Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΩΡΩΠΟΥ
Τοιχογραφία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και σε συνεργασία με τον δήμο Ωρωπού, στο πλαίσιο αναβάθμισης και ανάδειξης του χώρου των πρώην φυλακών Ωρωπού και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιείται μια ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση: Ο εικαστικός Γιώργος Σκουρλής (atek), με τη συμβολή και άλλων εικαστικών, σχεδιάζει μια προσεγμένη τοιχογραφία αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό. Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες και το έργο θα ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή, αποτελώντας έτσι μέρος του σκηνικού της συναυλίας - αφιερώματος που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στον ίδιο χώρο. Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, με τη μορφή του Μίκη να κοσμεί πλέον τον ιστορικό αυτό χώρο.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Η ζωή και το έργο του μέσα από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Εκδηλώσεις στα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ

Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Ρίτσο, στο 9ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι
Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Ρίτσο, στο 9ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού μέσα από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"» πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Η ΟΠ Αττικής παίρνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ βρίσκεται σε «πυρετό» προετοιμασίας των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθούν το τριήμερο 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις αυτές επιδιώκεται να συμβάλουν στη γνωριμία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ τόσο με την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όσο και με τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Εξάλλου, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και το έργο του μουσικοσυνθέτη συναντήθηκαν πολλές φορές στην πορεία τους, δέθηκαν μεταξύ τους και πλέον έχουν έναν αδιαχώριστο δεσμό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες από τον Πειραιά και συνεχίζονται αύριο Σάββατο ως εξής:

-- Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Γεωργία Γκούφα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

-- Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού 29, Καισαριανή) στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Ιωάννα Καρακώστα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

-- Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι (Κεντρική Πλατεία 6) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ.

Μουσική Σκηνή STUDIO «Μίκης Θεοδωράκης»

Θέλοντας να τιμήσει τον συνθέτη που με το έργο του καθόρισε την πορεία του πολιτισμού της χώρας μας, ο ιστορικός κινηματογράφος «STUDIO», που φέτος γιορτάζει τα 55 του χρόνια, ιδρύει τη Μουσική Σκηνή STUDIO «Μίκης Θεοδωράκης».

Η Μουσική Σκηνή STUDIO «Μίκης Θεοδωράκης» θα ξεκινήσει το μουσικό της ταξίδι από την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, και κάθε Τετάρτη για όλο τον χρόνο και κάθε χρόνο θα μας ξεναγήσει στα μουσικά μονοπάτια που μας άφησε κληρονομιά ο Μίκης, με τη συμβολή καταξιωμένων καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί με τον Μίκη, αλλά και νεότερων καλλιτεχνών, που εμπνέονται από τον τεράστιο αυτόν δημιουργό και εξακολουθούν με ταλέντο και σεβασμό να ερμηνεύουν και να συνεχίζουν το έργο του.

«ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ...»
Σήμερα η συναυλία - αφιέρωμα στις φυλακές του Ωρωπού
  • Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Θα εκτεθούν στον χώρο ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό, στις 8 μ.μ. στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, εκεί όπου ο Μίκης κλείστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από τον Οκτώβρη του 1969 έως τον Απρίλη του 1970.

«Κοντά σας όλη μου η ζωή...» είναι ο τίτλος της αφιερωματικής αυτής εκδήλωσης, δανεισμένος από τον στίχο του Μάνου Ελευθερίου στο τραγούδι του Μίκη «Επιστολή».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία - αφιέρωμα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη και ο ίδιος ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης με την κιθάρα του, ο οποίος θα έχει επίσης τη διεύθυνση της ορχήστρας.

Με αφορμή την εκδήλωση, από το απόγευμα (5 μ.μ.) σήμερα το ιστορικό κελί του Μίκη στις φυλακές του Ωρωπού θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις του κοινού, ενώ στον χώρο θα εκτεθούν μια σειρά ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται για ανατυπώσεις από επιστολές κρατουμένων, αφίσες και τρικάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την περίοδο της δικτατορίας, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που συνδέονται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου κ.ά. Οι ανατυπώσεις αυτές στη συνέχεια θα δωριστούν από το Κόμμα στον δήμο Ωρωπού, για να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν στον χώρο με τον οποίο συνδέονται ιστορικά, προσβάσιμες στο κοινό.

Λεωφορεία από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση δίνουν οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ, ενώ δρομολογούν και λεωφορεία για τη μετακίνηση στον Ωρωπό, τα οποία φεύγουν από:

Αθήνα: Στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο) και στις 6 μ.μ. από:

-- Την πλατεία Αμερικής, με στάσεις στην πλατεία Κολιάτσου και στα Ανω Πατήσια (Τράπεζα Πειραιώς).

-- Τον σταθμό του Μετρό «Πανόρμου», με στάσεις στον Αγιο Δημήτριο (στην Πανόρμου) και στου Γκύζη (Λ. Αλεξάνδρας).

-- Τον σταθμό του Μετρό «Αγιος Ιωάννης».

-- Τα Σεπόλια, από το Μετρό.

Αγία Βαρβάρα: Στις 6.15 μ.μ. από το «Praktiker».

Αγία Παρασκευή: Στις 6.15 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.

Αγιοι Αναργύρους: Στις 6.40 μ.μ. από το παλιό δημαρχείο.

Αιγάλεω: Στις 6.30 μ.μ. από τον σταθμό του Μετρό «Αιγάλεω», στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Αργυρούπολη: Στις 5.20 μ.μ. και στις 6.20 μ.μ. από το δημαρχείο.

Γαλάτσι: Στις 6.15 μ.μ. από το Παλιό Τέρμα (Λ. Βεΐκου 7).

Γλυκά Νερά: Στις 6.15 μ.μ. από Στρογγυλό.

Γλυφάδα: Στις 5.15 μ.μ. και στις 6.15 μ.μ. από Αγιο Τρύφωνα.

Ζωγράφου: Στις 6.15 μ.μ. από Ούλωφ Πάλμε και Παπάγου.

Ηλιούπολη: Στις 5.45 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ (Μαρίνου Αντύπα 33).

Ιλιον: Στις 6.40 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Καισαριανή: Στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή.

Καλλιθέα: Στις 5.45 μ.μ. και στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Δαβάκη.

Καματερό: Στις 6.30 μ.μ. από τη στάση «Μανάρα».

Κορωπί: Στις 6 μ.μ. από τον «Σκλαβενίτη» (Περιφερειακός).

Μαρούσι: Στις 6.15 μ.μ. από Κηφισίας και Πεντέλης.

Μελίσσια: Στις 6 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Μενίδι: Στις 6 μ.μ. από την πλατεία Καράβου.

Μεταμόρφωση: Στις 6.30 μ.μ. από τον Αγιο Κωνσταντίνο.

Μπραχάμι: Στις 5.30 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. από τον σταθμό του Μετρό «Αγιος Δημήτριος» (ρεύμα προς Αθήνα).

Νέα Ιωνία: Στις 6.15 μ.μ. από τον ΟΤΕ στη Λεωφόρο Ηρακλείου.

Νέα Μάκρη: Στις 7.15 μ.μ. από την πλατεία Νέας Μάκρης.

Νέα Φιλαδέλφεια: Στις 6.15 μ.μ. από το δημαρχείο.

Νέο Ηράκλειο: Στις 6.30 μ.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια».

Παλλήνη: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Παλλήνης.

Πειραιά: Στις 6 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Περιστέρι: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

Πετρούπολη: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώ.

Πεύκη: Στις 6.15 μ.μ. από το εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ.

Ραφήνα: Στις 7 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Χαϊδάρι: Στις 6 μ.μ. από το Παλατάκι.

Χαλάνδρι: Στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Κένεντυ.

Χολαργό: Στις 6 μ.μ. από το δημαρχείο.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Στρατευμένος δημιουργός στο δίκιο του Λαού

Παρτιτούρα από τον «Επιτάφιο»
Παρτιτούρα από τον «Επιτάφιο»
Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το φευγιό του Μίκη Θεοδωράκη.

Του ανθρώπου που είδε «κατάματα τη ζωή» και η μουσική του έγινε «ένας απέραντος, βαθύς ποταμός που διαρκώς βαθαίνει, που αδιάκοπα πλαταίνει και πλουτίζει».

Του δημιουργού που με ιερή αφοσίωση αφιέρωσε την Τέχνη του στην ανύψωση του λαού.

Του καλλιτέχνη που ευτύχησε να δει τα έργα του «να ριζώνουν, ν' απλώνουν και να ανθίζουν». Γιατί, ακριβώς, σε αυτά τα έργα είναι χαραγμένα οι αγωνίες, οι πόθοι, τα οράματα ενός ολόκληρου λαού, εδραιώνοντας παράλληλα την πεποίθηση και τη σιγουριά ότι είναι κατορθωτή η ελευθερία, η ειρήνη, η ομορφιά, η πάλη για μια καλύτερη ζωή.

***

Γεννήθηκε το 1925 στη Χίο. Η παιδική του ηλικία είναι γεμάτη μνήμες και μυρωδιές, σε μια αγαπημένη οικογένεια με τον Κρητικό πατέρα του και την Μικρασιάτισσα μητέρα του. Οι πολλές μετακινήσεις και οι νέοι τόποι που γνώριζε λόγω της δουλειάς του πατέρα του, τα βράδια κάτω από τον έναστρο ουρανό στη Βαρειά της Λέσβου, η μεγάλη βιβλιοθήκη του πατέρα του, η ποίηση που διάβαζε από τα μικράτα του, το πρώτο πιάνο - πράγμα σπάνιο - που είδε σε μια επαρχιακή πόλη, οι μελωδίες της φιλαρμονικής του Αργοστολίου, η 9η του Μπετόβεν που άκουσε στον κινηματογράφο στην Τρίπολη και «κεραυνοβολήθηκε», όπως έλεγε ο ίδιος, τον καθορίζουν βαθιά. «Δεν υπάρχει, νομίζω, για έναν μουσικό, βαθύτερο, ηδονικότερο, δυνατότερο συναίσθημα από τη στιγμή που ανακαλύπτει τη μουσική», έλεγε.

Στις αρχές της δεκαετίας του '40 εγκαθίσταται στην Αθήνα και σπουδάζει στο Ωδείο. Από εκεί και μετά Τέχνη και Αγώνας γίνονται ένα στη ζωή του Μίκη. Από εκεί και μετά δεν μπορούσε να δει ξέχωρα τον εαυτό του από τον λαό. «Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να είναι μόνο με το έργο του κοντά στον λαό, αλλά ακόμα και με την ίδια τη ζωή του. Να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού. Και όταν ο λαός χαίρεται και όταν ο λαός πονάει». Μόνο τότε η Τέχνη βρίσκει την πραγματική της αποστολή, μόνο έτσι δυναμώνει και ο καλλιτέχνης και μπορεί να προχωρήσει την Τέχνη του προς τα μπρος.

***

Πορεία Ειρήνης 1965, ο Μίκης Θεοδωράκης με Λαμπράκηδες του Πειραιά
Πορεία Ειρήνης 1965, ο Μίκης Θεοδωράκης με Λαμπράκηδες του Πειραιά
Είναι και ο ίδιος μέλος της γενιάς που ανδρώθηκε στην Αντίσταση. Οπως ο ίδιος έλεγε, η γενιά του κατέκτησε την αξιοπρέπειά της, την τιμή και την ανθρωπιά της όταν απέναντι στη ζούγκλα των ναζί έβαλε τη δύναμη των όπλων της. Οργανώνεται στο ΕΑΜ, ενώ παίρνει μέρος και στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 μέσα από τις γραμμές του 1ου Λόχου του 1ου Τάγματος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, που είχε τη βάση του στην Ανω Νέα Σμύρνη. Γι' αυτή του την πάλη γνώρισε τα επόμενα χρόνια φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και τη Μακρόνησο, εκεί που το «εγώ» έγινε «οριστικά και αμετάκλητα εμείς». Στις αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, στα βασανιστήρια, στην πείνα και τους εξευτελισμούς ο Μίκης δεν σταμάτησε να μελετά, να ονειρεύεται, να δημιουργεί. «Στις δύσκολες στιγμές απαντάμε πάντα με δημιουργία», έλεγε θυμούμενος τη Μακρόνησο.

Γι' αυτόν ήταν και τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια του. «Μέσα σε αυτή την πάλη και την αγωνία στερεώσαμε τον χαρακτήρα μας. Καθαρίσαμε τη σκέψη μας, φτιάξαμε το πρόσωπό μας, ένα πρόσωπο ξεπλυμένο από αυταπάτες, απλό και τίμιο, που διεκδικεί αυτό το απλό και τίμιο δικαίωμα για τη ζωή», έγραφε στη Μόσχα το 1957, αναφερόμενος στα συγκλονιστικά γεγονότα που προηγήθηκαν. Ηταν τότε που έλαβε το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Νέων της Μόσχας για την Σουίτα Νο 1 από τα χέρια του Σοστακόβιτς. Τα προσχέδια του έργου τα είχε δημιουργήσει στη Μακρόνησο...

***

Συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στο στάδιο Καραϊσκάκη το 1975
Συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στο στάδιο Καραϊσκάκη το 1975
Εκείνα τα χρόνια ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στη συμφωνική μουσική. Ολα άλλαξαν, όταν το 1958 έλαβε στο Παρίσι από τον Ρίτσο τον «Επιτάφιο» με την υποσημείωση «τούτο το βιβλίο κάηκε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός» και αφιερώθηκε από τότε για τα επόμενα 20 χρόνια στη σύνθεση και τη διεύθυνση της έντεχνης λαϊκής μουσικής. «Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις δύο δραστηριότητες δεν υπάρχουν σύνορα. Και το πιο μεγάλο μου καλλιτεχνικό όνειρο ήταν και είναι το δημιουργικό πάντρεμα ανάμεσα στη συμφωνική και τη λαϊκή μας μουσική. Νομίζω προς την κατεύθυνση αυτή αφιέρωσα ένα μεγάλο κομμάτι του έργου μου», έλεγε.

Στα πάνω από 70 χρόνια αδιάκοπης δημιουργίας άφησε πίσω του πολύ και μεγάλο έργο. Εργο ανεξάντλητο, στο οποίο συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής: Οι λαϊκοί δρόμοι και το δημοτικό τραγούδι, αλλά και η αρχαία τραγωδία, το βυζαντινό μέλος, το κλασικό τραγούδι, η συμφωνική μουσική, τα ορατόρια. Ξεχωριστή θέση στο έργο του, βέβαια, κατέχει το τραγούδι, προϊόν της ένωσης της «σύγχρονης ελληνικής ποίησης με τη σύγχρονη λαϊκή μουσική» . Ετσι, ο Μίκης γίνεται ο πρώτος συνθέτης που κατάφερε να βάλει στο στόμα του λαού τα λόγια όλων των μεγάλων ποιητών μας. Βάρναλης, Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης, Γκάτσος, Ρώτας, Χριστοδούλου, Καμπανέλλης, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Περγιάλης, Γιάννης Θεοδωράκης, Αναγνωστάκης, Ελευθερίου, Ρένα Χατζηδάκη, Νερούδα είναι μερικοί μόνο από τους ποιητές που μελοποίησε.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου με τους Γ. Ρίτσο και Χ. Φλωράκη
Στον χώρο του Πολυτεχνείου με τους Γ. Ρίτσο και Χ. Φλωράκη
«Με τη μουσική του, έβγαλε την ποίηση απ' τις σκοτεινές, βαρύθυμες βιβλιοθήκες, την έβγαλε στον καθαρόν αέρα και την έφερε ώς το τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί», έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος. Και ο Θεοδωράκης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός λαός τραγουδούσε, στις ταβέρνες, στα γιαπιά, στις εκδρομές, στις συντροφιές, στις διαδηλώσεις, μελωδίες βασισμένες σε αυστηρά ποιητικά κείμενα, που τα χαρακτήριζαν η τελειότητα του λόγου, η τόλμη της εικόνας και η δύναμη της έκφρασης. Υποσυνείδητα, μέσω του τραγουδιού, άρχισε μια αναγεννητική διεργασία του ψυχισμού του».

***

Τη δεκαετία του '60 εισάγει τις μεγάλες λαϊκές συναυλίες σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους. Είναι η εποχή που το πολιτικό σύνθημα δέθηκε τόσο πολύ με την Τέχνη. Επιθυμεί να σπάσει τις απαγορεύσεις που του επιβάλλει το αστικό κράτος και θέλει η μεγάλη Τέχνη να γίνει κτήμα του λαού.

«Η ποίηση, το θέατρο, η ζωγραφική, η γλυπτική, η συμφωνική και λυρική μουσική ήταν κτήματα μιας ελάχιστης κοινωνικής μειοψηφίας.

Μπροστά σε αυτόν τον καθολικό σκοταδισμό μας χρειαζόταν ένα κίνημα δυναμικό, μαχητικό, γιατί ο ταξικός αντίπαλος είχε απόλυτη συνείδηση για τον πολιτικό - ιδεολογικό ρόλο που έπαιζε αυτή η καταδίκη ενός ολόκληρου λαού στην αμορφωσιά και την έλλειψη κάθε επαφής με το "Ωραίο και Αληθινό"...


Επρεπε λοιπόν με κάθε θυσία να σπάσει το φράγμα του σκοταδισμού. Και μιας και ο λαός δεν μπορούσε να πάει προς το έργο τέχνης, τότε θα έπρεπε το έργο τέχνης να πάει στον λαό... Κάθε ζωντανός πνευματικός άνθρωπος και καλλιτέχνης θα έπρεπε να πάει με το έργο του εκεί που ζει και εργάζεται και παλεύει ο λαός. Να μοιραστεί μαζί του τόσο τα όνειρα και τους πόθους του όσο και τους αγώνες, τα βάσανα και τις δοκιμασίες...».

Τότε δημιούργησε τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα που «όργωσε» τις λαϊκές συνοικίες, τα χωριά, τα αμφιθέατρα. Τότε δημιούργησε και τα μεγαλειώδη έργα του. «Αξιον Εστί», «Ρωμιοσύνη», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες» και τόσα άλλα.

***

Η καλλιτεχνική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί δίδαγμα ευθύνης του καλλιτέχνη απέναντι στην Τέχνη και την εποχή του. Γι' αυτό και στο δικό του έργο κατάφερε ο λαός να βρει «έναν πιστό εκφραστή των πιο μύχιων συναισθημάτων» του. Αυτό άλλωστε είναι, όπως ανέφερε και ο Δ. Κουτσούμπας στον αποχαιρετισμό του, «το μυστικό της μεγάλης, της αληθινής Τέχνης, της Τέχνης που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής και αφουγκράζεται το επερχόμενο. Να αντλεί τη δύναμή της από την ανθρωπιά, από τα βάσανα, τους καημούς, τις μνήμες και τις ελπίδες του λαού, και αυτήν την ανθρωπιά να την επιστρέφει πάλι στους δημιουργούς της. Μια βαθύτερη όμως συνείδηση της ανθρωπιάς: Τη συνείδηση της δύναμης, που μόνο ο άνθρωπος μέσα σε όλα τα πλάσματα διαθέτει, να υποτάσσει τον κόσμο γύρω του, στην ανάγκη του για δίκιο και ευτυχία, να τον μετασχηματίζει στα μέτρα του».

«Ο,τι φτιάξαμε το πήραμε από τον λαό και στον λαό το επιστρέφουμε», έλεγε. Γι' αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο έργο του ήταν η σταθερή προσήλωσή του στο ότι η μεγάλη, η υψηλή Τέχνη ανήκει στον λαό, ότι ο λαός έχει τη δύναμη να κατακτήσει ό,τι πιο υψηλό και όμορφο δημιουργεί ο άνθρωπος στην Ιστορία του.

Γι' αυτό και γράφοντας για τον ελληνικό λαό ευτύχησε να δει τη μουσική του να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας του και να αγγίζει τις καρδιές των απλών ανθρώπων ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία. «Ετσι όπως έθεσα τη μουσική και τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, θέλω να υπηρετεί και έξω από τη χώρα μου τον κοινό αγώνα όλων των τίμιων ανθρώπων της Γης που αγωνίζονται ενάντια στην τυραννία, στη βία και την εκμετάλλευση», θα πει παραλαμβάνοντας το Βραβείο Λένιν.

***

Ο Μίκης δεν σταμάτησε να βρίσκεται στις επάλξεις. «Ενας απλός στρατιώτης στην ακατάβλητη στρατιά των λαϊκών ανθρώπων». Πότε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες παλεύοντας για την κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση, πότε ενάντια στη χούντα γνωρίζοντας νέες διώξεις και καταφεύγοντας στη συνέχεια στο εξωτερικό μεταφέροντας μέσα από τις συναυλίες του το μήνυμα της αντίστασης και της ελευθερίας.

Και τα επόμενα χρόνια δεν σταματά. Με τις μεγαλειώδεις συναυλίες του σε μεγάλα γήπεδα, με την καθοριστική του συμβολή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Εδινε το «παρών» και σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που ακολούθησαν παίρνοντας το μέρος της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Πάλευε σταθερά ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στήριζε το δίκιο των λαών όπου Γης.

Στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ο Μ. Θεοδωράκης δεν δίστασε να πάρει ξεκάθαρη θέση στηλιτεύοντας και καταδικάζοντας τέτοιες ενέργειες.

«Για εμένα όπως και για χιλιάδες άλλους η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας που είχε έναν και μόνο στόχο, να κάνει το Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο», θα πει. Γι' αυτό και στην πολιτική του διαθήκη επιλέγει να αφήσει αυτόν τον κόσμο ως κομμουνιστής. «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ' το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη". Ετσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ», θα γράψει το 2020 σε επιστολή που παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Τιμούν το έργο και τη δράση του

Σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, μουσικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ «ντύνονται» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας τον μεγάλο καλλιτέχνη έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά

Στη γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη, τα Χανιά, διοργανώνεται από το 2015 και αναβαθμίζεται φέτος, ως φόρος τιμής για τον έναν χρόνο από τον θάνατό του, το διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης». Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και τον Παγκρήτιο Σύλλογο «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ άρχισαν χθες με συναυλία στα Χανιά και συνεχίζονται ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο στον Γαλατά Χανίων, με επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Μίκη (κατάθεση λουλουδιών, ενός λεπτού σιγή και τραγούδι από την Εφηβική Χορωδία του δήμου Χανίων), ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά. Το απόγευμα (από τις 6.30 μ.μ.) θα γίνουν εκδηλώσεις στην πόλη των Χανίων.

Αύριο Σάββατο το Φεστιβάλ συνεχίζεται με την εκδήλωση «Η Κρήτη στη συμφωνική μουσική του Μίκη», στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη ακολουθεί εκδήλωση «Ο Μίκης αφηγείται...» στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Ενα νέο φεστιβάλ σε Αθήνα και Ζάτουνα

Στο πλαίσιο του ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη διοργανώνεται επίσης το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης - ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα», που ο ίδιος είχε οραματιστεί, με συνδιοργανωτές το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, τον δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., από το σπίτι του Μίκη στην Αθήνα (Επιφανούς 1, στου Φιλοπάππου), σε μια τελετή με πολλά δρώμενα.

Αύριο Σάββατο και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στη Ζάτουνα, όπου ο Μίκης έζησε εξόριστος από τη δικτατορία το 1968 - 1969. Εκεί θα εγκαινιαστεί αύριο και σχετική έκθεση στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και θα ακολουθήσει καφές στο «Καφενείο του Μίκη». Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας θα διεξαχθεί και τις δύο μέρες συμπόσιο με γενικό θέμα «Ο Μίκης του πνεύματος, του πολιτισμού και της πολιτικής», όπου θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, της πολιτικής, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κ.ά. Οι εκδηλώσεις αύριο το βράδυ θα κλείσουν με μουσική βραδιά από την Παιδική - Εφηβική Χορωδία «Στέφανος Καρδιόλακας» και το βράδυ της Κυριακής με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με τους Παναγιώτη Πετράκη, Σαββέρια Μαργιολά και Αγγελο Θεοδωράκη - Παπαγγελίδη.

Επίσης αύριο Σάββατο, στο Ηρώδειο στις 9 μ.μ. πραγματοποιείται μουσική παράσταση με τίτλο «Θύμησες! 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το "Σπίτι του Ηθοποιού"», την οποία διοργανώνει το ίδρυμα «Το Σπίτι του Ηθοποιού». Στην παράσταση Ελληνες ηθοποιοί ερμηνεύουν και πάλι τις 18 ξεχωριστές μελωδίες - «θύμησες» από το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2001 με 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία είχε παραχωρήσει ο ίδιος για τη δημιουργία και λειτουργία του «Σπιτιού του Ηθοποιού». Συμμετέχουν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η 40μελής χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων (με δάσκαλο τον Αναστάσιο Πλίτση).

Στην Πάτρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη, προσκαλεί την Μπέττυ Χαρλαύτη σε μια συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη των λαών την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ. στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Συμμετέχουν η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας «Μίκης Θεοδωράκης», υπό την μαέστρο Λίνα Γερονίκου, και εξαμελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών.

Στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στην Κρήτη, στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου (ώρα προσέλευσης: 7 μ.μ.). Το αφιέρωμα παρουσιάζει ο Βασίλης Χατζηιακώβου. Παράλληλα θα διεξάγονται δράσεις στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ