Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στον Πολυχώρο Πολιτισμού της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Εναυσμα» στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει τον χώρο του για να στεγάσει μέρος της υλικής βοήθειας προς του πληγέντες λαούς της Τουρκίας και της Συρίας τις εξής μέρες και ώρες: Πέμπτη - Σάββατο, 5 μ.μ. - 7 μ.μ. Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984069783. Email: stekiknethess@gmail.com. Διεύθυνση: Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ
«Τσουνάμι» αλληλεγγύης από τον εργατόκοσμο και τη νεολαία στη χώρα μας

Γωνιές αλληλεγγύης στα πανεπιστήμια
Γωνιές αλληλεγγύης στα πανεπιστήμια
Συγκλονιστική παραμένει για δέκατη μέρα η ανταπόκριση των λαϊκών οικογενειών στην Αττική και σε όλη τη χώρα, στο κάλεσμα σωματείων και μαζικών φορέων για να εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Τα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται με αμείωτη ένταση, με τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης να αποδεικνύονται μικροί για να χωρέσουν τον όγκο τους, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποστολές το ταξίδι τους για τους γειτονικούς λαούς.

Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά επικρατούσε χτες το αδιαχώρητο, αφού πλήθος από διάφορα υλικά συγκεντρώνονταν εκεί τις προηγούμενες μέρες από τις εργατογειτονιές της περιοχής, ενώ διαρκώς καταφθάνουν άνθρωποι, προσφέροντας ό,τι μπορούν. Κάθε τόσο εμφανίζονται και αντιπροσωπείες από τους κατά τόπους μαζικούς φορείς φέρνοντας ολόκληρες παλέτες, φορτηγάκια με πράγματα, ακόμη και κούτες από τα νησιά. Χτες, μάλιστα, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στους χώρους του Εργατικού Κέντρου για να βοηθήσουν στο πακετάρισμα προκειμένου να αναχωρήσουν τα πολύτιμα φορτία.

Ξεχωρίζουν και συγκινούν στιγμιότυπα με ζωγραφιές μικρών παιδιών που συνοδεύουν τις κούτες για τους σεισμόπληκτους, με τα όμορφα μηνύματά τους να δίνουν νότες αισιοδοξίας, για τη φιλία και την αλληλοβοήθεια των λαών.

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής
Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής που χτες γέμισε ένα ολόκληρο φορτηγό για την πρώτη αποστολή. Αλλά και οι γειτονιές έχουν μετατραπεί σε «κυψέλες αλληλεγγύης», με τα παραρτήματα των σωματείων, τους Συλλόγους Γυναικών, τους πολιτιστικούς συλλόγους να υποδέχονται αδιαλείπτως κόσμο που θέλει να συνδράμει αυτήν την προσπάθεια. Τη δική τους συμβολή έχουν και πολλά σχολεία, που με αποφάσεις των μαθητικών οργάνων και των συλλόγων γονέων πρωτοστατούν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ολυμπιακού Χωριού, που στο κάλεσμα του συλλόγου έχουν ανταποκριθεί μεγάλος αριθμός των κατοίκων, μαθητές κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί που προσέρχονται, παρότι δεν έχουν σταθερή συμμετοχή και επαφή με τους μαζικούς φορείς και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αναφέρουν ότι «εσάς εμπιστευόμαστε για να φτάσει η βοήθεια εκεί που πρέπει και σε όσους την έχουν ανάγκη».

Δεκάδες είναι και οι «γωνιές αλληλεγγύης» που έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια της Αττικής μετά από πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ». Καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές πριν από το μάθημά τους προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης ενώ πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν και στην αιμοδοσία του ΠΑΜΕ.

Θεσσαλονίκη: Το μόνο που έχουμε οι λαοί είναι ο ένας τον άλλον

Με ζωγραφιές συνοδεύονται τα πακέτα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Με ζωγραφιές συνοδεύονται τα πακέτα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Συγκινητική είναι η αλληλεγγύη που φτάνει στους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) στη Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες, τα λαϊκά στρώματα, σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιούνται οι Σύλλογοι, σπεύδουν να προσφέρουν τη σημαντική βοήθειά τους.

Σε όλες τις συνοικίες, τα γραφεία των Συλλόγων μετατράπηκαν σε χώρους συγκέντρωσης βοήθειας και έχουν κατακλυστεί κυριολεκτικά από κουβέρτες, πάνες, παιδικά γάλατα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση του Συλλόγου Γυναικών Συκεών, όπου ο όγκος των υλικών ήταν τόσο μεγάλος που γυναίκες οι οποίες έφταναν για να φέρουν πράγματα, αποφάσιζαν να μείνουν και να βοηθήσουν στο πακετάρισμα.

Τοποθετούσαν με φροντίδα τα πράγματα, βάζοντας μέσα στις κούτες και μικρά σημειώματα, στέλνοντας, μαζί με τα είδη πρώτης ανάγκης που μάζεψαν από το υστέρημά τους, μηνύματα για κουράγιο στους λαούς που υποφέρουν.

Κάποια από αυτά τα σημειώματα, γραμμένα στα Τουρκικά, στα Αραβικά και τα Αγγλικά, έγραφαν: «Αδέρφια μου, εύχομαι να είχα μεγάλα χέρια και δυνατά. Να φτάσουν να σας αγκαλιάσουν όλους, όπως και κάθε φτωχό σε όλη τη Γη για να ξέρει ότι για εκείνον παλεύω. Για να ζήσουμε σαν αδέρφια σε έναν κόσμο που τα σπίτια μας θα είναι γερά σαν τη φιλία μας».

«Οσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι διαφέρουμε, στα δύσκολα να θυμάστε ότι οι λαοί το μόνο που έχουμε, είναι ο ένας τον άλλον. Κουράγιο αδέρφια».

«Αδέρφια μου, υπάρχουν δυο πατρίδες, αυτή των πλούσιων και αυτή των φτωχών. Οι φτωχοί έχουν ίδια μοίρα σε όλον τον κόσμο, για αυτό μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Μακάρι να έφτανε και η αγκαλιά μου πέρα από το Αιγαίο. Κουράγιο».

Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η απήχηση που βρήκε το κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Γεωπονίας, Δασολογίας, Παιδαγωγικού, ΤΕΠΑΕ, ΣΜΗ, ΣΕΥ (ΔΙΠΑΕ) και ΣΟΦΕΘ.

Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι και γονείς βάζουν το δικό τους λιθαράκι στο μεγάλο τείχος προστασίας μέσω της αλληλεγγύης. Η προσπάθεια συγκέντρωσης υλικών συνεχίζεται μέχρι και αύριο Παρασκευή στα φουαγιέ της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Πολυτεχνείου και της Παλιάς Φιλοσοφικής.

Στην Πάτρα

Καθημερινά, με μεγάλη ροή, συνεχίζεται από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, με τη συμμετοχή συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και άλλων λαϊκών φορέων, η προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους από τις φονικές σεισμικές δονήσεις λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Αντίστοιχη προσπάθεια διεξάγεται από τη δημοτική αρχή της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κάλεσμα όλων των φορέων, η ανταπόκριση είναι μεγάλη και συγκινητική. Πολλοί είναι αυτοί που προσφέρουν απ' τα λίγα που και οι ίδιοι έχουν, νιώθοντας όμως την ανάγκη να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, τους χορηγούς και όσους «διαφημίζονται» ως φιλεύσπλαχνοι την ώρα που ευθύνονται και για τα δεινά των λαών, καθημερινά βοηθάνε απ' το υστέρημά τους, δείχνοντας στην πράξη τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».


Μήνυμα στήριξης από την Κομοτηνή
Μήνυμα στήριξης από την Κομοτηνή
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες κάτω από τα ερείπια, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι αβοήθητοι

Αυξάνεται συνεχώς η οργή των εκατομμυρίων σεισμόπληκτων στην Τουρκία για την ουσιαστική ανυπαρξία κρατικής στήριξης, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη ξεπερνούσαν τους 41.000. Σε ορισμένες περιπτώσεις σωστικά συνεργεία ανέσυραν ακόμα και χθες ζωντανούς από τα συντρίμμια, κάτω από τα οποία ωστόσο εκτιμάται ότι πιθανότατα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ακόμα νεκροί.

Παράλληλα, η αγωνία δεν τελειώνει αλλά εντείνεται για όσους γλίτωσαν από τα ερείπια, καθώς η έλλειψη των απαραίτητων κρατικών δικτύων και υπηρεσιών Υγείας και Μέριμνας γιγαντώνει τις απειλές που γεννούν η εμφάνιση επιδημιών, η απουσία συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής, η έλλειψη επαρκούς σίτισης για τους πληγέντες...

Καταγγελίες για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί

Είναι ενδεικτικές οι καταγγελίες για τις συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι υγειονομικοί από τις ίδιες τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν αμέτρητους τραυματίες ενώ και οι ίδιοι έχουν χάσει σπίτια και συγγενείς...

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Sol», η πίεση που δέχεται από τη διεύθυνση το προσωπικό του κρατικού νοσοκομείου «Dοrtyol» στην επαρχία Χατάι είναι τεράστια, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τη στήριξή του, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν μείνει άστεγοι μετά τις 6 Φλεβάρη...

«Το προσωπικό του νοσοκομείου καταρρέει (...) Πολλοί δεν έχουν πού να μείνουν, έχουν συγγενείς κάτω από τα ερείπια, δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν, δεν έχουν κανένα καταφύγιο. Μια νοσοκόμα για να έρθει στην εφημερία αναγκάζεται να αφήνει τα παιδιά της μέσα στο αυτοκίνητό της, μόνα τους, στο πάρκινγκ του νοσοκομείου», κατήγγειλε ένας εργαζόμενος.

Στο κρατικό νοσοκομείο «Samandag» η διεύθυνση ζήτησε από υγειονομικούς που έφτασαν εθελοντικά από άλλες περιοχές για να βοηθήσουν - ώστε να ανακουφιστούν και οι συνάδελφοί τους που είναι οι ίδιοι σεισμόπληκτοι - να αποχωρήσουν, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται πια... Κι αυτό ενώ υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στη διασφάλιση της υγιεινής του νοσοκομείου, στη λειτουργία του χειρουργείου, ακόμα και στις υπηρεσίες μηχανογράφησης που αφορούν την καταγραφή ασθενών, θυμάτων κ.λπ.

Εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα ερείπια...

Την ίδια στιγμή είναι ασταμάτητες οι καταγγελίες ανθρώπων οι οποίοι μέρα με τη μέρα έχασαν την επαφή με συγγενείς τους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από συντρίμμια, αφού σωστικά συνεργεία δεν ήρθαν στην ώρα τους.

Διαρκείς είναι οι μαρτυρίες για συνεργεία της AFAD που, όταν φτάνουν, έρχονται χωρίς ...φακούς ή άλλο βασικό εξοπλισμό. Αλλά και για την εγκατάλειψη χιλιάδων σεισμόπληκτων χωρίς καν πρόσβαση σε τουαλέτα.

«Ο κόσμος εδώ είδε νεροχύτη για να μπορέσει να πλυθεί μετά από 4 μέρες... Οι άνθρωποι αφέθηκαν στη μοίρα τους...», τόνιζε ένας σεισμόπληκτος από την Αντάκια (Αντιόχεια).

Σε άλλη περιοχή, κάτοικος περιέγραφε τη φωνή μιας γυναίκας που ενώ τις πρώτες μέρες φώναζε το όνομά της πίσω από τα ερείπια, μετά «σώπασε»... «Αν αφήσεις έναν άνθρωπο για 9 μέρες σε αυτό το κρύο και την πείνα και τη δίψα...», ψέλλιζε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Σεισμολογίας Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, αναφέρουν ότι με βάση επεξεργασία επίσημων στοιχείων για τις σεισμόπληκτες περιοχές «υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι που είναι ακόμα μέσα στα ερείπια...».

Στην Τουρκία σήμερα και ο γγ του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Τουρκία και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση θα εκφράσει την υποστήριξη της λυκοσυμμαχίας και θα συζητήσει πώς αυτή μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στις επιχειρήσεις μετά τον σεισμό. Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ φτάνει ενώ δυναμώνουν οι διεργασίες γύρω και από τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα θέτει εδώ και καιρό μια σειρά προαπαιτούμενα, ειδικά για την άμεση ένταξη της Σουηδίας, στο φόντο του συνολικότερου παζαριού με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αλλά και με Ρωσία - Κίνα, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης.

Παράλληλα η «διπλωματία των σεισμών» δυναμώνει ασταμάτητα, αναθερμαίνοντας παζάρια σε μια σειρά μέτωπα, μεταξύ άλλων και στα Ελληνοτουρκικά, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ελλάδας, όπου εκφράστηκαν ελπίδες για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις.

Αντίστοιχες διεργασίες φαίνεται να επιταχύνονται και για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας.

Χτες βρέθηκε στην Τουρκία ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «θέλω να επιβεβαιώσω για ακόμη μια φορά την επιθυμία μας να οικοδομήσουμε την ειρήνη». Μετά τη συνάντησή τους ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου έσπευσε να τονίσει πως «η Αρμενία σε αυτές τις δύσκολες μέρες έτεινε χείρα φιλίας στους ανθρώπους μας, επέδειξε αλληλεγγύη και συνεργασία».

Τέλος, σε νέα βάση φουντώνουν και οι ενδοαστικές διεργασίες και αντιπαραθέσεις, μετά και από προτάσεις για αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που αναμενόταν να γίνουν στα μέσα Μάη.

Χτες ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, δήλωσε ότι «αυτήν την περίοδο αγωνιζόμαστε να σώσουμε τις ζωές μας από τα συντρίμμια και να γιατρέψουμε πληγές. Θεωρούμε ότι είναι λάθος να συζητάμε οτιδήποτε αφορά τις εκλογές». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της βδομάδας ο Μπουλέντ Αρίντς, ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ και για χρόνια στενός συνεργάτης του Ερντογάν, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αναβολής των εκλογών, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «αναγκαιότητα».

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έσπευσε να τονίσει πόσες δεκάδες χιλιάδες κτίρια στην περιοχή του χρήζουν άμεσης επισκευής ή κατεδάφισης, χωρίς όμως να διευκρινίσει ο ίδιος τι μέτρα έχει λάβει ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει τη λαϊκή στέγη, γενικά την κατασκευαστική δραστηριότητα, ως πεδίο μεγάλης κερδοφορίας των μονοπωλίων, στον βωμό της οποίας θυσιάζεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

ΣΥΡΙΑ
Με φόντο τους σεισμούς εντείνονται διεργασίες «προσέγγισης» με άλλες αραβικές χώρες

Από τη χθεσινή συνάντηση του Σύρου Προέδρου με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών
Από τη χθεσινή συνάντηση του Σύρου Προέδρου με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών
Με τον λαό στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, έχοντας απέναντί του τις βαριές επιπτώσεις του δολοφονικού ευρωατλαντικού εμπάργκο και της πολύχρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, φαίνεται να εντείνονται και μια σειρά διεργασίες προσέγγισης της συριακής κυβέρνησης με άλλες αραβικές χώρες.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στη Δαμασκό ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη Συρία και τους σεισμόπληκτους. Η Ιορδανία έχει στείλει μεγάλα φορτία με βοήθεια στη Συρία και στην Τουρκία, ενώ έχει διοργανώσει διάφορες πτήσεις και αυτοκινητοπομπές μέσω του βόρειου μεθοριακού περάσματος της χώρας με τη Συρία.

Ο Ασαντ από την πλευρά του αναφέρθηκε στις σχέσεις που συνδέουν τους «δύο αδελφικούς λαούς» ζητώντας ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη χορήγηση άλλων 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους στη Συρία, λίγες μέρες αφότου είχαν ανακοινώσει ισόποση δόση ως άμεση οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Αεροπλάνα με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης προσγειώθηκαν χτες επίσης στη Συρία από τη Λευκορωσία, την Ιορδανία, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α. Ο Ιάπωνας διπλωματικός επιτετραμμένος, φτάνοντας χτες στο αεροδρόμιο της Δαμασκού για να συνοδέψει τη βοήθεια που έφτασε από ιαπωνικό μεταγωγικό αεροσκάφος, τόνισε πως θα ακολουθήσουν και άλλα αεροσκάφη.

Το ίδιο διάστημα, άρθρο στην κρατική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας καταφέρθηκε ξανά εναντίον των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η δύναμη της αλληλεγγύης είναι πιο ισχυρή από τον σεισμό!»

Του απεσταλμένου του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

«Κάποιοι είχαν δυσπιστία για τους δεσμούς που έχουν οι κομμουνιστές με τον λαό. Οι τελευταίες μέρες είναι άλλη μια απόδειξη ότι κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει»...

Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες κουβέντες που καταγράφονταν πριν από την αναχώρησή μας από την ισοπεδωμένη Αντιόχεια, τον πρώτο σταθμό της αποστολής του «Ριζοσπάστη» στη σεισμόπληκτη Τουρκία. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αποστολή αυτή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισκεντερούν, Οσμανίγιε και Αδανα, οι λόγοι για τη βεβαιότητα με την οποία ειπώθηκε αυτή η κουβέντα είχαν πλέον αποτυπωθεί στον φωτογραφικό φακό, στα βίντεο, στο χαρτί και στο μαγνητόφωνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εκτοπισμένοι από τις σεισμόπληκτες περιοχές φτάνουν τα 3,8 εκατομμύρια ψυχές. Αλλων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους φονικούς σεισμούς και τους μετασεισμούς, άλλων θα κατεδαφιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ άλλων έχουν υποστεί ζημιές που τα έκαναν επικίνδυνα για διαβίωση.

Καθώς το αστικό κράτος, εξασφαλίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τους άφησε αθωράκιστους απέναντι στον σεισμό αλλά και συνεχίζει να μην τους καλύπτει ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, για πολλούς από αυτούς η επιβίωση βασίζεται στην τεράστια λαϊκή αλληλεγγύη, τόσο του τουρκικού λαού, όσο και των λαών σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ακολουθώντας την «αλυσίδα» της αλληλεγγύης

Δεκάδες χέρια, με σβέλτες κινήσεις, φορτώνουν άλλο ένα φορτηγό στην Κωνσταντινούπολη με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους
Δεκάδες χέρια, με σβέλτες κινήσεις, φορτώνουν άλλο ένα φορτηγό στην Κωνσταντινούπολη με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους
Πίσω από τις καθημερινές αναχωρήσεις φορτίων με βοήθεια για τους επιζήσαντες σεισμόπληκτους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας, βρίσκεται ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) στην οργάνωση και την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης.

Στη Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε η αποστολή του «Ριζοσπάστη», τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚ Τουρκίας βρίσκονται σε διαρκή παγκινητοποίηση. Διαρκή είναι τα καλέσματα προκειμένου ο λαός να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

Στα «Στέκια Γειτονιάς» και στα «Σπίτια Εργατών» που λειτουργεί το ΤΚΡ σε διάφορες γειτονιές της πόλης πραγματοποιείται η πρώτη συγκέντρωση υλικών, που στη συνέχεια μεταφέρονται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ».

Για μέρες, όλο το κτίριο και η αυλή του είχαν μετατραπεί σε αποθήκη. Κουβέρτες, στρώματα, ρουχισμός, νερά, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκεί κατηγοριοποιούνται και στη συνέχεια φορτώνονται σε φορτηγά που αναχωρούν για τις περιοχές όπου στην πρώτη γραμμή της πάλης βρίσκεται η επιβίωση του λαού.

Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, η οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή του λαού, που δεν περιορίζεται στην προσφορά υλικών. Φίλοι του ΚΚ Τουρκίας, οι συγγενείς και οι γνωστοί των μελών του, ακόμα και αρκετοί που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν επαφές με τους κομμουνιστές, ζητούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο καθώς τα «μετόπισθεν» αυτής της αλυσίδας αλληλεγγύης είναι απαιτητικά σε ανθρώπινο δυναμικό, και το ΤΚΡ κατακτά κάθε μέρα την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων.

Η «αλυσίδα» της αλληλεγγύης, κρίσιμη για την επιβίωση πάρα πολλών σεισμόπληκτων, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμβολή του λαού
Η «αλυσίδα» της αλληλεγγύης, κρίσιμη για την επιβίωση πάρα πολλών σεισμόπληκτων, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμβολή του λαού
Με το ίδιο πνεύμα λαϊκής αλληλεγγύης από όλες τις περιοχές της χώρας, άλλωστε, συγκροτήθηκαν και οι αποστολές με εκατοντάδες μέλη και φίλους του ΚΚ Τουρκίας που πήγαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, συγκροτώντας και ενισχύοντας τα κέντρα αλληλεγγύης που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους πληγέντες.

Στα Αδανα, το κέντρο συντονισμού της «αλυσίδας»

Η διατήρηση αυτής της αλυσίδας αλληλεγγύης και η ενίσχυσή της είναι για αμέτρητες λαϊκές οικογένειες ζήτημα επιβίωσης, τόσο στις σεισμόπληκτες περιοχές όσο και αλλού, όπου ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν άστεγες πλέον οικογένειες.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη ακόμα ένα φορτίο. Χρειάστηκαν δεκάδες, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, για να φορτωθεί σύντομα. Λίγα λόγια, σβέλτες κινήσεις και οι οδηγοί ήταν έτοιμοι για να ξεκινήσουν το 10ωρο ταξίδι για τα Αδανα.

Εκεί η αποστολή πέρασε το βράδυ της Δευτέρας, όπου το «Στέκι Γειτονιάς» του KK Τουρκίας στη γειτονιά Τόρος έχει μετατραπεί σε κέντρο συντονισμού. Εκεί καταγράφονται οι ανάγκες κάθε σεισμόπληκτης περιοχής. Τα φορτία ξεφορτώνονται εκεί και ετοιμάζονται νέες αποστολές με οχήματα φορτωμένα με τις ακριβείς καταγεγραμμένες ανάγκες ώστε κάθε κιβώτιο, μέχρι και κάθε μπουκαλάκι νερό να φτάσει εκεί όπου υπάρχει η πιο άμεση ανάγκη.

Ο πίνακας στο Συντονιστικό Κέντρο του ΤΚΡ στα Αδανα όπου καταγράφονται οι ανάγκες κάθε περιοχής
Ο πίνακας στο Συντονιστικό Κέντρο του ΤΚΡ στα Αδανα όπου καταγράφονται οι ανάγκες κάθε περιοχής
Εκεί συζητήσαμε με τον Ερχάν, μέλος του ΚΚ Τουρκίας, που μας εξήγησε το πώς συστάθηκε αυτή η αλυσίδα.

Στην Αδανα, όπου περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα χαλάσματα, τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στο «Στέκι Γειτονιάς» αμέσως μετά τον σεισμό, όσο ακόμα ήταν νύχτα.

«Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε κτίρια που είχαν καταρρεύσει στην περιοχή», μας λέει ο Ερχάν. «Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης. Μετά από αυτό, μοιράσαμε ζεστή σούπα και ψωμί σε σεισμόπληκτους. Μία βασική πρώτη ανάγκη ήταν οι κουβέρτες, που τις εξασφαλίσαμε από την πόλη.

Τις επόμενες μέρες άρχισαν να καταφθάνουν και άλλοι σύντροφοι και αρχίσαμε να συζητάμε για το πώς θα προετοιμάσουμε τη διαδικασία για όλη την περιοχή, όχι μόνο για τα Αδανα. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό καταλήξαμε να μετατρέψουμε το κτίριο σε ένα κέντρο "Logistics" για τις επαρχίες Γκαζιαντέπ, Χατάι και Καχραμανμαράς. Από όλη την Τουρκία φτάνουν τα υλικά εδώ και σε επικοινωνία με τις Οργανώσεις μας στις σεισμόπληκτες περιοχές που καταγράφουν τις ανάγκες ετοιμάζουμε τα φορτία γιατί δεν θέλουμε να έχουμε υπερσυγκέντρωση υλικών στις πόλεις αυτές».

Οι προκλήσεις ξεπερνιούνται με την ενεργή συμβολή του λαού

Οι διαθέσιμοι - ειδικά οι στεγασμένοι - χώροι είναι σημαντικό ζήτημα, ειδικά σε περιοχές όπως η Αντιόχεια. Στα Αδανα έχουν καταφθάσει αυτές τις μέρες δεκάδες νταλίκες, φορτηγά, αυτοκίνητα και βαν φορτωμένα με υλικά για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Η διαδικασία αυτή οργάνωσης των φορτίων είναι λοιπόν απαιτητική και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε χώρο.

Οι προκλήσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν με την ενεργή συμβολή του λαού της συνοικίας, που ένωσε τις δυνάμεις του με τις οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚ Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο λύθηκε και το ζήτημα του χώρου. Οι γύρω αυλές και πυλωτές, τα πάρκινγκ των πολυκατοικιών έχουν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Μάλιστα, ένα ζευγάρι που έφυγε από την πόλη για να μείνει στο χωριό, παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του λέγοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί όπως κριθεί αναγκαίο.

Αλλοι, μας είπε ο Ερχάν, βοηθούν με χρηματικές προσφορές, που επίσης είναι πολύτιμες. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν επείγοντα αιτήματα για πολύ συγκεκριμένα φάρμακα και υλικά, τα οποία εξασφαλίζονται από τα Αδανα.

«Η ικανότητά μας να δρούμε συλλογικά, σε κάθε ζήτημα ή κατάσταση. Φυσικά έχουμε πολλές αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο ίδιος, μιλώντας για τους παράγοντες που επέτρεψαν στο ΚΚ Τουρκίας να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο.

Στη συνέχεια, συζητήσαμε και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαοί σε άλλες χώρες. Αντικρίζοντας τη φωτογραφία από τη ζωγραφιά της μικρής Μαρίας, που συνοδεύει μια κουβέρτα από την Κομοτηνή και γράφει στα Τουρκικά «Περαστικά φίλοι μου!» ο Ερχάν υποκλίθηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης. «Σε αγαπώ Μαρία, ευχαριστούμε πάρα πολύ!», ήταν τα λόγια του, και στη συνέχεια μας είπε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους λαούς για την αλληλεγγύη που δείχνουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Μας κάνετε να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, και θέλω να σας ευχαριστήσω γι' αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ