Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τάγματα στρατολόγησης» από το Κίεβο για τις μεγάλες ελλείψεις στρατιωτών

Περισσότερους Patriot και άλλους πυραύλους για το Κίεβο δρομολογούν οι ΗΠΑ, «παγώνοντας» την εκτέλεση παραγγελιών άλλων χωρών

Copyright 2023 The Associated

Με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο να εντείνει κινήσεις για την αποστολή ακόμα περισσότερων στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία και τη Μόσχα να απειλεί ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, θα σκληραίνει τους όρους της, φτάνοντας να θέσει θέμα και για άνευ όρων παράδοση της ουκρανικής κυβέρνησης - ενώ επαναφέρει εκτιμήσεις ότι σύντομα η Δύση ενδέχεται να «αλλάξει» τον Β. Ζελένσκι στην ηγεσία της χώρας - εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία φέρεται να έχει μεγάλες απώλειες στο πεδίο, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα, στέλνονται στρατιώτες μετά από λίγες βδομάδες εκπαίδευσης, με τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό να συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η επόμενη επίσημη πρόταση της Ρωσίας για «διπλωματική διευθέτηση» προς την Ουκρανία «θα είναι ένα έγγραφο παράδοσης της ουκρανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ρωσίας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, K. Γκαβρίλοφ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Εχουν προηγηθεί κι άλλα στελέχη του Κρεμλίνου, που τονίζουν πως οι επόμενοι όροι που θα θέσει η Μόσχα θα είναι πολύ σκληρότεροι, την ίδια ώρα που οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις προετοιμάζονται για στρατιωτική κλιμάκωση μπροστά στο ενδεχόμενο η Ρωσία να «προελάσει».

Την προηγούμενη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε «προτείνει» ως «ειρηνευτική» λύση την «πλήρη απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων» από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα - την ενσωμάτωση των οποίων έχει ανακηρύξει η Ρωσία - όπως και τη δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχουν σημεία χωρίς επιστροφή. Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να προσφέρει η Ρωσία θα είναι το έγγραφο για την παράδοση της κυβέρνησης του Κιέβου», είπε ο Γκαβρίλοφ και χαρακτήρισε «ρεαλιστικές» τις προτάσεις Πούτιν, που θα μπορούσαν «να τερματίσουν τον πόλεμο, αν τις υιοθετήσουν οι Ουκρανοί».

«Τάγματα στρατολόγησης» χρησιμοποιεί η Ουκρανία

Κι ενώ το Κίεβο έχει λύσει σε έναν βαθμό την έλλειψη εξοπλισμού και πυρομαχικών καθώς αυξάνονται οι «ροές» από ΗΠΑ και κράτη της ΕΕ, παραμένουν σοβαρό μειονέκτημα η έλλειψη στρατιωτών και οι μεγάλες απώλειες που φέρεται να έχει σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Στα «χαρτιά» η Ουκρανία μπορεί να παρατάξει εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά στην πράξη αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί λόγω απροθυμίας, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC η Ουκρανία χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο «τάγματα στρατολόγησης» για να βρει αρκετούς άνδρες.

Οι στρατολόγοι πηγαίνουν σε δημόσιους χώρους όπως σταθμούς τρένων ή λεωφορεία, για να «αρπάξουν» τους άνδρες και να τους στρατολογήσουν. Στο ίδιο ρεπορτάζ ένας έφεδρος αναφέρει ότι τον ανάγκασαν να πάει σε κέντρο στρατολόγησης υπό την απειλή όπλου. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά σχετικά βίντεο από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

Ο νόμος που εγκρίθηκε τον Απρίλη από το ουκρανικό κοινοβούλιο μείωσε το ηλικιακό όριο επιστράτευσης από τα 27 στα 25, επιβάλλοντας στους άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών να ολοκληρώσουν τη βασική στρατιωτική θητεία και σε όσους έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν.

Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που απαιτεί από όλους τους Ουκρανούς άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών να εγγραφούν σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να κληθούν να πολεμήσουν.

Στα χαρτιά, οι Ουκρανοί μπορούν να παρατάξουν στο πεδίο της μάχης περίπου 3,7 εκατομμύρια στρατιώτες ηλικίας 25 έως 60 ετών.

Ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αναζητά ακόμα και κατάδικους που δεν έχουν διαπράξει περισσότερο από έναν φόνο, βιασμό ή άλλο σοβαρό έγκλημα, προκειμένου να αυξήσει τους αριθμούς των στρατευμάτων. Υπολογίζεται πως έως και 20.000 κατάδικοι θα μπορούσαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή. Κρατούμενους φυλακών στέλνει στο μέτωπο και η Ρωσία, με την υπόσχεση ότι θα τους αποδοθεί χάρη αν επιζήσουν.

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία που επικαλείται το ρεπορτάζ, «λιγότεροι από 420.000 άντρες που γεννήθηκαν στην Ουκρανία ανήκουν σήμερα στην ηλικιακή κατηγορία 25-27» και «ένα σημαντικό μέρος αυτών μπορεί να είναι ήδη μεταξύ των 800.000 Ουκρανών ανδρών που είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε υπηρετούν ήδη στον στρατό, είτε έχουν απαλλαγεί, είτε κρίνονται ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία».

Σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι εντός της Ουκρανίας έχουν ήδη ανανεώσει το στρατιωτικό τους καθεστώς στο διαδίκτυο, ενώ μόνο 11.000 - ή 1,5% - από αυτούς που ζουν στο εξωτερικό το έχουν κάνει.

Οι νέες προσπάθειες στρατολόγησης «είναι πιθανό να μην προσθέσουν περισσότερους από 100.000 νέους στρατιώτες».

Δημοσκόπηση τον Μάρτη του 2024 στην Ουκρανία έδειξε ότι μόνο το 8% ήταν πρόθυμο να «πάρει τα όπλα» ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει τη δημογραφική δυνατότητα να στέλνει στην «κρεατομηχανή» του πολέμου 30.000 στρατιώτες μηνιαίως, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πρόσφατα πως 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία.

Η ρωσική πλευρά αναφέρει συχνά ουκρανικές απώλειες και χτες το υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε πως το τελευταίο 24ωρο σχεδόν 1.900 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις προωθήθηκαν σε πιο πλεονεκτική θέση.

«Γκαζώνει» η Ουάσιγκτον για την αποστολή των Patriot

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες των προγραμματισμένων παραδόσεων πυραύλων Patriot και άλλων πυραύλων για παραγγελίες που εκκρεμούν για άλλα κράτη, προκειμένου αυτοί να σταλούν στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε «απεγνωσμένη ανάγκη» για περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έλαβαν τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» να δώσουν προτεραιότητα στην Ουκρανία έναντι άλλων συμμάχων για την παράδοση πυραύλων αεράμυνας, δήλωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές σε άλλες χώρες κυρίως πυραύλων Patriot και NASAMS θα «καθυστερήσουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χάρη σ' αυτή την απόφαση η Ουκρανία θα λάβει εκατοντάδες πυραύλους, ενώ διευκρίνισε ότι αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων δεν θα επηρεάσει τις αποστολές σε Ταϊβάν και Ισραήλ.

Ρεπορτάζ των «Financial Times» επισημαίνει ότι ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη που περιμένουν παραδόσεις συστημάτων Patriot είναι η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γερμανία.

Η ρουμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε «με δεδομένη τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» να στείλει συστοιχία αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην κάλυψη του κενού.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να παραδώσει 3 από τα δικά της συστήματα στην Ουκρανία, με ανώτερους αξιωματούχους να εκφράζουν απογοήτευση για την απουσία περαιτέρω δωρεών από άλλες χώρες.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Ρουμανία, τονίζοντας ότι με τη δωρεά της θα υποστηρίξει την ουκρανική ασπίδα αεράμυνας και θα ενισχύσει την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δίνοντας τέλος στη ρωσική τρομοκρατία τώρα, η Ουκρανία αποτρέπει πιθανή επίθεση εναντίον της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Βαλτικής και όλων των γειτόνων μας», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητάει επίμονα εδώ και μήνες περισσότερα αντιπυραυλικά συστήματα, για να προστατεύσει μεγάλες πόλεις - όπως τώρα το Χάρκοβο - και κρίσιμες υποδομές. Προχτές ακόμη ένας ρωσικός βομβαρδισμός έβαλε στο στόχαστρο υποδομές Ενέργειας και πλέον είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, διευκρίνισε πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα για να χτυπήσουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος και στα σύνορα με την Σούμι στη βόρεια Ουκρανία.

«Η εξουσιοδότηση χρήσης αμερικανικών όπλων για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος εκτείνεται οπουδήποτε οι ρωσικές δυνάμεις περνούν τα σύνορα από τη ρωσική πλευρά προς την ουκρανική πλευρά, για να προσπαθήσουν να καταλάβουν επιπλέον ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε ο Σάλιβαν, και όχι μόνο απέναντι από το Χάρκοβο.

Το Κίεβο «μπορεί να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρέχονται από τις ΗΠΑ, για να απομακρύνει τα ρωσικά αεροπλάνα, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται στον ρωσικό εναέριο χώρο, αν πρόκειται να χτυπήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει πει ότι η επιλογή των στόχων και οι εντολές πτήσης για σύγχρονα οπλικά συστήματα ΝΑΤΟικής προέλευσης γίνονται εξ αποστάσεως ή αυτόματα, «χωρίς την παρουσία Ουκρανών στρατιωτικών», αλλά από «Δυτικούς» στρατιωτικούς.

Αντίστοιχα και ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πως τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παραδίδονται στην Ουκρανία «ελέγχονται άμεσα από στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ» και ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσχημα για αντίποινα από τη Μόσχα.

Την απαγόρευση προμήθειας όπλων στην Ουκρανία σκοπεύει να επανεξετάσει η Νότια Κορέα, σύμφωνα με σύμβουλο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, μετά την υπογραφή προχτές μιας «αμυντικής» συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας.

«Σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε, ενώ η Σεούλ ασκεί μακροχρόνια πολιτική απαγόρευσης πωλήσεων όπλων σε περιοχές ενεργών συγκρούσεων.

Φουντώνουν τα σενάρια αντικατάστασης του Ζελένσκι

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να τελειώσει τη θητεία Ζελένσκι σύντομα, ισχυρίστηκε χτες με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσίας, επαναφέροντας σχετικά σενάρια γύρω από την ενδοαστική αντιπαράθεση εντός και εκτός Ουκρανίας.

«Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον πρώην αρχηγό του ουκρανικού στρατού Βαλερί Ζαλούζνι τον καταλληλότερο υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι εξουσίες του οποίου έληξαν τον Μάη». Ο Ζαλούζνι έχει τοποθετηθεί πρέσβης στο Λονδίνο.

«Εχοντας εξαντλήσει αυτή τη "χρησιμότητα" του Zελένσκι», ο Λευκός Οίκος «θα τον αντικαταστήσει με έναν από τους Ουκρανούς πολιτικούς που θα είναι αποδεκτός για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα», επισημαίνεται.

«Κλειδώνει» ο Ρούτε για γγ του ΝΑΤΟ

Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς φέρονται να έχουν συμφωνήσει γι' αυτό και τα 32 κράτη - μέλη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε και η Ρουμανία, με τον Πρόεδρό της, Κλ. Γιοχάνις, να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα.

Τον Μάρτη, όταν είχε δηλώσει την υποψηφιότητά του, τα 2/3 των μελών του ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί υπέρ του Ρούτε.

Ο Ολλανδός θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και προμηνύεται νέα κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.

Η θητεία του θα ξεκινήσει στις 2 Οκτώβρη, περίπου έναν μήνα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Προηγουμένως η θητεία του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε τέσσερις φορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ