Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γνώριζαν πολύ καλά τι καταστροφή έρχεται!

Μπορεί η κυβέρνηση να εμπαίζει κυριολεκτικά, κάνοντας λόγο για ...κακή ενημέρωση σχετικά με την επικείμενη κακοκαιρία, ωστόσο τα ίδια τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι γνώριζαν τι ακριβώς θα συμβεί στην Εύβοια σε περίπτωση πλημμύρας.

Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1ον: Στις 4 Γενάρη 2020 μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται σε ολόκληρη την Εύβοια. Παρότι υπήρχε πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού, το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Στην Κεντρική Εύβοια, εκεί ακριβώς που είχαμε την τραγωδία της Κυριακής: Εκκενώθηκαν οικισμοί κοντά στον Λήλαντα (Μανίκα και Οαση). Πλημμύρισαν σπίτια, όπως στο Βαθύ. Υπερχείλισαν ποτάμια, όπως στο Προκόπι. Ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς νερό και μάλιστα παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως η Κάνηθος για ένα 24ωρο, περιοχές της Χαλκίδας, τα Ψαχνά για δύο μέρες! Το οδικό δίκτυο ήταν επικίνδυνο σε πολλά σημεία, όπως στην Αμάρυνθο, που μετατράπηκε σε τεράστια λίμνη.

Στη Βόρεια Εύβοια: Παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στο ορεινό δίκτυο. Εκλεισε από τα χιόνια ο δρόμος Ιστιαία - Ροβιές. Εκλεισε από κατολισθήσεις ο δρόμος Αιδηψός - Ροβιές στα Ηλια, λόγω της βροχόπτωσης. Παραμονές Πρωτοχρονιάς σημειώθηκαν πολλές διακοπές ηλεκτροδότησης στα Βασιλικά, στην Αιδηψό, στη Λίμνη.

Στη Νότια Εύβοια: Για άλλη μια φορά έπεσε ο δρόμος στην Πλατάνα από τους βοριάδες και το κύμα. Πλημμύρισαν υπόγεια καταστημάτων στην Κάρυστο. Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως τα έργα υποδομής και το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένα και πλήρως παραμελημένα - ασυντήρητα. Οι καταγγελίες των κατοίκων μιλούν για ρέματα και χείμαρρους που δεν καθαρίστηκαν ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες στις κυβερνήσεις, στην Περιφέρεια και το δήμο.

2ον: Αρχές Απρίλη 2020, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή μία ακόμα καταστροφική πλημμύρα που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε Κύμη, Αλιβέρι, Μαντούδι, Λίμνη και Αγία Αννα.

Το ΚΚΕ ζητούσε «άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν στην Εύβοια από την πρόσφατη κακοκαιρία και την αποζημίωση των πληγέντων». Και σημείωνε: «Η κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την Εύβοια αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις ελλείψεις υποδομών, αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης (...) Οι ελλείψεις αυτές, σε περίοδο γενικότερης επιφυλακής γύρω από τα θέματα υγείας, γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες». Επιπλέον, αναφερόταν και στις πλημμύρες του Γενάρη του 2020 και πάλι στις ίδιες περιοχές.

Από τότε το ΚΚΕ ζητούσε από την κυβέρνηση την κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη όλων των δημοτικών ενοτήτων που είχαν πληγεί, καθώς και την επιτάχυνση των ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών, την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τους δήμους που είχαν ήδη κηρυχθεί από το Γενάρη, την άμεση λήψη μέτρων τύπου μερικής προστασίας σε ολόκληρη την Εύβοια, την άμεση αποκατάσταση της κύριας και επαρχιακής οδοποιίας, την υλική αποκατάσταση των πληγέντων και την άμεση χρηματοδότηση των υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Και μάλιστα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνιζαν στην Ερώτηση ότι «τα κονδύλια που δίνονται για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας δεν φτάνουν ούτε για την αποκατάσταση των νέων ζημιών στην Εύβοια».

Η κοροϊδία και αυτής της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, δεν έχει όριο σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Οχι μόνο γνωρίζουν ότι διαχρονικά, από το 2007, μετά τις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια, το νησί είναι ανοχύρωτο σε περίπτωση πλημμυρών, αλλά συνειδητά δεν προχωρούν στα απαραίτητα έργα προστασίας. Το γιατί μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί εάν δει τις χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από την ΕΕ που γίνονται με το σταγονόμετρο. Κι αυτό γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους και κατά τη φάση της κατασκευής και κατά τη φάση της εκμετάλλευσης.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ