Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο για τα δικά του «συμφέροντα ασφαλείας»

Οπλα αξίας 100 δισ. ευρώ έχουν παραδώσει τα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ τετραπλασιάζει τα κονδύλια για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
«Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα παράσχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται», υπογράμμισε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου των ΥΠΕΞ, προτρέποντας τα κράτη - μέλη να «παραμείνουν στην τροχιά υποστήριξης» της Ουκρανίας γιατί «αυτό αφορά και τα δικά μας συμφέροντα ασφαλείας».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας 100 δισ. ευρώ στο Κίεβο, για τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Εκτός από την Ουκρανία οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για την Κίνα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, η ΕΕ συμφώνησε να υπερτετραπλασιάσει τις δαπάνες της για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών για να πολεμήσουν τη Ρωσία, επενδύοντας σχεδόν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Το μπλοκ έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 34.000 Ουκρανούς για την πρώτη γραμμή, καθιστώντας την ΕΕ τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης για τον στρατό της Ουκρανίας.

Η τελευταία χρηματοδότηση αύξησε το ποσό από το ταμείο της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ειρήνης» για την εκπαίδευση κατά 194 εκατ. ευρώ, σε 255 εκατ. ευρώ συνολικά, ανέφεραν οι Βρυξέλλες σε δήλωση. Στόχος είναι σχεδόν 40.000 Ουκρανοί στρατιώτες να εκπαιδεύονται από την ΕΕ στο άμεσο μέλλον.

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συναντιούνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, σε μια φάση που επικρατούν στασιμότητα στο πεδίο της μάχης, αντιθέσεις στην ουκρανική ηγεσία, συζητήσεις και «ανησυχίες» για τη στρατιωτική βοήθεια, το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων κ.λπ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, παρά την πολιτική εμπλοκή στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 40 δισ. δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη επειδή είναι προς το συμφέρον ασφαλείας τους να το κάνουν και επειδή συμβαδίζει με όσα έχουμε συμφωνήσει», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία των 10 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν πρόσφατα από τη Γερμανία και την Ολλανδία για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

«Αν και η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί πολύ, οι Ουκρανοί κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις», τόνισε.

Σε αυτήν τη συνάντηση του ΝΑΤΟ «καθιστούμε σαφές ότι η ασφάλεια και η ειρήνη στην Ουκρανία διασφαλίζουν επίσης την ειρήνη στην Ευρώπη και γι' αυτό η Γερμανία και όλοι οι άλλοι εταίροι μας συνεχίζουμε να αυξάνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ.

Η δε υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί, αντέκρουσε τις υποδείξεις ότι η Ουκρανία πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο. «Εχουμε μια καλή στρατηγική και η Ουκρανία έχει καλή στρατηγική, αλλά πρέπει να την εφαρμόσουμε», είπε.

Δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή οποιουδήποτε άλλου να αποφασίσουν τη στρατηγική της Ουκρανίας για να νικήσει τη Ρωσία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Γκ. Λαντσμπέργκις. «Πρέπει να βοηθήσουμε τη στρατηγική τους. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι η ήττα της Ρωσίας», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν αισθάνεται πίεση από τους «εταίρους» του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά της Μόσχας, σε δηλώσεις του με αφορμή τη ΝΑΤΟική σύνοδο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμεύει για τον περιορισμό της Ρωσίας και θυσιάζει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα κατά της Ρωσίας.

«Φυσικά, η συμμαχία αναλύει την κατάσταση. Βλέπει την πραγματική κατάσταση και προς το παρόν δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της να περιορίσει τη Ρωσία και, στην πραγματικότητα, να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό λαό ως θυσία στον αγώνα κατά της Ρωσίας», συνέχισε, προσθέτοντας: «Το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά και διαμορφώνουμε την περαιτέρω πολιτική μας ακριβώς σύμφωνα με αυτές τις πραγματικότητες. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται».

«Μποϊκοτάζ» στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ λόγω Λαβρόφ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας δεν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα διεξαχθεί αυτήν τη βδομάδα στα Σκόπια, λόγω της αναμενόμενης παρουσίας του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Οι υπουργοί αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν» στη συνάντηση, εκτιμώντας ότι η παρουσία του Λαβρόφ «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον επιτιθέμενο που είναι η Ρωσία ως κανονικό μέλος της κοινότητάς μας», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Ουκρανία δήλωσε επίσης χτες ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ «θα μποϊκοτάρει την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ μετά την απόφαση να επιτραπεί στον Λαβρόφ να συμμετάσχει».

Νωρίτερα η Βουλγαρία είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει υπέρπτηση στο αεροσκάφος που μεταφέρει τον Λαβρόφ στον εναέριο χώρο της προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις ευρωενωσιακές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσάχκνα, «η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα της και να υπονομεύσει την ενότητα της Δύσης».

Το 2022, η Πολωνία, που διοργάνωνε τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε αρνηθεί την είσοδο Ρώσου υπουργού στο έδαφός της.

Δείπνο για τη «στρατηγική ατζέντα» της ΕΕ

Τα ζητήματα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της «ευρωπαϊκής άμυνας», αλλά και γενικότερα η «στρατηγική ατζέντα της ΕΕ» κατά τα επόμενα χρόνια και μετά τις ευρωεκλογές, επρόκειτο να τεθούν χτες βράδυ στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα είχαν στο Παρίσι, με αφορμή ένα άτυπο δείπνο το οποίο παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντ. Κόστα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Λ. Φρίντεν.

Παρόμοια δείπνα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στην Κοπεγχάγη και το Ζάγκρεμπ, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, «επιτρέποντας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να συζητούν ανεπίσημα τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες για τον επόμενο θεσμικό κύκλο, που θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές του 2024».

Ακόμη 3.000 Τσετσένοι έτοιμοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Εν μέσω δημοσιευμάτων και εκατέρωθεν ανακοινώσεων για μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές στο πεδίο των μαχών, ο Τσετσένος ηγέτης, Ρ. Καντίροφ, δήλωσε ότι άλλοι 3.000 μαχητές είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, να ενταχθούν σε νέες μονάδες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και της ρωσικής Εθνικής Φρουράς.

Οπως είπε, το ζητούμενο είναι να αποκρουστεί η επιθετικότητα της «Δύσης». Οι μαχητές που προετοιμάστηκαν «έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό και σύγχρονα όπλα» και επιπλέον οι άνδρες του έχουν «κίνητρο να φέρουν αποτελέσματα».

Τον περασμένο Μάη ο Καντίροφ δήλωσε ότι η Τσετσενία είχε στείλει 26.000 μαχητές στην Ουκρανία από την αρχή της χρονιάς, ανάμεσά τους 12.000 εθελοντές, και ότι 7.000 εξ αυτών συνέχιζαν να πολεμούν εκείνη τη χρονική στιγμή.

Νωρίτερα ο Καντίροφ διαβεβαίωσε ότι ομάδα μισθοφόρων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ» συμμετέχει στην εκπαίδευση των τσετσενικών Ειδικών Δυνάμεων.

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα με τη Ρωσία για δύο βδομάδες

Η Φινλανδία θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της με τη Ρωσία για τους ταξιδιώτες για τις επόμενες δύο βδομάδες, προκειμένου να ανακόψει τις «μεγάλες ροές» αιτούντων άσυλο.

Την περασμένη βδομάδα είχαν κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα εκτός από ένα, το Ράγια-Τζούσεπι στην Αρκτική. Αυτός ο συνοριακός σταθμός θα παραμείνει ανοιχτός σήμερα, προτού κλείσει έως τις 13 Δεκέμβρη.

Περίπου 900 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Συρία και η Υεμένη εισήλθαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία τον Νοέμβρη, ενώ προηγουμένως ήταν λιγότερο από ένας ανά μέρα, σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριοφυλακή.

Η απόφαση να κλείσουν και τα 8 σημεία διέλευσης των συνόρων σημαίνει ότι μόνο η εμπορευματική κυκλοφορία μπορεί να υπάρξει μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ελσίνκι λέει ότι η Μόσχα προωθεί αιτούντες άσυλο στα σύνορα ως αντίποινα για την απόφασή του να αυξήσει την «αμυντική» συνεργασία με τις ΗΠΑ και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι μια επιχείρηση επιρροής της Ρωσίας την οποία δεν αποδεχόμαστε», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Π. Ορπο. Ο ίδιος επικαλέστηκε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές αρχές βοηθούν τους αιτούντες άσυλο και πως παρά το κλείσιμο σημείων συνοριακής διέλευσης υπάρχουν ακόμη εκεί άνθρωποι που θέλουν να κατευθυνθούν από τη Ρωσία στη Φινλανδία.

Προχτές μόνο τρεις αιτούντες άσυλο έφθασαν στη Φινλανδία μέσω του απομακρυσμένου σταθμού, το τελευταίο ανοιχτό συνοριακό φυλάκιο, ενώ χτες δεν υπήρξαν είσοδοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ