Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαγγελίες στον ίδιο δρόμο για την Υγεία

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ολα για τους λίγους» και, όσον αφορά τα ζητήματα της Υγείας, υπότιτλο «Ολοταχώς για πιο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας». Πράγματι η κυβέρνηση, με τη συνέχεια της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, την αξιοποίηση του εμβολίου ως μέσου για ιδιωτικοποιήσεις, διαίρεση των εργαζομένων και απολύσεις, αλλά και με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», έχει δώσει δείγματα γραφής.

Από την άλλη οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη ΔΕΘ για την Υγεία εντάσσονται σε ένα παρόμοιο σχέδιο και αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική του καρότου, βαδίζει στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση. Το δικό του «νέο ΕΣΥ», που παρουσίασε στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία του με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Κάποια σημεία που το αποδεικνύουν:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ εξήγγειλε «αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 7% του ΑΕΠ». Αγνοεί φαίνεται ότι με αυτό το 7% μέσο όρο, κατά την πανδημία κατέρρευσαν όλα τα δημόσια συστήματα Υγείας. Αποκρύπτει επίσης ότι επί ημερών του η δημόσια δαπάνη για την Υγεία το 2019 κατρακύλησε στο 5%, ενώ η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε από το 2015 έως το 2019 κατά 860 εκατομμύρια (45%). Αυτά έγιναν στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», στην οποία για άλλη μια φορά δήλωσε την προσήλωσή του και από το βήμα της ΔΕΘ.

2. Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ εξήγγειλε «ανακατανομή των δαπανών και αξιοποίηση πόρων», που σε απλά Ελληνικά σημαίνει πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς - πελάτες και ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία που θα έχουν οικονομική αποδοτικότητα και ανώνυμες εταιρείες που θα αξιολογούν με τα κριτήρια της εμπορευματοποίησης. Αυτό το σχέδιο άλλωστε υλοποίησε ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιλοτικά αυτά τα κριτήρια λειτουργίας σε 18 νοσοκομεία, υλοποιώντας νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία στην Υγεία με τη συνέχεια της λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), εγκαινίασε το Νοσοκομείο Σαντορίνης (το πρώτο νοσοκομείο - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου). Ακόμα και η σημερινή σύσταση του ΟΔΙΠΥ ΑΕ αποτελεί τη «φυσική συνέχεια» της Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs) που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την πλήρη εναρμόνιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της «αγοράς». Γι' αυτό άλλωστε το μόνο που βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ, ήταν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει απευθείας από κάποια υπηρεσία ή επιτροπή του Δημοσίου!

3. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε «μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, προσλήψεις 5.500 μόνιμων υγειονομικών και 10.000 σε βάθος τριετίας». Αν και σήμερα οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αφού πάνω από 30.000 θέσεις υγειονομικών και 6.500 θέσεις γιατρών είναι κενές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν ελάχιστες προσλήψεις, ενώ η ανεπαρκής κάλυψη των τραγικών κενών έγινε με κάθε λογής συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, επικουρικούς). Το υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με συνδικαλιστικά όργανα υγειονομικών, απέρριπτε τη μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών.

4. Η υπόσχεση για «αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικό στα 2.000 ευρώ» δεν μπορεί να καλύψει το πετσόκομμα περίπου 6 μισθών τον χρόνο (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική καθήλωση, μη ένταξη στα ΒΑΕ). Η ψήφιση του νόμου που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τον δρόμο για μεγαλύτερες περικοπές και εξαντλητικά ωράρια, που μπορούν να φτάσουν τις 60 ώρες τη βδομάδα.

5. Οι εξαγγελίες για τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ (από 127 σε 380, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας) και η «εδραίωση του οικογενειακού γιατρού» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τρομερές ανεπάρκειες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα όπως αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πόσο μάλλον που οι οικογενειακοί γιατροί θα λειτουργούν ως φραγμός στην περαιτέρω πρόσβαση σε δημόσιες δομές και εξειδικευμένη φροντίδα, ώστε να συμπιεστεί το «κόστος» της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία.

6. Ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε «αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων νοσοκομείων», παραλείποντας να παραδεχτεί ότι οι διοικητές της δικής του κυβέρνησης σε πάρα πολλές περιπτώσεις παρέμειναν στις θέσεις τους όταν αναδείχθηκε η ΝΔ στη διακυβέρνηση, ή απλά μεταφέρθηκαν σε άλλες υπεύθυνες θέσεις. Είναι και αυτό μία απόδειξη ότι η πολιτική του στον τομέα της Υγείας συγκλίνει με αυτή της σημερινής κυβέρνησης, αφού και οι δύο επιλέγουν τεχνοκράτες manager που θα προωθούν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.

Ο λαός να μην έχει αυταπάτες. Η πείρα του παρελθόντος και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων, είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά για να αποτελέσουν κριτήριο στάσης και δράσης. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, είναι η μοναδική απάντηση και ώριμη απαίτηση της εποχής μας.


Ελένη ΜΠΑΓΙΑ
Μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ