Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΩΣΙΑ
Ζητά εξηγήσεις για «κράτηση ρωσικού πλοίου» στην Ινδία

Η ρωσική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ανακοίνωσε χτες ότι ζήτησε εξηγήσεις από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την κράτηση ρωσικού πλοίου στο λιμάνι Κοτσί, στη νοτιοδυτική Ινδία, που «βρέχεται» από την Αραβική Θάλασσα.

Η πρεσβεία υποστήριξε ότι το πλοίο μεταφέρει «στρατιωτικό φορτίο για τις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις», ενώ υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε από το υπουργείο να διασφαλίσει τον άνευ όρων σεβασμό των δικαιωμάτων των Ρώσων πλοιοκτητών και του πληρώματος».

Ινδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η κράτηση του πλοίου συνδέεται με καταγγελίες για χρέη που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στις οποίες εμπλέκεται η εσθονική εταιρεία «Bunker Partner».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παράλληλες κινήσεις για περισσότερα όπλα στο Κίεβο και ενίσχυση των οπλοστασίων ΗΠΑ - ΕΕ

Από προηγούμενη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο

REUTERS

Από προηγούμενη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο
Νέα συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα η «Ομάδα Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», το σχήμα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς το ευρωατλαντικό μπλοκ επιχειρεί να επιταχύνει την αποστολή ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, με έμφαση στα βαρέα όπλα και με στόχο την «αποκατάσταση ισορροπίας» στο πεδίο των μαχών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ΗΠΑ και ΕΕ «τρέχουν» σχεδιασμούς για την παραπέρα ενίσχυση του οπλοστασίου τους και των πολεμικών βιομηχανιών τους, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μακρόχρονη και οξυμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη και ευρύτερα.

Νέα συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για την αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Την αναγγελία για τη σημερινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» έκανε το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανακοινώνοντας ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, συνομίλησε τη Δευτέρα για το θέμα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρέζνικοφ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», ενώ ο Ρέζνικοφ «παρείχε ενημέρωση για την κατάσταση επί του πεδίου».

Επιχειρώντας να «διασκεδάσει» την πραγματικότητα των σημαντικών εδαφικών απωλειών σε ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως και την αυξανόμενη πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στο προχτεσινό διάγγελμά του αναφέρθηκε στις παραλαβές δυτικών βαρέων όπλων, λέγοντας ότι τώρα η Ουκρανία «μπορεί να επιφέρει σημαντικές απώλειες» στις ρωσικές δυνάμεις και τον εφοδιασμό τους, καθιστώντας «όλο και δυσκολότερο για τον ρωσικό στρατό να κρατάει τις θέσεις του στα κατακτημένα εδάφη».

Ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, ισχυρίστηκε ότι χάρη στην άφιξη βαρέων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι έχει πιστοποιήσει σχεδόν 20 χτυπήματα πολύ πίσω από τη γραμμή του μετώπου, στις ελεγχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Μικολάγεφ και της Χερσώνας.

Ανεξάρτητα από τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα που μπορεί να έχουν εκτιμήσεις περί «σταθεροποίησης» της κατάστασης στο πεδίο, την καταστροφή αυτών ακριβώς των ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων ιεραρχεί στρατιωτικά και η ρωσική πλευρά. Υπενθυμίζονται οι πρόσφατες χαρακτηριστικές εντολές του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σ. Σόιγκου, «να χρησιμοποιηθούν χειρουργικά χτυπήματα και να καταστραφούν τα μέσα μεγάλου βεληνεκούς του αντιπάλου σε πυραύλους και πυροβολικό».

Κινήσεις με το βλέμμα στη συνολικότερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Σε μια ακόμα σχετική παράμετρο, βέβαια, αναδεικνύονται και τα «όρια» της συνεχούς αποστολής τέτοιων βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής της στη γαλλογερμανική ταξιαρχία στο Mullheim, ανέφερε μεν ότι «η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται πάνω μας για τη συνέχιση της στήριξής μας στο μέλλον», ωστόσο επανέλαβε ότι η βοήθεια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν μπορεί να είναι απεριόριστη.

Αναφερόμενη στα γερμανικά οβιδοβόλα «Panzerhaubitzen 2000» που στέλνει το Βερολίνο στο Κίεβο, η Γερμανίδα υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με τη «Welt», ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε πολλά ακόμα από την Μπούντεσβερ (σ.σ. τον γερμανικό στρατό), θα το πω αυτό πολύ καθαρά και ο (Ουκρανός) συνάδελφός μου το γνωρίζει».

Το ευρωατλαντικό μπλοκ επιταχύνει έτσι κι αλλιώς σχέδια για την ενίσχυση των «αμυντικών βιομηχανιών» και των εξοπλισμών του, με το βλέμμα στη συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και η «Lockheed Martin» συμφώνησαν για την παραγωγή περίπου 375 μαχητικών F-35 μέσα σε μία τριετία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε, ενώ αναμένεται αύξηση της τιμής μονάδας, για την πιο κοινή έκδοση του αναφερόμενου μαχητικού, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, αλλά και της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού. Το ύψος της συμφωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 30 δισ. δολάρια.

Στην ΕΕ, μία μέρα μετά τη νέα έγκριση αποστολής στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. ευρώ προς το Κίεβο, η Κομισιόν ενέκρινε χτες πρόταση κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά η κοινή προμήθεια όπλων από τα κράτη - μέλη, για την περίοδο 2022 - 2024, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εθνικοί στρατοί και το πολεμικό υλικό τους, για την «αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών και κρίσιμων αναγκών σε αμυντικά προϊόντα, οι οποίες προκύπτουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η πρόταση θα δώσει οικονομικά «κίνητρα» σε κοινοπραξίες τουλάχιστον τριών κρατών - μελών για την αγορά όπλων. Η Κομισιόν προτείνει τη δέσμευση 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2022 έως το 2024 (ωστόσο αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα είναι κάτι σαν «πρώτη δόση»), ενώ «οι επιλέξιμες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν νέα έργα αμυντικών προμηθειών ή την επέκταση έργων που ξεκίνησαν με την έναρξη του πολέμου».

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι Βρυξέλλες θα αποζημιώνουν περίπου το 10% έως 15% του κόστους των νέων όπλων, εφόσον γίνει ομαδική παραγγελία κρατών από αμυντική εταιρεία της ΕΕ εντός διετίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για «σκληρότερους όρους» προειδοποιεί η Μόσχα

Η Ρωσία, από την πλευρά της, «πατώντας» στα σημαντικά εδαφικά κέρδη που έχει καταγράψει σε ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως και στην υπεροπλία που εξακολουθεί να διατηρεί στο πεδίο παρά τις δυτικές αποστολές όπλων, ξεκαθαρίζει ότι η όποια μελλοντική διαπραγμάτευση με το Κίεβο θα γίνει με χειρότερους όρους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής.

«Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της. Θα υπάρξει ειρήνη με τους όρους μας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο τέως πρόεδρος, τέως πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Αντίστοιχα, ο Λ. Σλούτσκι, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στις αρχικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ανέφερε ότι αν επαναληφθεί η διαπραγματευτική διαδικασία από την οποία έχει αποχωρήσει το Κίεβο, «οι όροι από την πλευρά μας σήμερα θα είναι πιο σκληροί, τόσο για την αποστρατιωτικοποίηση όσο και για την αποναζιστικοποίηση, πιο σκληροί στην ουσία τους και στον χρόνο εκτέλεσης».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, πάντως, σε άρθρο του σε κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα, ανέφερε ότι «ούτε μία από αυτές τις κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) δεν θα αρθεί σε περίπτωση μιας ειρήνης υπαγορευμένης από τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε χτες ότι «όσα συμβαίνουν στον κόσμο θα πρέπει φυσικά να αποτυπωθούν στη νέα Αντίληψη» για την Εξωτερική Πολιτική που επεξεργάζεται η Μόσχα. Κάνοντας λόγο για «τελείως επιθετική και παράλογη πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ», ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πού θα καταλήξει όλο αυτό».

Χτες, εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-160» πραγματοποίησαν «προγραμματισμένη πτήση» πάνω από τη θάλασσα Μπάρεντς στον Αρκτικό Ωκεανό, συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη «MiG-31».

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην ουκρανική SBU

Στο μεταξύ στην Ουκρανία, ο Β. Ζελένσκι συνεχίζει την εκκαθάριση στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), με κατηγορίες για πολλές περιπτώσεις συνεργασίας με τις ρωσικές δυνάμεις ή για ανεπιτυχή αντιμετώπισή τους.

Ετσι, μετά την καθαίρεση του επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ, και της γενικής εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα (και οι δύο θεωρούμενοι ως πρόσωπα του πολύ στενού περιβάλλοντος του Ζελένσκι), η οποία επικυρώθηκε χτες και από την ουκρανική Βουλή, ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις.

Διάταγμα του Β. Ζελένσκι που δημοσιεύτηκε χτες αναφέρει ότι ο Β. Χορμπένκο αποπέμφθηκε από τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της SBU.

Τέσσερις επικεφαλής της υπηρεσίας στις περιφέρειες Σούμι, Ντνιπροπετρόφσκ, Υπερκαρπαθία και Πολτάβα αποπέμφθηκαν επίσης, όπως και ο επικεφαλής της SBU στο Ζίτομιρ. Ο Ζελένσκι διόρισε επίσης νέο επικεφαλής της υπηρεσίας στην περιφέρεια του Χαρκόβου, θέση που ήταν κενή από τα τέλη Μάη.

Χτες εξάλλου, η σύζυγος του Ουκρανού Προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση της συζύγου του Αμερικανού Προέδρου.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Ξεκίνησαν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες με Σκόπια και Τίρανα

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης όλης της περιοχής, «σε μια περίοδο που η Ρωσία θρυμματίζει την ειρήνη»

Ντερ Λάιεν, Ράμα, Κοβάτσεφκσι στη χτεσινή συνάντηση

Copyright 2022 The Associated

Ντερ Λάιεν, Ράμα, Κοβάτσεφκσι στη χτεσινή συνάντηση
Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ σηματοδότησε η χτεσινή, Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Εντι Ράμα και Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι και της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν μίλησε για «μία ιστορική στιγμή» και για «επιτυχία» που ήρθε με «σκληρή δουλειά», αλλά και «υπομονή, όραμα και ηγετικές ικανότητες», ενώ απευθυνόμενη στους δύο ηγέτες είπε ότι «αποδείξατε πολλές φορές την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές αξίες ως φίλοι και αξιόπιστοι εταίροι. Θα κερδίσουμε όλοι, όταν μια μέρα σας υποδεχτούμε στην ΕΕ».

Η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι μετά τη χτεσινή Διάσκεψη θα ξεκινήσουν επαφές με τις διαπραγματευτικές ομάδες από τις δύο χώρες και «θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ένταξη των δύο χωρών στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, στα περιθώρια που «ανοίγονται» για την ανάπτυξη της Frontex στις δύο χώρες, αλλά και τη νέα «ώθηση στις επενδύσεις», τη «στενότερη συνεργασία στην Ενέργεια και τις μεταφορές» που θα ιεραρχηθούν, επιβεβαιώνοντας ότι θα κλιμακωθούν σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί για την αναβάθμιση απέναντι σε αντίπαλα μονοπώλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς όλης της περιοχής.

Την εξέλιξη έσπευσε να χαιρετίσει με μήνυμά του και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που καλωσόρισε «τα σημαντικά βήματα που παίρνει η ΕΕ για να προχωρήσει η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωατλαντική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει θρυμματίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι σημαντικότερο από ποτέ να στηριχτεί το όραμα για μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική». Πρόσθεσε δε ότι «τα δημοκρατικά, ασφαλή και Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιώδες θέμα για αυτό το όραμα», αλλά και ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, καθώς αυτά τα κράτη εργάζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου», καταλήγοντας ότι οι επιλογές σε Τίρανα και Σκόπια «θα εμπνεύσουν όλους τους υποψήφιους για την ΕΕ να αυξήσουν την αφοσίωση για την ενίσχυση των δημοκρατιών τους».

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών, πάντως, κάθε άλλο παρά θα «καταλαγιάσει» τα παζάρια και τις αντιθέσεις που έως τώρα είχαν καθυστερήσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Για παράδειγμα, οι διαφωνίες Σόφιας - Σκοπίων κάθε άλλο παρά εξαφανίστηκαν, ενώ σίγουρα αλληλεπιδρούν οι ευρύτερες διεργασίες που δυναμώνουν, με δεδομένη και τη διαρκή προσπάθεια της Μόσχας να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη δική της γεωπολιτική επιρροή.

Είναι ενδεικτική η νέα υπενθύμιση που έσπευσε να κάνει η Σόφια, επαναλαμβάνοντας με επίσημη ανακοίνωση του βουλγάρικου ΥΠΕΞ ότι δεν αναγνωρίζει ως χωριστή τη «μακεδονική γλώσσα», παρά μόνο ως «γραπτή μορφή της επίσημης βουλγάρικης γλώσσας». Επίσης η αναθεώρηση του συντάγματος στη Βόρεια Μακεδονία - που χρειάζεται για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα όπως περιμένει η Σόφια, σύμφωνα και με τη γαλλική πρόταση που έγινε δεκτή - είναι πολύ αμφίβολη, αφού η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία δεν συμφωνεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντ. Κοβάτσεφκσι, μίλησε για «νέα αρχή στην περιοχή» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη «στους φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας «για τη στήριξη, την εμπλοκή και τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση».

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, ευχαρίστησε ειδικά την επικεφαλής της Κομισιόν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την πρώην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, για τη συμβολή τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό κόμμα (BSP), που δέχτηκε προχτές την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ, είπε ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με τους μέχρι πρότινος εταίρους του στην κυβέρνηση Πετκόφ, δηλαδή το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΡΡ), τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» αλλά και το «Υπάρχει τέτοιος λαός». Μεταξύ άλλων η επικεφαλής του κόμματος Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του ΡΡ, οι άξονες συνεργασίας που συζητήθηκαν περιείχαν και μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία (που διαταράχθηκαν έντονα μετά την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αβεβαιότητα για τη ροή του ρωσικού αερίου, προς νέα μέτρα «εξοικονόμησης» η ΕΕ

Με φόντο την αβεβαιότητα στην ΕΕ σε σχέση με το εάν θα επαναλειτουργήσει και πώς ο αγωγός Νοrd Stream 1 από αύριο, οπότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα μέτρα αναμένεται να κινηθούν σε διάφορα επίπεδα και να εφαρμοστούν σταδιακά ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο των σφοδρών ενεργειακών ανταγωνισμών. Κάποια περιγράφονται ως «εθελοντικά μέτρα» μείωσης σε θέρμανση και ψύξη και άλλα θα επιβληθούν με βάση κυρίως τις ανάγκες των μονοπωλίων, με τους λαούς να πληρώνουν ξανά το «μάρμαρο» των ανταγωνισμών.

Στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ότι η τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται ακόμα στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.

Το πρακτορείο Ρόιτερς με χτεσινό δημοσίευμά του, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματα, προβλέπει πως ο ρωσο-γερμανικός αγωγός (που σταμάτησε να λειτουργεί στις 11 Ιούλη για να γίνουν εργασίες συντήρησης) θα ξαναρχίσει τη λειτουργία του, από αύριο, αλλά με μικρότερη χωρητικότητα από το μέγιστο των 160 εκατ. κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα της δυναμικότητάς του.

Νωρίτερα η «Wall Street Journal» ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Κομισιόν δεν αναμένει την επανεκκίνηση του αγωγού μετά τη συντήρησή του για να πάρει μέτρα.

Το ίδιο διάστημα νέα έκθεση από το ΔΝΤ εκτιμά πως βαρύ πλήγμα θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως σε συγκεκριμένες χώρες της περιοχής μία απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Το ΔΝΤ παρότρυνε τα κράτη - μέλη να επιδείξουν «αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση». Σε ανάλυση που δημοσιεύεται σε ιστολόγιο του ΔΝΤ υποστηρίζεται πως, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια και από κοινού διαχείριση ποσοτήτων LNG και οι τιμές δεν καταφέρουν να κρατηθούν τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση, η οποία θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών προς την Ευρώπη, θα προκαλέσει δραματική πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης την ερχόμενη χρονιά κατά πάνω από 5% στην Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ενεργειακές συμφωνίες σε Παρίσι και Αλγέρι

Στο Παρίσι η προχτεσινή πολύωρη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν απέφερε «καρπούς» σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στην TOTAL και την Πετρελαϊκή Εταιρεία του Αμπου Ντάμπι (Adnoc) για στρατηγική εταιρική σχέση που θα επιδιώξει την διερεύνηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης στον τομέα Ενέργειας και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για παραγωγή και αποθήκευση φυσικού αερίου και προϊόντα ανεφοδιασμού των αγορών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εμιρατινού Προέδρου υπογράφηκε και διμερές Μνημόνιο Στρατηγικής Ενεργειακής Σχέσης μεταξύ ΗΑΕ και Γαλλίας αναβαθμίζοντας τη θέση των Εμιράτων σε «αξιόπιστο πάροχο ενέργειας» της Γαλλίας. Ανακοινώθηκαν επίσης επενδύσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων από τα Εμιράτα σε έργα ΑΠΕ και στις έξι ηπείρους συμπεριλαμβανομένων 27 νησιωτικών κρατών που είναι ευάλωτα από την κλιματική αλλαγή μέσω της εμιρατινής εταιρείας «πράσινης» ενέργειας με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Επιπλέον ανακοινώθηκαν συμφωνίες για συνεργασία στο Διάστημα, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα στην Αίγυπτο τον ερχόμενο Νοέμβριο και στο Αμπου Ντάμπι στο τέλος του 2023.

Κατά τα άλλα οι ηγέτες Γαλλίας - ΗΑΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία τις συνέπειες στο λαό της αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Την Τρίτη πήγε στην Αλγερία για την εξασφάλιση συμφωνιών ενεργειακής τροφοδότησης της χώρας του και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Στο Αλγέρι υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στο αλγερινό κρατικό μονοπώλιο ενέργειας Sonatrach, την ιταλική εταιρεία ενέργειας EΝΙ, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Occidental και τη γαλλική Total. Η 25ετής συμφωνία αφορά το «διαμοιρασμό της παραγωγής» πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της λεκάνης του Μπερκίν.

Μετά την υπογραφή της ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελμαντίντ Τεμπούν εκτίμησε πως «θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Ιταλίας με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Κατά την διάρκεια της ιταλοαλγερινής συνάντησης κορυφής, η Αλγερία ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των αποστολών φυσικού αερίου προς την Ιταλία, της οποίας έχει γίνει ο πρώτος προμηθευτής, εκθρονίζοντας την Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλγερινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τις επόμενες μέρες επιπλέον περίπου 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου θα εξαχθούν προς την Ιταλία.

Στο Βερολίνο επίσης βρέθηκε την Τρίτη και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α.Φ.Σίσι που συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη για συνεργασία με τη Γερμανία στον ενεργειακό τομέα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές φυσικού αερίου και υδρογόνου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ως «επιβράβευση» για την ενεργειακή συνεργασία με τη Γερμανία ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε την στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης για την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νείλου μετά τη μερική λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος GERD που ενοχλεί και το γειτονικό Σουδάν, καθώς φοβούνται μείωση των εισερχόμενων νερών του ποταμού στα εδάφη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ