Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Υπερδνειστερία ζητά «προστασία» της Μόσχας επικαλούμενη πίεση της Μολδαβίας

Συζητήσεις και αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις Μακρόν για το ενδεχόμενο δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Από την κηδεία 27χρονου Ουκρανού στρατιώτη, από τους πολλούς που σκοτώνονται στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Copyright 2023 The Associated

Από την κηδεία 27χρονου Ουκρανού στρατιώτη, από τους πολλούς που σκοτώνονται στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Αντιδράσεις και συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, στη Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, τη Δευτέρα, ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να προειδοποιεί πως αυτό θα ισοδυναμούσε με απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σε μια ακόμη εξέλιξη που προμηνύει κλιμάκωση και ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου, η αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας», στα σύνορα Μολδαβίας - Ουκρανίας, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας, «εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Μολδαβία».

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση της Μολδαβίας να επιβάλει τέλη στις εισαγωγές από την Υπερδνειστερία.

Το συνέδριο «ανώτατων βουλευτών» - με πρωτοβουλία του «ηγέτη» της Υπερδνειστερίας - αποφάσισε χτες «να απευθυνθεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας και στην Κρατική Δούμα με αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία, δεδομένου ότι περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι υπήκοοι διαμένουν» στην αποσχισθείσα περιοχή, «ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή του Δνείστερου ήταν επιτυχής και ότι η Ρωσία ενήργησε ως μεσολαβητής για τις συνομιλίες μεταξύ Κισινάου και Τιρασπόλ».

Το ψήφισμα απευθύνεται επίσης στον γγ του ΟΗΕ, στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κ.ά.

Στην Υπερδνειστερία σταθμεύουν ρωσικές δυνάμεις, ενώ από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει το σενάριο ότι η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή για επίθεση είτε στη Μολδαβία είτε στην Ουκρανία από τα δυτικά.

Διευκρινίσεις για στρατεύματα που ...δεν θα πολεμούν

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, επιχείρησε να δώσει «διευκρινίσεις» επισημαίνοντας ότι το Παρίσι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για «συγκεκριμένες ανάγκες», αλλά ...όχι για να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Πρέπει να εξετάσουμε νέες ενέργειες για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, σκέφτομαι ειδικότερα την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την κυβερνοάμυνα, την παραγωγή όπλων επιτόπου, στην ουκρανική επικράτεια», ανέφερε ο Σεζουρνέ μιλώντας σε βουλευτές.

«Ορισμένες από τις ενέργειες θα μπορούσαν να απαιτήσουν παρουσία στο ουκρανικό έδαφος, χωρίς εμπλοκή στις μάχες. Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα», πρόσθεσε.

Γάλλοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι στόχος του Μακρόν ήταν να ανοίξει τη σχετική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δήλωση του Γάλλου Προέδρου πάντως έχει προκαλέσει ένα μπαράζ «απαντήσεων» από «συμμάχους» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά και στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκ. Ατάλ, έκρινε ότι είναι λογικό «να αναρωτηθούμε μήπως τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται ήδη» στη Γαλλία, στοχεύοντας συγκεκριμένα την Μ. Λεπέν και τη θέση του κόμματός της, Εθνικός Συναγερμός (RN), για «μια στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, καθώς και το σύνολο σχεδόν των γερμανικών κομμάτων απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. «Ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή ΝΑΤΟικά κράτη», είπε ο Σολτς και αναφερόμενος στη Διάσκεψη στο Παρίσι, επισήμανε ότι η άποψη αυτή ήταν «περίπου ομόφωνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.

Οι δηλώσεις του Μακρόν «πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, δηλαδή μια διπλωματική προοπτική», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Αλ. Σάλενμπεργκ. «Δεν υπήρξε καμία συναίνεση για αυτό (σ.σ. τη Δευτέρα) στο Παρίσι και είναι αδιανόητο να βγαίνεις με ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει συναίνεση, προκαλώντας μια συζήτηση που δεν χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί «για να υποστηρίζουν τις Ενοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων στην ιατρική εκπαίδευση», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ.

Από την πλευρά της, η Λετονία «συνεχίζει να εξετάζει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταλήξουν σε συμφωνία για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Λετονία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

ΗΠΑ: Συμβιβασμός για «shutdown», παζάρια για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της νίκης» απαιτεί στρατιωτική βοήθεια, την οποία αυτήν τη στιγμή μπλοκάρει το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν είχε την Τρίτη συνάντηση με υψηλόβαθμους βουλευτές, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν θέματα χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος και οι επικεφαλής στο Κογκρέσο σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για την αποφυγή του λεγόμενου «shutdown», δηλαδή της αναστολής λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στο τέλος της βδομάδας, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 61 δισ. δολαρίων.

«Θα χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση», ώστε να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον. Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έως την Παρασκευή.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Τζόνσον και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, συμφώνησαν σε ένα επίπεδο δαπανών 1,59 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που άρχισε την 1η Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τον Σούμερ, συζητήθηκε πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί στρατιωτικά η Ουκρανία, ενώ ο Τζόνσον δήλωσε ότι το κύμα μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό παραμένει «προτεραιότητα».

Σε σχέση με την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η χρηματοδότησή της γίνεται όλο και πιο επείγουσα κάθε μέρα. Προειδοποίησε την ηγεσία του Κογκρέσου για τις «τρομερές συνέπειες» υπογραμμίζοντας πως το Κίεβο «αναγκάζεται να μειώνει πυρομαχικά και προμήθειες λόγω της αδράνειας».

ΕΕ: Εκκλήσεις για πολεμικές προετοιμασίες και κοινές προμήθειες όπλων

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης των απροσδόκητων κερδών από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά στρατιωτικών προμηθειών για την Ουκρανία, δήλωσε χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ και τα κράτη - μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα όσον αφορά την Αμυνα. Οπως είπε, η απειλή πολέμου για την ΕΕ «μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά δεν είναι απίθανη». «Ο κίνδυνος του πολέμου δεν πρέπει να υπερτονίζεται, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αυτό ξεκινά με την επείγουσα ανάγκη ανοικοδόμησης, αναπλήρωσης, εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών».

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν τις επόμενες βδομάδες, θα δίνει προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, στις κοινές προμήθειες εξοπλισμών των κρατών - μελών.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει και να υλοποιήσει την επόμενη γενιά επιχειρησιακών δυνατοτήτων, νικηφόρων στη μάχη», είπε. «Αυτό σημαίνει ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανικής ικανότητας τα επόμενα 5 χρόνια».

Αυτό, είπε, δεν θα μειώσει την ανάγκη για τη «συμμαχία» του ΝΑΤΟ. «Στην πραγματικότητα, μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα της Αμυνας, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ», είπε.

Διπλωματική κινητικότητα από Κίεβο και Πεκίνο

Τη Σαουδική Αραβία επισκέφτηκε προχτές ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ενώ χτες βρέθηκε στην Αλβανία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων (βλέπε διπλανή σελίδα).

Στη Σαουδική Αραβία συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχαμάντ μπιν Σαλμάν, ζητώντας διαμεσολάβηση για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, αλλά και για το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Κιέβου.

Το Κίεβο διοργανώνει μια «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη» την άνοιξη στην Ελβετία με τη συμμετοχή ηγετών από δεκάδες χώρες «και υπολογίζουμε στη συνεχιζόμενη ενεργή υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος της Κίνας για την Ευρασία, Λι Χούι θα επισκεφθεί τη Ρωσία, την Ουκρανία και την έδρα της ΕΕ αυτήν τη βδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας.

Ο Λι επισκέφθηκε την περιοχή και πέρυσι ως μέρος των προσπαθειών για μεσολάβηση, πραγματοποιώντας συνομιλίες στη Μόσχα, στο Κίεβο και σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Πεκίνο κυκλοφόρησε ένα έγγραφο πέρυσι για «διπλωματική διευθέτηση» της σύγκρουσης, που επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει μεγάλο μέρος των κατειλημμένων εδαφών.

«Το πιο επείγον αυτήν τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Νέες αναφορές για απόπειρες ανατροπής του Ζελένσκι

Σε προσπάθειες «να κλονιστεί η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία εκ των έσω» αναφέρθηκε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Κιέβου για αποσταθεροποιητικές προσπάθειες της Μόσχας.

«Οπως βλέπουμε, υπάρχουν πολλές απόψεις στην Ουκρανία, τόσο για τις εκλογές, όσο και για την περαιτέρω νομιμότητα της ηγεσίας της χώρας», είπε.

Νωρίτερα, η επιτροπή πληροφοριών υπό τον Πρόεδρο Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει απόπειρα ανατροπής του την άνοιξη, προειδοποιώντας για μια «ειδική επιχείρηση Maidan-3» που θα κορυφωθεί το διάστημα Μάρτη - Μάη του 2024.

Στην Ουκρανία εντείνονται οι συζητήσεις για τη «νομιμότητα των αρχών», καθώς δεν διεξάγονται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου. Νωρίτερα, ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Β. Πριστάικο ισχυρίστηκε ότι οι δυτικοί «εταίροι» του Κιέβου ανησυχούν επίσης ότι πως η προεδρική θητεία του Ζελένσκι θα λήξει σύντομα. Οι εξουσίες του Ζελένσκι βάσει του Συντάγματος πρόκειται να λήξουν στις 21 Μάη.

Με τη σειρά τους, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη (European Solidarity) και Πατρίδα (Batkivshchina), Π. Ποροσένκο και Γ. Τιμοσένκο, αντίστοιχα, πρότειναν τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού για να αποφευχθεί μια «κρίση νομιμότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ