Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για νέο γύρο επιθετικότητας τους επόμενους μήνες

Οι ΗΠΑ στέλνουν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, η ΕΕ θα εκπαιδεύσει διπλάσιους Ουκρανούς στρατιώτες - Πυραυλικά συστήματα Ιskander λειτουργούν στη Λευκορωσία

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας πάνω σε άρμα μάχης «Leopard 2»

Copyright 2023 The Associated

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας πάνω σε άρμα μάχης «Leopard 2»
Ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές θα προμηθεύσει για πρώτη φορά στην Ουκρανία η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το νέο πακέτο των ΗΠΑ, που σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα κλιμάκωσης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς προς το Κίεβο, έρχεται σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου, όπου η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις για πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ και αυξάνονται οι ενδείξεις πως προετοιμάζεται για μια νέα μεγάλη επίθεση την άνοιξη. Μάλιστα Ουκρανός αξιωματούχος επικαλέστηκε χτες «σημάδια» σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, που δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να επιτεθεί εντός βδομάδων.

Για σφοδρές μάχες τους επόμενους μήνες φαίνεται πως ετοιμάζεται και η ΕΕ και θα διπλασιάσει τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσει, ανεβάζοντάς τον στις 30.000. Οι 15.000 που είχε τεθεί σαν στόχος τον Νοέμβρη θα έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορες χώρες - μέλη με βασικό κέντρο την Πολωνία, «πιθανότατα πριν από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου και θα υπάρξει ένας νέος στόχος, για την εκπαίδευση (άλλων) 15.000 Ουκρανών στρατιωτών», σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ.

Παράλληλα στη Λευκορωσία τέθηκαν σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander, με πυραύλους βεληνεκούς έως και 500 χλμ., αφού οι χειριστές τους εκπαιδεύτηκαν σε κοινά ρωσο-λευκορωσικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα στη Ρωσία, όπως και στα συστήματα αεράμυνας S-400. Επίσης με τη βοήθεια της Ρωσίας εκπαιδεύονται λευκορωσικά πληρώματα για στρατηγικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ρουκέτες που φτάνουν στα μετόπισθεν των Ρώσων στέλνουν οι ΗΠΑ

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 2 δισ. δολαρίων, προβλέπει την αγορά από την πολεμική βιομηχανία ρουκέτας νέου τύπου, της «εκτοξευόμενης από το έδαφος βόμβας μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χλμ. και μπορεί να διανύει πάνω από 100 χλμ., όταν η ρίψη της γίνεται από αεροσκάφος.

Εως αυτό το στάδιο, η Ουάσιγκτον δεν ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου να σταλούν στον ουκρανικό στρατό πύραυλοι ATACMS, με βεληνεκές σχεδόν 300 χλμ., που εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS. Ωστόσο, το βεληνεκές της GLSDB δυνητικά θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων έως τώρα εκτός εμβέλειας, στο πλαίσιο αντεπιθέσεων ή ενεργειών εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων και των γραμμών εφοδιασμού πολύ πίσω από τις γραμμές των μετώπων.

Την περασμένη βδομάδα Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν εξηγήσει πως χρειάζονται πυραύλους με βεληνεκές άνω των 100 χλμ. «για χτυπήματα εναντίον εγκαταστάσεων, όχι μόνο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, αλλά και στη Ρωσική Ομοσπονδία». Ειδικότερα, ανέφεραν ότι είναι κρίσιμο να χτυπηθούν υλικοτεχνικοί κόμβοι στο Ροστόφ προκειμένου να διαταραχθούν τα συστήματα εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων και άλλες εγκαταστάσεις «βαθιά πίσω, 100 - 150 χλμ. πίσω από τις γραμμές του εχθρού».

Το Κίεβο ζητούσε πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση προτού οι ρωσικές εφεδρείες είναι εξοπλισμένες και έτοιμες να κινηθούν.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού του νέου πακέτου (1,7 δισ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να προμηθεύεται εξοπλισμούς απευθείας από την πολεμική βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Το πακέτο θα συμπεριλάβει επίσης εξαρτήματα για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας HAWK, συστήματα κατά UAVs, ραντάρ αντιπυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, εξοπλισμό επικοινωνιών, UAVs τύπου PUMA, καθώς και ανταλλακτικά για τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley.

Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία από 4 έως 6 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «El Pais», ανάλογα με την κατάσταση των αρμάτων σε απόθεμα και με το πόσες άλλες χώρες τελικώς θα προμηθεύσουν με άρματα την Ουκρανία, η οποία αναμένει περίπου 120 -140 ΝΑΤΟικά βαρέα άρματα μάχης στο «πρώτο κύμα» παραδόσεων που θα ξεκινήσει την άνοιξη.

Τα άρματα μάχης θα περιλαμβάνουν γερμανικά Leopard 2, βρετανικά Challenger 2 και αμερικανικά M1 Abrams.

Η Γερμανία πρέπει να παραγγείλει γρήγορα νέα άρματα μάχης Leopard, για να αντικαταστήσει τα 14 που θα στείλει στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν η συζήτηση για την αποστολή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία έχει ήδη αρχίσει μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, έστω και «ανεπίσημα».

Πολωνία και Λιθουανία τοποθετούνται υπέρ της αποστολής τέτοιων αεροσκαφών. Ο Λιθουανός Πρόεδρος, Γκ. Ναουσέντα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταματήσει να τραβά «κόκκινες γραμμές», αναφέροντας ότι θα πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με οποιαδήποτε όπλα χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Εξάλλου ο Λιθουανός ΥΠΕΞ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να μην φιλοξενούν πλέον στο έδαφός τους πρεσβευτές της Ρωσίας.

Για «εξαιρετικά επιθετική θέση» από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, που είναι έτοιμες «να κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν την ανάπτυξη περαιτέρω αντιπαράθεσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο νέος Τσέχος Πρόεδρος, Πετρ Πάβελ, εξέφρασε ικανοποίηση για τα δυτικά όπλα που έχει λάβει το Κίεβο, προσθέτοντας ωστόσο πως «βλέπουμε ότι εξακολουθούν να μην είναι αρκετά». «Δεν έχουμε καμία εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Πάβελ. «Αν αφήσουμε την Ουκρανία χωρίς βοήθεια, πιθανότατα θα χάσουν αυτόν τον πόλεμο. Και αν χάσουν - θα χάσουμε όλοι». Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ουκρανία θα είναι «ηθικά και πρακτικά έτοιμη» να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ μόλις λήξει ο πόλεμος.

Ο δε πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, κάλεσε επίσης τη Δύση να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο «το συντομότερο δυνατό». Αναφερόμενος σε προηγούμενους «ενδοιασμούς» στην κλιμάκωση της αποστολής όπλων, σημείωσε ότι στο τέλος αποδεικνυόταν σωστή η αποστολή τους. «Το μόνο που λέω είναι εξοικονομήστε χρόνο, εξοικονομήστε χρήματα, σώστε ζωές. Δώστε στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται, όσο πιο γρήγορα γίνεται», ανέφερε.

Το Ισραήλ «εξετάζει» στρατιωτική βοήθεια και μεσολάβηση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, κι ενώ το Ισραήλ έχει κρατήσει «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έκρυψε ότι μελετά το ενδεχόμενο αποστολής «στρατιωτικής βοήθειας» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος».

«Βεβαίως εξετάζω το ζήτημα», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και παρότρυνση στο Ισραήλ να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Το Ισραήλ δρα επίσης, με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ, εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει τη Ρωσία με drones - καμικάζι που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Δήλωσε ακόμη πρόθυμος να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας - Κιέβου εάν δέχονται οι εμπόλεμες πλευρές και με την προϋπόθεση να του ζητηθεί ρητώς από την Ουάσιγκτον, καθώς «δεν γίνεται να έχεις πάρα πολλούς μάγειρες στην κουζίνα».

Είπε ότι του ζητήθηκε πέρσι τον Φλεβάρη να παίξει αυτόν τον ρόλο, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά απέρριψε την «ανεπίσημη πρόταση» γιατί τότε ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα των πρώην επαρχιών της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, έθεσε στο «τραπέζι» η Πρόεδρος της Γεωργίας, λέγοντας ότι πρέπει να απαιτηθεί από τη Ρωσία να εγκαταλείψει αυτά τα εδάφη ως μέρος μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να μάθει πού είναι τα σύνορά της», δήλωσε η Πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, γιατί «κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από όλα τα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή».

Παρ' όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι οι αρχές της χώρας πρέπει να είναι «πιο προσεκτικές» απέναντι στη Μόσχα, δεδομένου ότι η Γεωργία δεν διαθέτει την «προστασία» των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι επικρίσεις της Ζουραμπισβίλι την έφεραν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Γεωργίας, η οποία έχει φροντίσει να αποφύγει να πάρει μέρος στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει αρνηθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις «φιλοδυτικές δυνάμεις» ότι επιδιώκουν να «δημιουργήσουν ένα δεύτερο μέτωπο στη Γεωργία».

Ολόκληρη η υποδομή του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο από στρατιωτική σκοπιά στην Ουκρανία, καθώς χώρες - μέλη του NATO συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ.

«Τα πάντα δείχνουν με απόλυτη καθαρότητα πως το ζήτημα δεν είναι επ' ουδενί η Ουκρανία», επέμεινε ο Λαβρόφ, κρίνοντας πως το Κίεβο «δεν ενεργεί αυτόνομα», ανέλαβε «να κάνει πραγματικότητα δυτικές επιδιώξεις».

Η Μόσχα βλέπει ότι όλη η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ, η αεροπορία αναγνώρισης, οι ομάδες δορυφόρων λειτουργούν προς το συμφέρον της Ουκρανίας όλο το 24ωρο, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν επισήμανε πως βασικό καθήκον του ρωσικού στρατού είναι να σταματήσει τον βομβαρδισμό ρωσικών περιοχών από το ουκρανικό έδαφος, που όπως είπε έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους άστεγους ή χωρίς ηλεκτρικό, αναφέροντας τις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Κουρσκ και την Κριμαία.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ ανακοίνωσαν χτες πως ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως το χωριό Βλαχοντάτνε, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όχι μακριά από το Αρτιόμοφσκ (Μπαχμούτ), το οποία προσπαθούν να περικυκλώσουν. Το χωριό Βλαχοντάτνε βρίσκεται βόρεια του Αρτιόμοφσκ, όπου μαίνονται άγριες μάχες επί μήνες.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι στα μέτωπα αναπτύχθηκε τεθωρακισμένο τρένο, που θα χρησιμοποιείται για αναγνώριση, για άρση ναρκών, καθώς και την καταστροφή εχθρικών στόχων στο έδαφος και στον αέρα. Πρόκειται για «τεθωρακισμένο τρένο οπλισμένο μέχρι τα δόντια», κατά το υπουργείο, που διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί πάνω σε αυτό θα διαθέτουν και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορούν να φέρνουν σε πέρας αποστολές «ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ