Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες προθέσεις

Καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν και ο προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός της Ελλάδας, Α. Σαμαράς, μιλούσαν χτες για την ειρήνη και τη δημοκρατία, αυτόματα έρχονταν στο νου οι στίχοι του ποιητή «όταν αυτοί που είναι ψηλά / μιλάνε για ειρήνη / ο απλός λαός ξέρει / πως έρχεται ο πόλεμος / όταν αυτοί που είναι ψηλά / καταριούνται τον πόλεμο / διαταγές για επιστράτευση / έχουν υπογραφεί».

«Η δημοκρατία, είπε ο Ράσμουσεν, κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά», για να συμπληρώσει ο Σαμαράς «οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας Οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ». Ονόματα χωρών όπως Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος και τώρα Συρία, λαμπρά παραδείγματα της «προστασίας της δημοκρατίας» διά των όπλων του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν ξέχασε να σημειώσει τη συμβολή της Ελλάδας σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων από τα Βαλκάνια μέχρι το Κέρας της Αφρικής. Η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ δεν είναι τυχαία και φαίνεται από την υποδοχή των αστικών ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι αξιοποιεί τόσο τη θέση της στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Οχι τυχαία, οι δηλώσεις Ράσμουσεν - Σαμαρά έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συζητούν τις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ και την πορεία υλοποίησης προηγούμενων αποφάσεων που αφορούν το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα κράτη-μέλη για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των στρατών τους.

Πρόκειται για επικίνδυνες προθέσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Το φανερώνουν η Ουκρανία, αλλά και η Συρία, η Αίγυπτος και γενικότερα η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, η Αφρική.

ΗΠΑ - ΕΕ, και πρώτα απ' όλα Γερμανία, Ρωσία ανταγωνίζονται σκληρά. Πολλοί αστοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι συνθήκες μοιάζουν με την περίοδο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, τα 100 χρόνια από τον οποίο συμπληρώνονται τον προσεχή Αύγουστο. Σε αυτές τις συνθήκες το ελληνικό κεφάλαιο θέλει να «παίξει» με τις αντιθέσεις, όπως άλλωστε το έκανε και τότε, και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς το πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Πολλές αστικές φωνές καλούν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις εντάσεις για να κατοχυρώσει τη θέση της στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, όπως η Τουρκία. Γι' αυτό αναπτύσσει δραστηριότητα. Μένουν ακόμα αναπάντητα τα ερωτήματα για τις συζητήσεις του Βενιζέλου στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αμέσως μετά, πάντως, εκδηλώθηκαν η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η βιασύνη για να κλείσει το Κυπριακό με ένα νέο διχοτομικό σχέδιο.

Κάθε άλλο παρά μη δραστήρια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δείχνει και την κάλπικη κριτική που της ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στην κυβέρνηση θεωρώντας και αυτός ως απαραίτητο στοιχείο την ενσωμάτωση σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, όπως η ΕΕ, το παιχνίδι με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για το λαό μια λύση υπάρχει, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Η αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, το κλείσιμο των βάσεων, η επιστροφή όλων των Ελλήνων που συμμετέχουν σε στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές στο εξωτερικό. Λύση που προϋποθέτει ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα ανοίξει το δρόμο για να έρθει ο λαός στην εξουσία.

Ιδού η Ρόδος...

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα χρέη αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στα Ταμεία τους, είναι σημαντική παρέμβαση. Απαντάει στην ανάγκη τώρα να παρθούν μέτρα για να γλιτώσουν χιλιάδες μεροκαματιάρηδες τις κατασχέσεις και τη φυλακή, να έχουν στοιχειώδη Ασφάλιση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η κρίση διαμόρφωσε συνθήκες «σκούπας» για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία. Υπάρχουν περιοχές στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ. που τα λουκέτα υπολογίζονται πάνω από το 40%. Μόνο για τους εμπόρους, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους συνολικά 85.000 από την έναρξη της κρίσης. Τα τελευταία 4 - 5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40.000 - 50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει αλυσιδωτά στρατιές ανέργων.

Ο μικρός ΕΒΕ πριν κλείσει, ήδη χρωστάει στον ΟΑΕΕ, σε τράπεζα ή σε τράπεζες, σε προμηθευτές και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την Ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Μόνο το 2012 διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης, οδηγήθηκαν να μην μπορούν σήμερα να καταβάλλουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χάνοντας, εκτός των άλλων, και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Με στοιχεία του ΟΑΕΕ, στο σύνολο αυτών που χρωστάνε στο Ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000. Δηλαδή, περίπου το 8%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεοκοπημένοι. Ηδη, 130.000 ΕΒΕ, ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ. Πυκνώνει το φαινόμενο άνεργων ΕΒΕ που χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και μένουν ακόμα και άστεγοι. Από την πλευρά της κυβέρνησης, το μόνο μέτρο που έχει παρθεί, προσθέτοντας ένα ακόμα χαράτσι, είναι ότι το 2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ μηνιαίως για τον «ειδικό λογαριασμό ανεργίας», που συστήθηκε στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν το επάγγελμά τους. Το επίδομα έχει ύψος 370 ευρώ και αυτό για 3 μήνες, αν έχεις ασφάλιση 3 - 4 ετών και κλιμακωτά ανεβαίνει και φτάνει τους 9 μήνες μετά από 15 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης. Είναι δε τέτοια τα κριτήρια, που το επίδομα αυτό το έχουν πάρει πανελλαδικά μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ, σε σύνολο 80.000. Δηλαδή, λιγότεροι από το 5%. Βέβαια, με τον τρόπο αυτόν, ο ΟΑΕΕ διαμορφώνει έναν λογαριασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει περάσει τα 150 εκ. ευρώ και που τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν συντάξεις.

Αλλά έρχονται και χειρότερα, καθώς η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2014, μειώνει παραπέρα τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,8 δισ. ευρώ, μείωση που θα αφορά και στον ΟΑΕΕ. Για να διαχειριστεί την οξυμένη κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην επιβολή πρόσθετου ασφάλιστρου σε περίπου 70.000 επαγγελματίες, που μέχρι τώρα ασφαλίζονταν κατ' εξαίρεση στον ΟΓΑ, αφού η έδρα της επιχείρησής τους ήταν σε πόλεις ή οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η υποχρεωτική Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, για όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν μπλοκάκια και κατ' εξαίρεση μπορούσαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για ορισμένες μέρες του μήνα (περιστασιακή, εξαρτημένη απασχόληση). Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τη μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2013 ή θα βγουν στη σύνταξη το 2014. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες πρέπει να κρίνουν αυστηρά όλα τα κόμματα από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ. Η υλοποίηση όσων προτείνει, δεν προϋποθέτει «να έρθει πρώτα ο σοσιαλισμός», όπως οι δυνάμεις της διαχείρισης συκοφαντούν το ΚΚΕ. Αν τα ψηφίσουν τα κόμματα, θα ισχύουν από την επόμενη κιόλας μέρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...


Π.

Πλήρης συσκότιση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση με το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της «Χαλυβουργικής» είχε χτες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (...) τόνισε ότι τα προβλήματα στον κλάδο της χαλυβουργίας είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, των δημοσίων έργων και τη διάλυση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας. Επίσης σοβαρό ζήτημα είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους το οποίο είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ιδιωτικοποίησης στην Ενέργεια και της προκλητικής στήριξης των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, οι οποίοι το 2013 πήραν πάνω από 470 εκατομμύρια επιδοτήσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξαν την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του κόστους ενέργειας, τόνισαν δε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί δεν θέλει να θίξει τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιωτών στο χώρο της ενέργειας».

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Για τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο της Χαλυβουργίας, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δε φταίει η καπιταλιστική κρίση, αλλά τα μνημόνια και η κακή διαχείριση. Αρα, λέει στους εργαζόμενους ότι ένας καλύτερος διαχειριστής, όπως η αφεντιά του, θα μπορούσε να είχε υπερβεί τους νόμους του καπιταλισμού και να αποτρέψει την κρίση στον κλάδο. Λέει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ίδια διαχείριση που οδήγησε σε κατάρρευση τη Χαλυβουργία, ευθύνεται για την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η κρίση στην οικοδομή, όμως, δεν είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης, άλλωστε είχε εκδηλωθεί πολύ πριν από την κρίση του 2010. Θυμίζουμε, επίσης, ότι τα ίδια κόμματα κυβερνούσαν και όταν ο κλάδος της οικοδομής βρισκόταν στα «πάνω» του. Αλλά και τότε, μόνο οι μεγαλοεργολάβοι κέρδιζαν και από κοντά οι βιομήχανοι στις χαλυβουργίες. Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, τότε δε μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους χαλυβουργούς, όπως τώρα θέλουν να τους φορτώσουν τη χασούρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ακόμα για διάλυση των αμυντικών βιομηχανιών. Δε λέει, όμως, στους εργαζόμενους ότι αυτή έρχεται κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και την εφαρμογή των ανακοινώσεων του Συμβουλίου της ΕΕ για την ανάγκη «Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας» μέσα από τη «διασφάλιση οικονομιών κλίμακας». Δηλαδή, μέσα από την επιτάχυνση της συγκέντρωσης στον κλάδο και την υλοποίηση των σχετικών οδηγιών της ΕΕ.

Για κερασάκι στην τούρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των βιομηχάνων για φτηνή Ενέργεια, για να μη θίξει τους μεγαλο-ιδιώτες στο χώρο της Ενέργειας. Παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του ενός καπιταλιστή ενάντια στον άλλο, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι αν κάνουν το ίδιο, αν αναμειχθούν δηλαδή στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, θα βγουν κερδισμένοι. Κουβέντα δε λέει για το γεγονός ότι οποιαδήποτε μείωση στην τιμή του ρεύματος για τους βιομηχάνους θα μετακυληθεί σαν αύξηση στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών ή εξασφαλίζοντας ρεύμα με το «δελτίο», με περιορισμούς δηλαδή στην ποσότητα κατανάλωσης, όπως υπόσχεται στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του λαού. Οπως δε λέει ότι τα προνόμια που απολαμβάνουν μέχρι τώρα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται, για παράδειγμα, στις ΑΠΕ, πληρώνονται επίσης από το λαό (αυξημένα τέλη ΑΠΕ και άλλα) και από τους εργαζόμενους σ' αυτές. Μετά απ' όλα αυτά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί ότι η πλειοψηφία στο Σωματείο της «Χαλυβουργικής», που συντάσσεται με την εργοδοσία, θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση της Τετάρτης στο ΥΠΕΚΑ, όπου θα συζητηθούν μέτρα υπέρ των βιομηχάνων. Το ίδιο υποθέτουμε ότι θέλουν και οι βιομήχανοι...


Περ. Κ.

Ανάγκες και αλλαγές...

Προχτές, η επίτροπος για θέματα Παιδείας της ΕΕ βρέθηκε στην Αθήνα για να επαναλάβει ότι χρειάζονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα για να οδηγήσουν σε «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Στις επαφές της με διάφορους φορείς, βάση συζήτησης αποτέλεσαν αφενός οι «έρευνες» του ιμπεριαλιστικού ΟΟΣΑ και αφετέρου της εταιρείας συμβούλων «McKinsey» που έχουν ως μονάδα μέτρησης για την εκπαίδευση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Η PISA του ΟΟΣΑ μετρά τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ανάγνωση με τον ίδιο τρόπο που μετρά την αποδοτικότητα των οικονομιών των χωρών - μελών του. Η έρευνά του στην Παιδεία δείχνει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι 22,6% στην ανάγνωση και 35,7% στα μαθηματικά, κάτι που τη φέρνει σε χαμηλές θέσεις κατάταξης απέναντι σε άλλες χώρες. Την PISA την αφορά η μέτρηση δεξιοτήτων. Μετρά την Παιδεία ποσοτικά, αδιαφορώντας για το αν διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Και ενώ αμφισβητείται έντονα σε ό,τι αφορά το αν αποτελεί οδηγό για το ζήτημα εκπαίδευσης, τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται και από τις ντόπιες κυβερνήσεις ως μοχλός πίεσης για να υιοθετηθούν μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία παράγουν αυτό που θέλουν τα μονοπώλια.

Η μελέτη της «McKinsey» (εταιρείας που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των συμβούλων μάνατζμεντ και όπως δηλώνει αποτελεί έμπιστο σύμβουλο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και ιδρυμάτων) υπογραμμίζει ότι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απασχολησιμότητα των νέων στην Ευρώπη. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ΕΕ σημειώνει ότι ένας στους δύο επιχειρηματίες πιστεύει πως η έλλειψη αυτή αποτελεί αιτία σημαντικών προβλημάτων για την επιχείρησή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την έκθεση σαν «αξίωμα», για να μιλήσει για στενότερη σχέση της Εκπαίδευσης - ειδικότερα της κατάρτισης - με τις επιχειρήσεις.


Μ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ