Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκλοπές, παρακολουθήσεις και συγκάλυψη: Ο λαός θα δώσει τη λύση

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο έντονα διαφαίνεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όσων εμπλέκονται με τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, του τηλεφωνικού κέντρου στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και των δημοσιογράφων.

Αυτό δείχνει η «γραμμή» για κλειστά στόματα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές έθεσαν ...περίπου ως θέμα ημερήσιας διάταξης το δικαίωμα των εξεταζόμενων (νυν και πρώην διοικητών ΕΥΠ, εισαγγελέα ΕΥΠ, πρώην γενικού γραμματέα κυβέρνησης) να επικαλεστούν το απόρρητο και να μην απαντήσουν σε ερωτήματα που θα τους τεθούν. Δεν κρατούν δηλαδή ούτε τα προσχήματα!

Βέβαια, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερχεται να προστεθεί στην επί εξαετία (Νοέμβρης 2016 - Σεπτέμβρη 2022) κωλυσιεργία και παρελκυστική τακτική όλων των συναρμόδιων φορέων και αρχών (ΑΔΑΕ, εισαγγελείς, αστυνομία) να ερευνήσουν σε βάθος, να αξιοποιήσουν πολύ συγκεκριμένα και απτά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τελικά να απαντήσουν σε κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις.

Χώρια που αυτή η διαχρονική τακτική τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας συχνά - πυκνά διανθιζόταν και από ορισμένες... τροχιοδεικτικές βολές, π.χ. δηλώσεις νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, ότι δεν έγινε έρευνα επειδή - όπως είπε - δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία.

Τι κι αν το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα δώσει στις αρμόδιες αρχές όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούσαν αυστηρά τις επίμαχες κάθε φορά συνακροάσεις - υποκλοπές... Τι κι αν ακόμα και από αυτήν την αποσπασματική και με ρυθμούς ...χελώνας έρευνα προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία από το εξωτερικό και το εσωτερικό που έχρηζαν και χρήζουν περαιτέρω έρευνας... Ο δρόμος που είχε πάρει η υπόθεση - δικογραφία ήταν να τεθεί στο αρχείο και μόνο μετά την παρέμβαση και την πίεση του ΚΚΕ αυτό αποτράπηκε και συνεχίζεται η έρευνα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ούτε καν ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιούλη του 2019, υποβάθμισε το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (τηλεφωνικών και άλλων) από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ολα τα παραπάνω προστίθενται στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τούτο τον τόπο, που στήριξαν και εμπλούτισαν το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση το οποίο χαρακτηρίζονται «νόμιμες» υποκλοπές που διενεργούνται για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Οπως αποδείχθηκε, πρόκειται για έναν όρο που έχει γίνει ...λάστιχο προκειμένου να νομιμοποιείται ένας τρομακτικός αριθμός (πάνω από 15.000 για το 2021) υποκλοπών. Αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επίσημες παρακολουθήσεις.

Σε αυτό το έδαφος, θεσμικό και επιχειρησιακό, φουντώνει κι ένα ολόκληρο πλέγμα από «παράνομες» παρακολουθήσεις μέσω των λεγόμενων κακόβουλων λογισμικών και άλλων πρακτικών.

Εντείνεται και με αυτόν τον τρόπο η καταστολή ενάντια στον λαό, περιστέλλονται οι λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, παραβιάζεται η ιδιωτικότητα με τα νέα μέσα και μεθόδους.

Αυτά είναι αδήριτη ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια το αστικό κράτος αναλαμβάνει την υλοποίησή τους. Σε τέτοια ζητήματα, το κράτος αποδεικνύεται αποτελεσματικότατο, ενώ είναι εχθρικό προς τον λαό σε ό,τι αφορά την προστασία της ζωής και της υγείας του από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πανδημία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αυτόν τον βούρκο θέλει να συγκαλύψει η κυβέρνηση και γι' αυτό οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, με πλήρη μυστικότητα, χωρίς να δημοσιοποιούνται ούτε να διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, για λόγους «διασφάλισης του απορρήτου». Δηλαδή, για να μείνει ο κόσμος στο σκοτάδι και να μη μάθει τίποτε για ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλο τον λαό, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Σε αυτές τις συνθήκες είναι προκλητικό να δίνεται η δυνατότητα σε μάρτυρες που θα κληθούν στην Εξεταστική να επικαλούνται το «απόρρητο» για να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους γίνουν, απαξιώνοντας έτσι την όλη διαδικασία. Μάλιστα, με θράσος και αυταρχισμό, η Ντ. Μπακογιάννη έφτασε να απειλεί ότι όποιος παραβιάσει τη μυστικότητα της Εξεταστικής Επιτροπής κινδυνεύει να τιμωρηθεί με 10ετή φυλάκιση.

Το ΚΚΕ, μέσα από τη συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή, απέρριψε αυτήν τη διαδικασία. Ζήτησε η συνεδρίαση της Επιτροπής να είναι δημόσια, να δημοσιοποιούνται τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στα κόμματα και στους δημοσιογράφους, με εξαίρεση τυχόν θέματα που αφορούν στο στρατιωτικό απόρρητο. Μέσα και από την Εξεταστική αλλά και όλες τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες το Κόμμα μας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποκαλυφθούν, όσο είναι δυνατόν, οι πτυχές και οι ευθύνες για όλες τις υποθέσεις. Θα αποκαλύψει το σάπιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει και νομιμοποιεί τυπικά τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές.

Ωστόσο, ούτε τρέφουμε ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν παίρνει από βελτιώσεις και φτιασιδώματα. Πρέπει να καταργηθεί! Αυτό μπορεί να το επιβάλει ο ίδιος ο λαός με τη δράση του αλλά και με την ενίσχυση του ΚΚΕ, σε συμπόρευση μαζί του, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους όσοι υπονομεύουν τα δικαιώματά του.

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν επιτρέπει καμία υποτίμηση. Κανένας να μην εξοικειωθεί και να μη συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση. Ιδιαίτερα η νεολαία να μη μεγαλώσει διαπαιδαγωγημένη ότι ένας «μεγάλος αδερφός» θα παρακολουθεί τι λέει, τι κάνει, με ποιους επικοινωνεί, πώς αγωνίζεται.

Εχει αποδειχθεί, υπάρχει πλέον αρνητική πείρα. Δεν υπάρχουν «σωτήρες» που θα έρθουν με κάποια κυβερνητική αλλαγή, με προοδευτικό πρόσημο, δημοκρατικό, διασφάλισης των δικαιωμάτων του λαού δήθεν, ενώ έχουν ήδη δοκιμαστεί.

Η επιλογή που μπορεί σήμερα να προστατεύσει τον λαό και τη νεολαία από την επίθεση σε βάρος τους είναι ο αγώνας μαζί με τους κομμουνιστές. Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που δίνει ελπίδα για το αύριο, κόντρα στη μαυρίλα που προβάλλουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις και οι κάθε λογής αντιδραστικοί μηχανισμοί του.

Η προοπτική για τον λαό είναι μία. Με την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό μπορεί να καταργήσει την εκμετάλλευση και το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του που καταδυναστεύουν τη ζωή του λαού και με τις υποκλοπές.


Του Γιώργου ΠΑΝΑΓΗ*
* Ο Γιώργος Παναγής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, η καταστολή και ο αγώνας για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων

Με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Eurokinissi

Τη Δευτέρα 5/9 ήταν η έναρξη της εξεταστικής περιόδου για την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μια χρονιά που ξεκινάει με τις συνέπειες της ακρίβειας, τις αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια, στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και, ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του νέου νόμου - πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πέριξ της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης στην Αθήνα, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, εντείνοντας την καταστολή.

Αυτή η εξέλιξη συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων εργαζομένων, μελών ΔΕΠ. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με εκατοντάδες άλλους φοιτητές και εργαζόμενους, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα μπήκαν μπροστά, αποτρέποντας την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαδηλώνοντας στις πύλες των Ιδρυμάτων και δηλώνοντας πως αυτό που λείπει από τα πανεπιστήμια δεν είναι η αστυνομία και η ένταση της καταστολής αλλά η χρηματοδότηση, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό, οι υποδομές, τα πτυχία που εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η περίοδος που αποφασίζει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να τοποθετήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία επιβεβαιώνει τον λόγο που αυτή συγκροτήθηκε. Ερχεται να περιφρουρήσει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, η λειτουργία του οποίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο, που συμπληρώνει το παζλ των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η ένταση της καταστολής πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια, το χτύπημα της οργανωμένης συλλογικής δράσης φοιτητών και εργαζομένων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, της μόρφωσης και των όρων εργασίας τους.

Οι δικαιολογίες που αξιοποιεί η κυβέρνηση περί «πάταξης της ανομίας» είναι προκλητικές. Είναι πρόκληση να βαφτίζονται «εγκληματίες» οι άνθρωποι που κρατούν τα πανεπιστήμια όρθια, όπως είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά, παρ' όλα τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, όλοι αυτοί που πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια (και οι βιβλιοθήκες), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση τα κρατούσε κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ας μιλήσουμε για τα πραγματικά «εγκλήματα»...

«Εγκλημα» είναι το ΕΚΠΑ να διαθέτει μόλις 915 κλίνες στη Φοιτητική Εστία (ΦΕΠΑ) όταν οι εισακτέοι φοιτητές μόνο για φέτος είναι 3.909. Εν έτει 2022 στη ΦΕΠΑ το νερό να μην είναι πόσιμο, να υπάρχουν προειδοποιήσεις από τη διοίκηση της εστίας πως τον χειμώνα πιθανόν να μην ανοίξει η θέρμανση. «Εγκλημα» είναι να δίνονται 600 εκατ. στα πανεπιστήμια για «αριστεία» και μόλις 83 ευρώ τον μήνα για επίδομα στέγασης. Να αλλάζουν συνεχώς προγράμματα σπουδών λόγω έλλειψης μελών ΔΕΠ, να παύει η διδασκαλία σημαντικών μαθημάτων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών και ταυτόχρονα στο ίδιο Τμήμα να ανθούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα. Να αποσπάται η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στη Συνέλευση του Τμήματος Μαθηματικών, να εισάγονται οικονομικά κριτήρια στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Εγκληματικό είναι το ΕΚΠΑ να έχει στην ιδιοκτησία του 77 ακίνητα και αυτά να μην αξιοποιούνται ως φοιτητικές εστίες, ως χώροι διδασκαλίας αλλά να βγαίνουν στο σφυρί για εμπορική αξιοποίηση.

Εγκληματικό είναι να υπάρχει εντατικοποίηση στους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης προσωπικού. Για παράδειγμα, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών υπάρχουν μόλις 12 καθαριστές για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια στην Αθήνα. Να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με μειωμένο το μόνιμο διοικητικό προσωπικό κατά 50% την τελευταία δεκαετία, να έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2006. Εγκλημα είναι να αναγκάζεται το 40% των φοιτητών να δουλεύει προκειμένου να τα βγάλει πέρα με το αυξημένο κόστος σπουδών, με τραγικές συνέπειες στις σπουδές και τη γνώση που αποκομίζουν.

Εάν απασχολεί την κυβέρνηση η φύλαξη των πανεπιστημίων γιατί έχει αφήσει 32 (!) φύλακες να φυλούν και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και το συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων; Γιατί δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό φύλαξης, δεν φωτίζονται οι αύλειοι χώροι της Πανεπιστημιούπολης, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό συντήρησης;

Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μέσα στα πανεπιστήμια. Και για όλα υπάρχει ένας κοινός υπαίτιος: Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που σταδιακά και μεθοδικά έχουν μετατρέψει πλήρως το πανεπιστήμιο σε μια τεράστια επιχειρηματική μονάδα, με άμεσες συνέπειες την υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και της φοιτητικής μέριμνας, την ενίσχυση των εργολαβιών και τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε, αυτά τα προβλήματα θα έρθει να αντιμετωπίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία;

Γιατί η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω (και εκατοντάδων ακόμα) προβλημάτων γίνεται με την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, με την αναβάθμιση των εργαστηριακών υποδομών. Η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης γίνεται με όλη τη γνώση να είναι ενταγμένη στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, με το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.

Αυτά διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι εργαζομένων, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και γι' αυτά καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει δώσει λύση.

Η ικανοποίηση όλων των παραπάνω απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ και με το πανεπιστήμιο ΑΕ, στο οποίο δεν χωρούν οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων ούτε οι αγώνες τους. Αυτό το πανεπιστήμιο υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και τώρα ως αντιπολίτευση. Γι' αυτό και η όποια κριτική του στην πανεπιστημιακή αστυνομία περιορίζεται στο εάν αυτή θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. ή στον εκάστοτε πρύτανη.

Ολοι σε θέσεις μάχης!

Τώρα είναι κρίσιμο να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ, για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ για τη στέγαση των φοιτητών, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Να ενώσουν περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι εργαζομένων τη φωνή τους με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία στο συλλαλητήριο της 15ης Σεπτέμβρη στο υπ. Οικονομικών.

Για να γίνει αυτό απαιτείται πλατιά ενημέρωση όλων των φοιτητών και των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Αναδεικνύοντας πως η πάλη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την ένταση της καταστολής είναι πάλη ενάντια στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη για δωρεάν σπουδές, δωρεάν φοιτητική μέριμνα, με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Διαμορφώνοντας πλαίσια πάλης σε κάθε σύλλογο για όλα τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, όπως η ακρίβεια, η στέγαση, η εργασιακή τους προοπτική.

Να γίνουν βήματα στον κοινό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων εργαζομένων, πανεπιστημιακών δασκάλων, ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Να αντιπαλέψουν από κοινού την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα μέτρα καταστολής και τους ταξικούς φραγμούς, κόντρα στα σχέδια για ένα πανεπιστήμιο «απόρθητο φρούριο». Σε σύγκρουση με την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, την περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων, την κατηγοριοποίηση των σπουδών, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, για να πάρουν ανάσα οι ανάγκες και η ζωή των νέων που σπουδάζουν σήμερα. Σε αυτόν τον αγώνα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.


Ιουλία ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ