Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινά τελεσίγραφα για το δρομολογούμενο μακελειό στη Ράφα

Ξεπέρασαν τους 29.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Με τον αέρα της πολύμορφης στήριξης που του παρέχουν οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις δολοφονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και ισοπεδώνοντας ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ προετοιμάζει συστηματικά την επόμενη φάση του μακελειού, την οποία θα σημάνει η γενικευμένη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Στις 136 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 29.092 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 69.028. Οπως ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 107 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 145.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση απευθύνει απειλητικά τελεσίγραφα για τη γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, που συμμετέχει στο ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντς, κάλεσε τη Χαμάς να παραδοθεί άνευ όρων, να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους έως την έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μάρτη, διαφορετικά ο στρατός θα ξεκινήσει την επέμβαση στη Ράφα.

«Θα το κάνουμε συντονισμένα, διευκολύνοντας την απομάκρυνση αμάχων, σε διάλογο με τους Αμερικανούς και Αιγυπτίους εταίρους μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ αμάχων», ισχυρίστηκε ο Γκαντς, ενώ ο κατοχικός στρατός ισοπεδώνει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και δεν αφήνει κανένα ασφαλές μέρος για τους ξεριζωμένους Παλαιστίνιους.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις για την τεράστια σφαγή που θα προκαλέσει μια γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, ο Γκαντς επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη στην παλαιστινιακή αντίσταση: «Οσοι λένε πως το τίμημα είναι πολύ υψηλό, λέμε καθαρά: Η Χαμάς έχει επιλογή, μπορεί να παραδοθεί, να απελευθερώσει τους ομήρους, και οι πολίτες της Γάζας θα μπορούν να γιορτάσουν την ιερή αργία του Ραμαζανιού».

Την Κυριακή, αντίστοιχα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι «εκείνοι που θέλουν να μας εμποδίσουν να επιχειρήσουμε στη Ράφα, μας λένε ουσιαστικά να χάσετε τον πόλεμο».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου την ίδια μέρα απέρριψε αφενός τις πιέσεις διαδηλωτών να παραιτηθεί, ενώ σε συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του σε αυτό που χαρακτηρίζει «μονομερή αναγνώριση» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και ανέφερε ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μέσω «απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Νετανιάχου είπε ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά «τις πρόσφατες συζητήσεις στη διεθνή κοινότητα σχετικά με μια απόπειρα να επιβληθεί μονομερώς στο Ισραήλ ένα παλαιστινιακό κράτος».

Στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, το Ισραήλ απορρίπτει ακόμα και σχέδια που παζαρεύουν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, με άξονα το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό, πλήρως ελεγχόμενο παλαιστινιακό προτεκτοράτο, με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, τα τελεσίγραφα του Ισραήλ έναντι της Χαμάς βάζουν «τρικλοποδιές» και πρόσθετα εμπόδια στις μαραθώνιες «έμμεσες» διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το Σαββατοκύριακο, ο Καταριανός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία «δεν δίνει πολλές υποσχέσεις» για συμφωνία. Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σχολιάζοντας τα τελεσίγραφα στη Χαμάς ενόψει Ραμαζανιού αλλά και τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ έναντι του εμιράτου για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, τα αντιμετώπισε ως «νέα προσπάθεια παράτασης του πολέμου».

Η Χαμάς, χτες, παραδέχθηκε ότι στις τετράμηνες συγκρούσεις σκοτώθηκαν περίπου 6.000 μαχητές της.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε χτες τον θάνατο ενός στρατιώτη, που ήταν το 235ο θύμα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 7 Οκτώβρη.

Δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία

Σε αυτό το φόντο, το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος συνέχισε απερίσπαστο τα εγκλήματα πολέμου στα Νοσοκομεία Νάσερ και αλ Αμαλ, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της νότιας πόλης Χαν Γιούνις.

Χτες, ανακοινώθηκε ο όγδοος θάνατος ασθενούς λόγω έλλειψης οξυγόνου στο Νοσοκομείο Νάσερ, μετά την εισβολή του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε αυτό την προηγούμενη βδομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις μέσα στο νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή γιατρών, νοσηλευτών και άνω των 130 ανήμπορων να μετακινηθούν ασθενών και τραυματιών. Ολοι τους έχουν εγκλωβιστεί στο νοσοκομείο δίχως νερό, τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα...

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε ότι για δύο συνεχόμενες μέρες, «δεν επιτράπηκε σε ομάδα του ΠΟΥ να εισέλθει στο νοσοκομείο για να αξιολογήσει τις συνθήκες των ασθενών και τις κρίσιμες ιατρικές ανάγκες, παρά το γεγονός ότι έφτασε στο νοσοκομείο για να παραδώσει καύσιμα μαζί με εταίρους».

Παράλληλα, χτες, αναφέρθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ξανά τον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου αλ Αμάλ.

Στο φόντο των ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία και του ασφυκτικού εμπάργκο και των ισραηλινών εμποδίων στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι γιατροί δίνουν τη μάχη τους για τη διάσωση τραυματιών και ασθενών χωρίς ούτε τα στοιχειώδη.

«Λόγω της έλλειψης παυσίπονων, αφήνουμε τους ασθενείς να ουρλιάζουν για ώρες και ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας γιατρός στο BBC.

Φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν το τελευταίο τριήμερο τις τρομοκρατικές εισβολές σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας άλλους τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους.

Οι δύο από αυτούς (19 και 36 ετών) δολοφονήθηκαν σε καταυλισμό της πόλης Τουλκαρέμ, ενώ ένας ακόμα πυροβολήθηκε θανάσιμα από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο φυλάκιο Beit Furik ανατολικά της Ναμπλούς.

Στο μεταξύ, σε μία περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του έναντι των Παλαιστινίων, ο Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες ότι πήρε την... «ισορροπημένη απόφαση» να επιτρέψει υπό «σχετική ελευθερία» τις προσευχές στο τέμενος αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Ραμαζανιού που ξεκινά φέτος στις 10 Μάρτη, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα υπάρχουν κάποιοι «περιορισμοί ασφαλείας που θα καθοριστούν από επαγγελματίες», δίχως να τους προσδιορίσει. Μερικές ώρες πριν, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, είχε απαιτήσει να επιτραπεί στο Αλ Ακσα μόνο η είσοδος όσων Παλαιστινίων ήταν έως 10 ετών και μεγαλύτεροι των 70 ετών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Νορβηγία επιβεβαίωσε χτες πως ανέλαβε τη διαδικασία «ξεπαγώματος» της αποστολής των φόρων που έχει συλλέξει το Ισραήλ από τις αρχές Οκτώβρη ως σήμερα για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά έχει παράνομα παρακρατήσει.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών βαθιά μέσα στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Σε νέα κλιμάκωση των βομβαρδισμών του μέσα στον Λίβανο προχώρησε χθες το Ισραήλ, με ισραηλινές επιθέσεις να εξαπολύονται ακόμα και σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, μεταξύ τους στις πόλεις Γιαρίν, Μπουστάν και Οντεϊσίχ αλλά και στην κωμόπολη Γαζιζέχ, στα νότια περίχωρα της Σιδώνας, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Λιβάνου. Ο στόχος υποτίθεται ότι ήταν «υποδομές της Χεζμπολάχ».

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya», αναφερόμενο σε τουλάχιστον δύο βομβαρδισμούς που έκαναν ισραηλινά αεροπλάνα χτες το απόγευμα στη Γαζιζέχ, σημείωνε ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, προκαλώντας τον τραυματισμό 8 ανθρώπων και υλικές καταστροφές.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς είχε εκτοξεύσει νέες απειλές κατά του Λιβάνου, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «θα εκπληρώσει τους στόχους του» και στα βόρεια σύνορα «και θα διώξει τη Χεζμπολάχ μακριά από τις πόλεις μας». Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις «δυτικών» χωρών να «εξηγήσουν» στην κυβέρνηση του Λιβάνου ότι αν δεν κυνηγήσει την Χεζμπολάχ, θα πληρώσει το τίμημα. «Και αν χρειαστεί να κάνουμε πόλεμο στον Λίβανο θα το κάνουμε», κατέληξε.

Την Κυριακή η Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει 7 θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ. Μεταξύ αυτών, 3 επιθέσεις με ρουκέτες καταγράφηκαν στα διαφιλονικούμενα Αγροκτήματα Σεμπάα.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στις 8 Οκτώβρη, έχουν σκοτωθεί πάνω από 268 Λιβανέζοι (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ). Από την άλλη πλευρά σκοτώθηκαν 10 Ισραηλινοί στρατιώτες και 6 άμαχοι.

Την Κυριακή η «Washington Post», επικαλούμενη Λιβανέζους και Ιρακινούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι Ιρανοί ομόλογοί τους, σε ιδιωτικές συναντήσεις με στελέχη της Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις, ζητούν από τους τελευταίους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» έναντι των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή, για να αποτραπεί ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης. Η ίδια εφημερίδα εκτίμησε ότι αυτό ίσως εξηγεί γιατί επί πάνω από 13 μέρες υπάρχει μια «ασυνήθιστη» σίγαση των επιθέσεων σιιτικών πολιτοφυλακών εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία, Ιράκ κ.α.

Νέες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Αντεν

Χτες το ελληνικής σημαίας πλοίο «Sea Champion», ενώ έπλεε ανοιχτά του Αντεν της Υεμένης, δέχτηκε επίθεση με πυραύλους των Χούθι. Το 23μελές πλήρωμα αναφέρθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του και το σκάφος σε καλή κατάσταση, καθώς οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα σε απόσταση 15 μέτρων.

Νωρίτερα, το εμπορικό πλοίο «Rubymar» δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στον Κόλπο του Αντεν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βυθιστεί, παρότι το πλήρωμα όπως αναφέρθηκε δεν διατρέχει κίνδυνο.

Την Κυριακή εμπορικό πλοίο με σημαία Μπελίζ, που είναι νηολογημένο στη Βρετανία και η διαχειρίστρια εταιρεία του βρίσκεται στον Λίβανο, δέχτηκε επίθεση κοντά στα Στενά Μπαμπ Αλ Μάντεμπ. Το πλήρωμα του σκάφους αναφέρθηκε ότι εγκατέλειψε το πλοίο έπειτα από την εκδήλωση έκρηξης.

Παράλληλα οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Κυριακή νέες επιδρομές κατά της Υεμένης σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι. Σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM), ο στρατός βομβάρδισε 3 κινητούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Κρουζ, ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος (κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις) και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.

ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκεντρώνουν υγειονομικό υλικό για τον Παλαιστινιακό λαό

Αμεση ανταπόκριση από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού για τον λαό της Παλαιστίνης.

Καλεί τα συνδικάτα να συλλέγουν αυστηρά και μόνο τα εξής είδη: Γάζες (αποστειρωμένες - μη αποστειρωμένες - αυτοκόλλητες), ελαστικούς επιδέσμους, οφθαλμικά επιθέματα, eye pads, tears naturale coll, clinofar amp, newsept ορούς, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, μερκουροχρώμ, αλκοολούχες λοσιόν, αντισηπτικά, Hansaplast (αντιμικροβιακό spray και αντιμικροβιακή αλοιφή), jalplast (αλοιφή επουλωτική), leukoplast, hansaplast και σύριγγες, καθώς επίσης βρεφικές πάνες και βρεφικά γάλατα σε σκόνη.

Η παράδοση του υλικού θα γίνεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητρόπολης).

Σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ, συμμετέχουν στη συγκέντρωση υλικού η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ στην Αττική.

Ανταποκρινόμενοι στο ίδιο κάλεσμα:

  • Στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και ΣΕΤΗΠ συγκεντρώνουν υγειονομικό υλικό και είδη για παιδιά, στο Εργατικό Κέντρο (Αριστοτέλους 32), Δευτέρα - Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας συγκεντρώνει υλικό καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 3 μ.μ.) στον πρώτο όροφο του κτιρίου του ΕΚΠ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία του στη Νάουσα (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).
ΙΣΡΑΗΛ - ΒΟΥΛΗ
Δεν εγκρίθηκε η πρόταση αποπομπής του κομμουνιστή βουλευτή Ο. Κασίφ

Σε συνέχεια της επιχείρησης καταστολής κάθε φωνής εντός Ισραήλ που καταγγέλλει την κατοχή της Παλαιστίνης και καλεί σε αγώνα για να σταματήσει το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, η Ολομέλεια του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνέσετ) συζήτησε χτες πρόταση, που είχε τη στήριξη της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την αποπομπή του Οφέρ Κασίφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα).

Η εκδίωξη του κομμουνιστή βουλευτή από το Κοινοβούλιο εντέλει δεν εγκρίθηκε, καθώς απαιτούνταν 90 ψήφοι σε σύνολο 120 βουλευτών, ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 85 βουλευτές. Ιδιος αριθμός βουλευτών (85) είχαν υπογράψει το αίτημα με το οποίο ζητούνταν η αποπομπή του Οφέρ Κασίφ από το Σώμα, κατηγορώντας τον για «προδοσία», επικαλούμενοι την τοποθέτησή του υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ, για τη γενοκτονία που διαπράττει εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά της πρότασης αποπομπής του Κασίφ ψήφισαν 11 βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του κόμματος Γες Ατίντ του πρώην πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ και του κόμματος «Εθνική Ενότητα» του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς. Απείχαν επίσης οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν, ο... «κεντρώος» πρώην πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ είχε δώσει συμβουλές για... αποτελεσματικότερη δίωξη του κομμουνιστή βουλευτή. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του χαρακτήρισε τη χτεσινή προσπάθεια αποπομπής του Ο. Κασίφ «τέχνασμα» του βουλευτή και πρώην υπουργού Αβ. Λίμπερμαν, υποστηρίζοντας ότι αν ψηφιζόταν η πρωτοφανής αποπομπή το Ανώτατο Δικαστήριο θα την απέρριπτε και ο κομμουνιστής βουλευτής θα επέστρεφε «ως ήρωας». Αντί γι' αυτό, ο Λαπίντ πρότεινε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ο. Κασίφ, επικαλούμενος εκκρεμή ποινική δίωξη σε βάρος του κομμουνιστή βουλευτή, και πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα τον αποβάλλουμε από την Κνέσετ»...

Υπενθυμίζεται ότι τόσο εναντίον του Οφέρ Κασίφ, όσο και εναντίον της Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν, επίσης μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ, το προηγούμενο διάστημα έχουν επιβληθεί ποινές απομάκρυνσης από τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και περικοπής της αποζημίωσής τους, επειδή κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή

Ενώ συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων και το ρολόι μετράει αντίστροφα για την επίθεση στη Ράφα

AFP or licensors

Με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη, απειλώντας παράλληλα τον Λίβανο με γενίκευση της σύγκρουσης, εάν δεν απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ δεκάδες χιλιόμετρα από τη μεθόριο αμφοτέρων χωρών.

Οπως έγινε γνωστό το Σάββατο με ρεπορτάζ της «The Wall Street Journal», η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα πυρομαχικά, όπως βόμβες ΜΚ-82 (καθεμία ζυγίζει γύρω στα 225 κιλά και θεωρούνται «γενικής χρήσης»), πυρομαχικά KMU-572 Joint Direct Attack που «καθοδηγούν» βόμβες, εξαρτήματα τύπου FMU-139 για «έξυπνες» βόμβες κ.ά.

Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ασκήσει ξανά βέτο κατά την επικείμενη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός νέου σχεδίου απόφασης που ζητά άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, χτες βράδυ, οι ΗΠΑ υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα «εναλλακτικό» σχέδιο ψηφίσματος που αναφέρεται σε μία... «προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Κινητικότητα για αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - αραβικών κρατών

Την Κυριακή, από τη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έθεσε ξανά θέμα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, δίχως βέβαια τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Διαφαίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για το Ισραήλ να μπει τους επόμενους μήνες οριστικά τέλος σε αυτό τον κύκλο βίας», είπε ο Μπλίνκεν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες θέλουν τώρα να ενταχθεί το Ισραήλ στην περιοχή, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μαζί του, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας και δεσμεύσεις ώστε το Ισραήλ να αισθανθεί πιο ασφαλές».

Στο Μόναχο ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες και με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος εκτίμησε επίσης ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να εργαστεί προς την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, γιατί αυτό θα αποτελούσε «νίκη επί των δολοπλοκιών» της Χαμάς. Απαντώντας άμεσα στα σχόλια του Μπλίνκεν για τις άλλες αραβικές χώρες, ανέφερε ότι υπάρχουν «ευκαιρίες», σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να εξεταστούν σε βάθος».

Από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, είναι μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Ερωτηθείς για τη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η χώρα του τώρα εστιάζει σε μια εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως το «μείζον εμπόδιο» για μακροπρόθεσμη λύση στο Παλαιστινιακό είναι η κατάσταση στη Δυτική Οχθη. Νωρίτερα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ προς το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα.

Αργότερα χτες βράδυ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε πως οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ (δηλαδή πλην Ουγγαρίας) ζήτησαν μια «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Τέλος, χτες ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ επιβεβαίωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετάσχει στην ενδοπαλαιστινιακή σύνοδο της Μόσχας που θα γίνει με πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Χαμάς όχι στις 29/2, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά στις 26/2.

Συνεδριάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Χτες, συνεδρίασε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπου πάνω από 50 χώρες της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών έχουν προσφύγει κατά του Ισραήλ ζητώντας να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποβάλλει επί δεκαετίες τους Παλαιστίνιους σε διακρίσεις και απαρτχάιντ, υποστηρίζοντας πως έχουν αφεθεί με την επιλογή «του εκτοπισμού, της υποδούλωσης, ή του θανάτου». «Η μοναδική λύση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι αυτή η παράνομη κατοχή να έρθει σε ένα άμεσο, άνευ όρων και συνολικό τέλος» κατέληξε.

Ο Αλ Μάλικι επανέλαβε τις κατηγορίες για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες επιχείρησε να αποκρούσει το κράτος - δολοφόνος σε χωριστές ακροάσεις στη Χάγη τον περασμένο μήνα. «Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών ατιμωρησίας και αδράνειας. Ο τερματισμός της ατιμωρησίας του Ισραήλ είναι μια ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση» τόνισε ο Μάλικι.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότηση σε σχέση με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τον Ιούλιο του 2004 το Διεθνές Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να κατεδαφιστεί, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα.

Τώρα οι δικαστές καλούνται να εξετάσουν την «κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση (...) περιλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, και την υιοθέτηση από αυτό σχετικής μεροληπτικής νομοθεσίας και μέτρων».

Κρίση στις σχέσεις Βραζιλίας - Ισραήλ

Από την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα με αφορμή την 37η Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ πως αυτό που διαπράττει στη Γάζα είναι καθαρή γενοκτονία, παραλληλίζοντάς τη με την εξόντωση των Εβραίων από τον Χίτλερ.

Η δήλωση Λούλα προκάλεσε την αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, με τον υπουργό Ισραέλ Κατς μετά τη συνάντηση με τον Βραζιλιάνο πρέσβη στο Τελ Αβίβ να δηλώνει: «Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρέσουμε. Εξ ονόματός μου και εξ ονόματος των πολιτών του Ισραήλ, πείτε στον Πρόεδρο Λούλα πως είναι persona non grata (σ.σ. ανεπιθύμητος) στο Ισραήλ μέχρι να πάρει πίσω ό,τι είπε».

Ακολούθησε η διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας στον πρέσβη του Ισραήλ στην Μπραζίλια και η ανάκληση του Βραζιλιάνου πρέσβη από το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ