Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανακάλυψαν κι αυτοί τα «ρετιρέ»

Το έχουμε ξαναγράψει ότι εκτός από την αντιλαϊκή πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει και όλες τις χυδαίες μεθόδους των προκατόχων του, στην επιχείρηση παραπλάνησης και εξαπάτησης του λαού. Ο λόγος για τους 18 (ούτε ένας, ούτε δύο) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στα χνάρια των προκατόχων τους ανακάλυψαν τα «ρετιρέ» των συνταξιούχων και με πάθος απαιτούν από τους αρμόδιους να τους δώσουν στοιχεία για τους υψηλά αμειβόμενους συνταξιούχους! Σε Ερώτησή τους, αναρωτιούνται μάλιστα με περίσσια πονηριά «πώς γίνεται να λαμβάνει κάποιος πάνω από τρεις συντάξεις» και ζητάνε από την κυβέρνηση να καθορίσει «ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις»! Αρχίζουμε από το τελευταίο: Ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις υπάρχει και ας κάνουν πως δεν το γνωρίζουν. Με το σχέδιο νόμου, μάλιστα, της κυβέρνησης, το πλαφόν αυτό μειώνεται ακόμα περισσότερο. Επομένως, άλλη σκοπιμότητα υπηρετεί η Ερώτησή τους.

Δεύτερον, οι συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «Ηλιος», είναι μόλις 725 και αφορούν δικαστές, βουλευτές κ.λπ. Ειδικά για τους τελευταίους, το ζήτημα αυτό δε θα υπήρχε, αν γινόταν δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία και οι βουλευτές θα έπρεπε να μη λαμβάνουν ξεχωριστές συντάξεις, αλλά να συνταξιοδοτούνται από τα οικία Ταμεία, ανάλογα με το επάγγελμά τους και ο χρόνος άσκησης της βουλευτικής τους θητείας να προσμετράται στον εργάσιμο βίο, χωρίς να κατοχυρώνει ξεχωριστή σύνταξη.

Οσο για τους πολυσυνταξιούχους, πρόκειται για φυσική συνέπεια των περιπτώσεων όπου ένας ασφαλισμένος, με βάση τις εισφορές του, θεμελίωσε αυτοτελές δικαίωμα σύνταξης σε περισσότερα από ένα Ταμεία, μαζί και επικουρικής, ή ταυτόχρονα είναι δικαιούχος σύνταξης χηρείας κ.λπ.

Επομένως, η συζήτηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν συνταξιούχους - «ρετιρέ» στόχο έχει να κρύψει μέσα σε επικοινωνιακό κουρνιαχτό το έγκλημα που ετοιμάζονται και αυτοί να κάνουν. Να ψηφίσουν, δηλαδή, ακόμα έναν επώδυνο αντιασφαλιστικό νόμο που συντρίβει εκατομμύρια συνταξιούχους, νυν και μελλοντικούς. Με άλλα λόγια, προετοιμάζουν με αθλιότητες τα άθλια έργα τους...


Ζ.

Για το Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα...

Αλλο ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην παράδοσή της στους ιδιώτες... Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί και στο χώρο του Πολιτισμού τη γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τον ανακηρύσσει σε ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Αυτό ουσιαστικά έρχεται να αποδείξει και η χτεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με το Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα υπογράφτηκε η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας με τον επιχειρηματικό όμιλο «Jermyn Street Real Estate» για την ιδιωτικοποίηση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», σε μια ακόμα εξέλιξη που εντάσσεται στη συνολικότερη παράδοση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αττικής στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορεί υποκριτικά να έχει εξαιρεθεί ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα από την εκποίηση, όμως, όπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων, «τι ισχύει για τον περιβάλλοντα χώρο του; Υφίσταται "προστασία" μνημείου, όταν οι όροι χρήσης και δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου, μπορούν να διαμορφωθούν κατά το δοκούν από τον όποιο επενδυτή; Υπάρχει "ανάδειξη" σε έναν ναό, που βρίσκεται εντός ιδιωτικής έκτασης και στον οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους επισκέπτες που δεν θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο στον ιδιώτη;

Οχι μόνο όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει την παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σπεύδοντας να υλοποιήσει εκείνη το νόμο 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013) "Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις", που περνά την αρμοδιότητα για την τύχη των αρχαιοτήτων (και του περιβάλλοντος χώρου τους) που βρίσκονται εντός μεγάλων επενδύσεων στους υπουργούς Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Αυτοί θα μπορούν πλέον να γνωμοδοτούν "κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης" (παρ. β άρθρου 5) και, άρα, κατά παράβαση και της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς και να ιδρύσουν το "Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών" στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δεν είχε τολμήσει να ενεργοποιήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση που το ψήφισε!».

Οι αρχαιολόγοι απαιτούν την απόσυρση του νόμου, να μην ιδρυθεί το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο υπουργείο Ανάπτυξης, να μην παραδοθεί ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» από το ΤΑΙΠΕΔ. Να μεριμνήσει το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να αναδειχθεί ο ναός και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες.

Και αυτά τα δίκαια αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν, με συνολικό «μέτωπο» και σύγκρουση με την ταξική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που αντιμετωπίζουν τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα και «ιδιαίτερο εργαλείο κερδοφορίας». Προτάσσοντας την ανάγκη η πολιτιστική μας κληρονομιά ως συλλογικό επίτευγμα μέσα στους αιώνες να ανήκει στο λαό, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ