Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης με αποστολή ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης

  • «Σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης» οδηγείται ο πόλεμος, σύμφωνα με τη Ρωσία
  • Το Κίεβο ζητάει πλοία, υποβρύχια και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Αμερικάνικα άρματα μάχης Abrams σε βάση στο Κολοράντο

NO SALES MAGS OUT

Αμερικάνικα άρματα μάχης Abrams σε βάση στο Κολοράντο
Ενα ακόμη σοβαρό βήμα κλιμάκωσης που σηματοδοτεί ακόμη μια επικίνδυνη «καμπή» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε με τη χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για αποστολή στο Κίεβο σύγχρονων, βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard» από τη Γερμανία (και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τα γερμανικά άρματα) και αντίστοιχων αρμάτων μάχης M1 «Abrams» από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες βράδυ την αποστολή 31 αρμάτων μάχης M1 «Abrams» στην Ουκρανία, ενώ λίγο νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα διαθέσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης «Leopard 2A6».

Μετά από μέρες «διαβουλεύσεων» και παζαριών, που σχετίζονται και με τα αποκλίνοντα συμφέροντα Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη, Μπάιντεν και Σολτς στις χτεσινές δηλώσεις τους στάθηκαν στον «στενό διεθνή συντονισμό» και την «ευρύτερη προσπάθεια» που καταβάλλεται από τους «συμμάχους».

«Υπήρξε πολλή διπλωματία για τις σημερινές ανακοινώσεις», είπε χτες στο CNN ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκο, Τζον Κίρμπι. «Η απόφαση που είδατε σήμερα, τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις ΗΠΑ, ήταν αρκετές εβδομάδες στο στάδιο της προετοιμασίας, μέσω πολλών, πολλών συζητήσεων με τους Γερμανούς και με τους συμμάχους μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν βδομάδες για να συγκροτηθεί και να ξεκινήσει ένα σχέδιο εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών για τα άρματα «Abrams».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες υπήρξε επικοινωνία των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, κατά την οποία «αποφασίστηκε η συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας σε στενό ευρωατλαντικό συντονισμό».

Παρουσιάζοντας το πακέτο των 31 αρμάτων M1 «Abrams», αξίας 400 εκατ. δολαρίων - με το οποίο η συνολική στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο από την αρχή της ρωσικής εισβολής ανέρχεται πλέον σε 27,1 δισ. δολάρια - ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «με τον ερχομό της άνοιξης, οι ουκρανικές δυνάμεις δουλεύουν για να υπερασπιστούν το έδαφος που διατηρούν και ετοιμάζονται για επιπρόσθετες αντεπιθέσεις». Πρόσθεσε ότι για να απελευθερώσουν εδάφη, «θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες τακτικές και τη στρατηγική της Ρωσίας και στο πεδίο της μάχης πολύ βραχυπρόθεσμα».

Την ώρα που κλιμακώνεται ακόμα πιο επικίνδυνα η αντιπαράθεση με τη Μόσχα, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η αποστολή των αρμάτων μάχης στοχεύει «να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που εδώ και μήνες ζητεί επίμονα δυτικά σύγχρονα άρματα μάχης - ιδιαίτερα «Leopard» από τη Γερμανία - αντέδρασε αρχικά επιφυλακτικά στις χτεσινές ανακοινώσεις, λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες» και καλώντας σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν «πραγματικά» την ουκρανική Αμυνα. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι να σχηματιστεί ένας «διεθνής συνασπισμός», καθώς «χρειαζόμαστε πολλά "Leopards"». Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα και αναλυτές, με 200 σύγχρονα άρματα μάχης από τη Δύση, θα μπορούσε να αλλάξει τροπή ο πόλεμος υπέρ της Ουκρανίας.

Αργότερα, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, ο Ζελένσκι χαιρέτισε την ανακοίνωση του Αμερικανού ομολόγου του για την παράδοση 31 αρμάτων μάχης Abrams, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη». Σε ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι «σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε σε έναν κοινό στόχο».

Το Κίεβο ζητεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Η πορεία της στρατιωτικής κλιμάκωσης προδιαγράφηκε από την ουκρανική πλευρά, η οποία άρχισε ήδη από χτες να ζητεί κι άλλου τύπου εξοπλισμούς.

Δεν πρόλαβαν να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα «Leopards» και το Κίεβο τόνισε πως αυτό θα πρέπει να είναι «μόνο το πρώτο βήμα». Αμέσως ζήτησε «πολεμικά πλοία για να προστατευτούν οι ακτές» και «υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», όπως σημείωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Μέλνικ, μιλώντας σε γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα, ο Μέλνικ επισήμανε ότι και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση. Η Γερμανία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με την παροχή «Tornados Eurofighters», διευκρίνισε ο Ουκρανός πρώην πρέσβης στο Βερολίνο.

Τώρα «έχουμε μπροστά μας νέα καθήκοντα», όπως «αποστολή δυτικού τύπου μαχητικών αεροσκαφών», αλλά και νέες αντιρωσικές κυρώσεις, εφαρμογή του ουκρανικού «σχεδίου ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπ. Ράου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν επίσης πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, με το επιχείρημα ότι οι Ρώσοι μαθαίνουν από τα λάθη τους στο πεδίο της μάχης και είναι πιο δύσκολο για τους πυραύλους της Ουκρανίας να χτυπήσουν τις αποθήκες πυρομαχικών και τους κόμβους επιμελητείας τους.

Ο αναπληρωτής αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Αμυνας της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, δήλωσε στο CNN ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να διασκορπίζουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και άλλες προμήθειες «σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και συγκεκριμένα «στις νότιες περιοχές μέσω της Χερσονήσου της Κριμαίας» σε υλικοτεχνικούς κόμβους στο Ροστόφ.

«Αν ρωτήσετε τι είναι κρίσιμο για τη Ρωσία, είναι αυτοί οι κόμβοι και πρέπει να χτυπηθούν προκειμένου να διαταραχθούν τα συστήματα εφοδιασμού κάθε είδους», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό απαιτεί χτυπήματα εναντίον εγκαταστάσεων όχι μόνο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, αλλά και στη Ρωσική Ομοσπονδία», σε απόσταση 80 - 120 χλμ. από τη γραμμή του μετώπου.

Προηγουμένως οι ουκρανικές δυνάμεις ζητούσαν από τη Δύση πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για τα μετόπισθεν του εχθρού, με την «προφορική δέσμευση» ότι αυτοί δεν θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ώστε να αποφευχθεί μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN πως ένας ακόμη λόγος για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας είναι ότι το Κίεβο θέλει να ξεκινήσει μια αντεπίθεση προτού οι ρωσικές εφεδρείες είναι εξοπλισμένες και έτοιμες να κινηθούν.

«Για να προετοιμαστεί μια αντεπίθεση ή επιθετική επιχείρηση, πρέπει να καταστραφούν πολλές εγκαταστάσεις, όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και βαθιά πίσω, 100 - 150 χλμ. πίσω από τις γραμμές του εχθρού», σημειώνουν.

«Ειδικά τώρα, για να σχηματίσουμε ισχυρές ομάδες κρούσης χρειαζόμαστε τανκς, οχήματα μάχης πεζικού, βαρέα όπλα που θα επέτρεπαν γρήγορες αντεπιθέσεις εναντίον του εχθρού», αναφέρει το CNN επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Σολτς ανακοίνωσε αποστολή «Leopards» και εκπαίδευση Ουκρανών

Την αποστολή στην Ουκρανία 14 υπερσύγχρονων, γερμανικών κύριων αρμάτων μάχης «Leopard» 2 A6 από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ως «αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους συμμάχους και τους διεθνείς εταίρους μας».

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θα εγκρίνει την επανεξαγωγή «Leopards» από άλλα κράτη που διαθέτουν και έχουν αποφασίσει να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, όπως π.χ. η Πολωνία, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη Γερμανία.

Τα πρώτα «Leopards» αναμένεται να σταλούν τους επόμενους 3 - 4 μήνες.

Ο Σολτς υπερασπίστηκε παράλληλα την απόφαση της Γερμανίας «να μην παρασυρθεί» στην αποστολή «Leopards» προτού υπάρξει συναίνεση με άλλους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «ήταν και είναι σωστό να προχωράμε βήμα βήμα σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες και για την Ευρώπη».

Δεν αναφέρθηκε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης «Abrams», αλλά η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να το είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αποστολή «Leopards».

Απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις - κυρίως της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής - ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει στρατιωτικά το Κίεβο, υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη οι κορυφαίοι στρατιωτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας είναι η Γερμανία και η Βρετανία.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια «κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», είπε ο καγκελάριος, αποκλείοντας για «τώρα και στο μέλλον» μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία με δυτικά μαχητικά αεροπλάνα, όπως και αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Το κυβερνών γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» θα στείλουν περίπου 80 άρματα «Leopard» στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, η Πολωνία έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει περίπου 14 «Leopards», η Ολλανδία δήλωσε ότι εξετάζει την αγορά των 18 «Leopards» που νοικιάζει με λίζινγκ από τη Γερμανία και την αποστολή τους στο Κίεβο, ενώ αντίστοιχες διαθέσεις αποστολής «Leopards» έχουν καταγραφεί για χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία.

«Διαρκής κλιμάκωση», «κατάφωρη πρόκληση» και «πυρηνική Αποκάλυψη»

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Μόσχας, με έμμεσες απειλές ακόμη και για μια πυρηνική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων «Leopard» 2 στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σ' ένα νέο επίπεδο, οδηγώντας σε «διαρκή κλιμάκωση», σχολίασε η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία.

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Γερμανίας να συρθεί σ' αυτή», προειδοποίησε ο Ρώσος πρέσβης, Σ. Νετσάγεφ.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ, δήλωσε πως ενδεχόμενη απόφαση για παράδοση «Abrams» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, καθώς «είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε την αποστολή «Abrams» μια «ακριβή τρέλα», μια «παράλογη ιδέα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία» και σημείωσε πως «αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «πραγματικά ανησυχητικό» το ότι το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα και ζήτησε επαγρύπνηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.

Οι δείκτες στο «Ρολόι της Αποκάλυψης», που δημιουργήθηκε από το Bulletin of the Atomic Scientists για να μετρά το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στο τέλος του κόσμου, μετακινήθηκαν στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, 10 δευτερόλεπτα πιο κοντά από ό,τι ήταν κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, σε μια τέτοια συγκυρία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω προσομοίωσης σε υπολογιστή, χωρίς να αναφέρει αν η φρεγάτα εκτόξευσε πύραυλο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανακοίνωση του κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ, Β. Γκλαντκόφ - η πρώτη σχετική από την έναρξη του πολέμου - ότι συνολικά 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 100 άλλοι έχουν τραυματιστεί από ουκρανικά πλήγματα σε αυτήν τη ρωσική περιφέρεια.

«Η Ουκρανία, ο εχθρός, βομβαρδίζει φιλειρηνικά χωριά. Μετράμε 25 νεκρούς και 96 τραυματίες», είπε ο Γκλαντκόφ στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για «σκληρά αντίποινα» για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ το πυρηνικό της δόγμα προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων όταν απειλούνται το έδαφος, ο πληθυσμός και η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Προώθηση του ρωσικού στρατού στο Ντονέτσκ

Στο πεδίο η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το Ντονέτσκ.

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε χτθες πως τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Σολεντάρ, σχεδόν δύο βδομάδες αφού τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ανακοινώσει ότι την κατέλαβαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στα προάστια του Αρτιόμοφσκ (Μπαχμούτ) σύμφωνα με τον φιλορώσο ηγέτη του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν. Οπως είπε, ο ρωσικός στρατός δίνει σκληρές μάχες έξω από την πόλη, ενώ μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner» έχουν μπει στα προάστια και προωθούνται σπίτι σπίτι.

Ολόκληρη η πεδιάδα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να διασχίσουν τον ποταμό, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος της περιφέρειας Χερσώνας.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέα όξυνση και ανάμεσα σε Βουλγαρία - Βόρεια Μακεδονία

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας με τον Βούλγαρο ομόλογό του έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται το θύμα της επίθεσης στην Οχρίδα

Valentina Petrova

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας με τον Βούλγαρο ομόλογό του έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται το θύμα της επίθεσης στην Οχρίδα
Μετά την πολύμηνη ένταση που κυριάρχησε στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου, και ενώ μεγαλώνουν οι πιέσεις στο Βελιγράδι για την υιοθέτηση του σχεδίου «εξομάλυνσης» με τους όρους των ΗΠΑ και ΕΕ, νέα όξυνση στην περιοχή των Βαλκανίων προσθέτουν οι «τριβές» που επανεμφανίστηκαν μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες η Βουλγαρία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή αυτήν τη φορά τον άγριο ξυλοδαρμό, την περασμένη βδομάδα, ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα του γραμματέα του Βουλγαρικού Συλλόγου στην πόλη Οχρίδα, από τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Κρ. Πεντικόφ υποβλήθηκε σε επέμβαση μετά τον ξυλοδαρμό του και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ν. Μίλκοφ, που ανακοίνωσε χθες την απόφαση της Σόφιας, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Βουλγαρία το «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. «Εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό η Βουλγαρία να θέσει ξανά βέτο», δήλωσε.

Σε ανακοίνωσή του το βουλγαρικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση στην Οχρίδα «ενδεικτικό παράδειγμα των σοβαρών συνεπειών από τη συστηματική απουσία κατάλληλης απάντησης και δέσμευσης της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να εκπληρώσει τη βασική της δέσμευση, να εγγυάται την ασφάλεια των δικών της πολιτών». Πρόσθεσε δε ότι «η ύπαρξη προβλημάτων με τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να συνεχίσει να αμφισβητείται από τις τοπικές αρχές και διεθνείς εταίρους. Προφανώς αυτό οδηγεί μόνο στην επιδείνωσή τους και δεν συνάδει με ένταξη στην ΕΕ».

Επιπλέον, χτες ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ σχολίασε ότι «η Βόρεια Μακεδονία ακόμα δεν έχει ανοίξει την πόρτα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι η προστασία των δικαιωμάτων «των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας στο Σύνταγμα αυτής της χώρας» πρέπει «να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Δεν αρκεί οι θεσμοί της Βόρειας Μακεδονίας να αποδεικνύουν ότι δεν συμμετέχουν στην «αντιβουλγαρική εκστρατεία», συνέχισε, «είναι καιρός να αποδείξουν ότι πολεμούν ενεργά αυτήν την εκστρατεία».

Στην άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας ότι θα προτείνει απαγόρευση εισόδου για τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Α. Τσαμπάσκι και άλλους πολίτες της Βουλγαρίας που αμφισβητούν την ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας για «εκστρατείες σε βάρος του κράτους μας», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν «με μέτρα που παίρνει κάθε σοβαρό και οργανωμένο κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις». Ο Πεντάροφσκι ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι κάποιοι πολίτες της Βουλγαρίας που «πρωταγωνιστούν σε προπαγάνδα» κατά της Βόρειας Μακεδονίας σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τσαμπάσκι είναι ευρωβουλευτής του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος VMRO-BND, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι Βουλγαρία» και ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος», ούτε «μακεδονική γλώσσα».

Ολα αυτά ενώ προχτές οριστικοποιήθηκε η νέα προσφυγή της Βουλγαρίας σε βουλευτικές κάλπες, για 5η φορά μέσα στην τελευταία διετία, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ ιεραρχεί την επίσπευση της ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στις γραμμές της λυκοσυμμαχίας, προκειμένου να μπει φρένο στην προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, μέσα και από τους διαύλους που διατηρεί ειδικά με τους Σερβοβόσνιους.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποδέχτηκε στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες τον Ντένις Μπετσίροβιτς, μέλος του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τη σημασία της «σταθερότητας στην περιοχή» αλλά και τον στρατηγικό της χαρακτήρα για το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης χρειάζεται να εστιάσει στις (απαιτούμενες και για την ένταξή της) μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι πρέπει να προστατεύονται οι πολυεθνικοί θεσμοί σε όλα τα επίπεδα.

Ανάμεσα σε άλλα, Στόλτενμπεργκ και Μπετσίροβιτς εξέφρασαν «ανησυχίες» σχετικά με τις αυτονομιστικές κινήσεις και τη διχαστική ρητορική, που «θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν το έδαφος για κακόβουλες εξωτερικές δραστηριότητες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στη Ρωσία, ενώ «ο γγ κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να αποφεύγουν τη διχαστική ρητορική και να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για την εσωτερική συμφιλίωση».

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στο πακέτο «Οικοδόμησης Αμυντικής Ικανότητας», του οποίου η προετοιμασία συνεχίζεται, τονίζοντας πως στόχος είναι «η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας» και πως θα συνεχιστεί η στήριξη στις μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα.

Από τη μεριά του ο Μπετσίροβιτς σημείωσε πως είναι «στρατηγικοί μας στόχοι» η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν», μιλώντας για «θετικά και ενθαρρυντικά νέα» που προέκυψαν μετά τις συνομιλίες με τον Στόλτενμπεργκ. Υποστήριξε δε ότι «η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν είναι μόνη και προχωρά αναπόδραστα προς το ΝΑΤΟ».

Στη συνάντηση αντέδρασε ο Πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» Μ. Ντόντικ, διαμαρτυρόμενος ουσιαστικά για τον τρόπο συγκρότησης του Προεδρικού Συμβουλίου, αφού «μόνο ένα μέλος (σ.σ. ο Σερβοβόσνιος) δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του Προεδρικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για αυτό το θέμα»...

Στο μεταξύ, περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η κυβέρνηση της Μποριάνα Κρίστο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Τον Δεκέμβρη η αντιπρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ) είχε διαμηνύσει ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, ενώ στις 15/12 χορηγήθηκε στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έλαβε την υποστήριξη 23 εκ των 42 βουλευτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ