Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Πολύπλευρες αντιδράσεις στην ομιλία Νετανιάχου

Η προχτεσινοβραδινή ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ άλλων στο Φόρουμ Ισραηλινών Ομήρων και Αγνοουμένων και στη Χαμάς.

Το Φόρουμ Ισραηλινών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέφρασε απογοήτευση, συνειδητοποιώντας για άλλη μία φορά πως η απελευθέρωση των ανθρώπων τους είναι το τελευταίο μέλημά του. Απαίτησαν έτσι άμεσα συνάντηση με την ισραηλινή ομάδα διαπραγματευτών που θα μεταβεί τελικά την επόμενη βδομάδα στην Ντόχα, καθώς η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση αναβλήθηκε προκειμένου να προηγηθούν τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης (αναμενόταν αργά χθες ώρα Ελλάδας) του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Χάρις στον Λευκό Οίκο και της σημερινής στην έπαυλη του Ντ. Τραμπ στη Φλόριντα.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα ήταν η «δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ, οι σοβαρές απειλές από το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι». Νωρίτερα, ο πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν, που είναι επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ακόμη «δεν έχει μπορέσει να δει πολλά στοιχεία από το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ισραήλ για την "επόμενη μέρα" μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, αναφερόμενος στη συνάντηση Νετανιάχου - Μπάιντεν, προέτρεψε το Ισραήλ να προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας για την επιστροφή των ομήρων. «Δουλεύουμε για αυτό εδώ και κάμποσο καιρό. Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση. Εχουμε κάνει πρόοδο. Εχουμε το πλαίσιο για μία συμφωνία. Πρέπει τώρα να γεφυρώσουμε τις τελευταίες διαφορές και να πετύχουμε μία συμφωνία ώστε να κινηθούμε όλοι μπροστά», τόνισε ο Μίλερ.

Επιβεβαιώθηκε επίσης πως στη συνάντηση Νετανιάχου - Μπάιντεν ήταν παρόντες από αμερικανικής πλευράς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Τζακ Λιου, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Μπρετ Μακγκέρκ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα Ενέργειας που μεσολαβεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, Εϊμος Χοκστάιν.

Παράλληλα χτες, ο πρώην Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, μιλώντας στο κανάλι Fox News, κάλεσε τον Νετανιάχου να τελειώνει τον πόλεμο και να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, εκτιμώντας πως το Ισραήλ πρέπει να κάνει καλύτερη διαχείριση των «δημόσιων σχέσεών» του. Επέκρινε επίσης όσους διαμαρτυρήθηκαν για την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας να επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όσους βεβήλωσαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην ομιλία Νετανιάχου

Το ανώτερο στέλεχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, σχολιάζοντας στο Reuters την ομιλία του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανέφερε πως «ήταν γεμάτη από ψέματα και αυτή δεν θα καταφέρει να κρύψει την αποτυχία και την ήττα απέναντι στην αντίσταση για να καλύψει τα εγκλήματα του γενοκτονικού πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του λαού της Γάζας».

Στις Βρυξέλλες, 21 ευρωβουλευτές ζήτησαν την επιβολή εμπορικού εμπάργκο σε εβραϊκούς εποικισμούς σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την περασμένη Παρασκευή. Σε επιστολή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανέφεραν πως αυτή θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την πολιτική της ΕΕ σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ αναφέρεται πως ετοιμάζεται να αλλάξει την πολιτική που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Ρίσι Σούνακ και να μην κάνει ένσταση στο αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για πιθανό ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε χτες ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη Μόσχα, χτες, η ρωσική Δούμα καταδίκασε ομόφωνα την απόφαση που ψήφισε στις 18 Ιούλη η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ), με την οποία απαγόρευσε... την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους υπό τον ισχυρισμό ότι αυτό θα ήταν «απειλή» για την ασφάλεια του κράτους και του λαού του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαίτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου μετά την πρότασή του περί ίδρυσης μίας αντι-ιρανικής «Συμμαχίας του Αβραάμ» στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η ισραηλινή κτηνωδία συνεχίζεται

Το δράμα των ξεριζωμένων κατοίκων της Γάζας
Το δράμα των ξεριζωμένων κατοίκων της Γάζας
Συνεχείς βομβαρδισμούς στρατιωτικών ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροπλάνων δέχτηκαν χτες οι κάτοικοι κυρίως κεντρικών και νότιων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και πάλι κατά δεκάδες.

Ο νεότερος απολογισμός κατά την 293η μέρα του πολέμου ανέφερε 39.175 νεκρούς και 90.403 τραυματίες.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χτες ότι ο ισραηλινός στρατός επικέντρωσε τα πυρά του ξανά στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, προκαλώντας τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων.

«Η λεγόμενη ανθρωπιστική περιοχή Αλ Μαουάσι δεν έχει πλέον χώρο ούτε καν για το στήσιμο μιας μικρής σκηνής. Επικρατεί το αδιαχώρητο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που απεγνωσμένα αναζητούν ασφάλεια», τόνισε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, επισημαίνοντας πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις «εμποδίζουν τους εκτοπισμένους αμάχους από την Πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι από την αρχή της βδομάδας μέχρι χτες πάνω από 150.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Χαν Γιούνις, η οποία μετά από μήνες τελεί ξανά υπό τη στενή πολιορκία του ισραηλινού στρατού.

Επίσης χτες έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν 8 πολίτες της Γάζας που είχαν οδηγηθεί στις ισραηλινές φυλακές. Οι απελευθερωθέντες διηγήθηκαν ότι και αυτοί, όπως χιλιάδες άλλοι, βασανίστηκαν για να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικές με τη Χαμάς και την τύχη των Ισραηλινών ομήρων. Ανάμεσά στους 8 ήταν και ένα αγόρι μόλις 17 ετών.

Την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη εντόπισε τα πτώματα 5 Ισραηλινών ομήρων σε σήραγγα στη Χαν Γιούνις.

Ανακοινώσεις για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Νεότερα στοιχεία για την κατάσταση των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές έδωσαν χτες η Επιτροπή Κρατουμένων και πρώην Φυλακισμένων, η Παλαιστινιακή Λέσχη Φυλακισμένων και η ΜΚΟ «Ιδρυμα Addameer για τη Φροντίδα των Κρατουμένων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Οπως ανέφεραν, από τις 7 Οκτώβρη οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές του Ισραήλ ξεπερνούν τους 18. Τόνισαν δε πως υπάρχουν δεκάδες άλλοι κρατούμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας που σκοτώθηκαν στη φυλακή και σε στρατόπεδα κράτησης, και πως σήμερα η κατοχική δύναμη δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητά τους, ούτε τις συνθήκες και τις αιτίες του θανάτου τους.

Επεσήμαναν ακόμα ότι τα επίσημα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει δεν συμπεριλαμβάνουν τους πάνω από 4.000 πολίτες της Γάζας που έχουν οδηγηθεί σε ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα κράτησης από τον περασμένο Οκτώβρη, καθώς και ότι οι εκατοντάδες που απελευθερώθηκαν αναφέρθηκαν στον βασανισμό τους ή στις κακές συνθήκες κράτησης.

Ανέφεραν επίσης ότι οι Παλαιστίνιες στις ισραηλινές φυλακές Νταμούν είναι 86, μεταξύ των οποίων μία έγκυος.

Τέλος, τόνισαν πως υπάρχουν άλλες 23 γυναίκες στις φυλακές υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης και περίπου 250 παιδιά. Οι εντολές σύλληψης υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης» (σύλληψη χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη, και ανανέωση της φυλάκισης ανά εξάμηνο όσες φορές θελήσουν οι κατοχικές δυνάμεις) ξεπερνούν τις 7.500.

Υπό στρατιωτικό αποκλεισμό η Τουλκαρέμ

Χτες, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη νότια είσοδο της πόλης Τουλκαρέμ στη βόρεια Δυτική Οχθη και άρχισαν να στήνουν φυλάκιο ελέγχου. Μπουλντόζες του στρατού μπλόκαραν με οδοφράγματα την πύλη εισόδου στην πόλη, που συνδέει τα κυβερνεία της Τουλκαρέμ και της Καλκίγια. Παράλληλα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος στο χωριό Ντεΐρ Αλ Χατάμπ (ανατολικά της Ναμπλούς) τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά ενώ μαζί με άλλους μάζευε ανακυκλώσιμα μεταλλικά αντικείμενα κοντά στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Ιλον Μόριχ. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον τραυματία και έκτοτε η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη.

Επιπλέον, χτες η Κνέσετ (ισραηλινή Βουλή) ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά της ευθύνης της Αρχής Γης στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, με 55 ψήφους υπέρ και 51 κατά σε σύνολο 120 βουλευτών. Η εξέλιξη «λύνει τα χέρια» του ακροδεξιού υπουργού, καθώς θα έχει στο εξής και τη δικαιοδοσία για κατεδάφιση σπιτιών της αραβικής κοινότητας σε περιοχές της Παλαιστίνης που κατελήφθησαν το 1948, υπό το πρόσχημα της έλλειψης οικοδομικής άδειας.

Συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας - Συρίας

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, συναντώντας τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και «τις επιταχυνόμενες εξελίξεις στην περιοχή» και τις προοπτικές «ενός κοινού συντονισμού», όπως αναφέρει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο Ασαντ αναφέρθηκε στις «δύσκολες» προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίζει μαζί Συρία και Ρωσία, ενώ εξήρε την «αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία» που χαρακτηρίζει της συρο-ρωσικές σχέσεις.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισήμανε ιδιαίτερα την «αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή» και πως οι συνομιλίες με τον Ασαντ ήταν «μία ευκαιρία να συζητήσουν τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», καθώς και «όλες τις πιθανές εξελίξεις και σενάρια».

Η συνάντηση των Προέδρων Συρίας - Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται διεργασίες με στόχο την «εξομάλυνση» των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας, με διαμεσολάβηση της Μόσχας.

Κινητικότητα για «εξομάλυνση» των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας

Η συριακή εφημερίδα «Al Watan» ανέφερε χτες πως Τουρκία και Ρωσία φέρεται να συμφώνησαν να ξανανοίξουν τον οδικό άξονα Μ-4 στη βόρεια Συρία, που συνδέει το Χαλέπι και τη Λατάκεια περνώντας μέσω της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ (στην οποία έχουν απομείνει κυρίως τζιχαντιστές και «φιλότουρκοι»).

Παράλληλα το τουρκικό κανάλι TRT Haber TV μετέδωσε πως τα υπουργεία Αμυνας Τουρκίας και Ρωσίας ξεκίνησαν συνομιλίες με στόχο τις κοινές περιπολίες στον εν λόγω οδικό άξονα, που είχαν σταματήσει πριν τέσσερα χρόνια.

Με φόντο «σενάρια» για επικείμενη συνάντηση των Προέδρων Τουρκίας - Συρίας ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, το θέμα αναμόχλευσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν.

«Ακριβώς όπως έχουμε ομαλοποιήσει τις σχέσεις με άλλες χώρες στην περιοχή, θέλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα (και) με τη Συρία. Ο Πρόεδρός μας έχει ήδη ανακοινώσει την πολιτική μας σε αυτό το θέμα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε κάθε είδους διάλογο σε οποιοδήποτε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού επιπέδου, για να λύσουμε τα προβλήματά μας», δήλωσε.

Μιλώντας στο «Sky News Arabia», ενέταξε τις διεργασίες γύρω από μια πιθανή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων σε ευρύτερες εξελίξεις που «τρέχουν» στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι θέλουμε να λάβουμε σχετικά μέτρα «με τη Συρία σε ορισμένα σημεία, όπως ακριβώς έχουμε ομαλοποιήσει τις σχέσεις με όλες τις αδελφικές και φιλικές μας χώρες στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ