Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κυρώσεις ενάντια στη δράση της Ρωσίας και στην Αφρική

Το μεγαλύτερο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων της Βρετανίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ανακοίνωσε χτες το βρετανικό ΥΠΕΞ, σε βάρος 56 ατόμων, εταιρειών και οργανισμών.

Οι νέες κυρώσεις «θα συνεχίσουν να πιέζουν τη διαβρωτική εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να προωθήσει την αστάθεια σε ολόκληρη την Αφρική και να διαταράξουν τον εφοδιασμό ζωτικού εξοπλισμού για την πολεμική μηχανή του Πούτιν», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Λάμι.

Το βρετανικό υπουργείο ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέοι στόχοι περιλαμβάνουν προμηθευτές που υποστηρίζουν τη στρατιωτική παραγωγή της Ρωσίας, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες μισθοφόρων που δραστηριοποιούνται στην υποσαχάρια Αφρική και έναν πράκτορα της GRU που εμπλέκεται στη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα novichok στο Salisbury. (...) Η σημερινή δράση στοχεύει οντότητες που εδρεύουν στην Κίνα, στην Τουρκία και την Κεντρική Ασία, που εμπλέκονται στην προμήθεια και παραγωγή αγαθών, συμπεριλαμβανομένων εργαλειομηχανών, μικροηλεκτρονικών και εξαρτημάτων για drones, τα οποία χρειάζεται η Ρωσία για να υποστηρίξει την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία».

«ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ»
«Προειδοποιήσεις» και «συστάσεις» στη Γεωργία

Κοινή δήλωση από Μακρόν, Σολτς και Τουσκ

Οι «ανησυχίες» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου για την αυξανόμενη γεωπολιτική «επιρροή» της Ρωσίας στη Γεωργία εκφράζονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Βουδαπέστη.

Χθες το βράδυ οι ηγέτες των «27» της ΕΕ αναμενόταν να συζητήσουν το ζήτημα, καθώς το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο», που θεωρείται όλο και πιο «φιλορωσικό», κέρδισε στις εκλογές της 26ης Οκτώβρη. Νωρίτερα η ΕΕ είχε παγώσει την υποψηφιότητα της Γεωργίας για ένταξη, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους εξαιτίας του νόμου «περί ξένων συμφερόντων».

Σε χθεσινή κοινή δήλωσή τους ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ εξέφρασαν «ανησυχίες» για την πολιτική κατάσταση στη Γεωργία.

Η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση στη Γεωργία αρνείται να αναγνωρίσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Το βράδυ της Δευτέρας διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα, για δεύτερη φορά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καταγγέλλοντας νοθεία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες για ανάμειξη στις εκλογές, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ επεσήμαναν «παρατυπίες» και ζήτησαν να διεξαχθούν έρευνες.

Οι Μακρόν, Σολτς και Τουσκ, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση ως μέλη του αποκαλούμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης», επανέλαβαν τις «προειδοποιήσεις» και τις «συστάσεις», ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Γεωργίας με την ΕΕ αν η χώρα δεν κάνει «μεταρρυθμίσεις».

«Αν η Γεωργία δεν αντιστρέψει τη σημερινή πορεία της και δεν κάνει απτές προσπάθειες μεταρρύθμισης, ιδιαίτερα καταργώντας πρόσφατη νομοθεσία που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δεν θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αυτή», δηλώνουν οι τρεις ηγέτες.

«Απειλή» για το ΝΑΤΟ η «συμμαχία» Ρωσίας - Β. Κορέας - Ιράν - Κίνας

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη με το «βλέμμα» στις ΗΠΑ και στην εκλογή Τραμπ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη

2024 The Associated Press. All

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη
Την «απειλή» που συνιστά η ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας - Βόρειας Κορέας - Ιράν - Κίνας υπογραμμίζει ξανά ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, θέμα που προτίθεται να συζητήσει με τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, Ντ. Τραμπ.

«Βιάζομαι να καθίσω με τον Πρόεδρο Τραμπ και να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε συλλογικά ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την απειλή», δήλωσε κατά την άφιξή του στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 50 ηγετών στη Βουδαπέστη.

Ο Ρούτε είπε ότι είναι σημαντικό να δούμε την Ουκρανία ως ένα πρόβλημα που εκτείνεται πέρα από την Ευρώπη, όπως δείχνει η συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει γι' αυτό. Ενα από τα πράγματα που κάνει είναι να δίνει τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα, η οποία απειλεί πλέον το μέλλον, την αμερικανική ήπειρο, την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά επίσης τους εταίρους μας στην περιφέρεια του Ινδο -Ειρηνικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «επικίνδυνες εξελίξεις».

Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας «φανερώνει πώς οι χώρες αυτές εργάζονται μαζί, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και ασφαλώς το Ιράν. Και αυτό είναι όλο και περισσότερο μια απειλή, όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέτρεψε τη νέα ηγεσία στις ΗΠΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο, προτάσσοντας κι αυτή την απειλή της «συμμαχίας» Ρωσίας - Κίνας - Ιράν - Β. Κορέας: Οι ΗΠΑ «γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να δείξουν σταθερότητα, όταν εμπλακούμε με αυταρχικά καθεστώτα. Εάν οι ΗΠΑ ήταν αδύναμες με τη Ρωσία, τι θα σήμαινε αυτό για την Κίνα;», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στην ΕΕ να είναι «ενωμένη». Κανένα κράτος - μέλος της ΕΕ «δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τις επερχόμενες προκλήσεις», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές σε κοινή τους δήλωση οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Νέας Ζηλανδίας, Βρετανίας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσαν ότι εργάζονται «με τους διεθνείς εταίρους μας για μια συντονισμένη απάντηση» στην ανάπτυξη χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία. Οι ΥΠΕΞ υπογράμμισαν αντίστοιχα ότι η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων σε μάχες κατά της Ουκρανίας «θα σήμαινε μια επικίνδυνη επέκταση της σύγκρουσης, με σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον Ινδο-Ειρηνικό».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει τον Τραμπ

Για ακόμη μια φορά ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Γιουν Σουκ- γέολ, δεν απέκλεισε άμεση παράδοση όπλων στο Κίεβο για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Μάλιστα, «έθιξε» το «βορειοκορεατικό ζήτημα» σε συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντ. Τραμπ και εκτίμησε ότι θα τον συναντήσει «στο εγγύς μέλλον», πιθανόν «στη διάρκεια αυτού του έτους».

Ο Γιουν σημείωσε επίσης ότι στη συνομιλία με τον Τραμπ έθιξαν αρκετά θέματα που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, όπως «την αποστολή άνω των 7.000 αερόστατων με σκουπίδια» από την Πιονγιάνγκ στη Νότια Κορέα, τη διατάραξη του συστήματος GPS και τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Νότια Κορέα, σημαντικός εξαγωγέας όπλων, μέχρι τώρα δεν έχει στείλει απευθείας στην Ουκρανία «θανατηφόρα» στρατιωτική βοήθεια.

«Τώρα, λόγω του επιπέδου της βορειοκορεατικής εμπλοκής, θα προσαρμόσουμε σταδιακά τη στρατηγική μας υποστήριξη σε πολλά στάδια», σημείωσε ο Γιουν. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να προμηθεύσουμε όπλα», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «αν δεσμευτούμε για στρατιωτική υποστήριξη, θα εξετάσουμε κατά προτεραιότητα τα αμυντικά όπλα».

Η Σεούλ, το Κίεβο και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο κατηγορούν εδώ και μήνες την Πιονγιάνγκ ότι παραδίδει στη Μόσχα οβίδες πυροβολικού και πυραύλους.

Στο μεταξύ, προχτές, η ρωσική Ανω Βουλή επικύρωσε συνθήκη αμοιβαίας άμυνας με τη Βόρεια Κορέα, η οποία συνήφθη στη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στην Πιονγιάνγκ τον Ιούνη και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία «άμεση στρατιωτική βοήθεια» στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση μια από τις δύο χώρες.

Μόσχα: Χαιρετίζει τις προσπάθειες των «Φίλων της Ειρήνης»

Στο άλλο «στρατόπεδο» η Μόσχα χαιρετίζει τις προσπάθειες από την πλευρά της λεγόμενης «παγκόσμιας πλειοψηφίας» να εγκρίνει «δίκαιες συμφωνίες για την άρση των θεμελιωδών αιτιών πίσω από την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από επίσκεψη στο Καζακστάν.

«Στις 27 Σεπτέμβρη το Καζακστάν συμμετείχε σε μια συνάντηση της ομάδας Φίλων της Ειρήνης για την Ουκρανία, που συγκλήθηκε από την Κίνα και τη Βραζιλία. Χαιρετίσαμε την ένωση των προσπαθειών των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, της Παγκόσμιας Ανατολής και της παγκόσμιας πλειοψηφίας να προωθήσει δίκαιες συμφωνίες που θα καταστήσουν δυνατή την εξάλειψη της βασικής αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και τη διασφάλιση της ειρήνης εκεί», είπε.

Οπως τόνισε ο Λαβρόφ, τον Φλεβάρη του 2023, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, «παρουσίασε την πρωτοβουλία του για την παγκόσμια ασφάλεια», που στην πραγματικότητα «δεν είναι αφιερωμένη στην επίλυση μιας συγκεκριμένης κρίσης, αλλά περιλάμβανε εκείνες τις γενικές αρχές που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση τυχόν συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο».

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για ανοιχτό διάλογο με τις ΗΠΑ αν μια τέτοια πρωτοβουλία προέλθει από την Ουάσιγκτον μετά την εκλογή Τραμπ, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ είναι «πολύ βαθιά».

Ο δε Σ. Σόιγκου, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία δεν είναι υπέρ του Κιέβου και ότι η «Δύση» θα πρέπει να το αποδεχτεί και να διαπραγματευτεί ένα τέλος στον πόλεμο.

«Η Δύση πρέπει να πάρει μια απόφαση: Να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και να καταστρέφει τον ουκρανικό πληθυσμό ή να αναγνωρίσει την παρούσα πραγματικότητα και να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση», είπε ο Σόιγκου, σε συνάντηση των Συμβουλίων Ασφαλείας των μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που έγινε στη Μόσχα.

Απανωτά ρεκόρ για τα κέρδη της «Rheinmetall»

Ο γερμανικός κολοσσός οπλικών συστημάτων «Rheinmetall», ένας από τους κύριους ωφελημένους της αύξησης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών και της όξυνσης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το λειτουργικό περιθώριο κέρδους του έτους μετά από ρεκόρ πωλήσεων το γ' τρίμηνο.

Οι πωλήσεις για τους πρώτους 9 μήνες αυξήθηκαν κατά 36%, φθάνοντας τα 6,3 δισ. ευρώ, με τους Γερμανούς πελάτες να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 των πωλήσεων.

Η «Rheinmetall» αναμένει να φθάσει το όριο των 10 δισ. ευρώ σε πωλήσεις ετησίως για πρώτη φορά το 2024.

Με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να αναμένεται να φτάσει περίπου τα 60 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ο όμιλος προετοιμάζεται να διπλασιάσει τις ετήσιες πωλήσεις του φτάνοντας στα 20 δισ. ευρώ μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 72% φτάνοντας στα 705 εκατ. ευρώ.

Η γερμανική «αμυντική» βιομηχανία στοχεύει πλέον σε λειτουργικό περιθώριο κέρδους στο ανώτερο άκρο των προβλέψεων για 14-15% φέτος, αυξημένο από το 12,8% το 2023, ενώ επιβεβαίωσε τους στόχους για πωλήσεις και κέρδη.

«Η "Rheinmetall" είναι αναγκαία, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες επιτυχημένες παραγγελίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Αρμιν Πάπεγκερ, προσθέτοντας κυνικά: «Βιώνουμε μια ανάπτυξη που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στον όμιλο»...

Οι παραγγελίες σχεδόν διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 21 δισ. ευρώ από τον Γενάρη έως τον Σεπτέμβρη, λόγω συμβολαίων με τον γερμανικό στρατό και άλλων που σχετίζονται με τη βοήθεια προς το Κίεβο, και ως αποτέλεσμα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της «Rheinmetall» έφτασε σε νέο ρεκόρ 52 δισ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ