Σαν έτοιμα από καιρό, τα αστικά επιτελεία «άρπαξαν» την ευκαιρία των εξελίξεων και στη Λιβύη για να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη «θέση που έχει η χώρα μας στο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι», το «ρόλο κρίσιμου εταίρου» που της ανήκει. Ετσι, χτες, η είδηση της κατάληψης της Βεγγάζης από ισλαμιστές έδωσε αφορμή για να στηθούν στα απογευματινά δελτία σχετικές συζητήσεις, με παρουσιαστές να κόβουν και «αναλυτές» να ράβουν.
Χαρακτηριστική η χτεσινή συζήτηση στη «ΝΕΡΙΤ»: «Είναι πάρα πολλές οι εστίες έντασης στην περιοχή», τόνιζε η δημοσιογράφος, «αυτή η αναζωπύρωση δημιουργεί συνθήκες αστάθειας», απαντούσε ο ακαδημαϊκός που ήταν προσκεκλημένος. Το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το σκεπτικό που εδώ και καιρό η αστική τάξη της χώρας μας προσπαθεί να καλλιεργήσει ως συνείδηση στο λαό μας: Οτι την ώρα που στη γειτονιά μας οι λαοί ζουν ήδη νέες αιματοχυσίες, η Ελλάδα εξελίσσεται σε «δύναμη σταθερότητας» και «ασφάλειας». Σταθερότητας και ασφάλειας για τον τουρισμό και τις επενδύσεις, όπως εδώ και μέρες εξηγούν ολοσέλιδα αφιερώματα εφημερίδων. Την ίδια στιγμή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο λαός μας παροτρύνεται να στηρίξει τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προχωρούν στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν πάει άλλωστε πολύ καιρός από την αποκαλυπτική τοποθέτηση του (τότε) υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Ελεγε το στέλεχος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: «Είναι καιρός να δούμε μια καινούργια θέση και ρόλο της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο, που σχετίζεται με την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης ως το νοτιοανατολικό σκέλος της Ευρώπης. Εχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Είμαστε μέρος του ΤΑΡ για τη μεταφορά ενέργειας στη Δύση και εν δυνάμει μια χώρα παραγωγής ενέργειας. Για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, σημαντικό ρόλο παίζουν τα μεγάλα λιμάνια ως πύλες εισόδου για την Ευρώπη και την Αφρική. Στο σύγχρονο περιβάλλον, η θέση της Ελλάδας είναι σημαντική, όχι μόνο γι' αυτήν, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε. Ο ίδιος ζήτησε «σταθεροποίηση του NATO (σ.σ.: ενίσχυση της δράσης και του ρόλου του) στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», συμπληρώνοντας ότι «η παγκόσμια σταθερότητα χρειάζεται τη δυτική παρουσία. Το πιο επικίνδυνο σήμα που μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια. Η Ευρώπη πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της (...) να συμβάλει στην αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας και στις στρατιωτικές στοχευμένες επεμβάσεις».
Ο λαός να επαγρυπνεί. Να μην πιστέψει όσους του λένε ότι ο ίδιος μπορεί να βγει κερδισμένος όταν «σύννεφα πολέμου» μαζεύονται όλο και πιο πυκνά στην περιοχή μας. Δεν είναι απλός εμπαιγμός και παραπλάνηση. Είναι μια καλομελετημένη επιχείρηση για να τον πείσουν να στρατευτεί πίσω από ξένα συμφέροντα.