Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ενίσχυση του «ευρωπαϊκού σκέλους» του ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της Διάσκεψης του Μονάχου

Στρατηγική Αμυντικής Βιομηχανίας, επίτροπο Αμυνας της ΕΕ και Γραφείο Αμυντικής Καινοτομίας στην Ουκρανία προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν

Από την υπογραφή της «συμφωνίας ασφαλείας» της Ουκρανίας με τη Γερμανία

Copyright 2024 The Associated

Από την υπογραφή της «συμφωνίας ασφαλείας» της Ουκρανίας με τη Γερμανία
Με συζητήσεις για την ανάγκη να ενισχυθεί το «ευρωπαϊκό σκέλος» του ΝΑΤΟ και να αποκτήσει η «Αμυνα» της ΕΕ «αυτοτέλεια» από τις ΗΠΑ, σημαδεύτηκε η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, με φόντο το στρατιωτικό πακέτο των ΗΠΑ για την Ουκρανία που παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο εδώ και μήνες, την υποχώρηση των Ουκρανών από την Αβντιίβκα και με το «βλέμμα» σε μια μακρόχρονη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Μήνυμα για «ενότητα» και «αποφασιστικότητα» του ΝΑΤΟ έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντ. Τραμπ, μιλώντας από τη Διάσκεψη του Μονάχου, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ηγετών, υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας κ.ά.

«Η απειλή της Ρωσίας είναι αληθινή. Για αυτό και η αποτρεπτική μας δύναμη πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη. Δεν θέλουμε σύγκρουση με την Ρωσία, δεν στέλνουμε δικούς μας στρατιώτες, αλλά ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει: Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο της Συμμαχίας μας», δήλωσε ο καγκελάριος.

Ζήτησε για ακόμη μια φορά από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά και για τη δική τους Αμυνα - ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ή πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρει με το μερίδιο που της αναλογεί, ανέφερε, επαναφέροντας το αίτημα για αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών. «Οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλουμε μια τουλάχιστον συγκρίσιμη προσπάθεια», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», το οποίο ζητά η Ουκρανία, ο Σολτς περιορίστηκε να αντιτείνει ότι το Βερολίνο θα διαθέσει μόνο για το 2024 τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο».

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου, πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για το ΝΑΤΟ «αντικατοπτρίζουν το ευρύτερο αίσθημα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Λετονίας, Κρ. Κάρινς, και πολλοί Αμερικανοί Πρόεδροι «λένε εδώ και χρόνια ότι η "πλούσια" Ευρώπη, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνά μας», μια τάση που ξεκίνησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και συνεχίστηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

«Με τα χρόνια οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερο την τάση να εγγυώνται πλήρως την ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκτίμησε, ωστόσο η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη τις υποδομές και τον συντονισμό που προσφέρει το υπό τις ΗΠΑ ΝΑΤΟ, καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει κοινό στρατό.

Στο μεταξύ, σε τρεις βδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση της στρατηγικής αμυντικής βιομηχανίας της, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προαναγγέλλοντας επίσης την ίδρυση ενός Γραφείου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της... Είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης μας και, ταυτόχρονα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη και αυτά τα δύο πάνε μαζί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Η ίδια είπε επίσης ότι αν παραμείνει στην προεδρία της Κομισιόν και μετά τις ευρωεκλογές, σκοπεύει να ορίσει έναν επίτροπο Αμυνας της ΕΕ.

Χτες η ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ θεωρείται ότι θα υποστηριχθεί και από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ο. Σολτς.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία «όσα υποσχέθηκαν», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, κρίνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας και επείγον οι ΗΠΑ να αποφασίσουν πάνω σε σειρά μέτρων για την Ουκρανία».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι συζητήσεις - από Γερμανούς και Γάλλους πολιτικούς - για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, «δεν βοηθούν» και «απλώς θα υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να γκρινιάζει για όσα λέει ο Τραμπ και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά τις συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς πολιτικούς στο Μόναχο είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» πως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια τελικώς θα εγκριθεί.

Επαφές με Ουάσιγκτον με φόντο τη ρωσική κατάληψη της Αβντιίβκα

Επαφές με την Ουάσιγκτον είχε το Σαββατοκύριακο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, με φόντο και την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Αβντιίβκα από τον ρωσικό στρατό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και κάλεσε το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άμεσα το στρατιωτικό πακέτο.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την Αβντιίβκα «λόγω των μειούμενων αποθεμάτων εξαιτίας της αδράνειας του Κογκρέσου», με αποτέλεσμα «την πρώτη αξιοσημείωτη νίκη της Ρωσίας εδώ και μήνες».

«Εχω τη σιγουριά πως θα εξασφαλίσουμε τα χρήματα», δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος απηύθυνε από τη Διάσκεψη του Μονάχου έκκληση στη «Δύση» να στείλει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά.

Αν δεν ξαναρχίσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι κι άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα πέσουν στα χέρια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί τη σημαντικότερη νίκη για τη Ρωσία, μετά την κατάκτηση της πόλης Μπαχμούτ τον Μάη του 2023. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, για «έναν ισχυρό αμυντικό κόμβο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ακριβώς δίπλα στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τις «φιλορωσικές» δυνάμεις εδώ και 10 χρόνια, η Αβντιίβκα είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό και τους συμμάχους του από το 2014 σε φρούριο και παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Κιέβου και μετά τη ρωσική εισβολή του 2022.

Μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προωθηθούν περαιτέρω εξαπολύοντας πολλαπλές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και νοτιότερα στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, συναντήθηκε στο Μόναχο με τον Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», για «να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» και για «να πληρώσει η Ρωσία αποζημίωση στην Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν βλέπει «άλλη εναλλακτική» πέραν των ΗΠΑ που «θα παραμείνουν στρατηγικός εταίρος», εξηγώντας ότι η βοήθεια των 60 δισ. δολαρίων μπορεί να μην κρίνει τον πόλεμο, αλλά «ανοίγει δρόμο προς τη νίκη».

Η «τεχνητή έλλειψη όπλων» για την Ουκρανία, «ειδικά η έλλειψη πυρομαχικών και δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπει στον Πούτιν να διατηρεί την τρέχουσα ένταση στον πόλεμο», ανέφερε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την υπογραφή διμερών «συμφωνιών ασφαλείας» της Ουκρανίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία, την περασμένη Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτές «θα δώσουν ώθηση» στην έγκριση του στρατιωτικού πακέτου στις ΗΠΑ. Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συμφωνίες δεν αποτελούν «εναλλακτική» στην αμερικανική υποστήριξη, καθώς «η συμμαχία ΗΠΑ, Ευρώπης, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας είναι απαραίτητη για να νικηθεί η Ρωσία».

Η Κίνα «δεν πουλάει θανατηφόρα όπλα» στις εμπόλεμες πλευρές

Επαφές με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, είχε στο Μόναχο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, για τις διμερείς σχέσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και «για την ανάγκη να αποκατασταθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Ακόμη, συζητήθηκε το σχέδιο του Κιέβου να οργανώσει «Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης», που έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει η Ελβετία, για να συζητηθεί η ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης», αποκλείοντας τη Ρωσία από τις διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα, με «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Ρωσία, δημοσιοποίησε πέρυσι δικό της σχέδιο, για κατάπαυση του πυρός, διαπραγμάτευση και άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας - σχέδιο που αντιμετωπίστηκε «επιφυλακτικά» στη «Δύση» και στο Κίεβο.

Το Πεκίνο «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε ο Γι στον Κουλέμπα και «δεν επωφελείται για να αποκομίσει οφέλη και δεν πουλά θανατηφόρα όπλα στις εμπόλεμες ζώνες ή στους εμπλεκόμενους στη σύρραξη», υπογράμμισε, σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

Νέες «πυρηνικές απειλές» πως η Μόσχα δεν θα αποδεχτεί μια «ήττα»

Με «ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο» απείλησε για ακόμη μια φορά ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πυρηνικές δυνάμεις δεν χάνουν ποτέ έναν πόλεμο» και χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη νίκη της Ουκρανίας με επιστροφή στα παλιά της σύνορα «αντίθετη με το ρωσικό Σύνταγμα». Τα κατακτημένα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και η Κριμαία αποτελούν ήδη αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας, τόνισε.

«Πιστεύουν πραγματικά αυτοί οι ηλίθιοι (στη Δύση) ότι ο ρωσικός λαός θα δεχόταν έναν τέτοιο κατακερματισμό της χώρας του;», διερωτήθηκε. «Αντίθετα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις θα ανέπτυσσαν ολόκληρο το οπλοστάσιό τους και θα εξαπέλυαν επιθέσεις σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Λονδίνο, εκτός από το Κίεβο».

Και άλλες «ιστορικές όμορφες τοποθεσίες έχουν μπει εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο της πυρηνικής τριάδας», είπε αναφερόμενος στους χερσαίους διηπειρωτικούς πυραύλους, στους υποβρύχιους πυραύλους και στα στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνικές βόμβες.

Από την πλευρά του, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπογράμμισε ότι «αυτό που συμβαίνει» στην Ουκρανία είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία, ενώ για τη «Δύση» στόχος είναι «να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση».

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι είναι «σημαντικό» οι Ρώσοι και οι ξένοι «να κατανοήσουν σε ποιο σημείο αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ευαίσθητα και σημαντικά για τη χώρα μας».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Ολ. Κουμπράκοφ, χαρακτήρισε χτες «απειλή για την ασφάλεια» της Ουκρανίας τον αποκλεισμό από Πολωνούς αγρότες έξι σημείων ελέγχου των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η πιο κρίσιμη κατάσταση είναι στο σημείο ελέγχου Γιάγκοντιν - Ντόροχουσκ, όπου η κίνηση φορτηγών έχει σταματήσει τελείως. Ανθρωπιστικά αγαθά, ευπαθή προϊόντα και καύσιμα» έχουν μπλοκαριστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ