Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο επίκεντρο η έλλειψη ολόπλευρης στήριξης των γυναικών

Μια νέα φριχτή υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με την εμπλοκή μάλιστα ενός τουλάχιστον αστυνομικού, είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για την περίπτωση της 19χρονης κοπέλας που κρατούνταν αιχμάλωτη στην περιοχή της Ηλιούπολης από έναν 39χρονο αστυνομικό, ο οποίος τη βασάνιζε και την εξέδιδε, ενώ μένει να φανεί αν η υπόθεση είναι μέρος ευρύτερου κυκλώματος. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, την κακοποιούσε από την ηλικία των 11 ετών.

Η θαρραλέα προσπάθεια της νεαρής γυναίκας να διαφύγει και να καταγγείλει την κακοποίησή της και τους δράστες αυτής φέρνει στο φως τη δραματική έλλειψη στοιχειωδών κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης των γυναικών. Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας εξειδικευμένων υπηρεσιών, κοινωνικών δομών, ανάλογων επιστημονικών ειδικοτήτων στάθηκε το γεγονός ότι μια νέα κοπέλα βρέθηκε εγκλωβισμένη και αβοήθητη σε ένα καθεστώς κακοποίησης από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια. Τι θα είχε συμβεί άλλωστε αν το θύμα αυτής της άγριας επίθεσης δεν είχε την τύχη να βρει προστασία σε συνοικιακή καφετέρια από εργαζόμενη σερβιτόρα, που την έκρυψε μέχρι να φτάσει στην αστυνομία;

Επίσης, όσα ακολούθησαν την καταγγελία της φέρνουν στο προσκήνιο τα εμπόδια και τους σκοπέλους που αντιμετωπίζει η γυναίκα που βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει την κακοποίησή της, από την αστυνομική αυθαιρεσία, την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες για την τελεσίδικη καταδίκη των δραστών. Με βάση το σχετικό ρεπορτάζ και τις καταγγελίες των συνηγόρων της, έχουν γεννηθεί σοβαρά ερωτήματα για το αν η 19χρονη ενημερώθηκε σχετικά με το δικαίωμά της να καταθέσει παρουσία δικηγόρου και αν της δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του. Εχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες για την πολύωρη παραμονή της στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε ήδη καταγγείλει τον βασανισμό και τον βιασμό της, πριν μεταφερθεί τελικά στο νοσοκομείο για να της παρασχεθεί η απαραίτητη περίθαλψη. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών.

Το θάρρος, η τόλμη και η χειραφέτηση κάθε ξεχωριστής γυναίκας μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς. Μαζί με την ατομική ευθύνη των δραστών, που πρέπει να αποδοθεί από τη Δικαιοσύνη, χρειάζεται να βγουν στο φως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διευκολύνουν τη δράση τους. Να βρεθεί στο επίκεντρο η έλλειψη ολόπλευρης στήριξης της γυναίκας για να σταθεί στα πόδια της, οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη, ώστε να αποκρούσει, να αντισταθεί και να καταγγείλει κάθε περιστατικό βίας, ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτή μπορεί να πάρει. Να δυναμώσει ο αγώνας για να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που γεννούν και αναπαράγουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, καλλιεργώντας το έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνονται τα φαινόμενα βίας, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Ευ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ