Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» είχαμε πει την περίοδο που συζητιόταν ο νόμος 4485/17 για την Ανώτατη Εκπαίδευση ότι όχι μόνο δεν θα μειώσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά θα οδηγήσει σε γενίκευση των διδάκτρων ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Θυμίζουμε ότι φέτος είναι χρονιά που επανεξετάζεται το σύνολο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών όλων των ιδρυμάτων της χώρας και αυτήν την περίοδο συγκεκριμένα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για μεταπτυχιακά προγράμματα από τα ιδρύματα και ολοκληρώνεται η διαδικασία των εγκρίσεων προγραμμάτων από το υπουργείο Παιδείας, ώστε μέσα στο μήνα να αρχίσει η έκδοση των ΦΕΚ για τη λειτουργία τους από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι πληροφορίες που έχουν δει τη δημοσιότητα κάνουν λόγο για υποβολή προτάσεων για περισσότερα προγράμματα απ' όσα λειτουργούσαν μέχρι τώρα, ενώ εμφανίζονται και προτάσεις για επιβολή διδάκτρων σε προγράμματα που μέχρι τώρα δεν είχαν. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι είναι και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και να κατατεθούν προτάσεις που επιβάλλουν δίδακτρα εκεί που δεν υπήρχαν, ακολουθήθηκαν μια σειρά από παράτυπες διαδικασίες, για να καμφθούν εσωτερικές αντιδράσεις μέσα στο Τμήμα.

Το άκρον άωτον της υποκρισίας δε από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του είναι ότι, αφού ψήφισαν με χέρια και με πόδια τον νόμο που ανοίγει τον δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τώρα εμφανίζονται δεκαέξι βουλευτές του που κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά του συγκεκριμένου Τμήματος! Στην Ερώτηση επικαλούνται το νόμο 4485/17, λέγοντας ότι επέβαλε στα Τμήματα να υποβάλουν οικονομοτεχνική μελέτη για τα μεταπτυχιακά προς έγκριση στο υπουργείο και στη συνέχεια να εφαρμόζεται το μέτρο για τη χορήγηση του 30% των θέσεων σε υποτρόφους, ισχυριζόμενοι ότι «το μέτρο αυτό αφορά στην απαλλαγή των φοιτητών που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια από τα τέλη φοίτησης». Μα ακριβώς σε αυτό έγκειται η υποκρισία τους, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των πανεπιστημιακών είναι υπέρ των διδάκτρων και πατώντας στη γενικευμένη υποχρηματοδότηση αλλά και το μέτρο των υποτροφιών, αντλούν επιχειρήματα ακριβώς για τη γενίκευσή τους.

Να γιατί η μοναδική απάντηση που μπορεί να δώσει λύση για την απρόσκοπτη πρόσβαση όσων το επιθυμούν στα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν είναι η θέσπιση μιας χούφτας υποτροφιών, αλλά οι αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, η κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ολα τα άλλα - όπως και οι Ερωτήσεις που εμφανίζουν τάχα διαφωνία βουλευτών του με την κυβέρνηση, που το 'χει κάνει σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι σκέτη υποκρισία!


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ