυτικών» πυραύλων με τόσο μεγάλο βεληνεκές ανοίγει τον δρόμο για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ζητήσει από τον στρατό να βελτιώσει τις ικανότητές του και να είναι έτοιμος για πόλεμο, τονίζοντας τον «απειλητικό χαρακτήρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας», που έχουν φέρει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο «στη χειρότερη φάση της Ιστορίας».

Προηγουμένως η Ουάσιγκτον είχε αρνηθεί να επιτρέψει πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, εξαιτίας «ανησυχιών» ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε τον πόλεμο. Ωστόσο, όπως έγινε και όλο το προηγούμενο διάστημα με άλλες δήθεν «ασφαλιστικές δικλίδες» που όπως λεγόταν θα απέτρεπαν την πολεμική κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας (παροχή «δυτικών» τεθωρακισμένων, μαχητικών αεροσκαφών F-16 κ.ά.), το ευρωατλαντικό μπλοκ προχωρά σε άλλη μια πολύ επικίνδυνη κίνηση.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τους ATACMS εναντίον ρωσικών στόχων σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη εδώ και πάνω από έναν χρόνο, όπως για να πλήξει αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία - που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 - και στην ουκρανική κατεχόμενη Ζαπορίζια.

Κρίσιμος ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως τα αεροσκάφη, έχει ήδη μεταφερθεί βαθύτερα στη Ρωσία πέρα από το βεληνεκές των ATACMS, εν αναμονή μιας τέτοιας απόφασης.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκ. Λαντσμπέργκις επεσήμανε ότι «δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς αριθμούς των πυραύλων που διαθέτει η Ουκρανία» και «άρα το ερώτημα είναι: Παρέχονται αρκετοί πύραυλοι ώστε να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης;».

«Ποιοτικά νέα κατάσταση» στη σύγκρουση και στη συμμετοχή των ΗΠΑ

Η ρωσική κυβέρνηση τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα οδηγήσει «σε μια θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Η θέση της Μόσχας πρέπει να είναι απολύτως σαφής σε όλους, επεσήμανε: «Αν μια τέτοια απόφαση έχει όντως διατυπωθεί και κοινοποιηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, τότε φυσικά αυτός είναι ένας ποιοτικά νέος γύρος κλιμάκωσης της έντασης και μια ποιοτικά νέα κατάσταση όσον αφορά τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», είπε ο Πεσκόφ.

«Αυτά τα σήματα έχουν ληφθεί από τη συλλογική Δύση και τα εξέφρασε ο Πρόεδρος στην Αγία Πετρούπολη», θύμισε ο Πεσκόφ, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Βλ. Πούτιν τον Σεπτέμβρη ότι ένα τέτοιο «πράσινο φως» από τη Δύση «θα σήμαινε άμεση εμπλοκή των χωρών του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία» και «αυτό θα άλλαζε την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης».

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε ο Βλ.Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία αν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Β. Βολόντιν.

Υποστήριξη του Μπορέλ στα πλήγματα με «δυτικούς» πυραύλους στη Ρωσία

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ κάλεσε τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Από τα κράτη - μέλη της ΕΕ μόνο η Γαλλία έχει παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους γαλλο-βρετανικούς «SCALP/Storm Shadow». Δημοσίευμα της «Le Figaro» ανέφερε ότι Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το ρεπορτάζ κατέβηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι το Παρίσι δεν έχει αλλάξει τη θέση του για τα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία, εξηγώντας ότι εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Αν επρόκειτο να επιτραπεί να πληγεί ένας στόχος από τον οποίο η Ρωσία επιτίθεται αυτήν τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος, αυτή είναι μια επιλογή που θα εξετάζαμε».

Η Γερμανία έχει αρνηθεί να στείλει τους πυραύλους «Taurus», με εμβέλεια έως και 500 χλμ., στο Κίεβο, και η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου Β. Μπίχνερ.

«Η απόφαση από την πλευρά της Αμερικής είναι πολύ σημαντική αυτήν τη στιγμή, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι αναθεώρηση αλλά εντατικοποίηση αυτού που ήδη έχει παρασχεθεί από άλλους εταίρους», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια «άκρως απόρρητη» παράδοση 4.000 drones στην Ουκρανία, που αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «Helsing», έγραψε η «Bild». Γνωστά ως «mini Taureses», τα drones ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να διαπερνούν τις ρωσικές παρεμβολές στο GPS τους και η εμβέλειά τους είναι 4 φορές πιο μεγάλη από τα συμβατικά drones - «καμικάζι».

Με τη σειρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, Ν. Τζένινγκ, διαβεβαίωσε ότι όλα τα όπλα που είχε μεταφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Η θέση μας σχετικά με τη χρήση όπλων δεν έχει αλλάξει: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού εδάφους», επεσήμανε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι.

«Στην είσοδο βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο και στη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε με μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ Ρ. Σικόρσκι.

Είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» να επιτραπεί στην Ουκρανία να εξαπολύει πλήγματα κατά της Ρωσίας με όπλα από ΝΑΤΟικά κράτη, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο.

Επίκειται επικοινωνία συμβούλων του Κρεμλίνου και της γερμανικής καγκελαρίας

Η έγκριση των χτυπημάτων βαθιά σε ρωσικό έδαφος από τις ΗΠΑ έρχεται δυο μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, την Παρασκευή, με βασικό θέμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επικοινωνία για την οποία ο Σολτς δέχτηκε επικρίσεις.

Ο Β. Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας».

«Κανείς δεν θα σταματήσει τον Πούτιν με τηλεφωνήματα», δήλωσε την Κυριακή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ με φόντο τη ρωσική «επίθεση της προηγούμενης νύχτας, μία από τις μεγαλύτερες αυτού του πολέμου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κ. Στάρμερ δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει» με τον Πούτιν και «εναπόκειται στον καγκελάριο Σολτς να αποφασίσει με ποιον θα συνομιλεί».

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για την Ουκρανία. «Δεν θα ήταν καλή ιδέα να υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό και στον Ρώσο πρόεδρο χωρίς ο ηγέτης μιας σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας να διεξάγει επίσης συνομιλίες», είπε ο Σολτς.

Στο μεταξύ, Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να έρθουν σε επαφή οι σύμβουλοι του Κρεμλίνου και της καγκελαρίας και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων «για ένα συγκεκριμένο φάσμα θεμάτων», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανώς θα υπάρξουν τέτοιες επαφές «πριν το τέλος του χρόνου», καθώς «η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δυναμικά και είναι εξαιρετικά τεταμένη».

Σηκώθηκαν πολωνικά και ΝΑΤΟικά μαχητικά

Η μαζική ρωσική επιδρομή σε όλη την Ουκρανία το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, με 120 πυραύλους και 90 drones, με στόχο ενεργειακές υποδομές και άλλους στόχους, και με 10 νεκρούς, αξιοποιήθηκε και για να τονιστεί από το Κίεβο το ρωσικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Α. Σίμπιχα έκανε λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες» αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, μια «απάντηση» του Πούτιν στους ηγέτες που «του τηλεφώνησαν ή τον επισκέφτηκαν» τον τελευταίο καιρό, αναφερόμενος στον Γερμανό καγκελάριο, στον γγ του ΟΗΕ, στον Ινδό πρωθυπουργό κ.λπ.

Οι πολωνικές Ενοπλες Δυνάμεις απογείωσαν εσπευσμένα πολωνικά και ΝΑΤΟικά μαχητικά και κινητοποίησαν «όλες τις δυνάμεις και τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για την υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας» εν μέσω «μαζικής επίθεσης» της Ρωσίας «εναντίον εγκαταστάσεων που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη δυτική Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ