Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι επιθέσεις, το μαρτύριο της πείνας και οι νέοι εποικισμοί

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν χτες για 152η μέρα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μέσα στο τελευταίο 24ωρο τον θάνατο τουλάχιστον 86 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 113. Τα νέα θύματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 30.717 και των τραυματιών σε 72.156.

Παράλληλα χτες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε πάνω από 250 μαχητές της Χαμάς και της «Ισλαμικής Τζιχάντ», στη διάρκεια επιδρομής στο οικοδομικό συγκρότημα Χάμαντ της πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, ανάμεσα στους αιχμαλώτους είναι και ορισμένοι που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ.

Τα 2,3 εκατ. αμάχων περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των δύσκολων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και αλλού, ευελπιστώντας ότι πριν αρχίσει το Ραμαζάνι στις 10 Μάρτη θα έχουν μπει, έστω και προσωρινά, κάποια εμπόδια στις ασύδοτες ισραηλινές επιθέσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμάχων έχει συγκεντρωθεί στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο άλλοι παραμένουν στο βόρειο τμήμα και λιμοκτονούν, δίνοντας πραγματική μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, απέναντι στην απελπιστική πείνα και σε δραματικές ελλείψεις σε κάθε βασικό είδος.

Η πείνα θερίζει τα μικρά παιδιά
Η πείνα θερίζει τα μικρά παιδιά
Χτες, ενώ το Ισραήλ υποστήριξε ότι έδωσε άδεια σε 14 φορτηγά του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) να περάσουν στη βόρεια Γάζα, εκπρόσωπος του Οργανισμού ανακοίνωσε πως μετά από πολύωρη αναμονή στο φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Wadi Gaza αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, επειδή τους εμπόδισε ο στρατός. Στην πορεία για την επιστροφή, ωστόσο, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» σταμάτησε τα φορτηγά πλήθος απελπισμένων και πεινασμένων ανθρώπων, που έσπευσαν να πάρουν ό,τι μπορούσαν για να τραφούν.

Εκπρόσωπος του WFP τόνισε ότι είναι σχεδόν αδύνατη η διέλευση φορτηγών στη βόρεια Γάζα, όχι μόνο λόγω της άρνησης του ισραηλινού στρατού αλλά και λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου και των επισφαλών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οπως τόνισε ο αξιωματούχος, «για να αποτραπεί ο λιμός θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δρόμος προς τη βόρεια Γάζα».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι χτες μοιράστηκε αλεύρι για ψωμί σε περίπου 370.000 οικογένειες στη νότια Γάζα.

Η Ταμάρα Αλ Ριφάι, μιλώντας στο «Al Jazeera» ως εκπρόσωπος της UNRWA στο Κάιρο, εξήγησε ότι κάθε φορτηγό της Υπηρεσίας είναι αναπόφευκτα «μαγνήτης» για τους απελπισμένους και πεινασμένους αμάχους, καθώς «το 90% του πληθυσμού σήμερα» υποφέρει από μεγάλη πείνα. Η ίδια δήλωσε αδυναμία να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «πραγματική πρόκληση», καθώς ο λιμός θερίζει τον πληθυσμό και δη τα παιδιά. Τόνισε πως από τις 23 Γενάρη ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει εκεί κάθε βοήθεια, όχι μόνο σε τρόφιμα αλλά και σε καθαρό νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

18 νεκροί από πείνα

Στις δραματικές ελλείψεις τροφίμων στη Γάζα αναφέρθηκε χτες και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας του ΟΗΕ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, λέγοντας ότι τα παιδιά που επέζησαν από τους βομβαρδισμούς ίσως να μην επιβιώσουν από τον λιμό. Εκανε έκκληση διεθνώς ώστε να επιτραπεί τώρα «περισσότερη βοήθεια στη Γάζα» και να γίνει εκεχειρία άμεσα.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, μέχρι χτες είχαν πεθάνει 18 άνθρωποι από πείνα, κυρίως στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Το τελευταίο θύμα της πείνας ήταν χτες ένα 15χρονο κορίτσι, που πέθανε από αφυδάτωση και πείνα στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας.

Εν μέσω της τραγικής αυτής κατάστασης, λιμάνια της Κύπρου έχουν μετατραπεί σε ισραηλινό σταθμό άφιξης και ελέγχου εμπορευμάτων με μελλοντικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, αν και όταν το Ισραήλ συναινέσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται την επόμενη βδομάδα στην Κύπρο (που απέχει 370 χλμ. από τη βορειοδυτική Γάζα) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι θα ανοίξει «πολύ σύντομα» αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος.

Χτες, πάντως, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου έδωσε «πράσινο φως» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία προηγουμένως θα περάσει από τον έλεγχο των Ισραηλινών σε κυπριακό λιμάνι, ώστε να φτάσει στους Παλαιστίνιους κοντά στην έναρξη του Ραμαζανιού, στο τέλος αυτής της βδομάδας.

Σχέδια για χιλιάδες κατοικίες εποίκων σε κατεχόμενα

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπετζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε ότι στα σχέδια για 3.500 νέες κατοικίες εποίκων σε εδάφη της Δυτικής Οχθης κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στους εποικισμούς Μάαλε Αντουμίμ, Κεντάρ και Εφράτ, θα προστεθούν και αυτά για νέους εποικισμούς, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel» θα οδηγήσουν στον αριθμό - ρεκόρ «18.515 κατοικιών» που έχουν ήδη εγκριθεί να φτιαχτούν σε κατεχόμενα εδάφη.

«Οι εχθροί προσπαθούν να μας βλάψουν και να μας εξασθενίσουν, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε και να χτίζουμε σε αυτήν τη γη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Σμότριτς, ο οποίος έχει επιπλέον την ιδιότητα του επικεφαλής της «Ανώτατης Επιτροπής Σχεδιασμού Πολιτικής Διοίκησης» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Παρατείνονται τα παζάρια και στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία

Οι δυσκολίες στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο συνεχίστηκαν και χτες, μέρα παράτασης των έμμεσων παζαριών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, εν απουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε χτες πως απορρίπτεται η τελευταία πρόταση του Ισραήλ για προσωρινή εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, επειδή αρνείται να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα της οργάνωσης, όπως η μόνιμη παύση πυρός, η επιστροφή εκτοπισμένων της Γάζας, η αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων. «Το Κίνημα Χαμάς έχει δείξει την απαιτούμενη ευελιξία με σκοπό την επίτευξη μίας συμφωνίας απαιτώντας συνολική παύση της επίθεσης κατά του λαού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η οργάνωση θα συνεχίσει «να διαπραγματεύεται μέσω των αδελφών μεσολαβητών για να φτάσει σε συμφωνία που θα εκπληρώνει τα αιτήματα και τα συμφέροντα του λαού μας».

Το ίδιο διάστημα, στέλεχος της Χαμάς στη Βηρυτό του Λιβάνου παρατήρησε πως «το μονοπάτι της διαπραγμάτευσης δεν θα παραμείνει ανοικτό επ' αόριστον».

Χτες, Τετάρτη, ήταν η τέταρτη μέρα του τελευταίου γύρου μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο που γίνονται με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», χτες μπήκε στο τραπέζι μία πρόταση για «εκεχειρία σύντομης διάρκειας μερικών ημερών», προκειμένου να οικοδομηθεί «εμπιστοσύνη» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για εκεχειρία έξι βδομάδων. Την πρόταση αυτή προώθησαν και Αμερικανοί και Αραβες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, ενώ οι Ισραηλινοί παραμένουν «απαισιόδοξοι» για την επίτευξη συμφωνίας πριν το Ραμαζάνι στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αργά προχτές βράδυ έκαναν αναδιατυπώσεις σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρεται σε μία «άμεση εκεχειρία περίπου 6 βδομάδων στη Γάζα μαζί με την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Στο Λονδίνο ο Μπένι Γκαντς

Ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς συνέχισε χτες τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον, βλέποντας και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Οστιν εξέφρασε «ανησυχίες» υποτίθεται για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε από τον Γκαντς να υποστηρίξει την αύξηση και τη διανομή της αρωγής στην περιοχή. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου όταν ρωτήθηκε εάν ο Γκαντς ή άλλοι Ισραηλινοί παρουσίασαν σχέδια για μία επικείμενη γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, απάντησαν αρνητικά. Πηγές στο Πεντάγωνο ανακοίνωσαν πως μετά τη δεύτερη αεροπορική ρίψη τροφίμων την Τρίτη, οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για τη δημιουργία ενός «θαλάσσιου διαδρόμου» βοήθειας στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν προτίθεται η κυβέρνηση Μπάιντεν να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στη Γάζα για να βοηθήσουν στη διανομή βοήθειας.

Χτες βράδυ ο Μπένι Γκαντς, που υποτίθεται πως πήγε στις ΗΠΑ δίχως την έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετέβη και στο Λονδίνο όπου σχεδίαζε να συναντήσει τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και ενδεχομένως και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Κάμερον θα ασκούσε «πιέσεις» για εκεχειρία και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα μετέβη στην Αγκυρα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τρόπους ενδυνάμωσης της παλαιστινιακής οικονομίας, στη σκιά του πολέμου στη Γάζα και της σκλήρυνσης της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη.

ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Δύο νεκροί από επίθεση σε εμπορικό πλοίο ανοικτά του Αντεν

Το εμπορικό πλοίο που χτυπήθηκε στον Κόλπο του Αντεν
Το εμπορικό πλοίο που χτυπήθηκε στον Κόλπο του Αντεν
«Λάδι στη φωτιά» της εύφλεκτης κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ρίχνουν οι καθημερινές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας παράλληλα τις επιθέσεις των Υεμενιτών Χούθι σε πλοία ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Χτες το πρωί σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο εμπορικό φορτηγό πλοίο «True Confidence», που έπλεε ανοικτά της Υεμένης με σημαία Μπαρμπέιντος, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος και τον τραυματισμό άλλων έξι. Το «True Confidence» ανήκει στην εγγεγραμμένη στη Λιβερία εταιρεία «True Confidence Shipping» και λειτουργεί από την «Third January Maritime» με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν και οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελούσαν ένας Ινδός, τέσσερις Βιετναμέζοι και 15 Φιλιππινέζοι. Από τους τρεις ένοπλους φρουρούς, οι δύο ήταν από την Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο αμερικανικό δίκτυο CBS που αναμετάδωσε στη συνέχεια το BBC, το σκάφος είχε δεχθεί προηγουμένως σήμα από αξιωματικό σκάφους που δήλωσε πως ανήκει στο «ναυτικό της Υεμένης», αλλά αγνοήθηκε. Στη συνέχεια οι Χούθι εξήγησαν πως το πλήρωμα του σκάφους αγνόησε τις προειδοποιήσεις «από τις ναυτικές τους δυνάμεις».

Με αυτή την αφορμή η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη ανακοίνωσε πως ο θάνατος των δύο ναυτικών (των οποίων η εθνικότητα δεν έγινε άμεσα γνωστή) «είναι λυπηρή, αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της επικίνδυνης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι» σε διεθνή ναυτιλιακά περάσματα.

Ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου αγνοούνται και άλλα τέσσερα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και πως στη συνέχεια το σκάφος εγκαταλείφθηκε. Αργότερα χτες βράδυ, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και επίσημα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τότε θα πρόκειται για τα πρώτα θύματα των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν, αφότου ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Τη Δευτέρα, οι Χούθι εξαπέλυσαν αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της ιταλοελβετικής MSC, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για ισραηλινό πλοίο.

Βροχή ρουκετών από τον Νότιο Λίβανο στο Ισραήλ

Το ίδιο 24ωρο μαχητές της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν πως χτύπησαν με ρουκέτες φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στο φυλάκιο Μετούλα, αφού προηγουμένως έριξε «βροχή» 30 ρουκετών στο Κιργιάτ Σμονά του Βόρειου Ισραήλ σε αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων Λιβανέζων αμάχων στο χωριό Χούλα το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε στο λιβανέζικο δίκτυο «Al Jadeed» πως μελετά μαζί με άλλους Λιβανέζους αξιωματούχους την προφορική πρόταση που του υπέβαλε τη Δευτέρα κατά τη συνάντησή τους στη Βηρυτό ο Αμερικανός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Εϊμος Χοκστάιν, για «διπλωματική λύση» που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν «κτίριο της Χεζμπολάχ» στη νότια πόλη Γιαρούν του Λιβάνου και άλλο ένα κτίριο στην πόλη Κάφρα. Παράλληλα μονάδες πυροβολικού του ισραηλινού στρατού βομβάρδισαν την περιοχή Κφαρ Χαμάμ, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκαν, «να απομακρύνουν απειλή», ενώ ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος νωρίτερα ανακοίνωσε πως το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που έστειλε η Χεζμπολάχ το πρωί στην περιοχή Μετούλα «καταρρίφθηκε».

Αυτά ενώ προχτές βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εϊμος Χοκστάιν στο Τελ Αβίβ, επανέλαβε τις απειλές για γενικευμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ